Lolita
Vladimir Nabokov
Výstřední zpověď čtyřicátníka Humberta Humberta o jeho zničující erotické posedlosti kouzlem "nymfičky" Dolores Hazeové vzbudila krátce po svém vzniku bouři odporu i nemístná očekávání. Nakonec zajistila svému autorovi celosvětový věhlas a postupně začala být chápána jako mistrovské mnohovrstevné pojednání na téma smyslnosti, lásky a hříchu. Román prosycený pro Nabokova typickou slovní virtuozitou, humorem a ironií se také v Česku stal klasikou, která oslovuje stále nové generace čtenářek a čtenářů. I toto čtvrté vydání slavného románu v Pasece je dokladem toho, že Lolita nestárne.... celý text
..... váš názor.....je Humbert jen obyčejný pedofil nebo je to politováníhodný ubožák?.....anebo něco úplně jiného ---------------- přeskvělá kniha _200 %
Neuvěřitelně krásně napsáno. Klobouk dolů před odvahou Nabokova zveřejnit tohle ve své době určitě hodně pobuřující téma.
Lidských povah, chtíčů, psychických poruch a zločinů je tisíce.. Malá Dolores je jen jedna a tak to pro mě zůstane :-)
Výborná kniha, řekla bych, že to nejlepší co jsem v posledních letech četla. Film mě trochu zklamal.
Kniha ma nepobúrila ani nešokovala, podľa mňa Humbert a Lolita si nemali navzájom veľa čo vyčítať. Napísaná je však majstrovsky a okrem toho bola aj úžasne sfilmovaná - pre mňa budú už navždy synonymom týchto postáv Jeremy Irons a Dominique Swain.
Velmi zdařilé dílo.Věřím,že v tehdejší době dost pobuřující. Musím se přiznat,že mě i místy nadzvedávalo z křesla,nicméně kniha výborná
Skandální, ale naprosto uvěřitelné dílo, kde tu nejhlavnější roli nemá hlavní postava, nýbrž Posedlost..
Skvělý výsměch puritánské zkostnatělé společnosti. Řekla bych že si Nabokov troufl dost a nasadil laďku hodně vysoko. Tahle kniha patří k mým nejoblíbenějším.
zfilmováno 20. století erotika USA (Spojené státy americké) pedofilie posedlost rozhlasové zpracování nymfomanky Cena Josefa JungmannaAutorovy další knížky
2007 | Lolita |
1990 | Lužinova obrana / Pozvání na popravu |
2008 | Čaroděj |
2001 | Pnin |
2015 | Ada aneb Žár |
Strhující příběh, úžasně vylíčené scény...Skvělá kniha, která pohladí po duši a nenudí...