Líný učitel: Cesta pedagogického hrdiny
Robert Čapek
Učitel, který se rozhodl učit moderně, se vlastně vydává na cestu pedagogického hrdiny... Kniha navazuje na Líný učitel: Jak učit dobře a efektivně.
Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2018 , Raabe (ČR)Originální název:
Líný učitel: Cesta pedagogického hrdiny
Už to nedosahuje kvalit prvního dílu, ale stále jde o velmi inspirativní a svěží vánek v zatuchlých chodbách české pedagogiky. Nebýt článku Kterak jsem dělal revoluci v dějepise (který Čapek důkladně didakticky rozebírá), kniha by byla ještě snad o třetinu tenčí.
Nic pro opakovače žvástů z učebnic opatřených státní doložkou. Těmto a podobným autor této průkopnické knížky dává na frak. Všem, kteří cítí, že naše školství není normální a chtějí s tím něco udělat, doporučuji k přečtení.
Rozporuplné pocity. S Čapkem musíte buď 100% souhlasit nebo 100% nesouhlasit. Nic mezi tím. Naˇzory má určitě zajímavé a rozhodně ne od věci. Ale v této knize fakt hodně tlačí na pilu. Každá mince má dvě strany.
Po přečtení Čapkových knih mám vždycky takovou chuť jít už konečně učit a stát se tím pedagogickým hrdinou. :-) Oceňuji především jeho mezioborový pohled, kdy se v učiteli spojuje pedagog s psychologem, koučem, didaktikem, vychovatelem...
2018 | Líný učitel – Jak učit dobře a efektivně |
2015 | Moderní didaktika |
2020 | Uč jako umělec |
2010 | Třídní klima a školní klima |
2008 | Odměny a tresty ve školní praxi |
V publikaci Cesta pedagogického hrdiny uvádí vlastní zkušenost. Z rodinné výchovy dal žákovi hodnocení dobrý. Následovala schůzka s rodiči, žákem a zástupci školy (autor je nazývá jezuitskou inkvizicí). Byl donucen žáka přezkoušet. Jak je možné, že dal žákovi takové hodnocení? Z rodinné výchovy? Není podle něj povinnost učitele zadávat takové úkoly, aby je žák plnit chtěl a získal výbornou? Čapek ale, jak sám píše, všechny přechytračil a zkoušení probíhalo před třídou. Otázky pokládali spolužáci, kteří ho také ohodnotili, a to známkou dobrý. Robert Čapek se ještě třídy zeptal, jestli mu nedají aspoň dvojku. To třída odmítla a žákovi se vysmála. Není to přesně to chování, které Čapek odsuzuje a kritizuje na svém blogu? Z mého pohledu se rozhodně jedná o šikanu ze strany Roberta Čapka a evidentně i o šikanu ze strany spolužáků podporovanou vyučujícím. Zřejmě by měl pan Čapek jeden článek věnovat sám sobě, ne poučovat a kritizovat jiné učitele.