Listopád

Listopád
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532047/bmid_listopad-65c9dd301a975.png 4 5462 5462

Co kdyby události roku 1989 postavily komunistický režim znovu na nohy? „Socialismus neskončil, socialismus trvá,“ mohlo by se v Československu roku 2019 zpívat u příležitosti oslav třicetiletého výročí potlačení prodemokratické kontrarevoluce. Alternativní historii uplynulých tří dekád prožívají hrdinové nového románu Aleny Mornštajnové, jejichž svět se od dob takzvané normalizace příliš nezměnil – a jestli přece, tak jenom k horšímu. Marii účast na listopadových demonstracích vynesla patnáct let v kriminálu, která strávila dohady o dalších osudech svého manžela, syna a dcery. Magdalena vyrostla v ústavu pro děti, jichž se rodiče označení za nepřátele režimu údajně zřekli a které se mají stát novými komunistickými kádry. Přesto se ty dvě jednoho dne setkají – a ten okamžik ovlivní zbytek jejich života... Nový román nejčtenější tuzemské autorky si pohrává s alternativní verzí moderních českých dějin, ilustrovanou tragickým příběhem obyčejné rodiny.... celý text

janyska13
30.09.2021 5 z 5

K některým knihám musí nastat ten správný čas na jejich čtení. A přesně tak jsem to teď měla s Listopádem.
Toto je neuvěřitelná kniha toho, co by možná bylo, kdyby se v listopadu 1989 něco stalo jinak. Ze čtení mě nejen mrazilo, ale bylo mi i občas špatně z toho všeho. Jak naši rodiče a prarodiče žily v té době před listopadem 1989 a vlastně jaké by to bylo nejspíš i pro nás, moji generaci a naše děti. Kde bychom nyní byli, mohli bychom studovat, kdo by bojoval proti režimu a kdo by skončil podobně jako Maja?

Verunka566
30.09.2021 5 z 5

Nic není samozřejmostí. Po přečtení téhle knihy děkuji v duchu každému, kdo v listopadu 89 vyšel do ulic a bil se za svobodu. Jak to dopadlo, víme a díky tomu žijeme tak, jak žijeme. I když jsme však již přes 30 let "svobodní", západ těžko dostihneme. V období první republiky jsme na tom ekonomicky byli výborně a patřili k nejvyspělejším zemím, pak však nastala válka a rok 48. Vykreslení, že pokud by se listopadové události ubíraly jiným směrem, pak bychom i v roce 2016 neměli internet a volali si z pevné, věřím. Ta stagnace by tu byla. Hrozně moc jsem doufala v obrat k lepšímu pro hlavní hrdinku, bohužel se ho nedočkala. Kniha skvělá, leč moc smutná. Přála bych Marii setkání jako z Pošty pro tebe...

prochajda
29.09.2021 5 z 5

Šílené, jak to všechno mohlo dopadnout, velmi smutný příběh. Jsem ráda, že skutečnost je jiná. Kniha mě dostala, dočítala jsem ve vlaku se slzami v očích. Kdo nezažil, nepochopí.
"Život není to, co chceme, ale to, co máme. Nesmíme marnit čas a trápit se kvůli něčemu, co už nemůžeme mít. Zůstat trčet na místě a ztratit se ve smutku není řešení. Z popela už dům znovu neuplácáš, pevné stěny postavíš jen z nových cihel."

Drahuš
29.09.2021 5 z 5

Velmi depresivní, silná kniha a zaplaťpánbůh spadá do kategorie sci-fi.

rilajaan
29.09.2021 5 z 5

Skvělé vyobrazení toho co se mohlo stát.

aktijnov
29.09.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem... Hana a tato knížka mi připadají velmi silné. Co zůstanou dlouho v hlavě a člověka nutí přemýšlet.

mona42
27.09.2021 4 z 5

Tolik smutku a beznaděje ...

Kegina
26.09.2021 5 z 5

Uzasna kniha. Po jejim precteni jsem potrebovala dlouho "travit" smesici bezpravi, krivdy a pritom chuti zit a neustat ve svych snech. Pani Mornštajnová je stale lepsi a lepsi. Cetla jsem vsechny jeji knihy, ale tahle je snad pro me nejhezci a predstihla i Slepou mapu. Dekuji za to!

aisha01
26.09.2021 3 z 5

Tentokrát bohužel, zbytečná sci-fi deprese, marné téma. Přečetla jsem všechny knihy paní Mornštajnové, všechny se mi líbily a tato byla pro mne zklamání. Dávám tři hvězdičky za vyprávění, to autorka umí.

surikata246
25.09.2021 5 z 5

Bylo to rozhodně zajímavé čtení . Ale při některých pasážích mi naskakovala doslova husí kůže a dělalo se zle jak tělesně a hlavně psychicky. Jen jsem ráda, že to tak ve skutečnosti
nedopadlo !!!

begonie226
23.09.2021 5 z 5

Zase další román od Aleny Mornštajnové, který vám zůstane pod kůží. Šedivě mrazivá doba, represe, strach, rozkastování obyvatel a umělé udržování v nevědomosti. Ještě že to dopadlo v listopadu jinak.

Knihontýnka
22.09.2021 4 z 5

Skvělý námět, byť tedy na vodě (naštěstí). Celý příběh spíše komorní, člověk má ze socialismu po roce 89 pocit jako z divadelních kulis, před kterými se odehrává drama vykreslené poměrně strohým (ale kvalitním) perem. Po počáteční problémech se začtením jsem se chytla a mohu doporučit, byť s drobnými výhradami (zvlášť nedotaženost některých “jevů”).

ruzenka8973
20.09.2021 5 z 5

Moc hezká čtivá kniha.

18LenkA12
20.09.2021 5 z 5

Další velmi povedený román od Aleny Mornštajnové. Knihu jsem četla jedním dechem jak byla napínavá a skvěle napsaná. Hluboce se skláním před autorčinou fantazii, kdy si ke zpracování nevybírá tu nejlehčí situaci. Popis jednotlivých postav a jejich osudů byl bravurní. Věřím, že se k autorce budu vždy ráda vracet.

ninano
20.09.2021 4 z 5

Číst Mornštajnovou je v současné době v literárních kruzích téměř povinností :-) Autorka rozhodně psát umí, přesto Listopád nedosahuje kvalit její asi nejlepší Hany.

E_Lan
19.09.2021 5 z 5

Děsivě smutná sonda do alternativní historie po 89. Kvůli tomuto nápadu jsem knihu četl, ale postupem jsem se ponořil do všeobjímající deprese smutného rodinného příběhu, jednoho pozdního prozření a koloritu života plného strachu a udávání. Jak smutná představa…

Vixiene
19.09.2021 4 z 5

"Líbilo se mi to, ale Hana se mi líbila víc". Prostě se nedovedu ubránit srovnání s Hanou. Pravděpodobně je to tím, že jsem od Aleny Mornštajnová četla zatím právě jen tyto dvě knihy. Přitom ale když bych měla říct proč - nedovedu přesně definovat. Styl psaní je vynikající, to prostě autorka umí. Příběh mi ale přišel zlehka utahaný, prokládaný méně zajímavými scénami. Někdy jsem se v ději i trochu ztrácela. Kniha se na můj vkus až příliš přímočaře zaměřovala na postavy, chyběla mi tam nějaká okolní omáčka.

katallinka
19.09.2021 5 z 5

Hodně smutné čtení! Jsem moc ráda, že listopadová revoluce dopadla tak jak dopadla. Ve světě, který tato skvělá autorka perfektně a děsivě popsala bych žít nechtěla.

mataj
18.09.2021 5 z 5

Kniha ve mně zanechala na jedné straně pocit smutku a bezmoci a na druhé straně vděčnosti za to, že tato "alternativní" budoucnost nenastala. Další velice zdařilé dílo.

kubelka
18.09.2021 5 z 5

Na sametovou revoluci si docela dobre pamatuju, i kdyz jsem byla jeste moc mala, abych ji uplne chapala. Jsem rada, ze se dejiny ubiraly jinak nez v knizce. Na Mornstajnovou jsem narazila relativne nedavno, tohle byla moje prvni a moc se mi libila.