Luk

Luk
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474707/bmid_luk-v7B-474707.jpg 4 10 10

Výbor z básnického díla představitele vrcholné italské renezance pouze dokládá výjimečnost tohoto umělce, který kromě sochařství, architektury a malířství prokázal vysokou kvalitu i na literárním poli. Podle překladatele Jana Vladislava jedno z největších básnických děl své doby vzniklo jaksi mimochodem, útržkovitě a fragmentárně zaznamenáváno na rubu dopisů, účtů či poznámek. Michelangelo se totiž za básníka nikdy nepokládal, verše však psal téměř po celý život, byť jim sám nepřikládal valnou hodnotu. Přesto však v nich lze rozeznat mistrnou formou rozehrané vnitřní napětí, hluboké osobní prožitky, milostnou a intimní lyriku, prostě všechno, co utvářelo jeho bohatý duchovní a citový úděl, co ho trápilo, těšilo, rmoutilo i rozradostnilo a doprovázelo tak velkého génia na jeho mnohdy nesnadné tvůrčí a existenční pouti.... celý text

Přidat komentář

Peter74
25.05.2022 5 z 5

Veľmi krásna zbierka básní, ktorá na tú dobu, od tak známeho umelca, očarila, a donútila ma rozmýšľať nad jeho tvorbou.

Smonca
11.06.2020 3 z 5

Michelangela považuji za jednoho z největších umělců všech dob, to co dokázal vysochat z mramoru je vrchol lidského umění, absolutní dokonalost. Je pro mne, která nevyniká v žádném uměleckém oboru, těžko pochopitelné, jak někdo tak nadaný mohl pochybovat o svém umu. Jeho básně mi přišly až děsivé, musel prožívat citové peklo a k tomu navíc věčnou nespokojenost.


SBH
30.04.2020 3 z 5

Sbírku jsem měla rozečtenou dlouho, vzchopila jsem se až díky výzvě. Jedná se víceméně o deníkové zápisy sklonku Michelangelova života (při stěhování ty předchozí spálil). Rozum zůstává stát nad šíří jeho talentu a uměleckého nadání. Ovšem sochařovy povahové vlastnosti už tak zářivé nejsou - povrchnost, sebeláska, ufňukanost. Asi tři básně mě opravdu zasáhly, ale ten zbytek jsem musela přelouskat se sebezapřením.
"...neboť já zmarnil ten svůj krátký čas,
a žít zde déle, zmarnil bych jej zas."
Překlad Jan Vladislav, naprostá delikatesa

Lenka4
05.08.2013 4 z 5

Výborný sochař, výborný malíř, výborný básník. Líbily se mi sonety a báseň inspirovaná prací na malbě stropu Sixtinské kaple. Kdo by čekal zbožné myšlenky, bude překvapen.