Listopád

Listopád
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463130/bmid_listopad-zqU-463130.png 4 5352 5352

Zeptali jste se někdy sami sebe, jaký by asi byl váš život, kdyby to v listopadu 1989 dopadlo všechno úplně jinak? Jaké by asi byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my bychom zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje; její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny během jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají... Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, ve které se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.... celý text

1alena1
23.04.2021 3 z 5

Již zde bylo mnohé řečeno, souhlasím, že kniha je čtivá, ale ........ ta myšlenka co by, kdyby, mi nějak nesedla. K postavám jsem nemohla najít cestu, přišly mi nereálné, nikoho jsem si neoblíbila, byly mi dlouho cizí (na rozdíl od postav v ostatních dílech autorky). Je fajn si připomenout, že si musíme vážit svobody, kterou bereme jako samozřejmost, s tím souhlasím - obzvlášť pro mladou generaci. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, paní Mornštajnová je určitě dobrá autorka, mám její knihy ráda, ale tato je pro mě nejméně propracovaná.

ještěrka38
23.04.2021 4 z 5

Mornštajnová má dar psaní, ale.. Přestože se to čte jedním dechem, přišlo mi, že psala v podstatě o době minulé.. Navíc nic moc o uvěznění hrdinky , v podstatě o jejím muži se taky nic nedozvíme. A co se stalo se synem?? Ani ťuk.. Plus pro příběh je, že nekončí šťastně.. Každopádně stojí za přečtení..

bábuška
23.04.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, četla se dobře. Dojímavá část byla z výchovného ústavu, kde z malých dětí dokázali udělat roboty a u Lenky-Magdy se to povedlo dokonale. Doba Majina uvěznění byla popsána nějak zjednodušeně a o osudu jejího muže Josky nic a jaký byl osud malého syna Jakuba? To mi tam chybělo.

certik003
23.04.2021

Děj je rozhodně zajímavý a čtivý. Přestože si člověk u toho říká, že přece není reálné a možné, aby všichni mlčeli, dějiny ukazují, že by se to takto klidně odehrát mohlo. Také konec se mi líbil, měla jsem strach z happyendu, nicméně byl takový hodně rychlý a uspěchaný. Zatímco o tom, co se děje v ústavech a o vymývání mozků se od Magdy dovídáme dost podrobně, což se mi dost líbilo, přestože se vlastně pořád dokola opakovalo.  O životě ve vězení, kde byla Maja, nevíme prakticky skoro nic. A i to poskočení v čase je dost velké, radši bych měla děj víc obsáhlejší. Navíc jsem si k oběma postavám: šedé myši Maje a svazačce Magdě nedokázala najít cestu. I styl psaní autorky mi tentokrát vůbec nesedl, připadá mi takový chladný, ale možná tím autorka chtěla zdůraznit, jaká byla atmosféra. Přesto ale nelituju, že jsem knížku přečetla, protože zajímavá rozhodně je.
3 1/2

josska
23.04.2021 5 z 5

(SPOILER) na knihu jsem byla zvědavá,ale Co by bylo,kdyby....něvěděla jsem co mám vubec čekat,,a pro mě velké překvapení,příběh,který byl smutný,depresivní,husí kuže,slzy,uplně mě to dostalo,,klidně se to mohlo stát,zažila jsem dobu před 1989,,a jsem ráda,že žiji v téhle době,,,moc jsem fandila Maje,konec mě rozsekal,bylo tam víc momentu,kdy slzy tekly ani nevím jak,,pro mě byla topka Hana,pak přišly Tiché roky,u mě předčily Hanu a ted Listopád je topka pro mě ted,knihu už mám i papírovou,má krásnou obálku,ale ,,moc se povedla,,jen mě trochu mrzí,že tam není napsáno,jak některé postavy dopadly,,např.Joska,Kubík,atd,,, Audiokniha.

LucaRLuca
23.04.2021

Tato kniha mne velmi zasáhla. Dobu nesvobody jsem, naštěstí, zažila jen velmi krátce, ale i tak jsem měla nějakou představu, jak to bylo. To, co mi nastínila tato kniha, že mohlo být, mne velmi zasáhlo. Kniha je velmi čtivá, příběh silný a konec smutný.
Jsem moc ráda, že mám tuto knihu ve své knihovně.

Terezz1
23.04.2021 5 z 5

Musím říct, že mě kniha, zejména počáteční pasáže, velmi zasáhla. Představa, jak mohl vypadat nás život, kdyby se dějiny vyvinuly jinak, je děsivá. Jedinou výtku mám k popisu života v domově, kterému je podle mě věnováno až moc prostoru a chybí mi v něm české reálie, které by ho odlišily od obecného popisu diktatury. Jinak opět perfektní Mornštajnová.

Samsullka
23.04.2021 5 z 5

Podle mě je v knize krásně vykreslený příběh, že by se to takhle klidně mohlo stát. Proč by ne. Klidně mohlo.
Možná, že nás i autorka nabádá zamyšlení nad tím, co máme teď. Jaký máme život, že si ho máme vážit a chránit si naší svobodu. Nenechat si ji vzít. Protože, jak všichni víme, co se teď děje, kdo ví, co by se mohlo stát.......

ela1972
23.04.2021 5 z 5

Po přečtení anotace se mi do knihy moc nechtělo. Ale opět paní Mornštajnová ukázala, že je PANÍ SPISOVATELKA. Obdivuji její fantazii a styl, jakým vás vtáhne do kterékoliv knihy.

LéňaM
23.04.2021 4 z 5

Ze začátku mi trvalo než jsem se začetla.
Přesto je kniha skvělá a konec mě fakt dostal.

otesánek
23.04.2021 5 z 5

Můj dojem z knihy... nadšení vystřídalo zděšení a smutek,úleva, ale vše v tom nejlepším slova smyslu. Velmi živě popsané co by se bývalo mohlo dít. Naprosto uvěřitelné každé slovo. Hltala jsem stránku za stránkou a slovo od slova. Knížky paní Mornštajnové jsou jedny z nejoblíbenějších. Mám je všechny moc ráda. Tahle je úplně jiná než ty předchozí. U těch trošku člověk ví jaký byl proud dějin a kam by se mohli případně ubírat, ale tady ne - u té nezbývá než zadržet dech a číst a číst a ..... Děkuji paní Mornštajnová ,že píšete.

Hrabovo
23.04.2021 3 z 5

Bombastická reklama tak jak to bývá vyvolala velké očekávání, které lze těžko naplnit. Kniha nabízí zajímavou fantazii o tom, co by mohlo následovat, kdyby Listopad nedopadl tak jak dopadl. Vyprávění ale chvílemi ztrácí dynamiku, ale v poslední třetině dochází ke zvratům, které vrcholí skutečně nečekanými událostmi a které dílo v celkovém hodnocení povyšují. Líbí se mi u autorky opakované zprostředkování osudových záležitostí - člověk míní...

Pavlína79
23.04.2021 4 z 5

náročné téma v tom, že tohle jsme mohl žít každý z nás, včera, dnes, zítra....

LéňaM
23.04.2021 4 z 5

Ze začátku mi trvalo než jsem se začetla. Přesto kniha je velice dobrá a konec úžasný.
Myslim že příběh ve mě zůstane dlouho.

Zuzulinka
22.04.2021 5 z 5

Na mne kniha zpočátku působila depresivně, že jsem myslela, že knihu odložím a přestanu ji číst. ..ale zajímalo mne, jak vše dopadne s hlavními hrdiny knihy. Napsáno skvěle, čtivě a lidsky tak, jak to paní spisovatelka Alena Mornštajnová umí!!! Skvělé čtení!! Doporučuji vřele!!!

pinar
22.04.2021 5 z 5

Jsem ohromená, naprosto unešená a nadšená nejnovější knihou Aleny Mornštajnové. Knížka asi jinak zapůsobí na čtenáře mé generace, na ty, kteří zažili podivné období před revolucí 1989 a jeho destruktivní vliv na myšlení a chování lidí v té době, a jinak na generaci mladší, pro kterou Listopád poodhrně roušku a přiblíží, jak autoritářský systém dokáže ovlivnit a zmanipulovat lidí i jinak velmi interligentních. Děkuji za tu knížku, už jsme hodně zapomněli, jaké to před revolucí bylo. Pro mladší generaci bych doporučila jako povinnou četbu v rámci studia soudobých dějin. Jinak ráda bych zdůraznila i motiv křesťanský, který je trochu v pozadí a nemusí být úplně zřejmý - hlavní postavy jsou Marie (Maja), její manžel Josef (Joska) a jejich dcera Magdalena. Biblická analogie je trochu skryta, ale je tam a přidává to románu další rozměr a úhel vnímání. Doporučuji k přečtení, za mně dosud nejlepší dílo autorky.

Marta948
22.04.2021 1 z 5

Paní Mornštajnová novou knihou velmi překvapila, bohužel ne v pozitivním slova smyslu. Styl psaní bravurní stejně, jako v předchozích knihách, kde však prokázala celkem slušnou znalost nedávné historie i jejího dopadu na protagonisty příběhu. Román Listopád je fabulace, používající klišé, zapadající tak leda do období padesátých let. V osmdesátkách se lidé nezavírali z politických důvodů na 20 let, ani jim nebyly odebírány děti. Takže buď kniha, napsaná na objednávku, nebo z přesvědčení, což neomlouvá. Zkazila mi veškerý vynikající dojem z předchozích autorčiných prací.

cornetka
22.04.2021 4 z 5

Další kniha A. Mornštajnové, která mě bavila, ač na mě působila ponuře a vyprávění nebylo vůbec veselé. Jen mi trochu neseděl konec, který se podle uváděných let odehrává takřka v současnosti, přesto se ale všichni oslovují soudruhu/soudružko, při vjezdu na dálnici se kontrolují doklady a platí další pravidla z let před ‘89. Vím, že je to pouze fikce, jak by to mohlo být, přesto jsem si to pořád srovnávala se skutečností.

reva85
22.04.2021 5 z 5

Krásná kniha, autorka nezklamala. I když se mi ze začátku nečetla tak dobře jako její předchozí knihy. Těžké téma, beznaděj, ponurá atmosféra a ten konec... brrr...

Aneladgam95
22.04.2021 5 z 5

Velmi zajímavý a čtivě napsaný příběh. Mám ráda knihy s alternativní historií, nutí nás se trochu zamýšlet a často i vážit si toho, co máme.