Marťanská kronika

Marťanská kronika
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13682/bmid_martanska-kronika-eRN-13682.jpg 4 1458 1458

Soubor povídek je kronikou osidlování Marsu pozemšťany. Popisuje první neúspěšné pokusy o přistání a navázání kontaktu, přes konflikty mezi marťany a pozemšťany, až po definitivní ovládnutí planety lidmi poté, co zničili svou předchozí planetu.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Magnet Press (ČR)

The Martian Chronicles, 1950

Nagadir
03.09.2014 5 z 5

Úžasná sci-fi klasika. Konec mi vyrazil dech.

Trosman
07.08.2014 5 z 5

I když jsem tuto knihu četl hodně dávno, tak povídka „Přijdou vlahé deště“ ve mě zůstává pořád. Úžasná kniha, která ukazuje ne příliš optimistickou budoucnost. Určitě někdy přečtu rád znova, protože si pamatuji, že jsem to zhltal snad během jednoho odpoledne vše kdysi a to jsem byl ještě kluk, co nemohl všemu rozumět.

Je to vůbec jedna z prvních přečtených knih, ze které si pasáže pamatuji dodnes a vím o čem byla. Proto 5 hvězd. Není to sice žánr pro všechny, ale mě tato kniha zaujala velmi.

xxDawexx
23.07.2014 5 z 5

Těch 5 hvězd možná není za celou knihu. I když, jak se to vezme - těch 5 hvězd je za úžasný zážitek z některých kapitol - a že těch dobrých nebylo málo. Některé povídky jsou tak napsané, že z nich opravdu mrazí (obzvlášť skvělé povídky Třetí expedice a Usher II - obě považuji za nejlepší z celé knihy), jiné jsou k popukání (Mlčící města), další povídky obojí bravurně kombinují (Pozemšťani) a dokonce se najde i jedna zamilovaná, teologická, ... . Opravdu rozsah knihy a celkový záběr na čtenáře je obrovský, a to i přes to, že kniha je v celku krátká.

Druhá kniha od Bradburyho co jsem četl, pro mě lepší (leč jiná) než známějších 451 stupňů Fahrenheita. K Bradburymu se někdy určitě vrátím.

vlkodlaq
15.07.2014 5 z 5

Byť staršího data výroby, klasika, která nezklame. Byť mohla být přece jen ucelenějšího charakteru, přesto i jako povídková kniha z jednoho světa je úžasně čtivá, plná podprahových emocí a velkých představ. Byť Bradbury není jen scifi autorem, přečetl jsem od něj více kousků a ani v nejmenším nebyl zklamán.

Knišíl
04.05.2014 4 z 5

K páté hvězdičce mi něco chybělo. Nejspíš to, že jsem se nedokázal ponořit více do děje, což je ale způsobeno tím, že více než kniha je to soubor více či méně dobrých povídek. Avšak výpovědní hodnota je neodbytně důležitá. Moc se mi líbilo i vylíčení Marťanů, kdo přečetl pochopí.

honajz
05.04.2014 4 z 5

Pokud bych měl hodnotit knihu komplexně, musel bych dát ohodnocení jen 3 hvězdičky. Ty vsuvky, co často nejsou povídkami, jsou zde jen na doplnění rozsahu knihy, aby to nebyla útlá knížečka, někdy jsou dokonce otravné, jak jsou v podstatě o ničem. Ke knize je navíc nutno přistupovat i z toho úhlu pohledu, že nejde o zamyšlení nad skutečným technologickým dobýváním Marsu, ale že kniha odráží filozofické a humanistické Bradburyho názory, jimž často podřizuje i mnohé diskutabilní povídky. Třeba Usher II. je sice vynikající povídka, ale nemá nic společného s Marsem, a navíc vyvolává spoustu etických otazníků - např. je správné mstít se nepřátelům, kteří nám ublížili, a zabíjet je jak podsvinčata? Pokud však beru knihu jako varování před směřováním lidstva k vlastní zkáze, jako apel na humanitu v nás, pak kniha splňuje svůj účel a několik povídek je skutečně vynikajících a trvale platných. (Btw, Bradburyho musel fascinovat oheň - povšimněte si, v kolika povídkách zde něco hoří, vybuchuje, plameny šlehají, města lehají popelem...)

heavy66
03.01.2014 5 z 5

Nádherné, působivé, dojemné, kruté, filozofické pojednání o živočišném druhu Homo sapiens, o to působivější, že se na sebe sama můžeme podívat z nadhledu obyvatel planety Mars. Otázkou zůstává, kdo je vlastně mimozemšťan?

adelajonakova
27.12.2013

Moc jsem toho nečetla, ale moc mě to ani nezaujalo. Četla jsem to už docela dávno, možná to bude tím. :)

petrn
30.09.2013 3 z 5

Marťanská kronika je soubor na sobě nezávislých povídek, které ale jako celek udávají do podvědomí čtenáře vývoj situace nového života na Marsu. Některé povídky jsou vynikající, některé spíš jen do počtu stránek. Nejvíc mě asi mátli marťané - téměř každá povídka, která se o nich zmiňovala (moc jich ale není), je popisovala úplně jinak - úplně rozdílná těla i jiné povahové rysy (někdy jsou k lidem apatičtí, někdy přátelští, jindy lidé kvůli nim záhadně zemřou, tzn by se dalo vyvodit, že jsou něpřátelští). Nejsilnější a nejzajímavější povídky pro mě byly určitě Výlet na milion let (podle mě vyvrcholení celé knihy), a obecně povídky z roku 2026 (skvěle vybarvují mimo jiné pocity stísnětosti z prázdnoty a opuštěnosti), dále Usher II., Marťan, ...ač bude stejně luna plát, Třetí expedice, Má duše se vznáší ve výši. Některé další povídky jsou zajímavé pouze v kontextu knihy jako celku, protože podtrhují a vykreslují náladu na Marsu v daném období.
Také nemohu neokomentovat dodatek od pana Vrby k výtisku z roku 1963, spíše jako kuriozitu pro dnešní dobu, protože jsem byl téměř fascinován tím, jak plynule přešel od zamyšlení o knize k (pro mě dost nevhodnému) zamyšlení o politice á la komunismus je nejlepší a kapitalismus a vše americké vede k záhubě, ale hlavně tím, že George Orwela nazval duchovním otcem sci.fi podliteratury a braku a to kvůli jeho románu 1984. Ale je chválihodné, že té době vůbec mohly československé oči spatřit knihy jako je tato - a dodatek byla asi jen protiváha, aby čtenář nezačal být příliš svobodomyslný.

Standa Šebek
09.09.2013 5 z 5

První seznámení s Rayem Bradburym příjemně překvapilo. Forma povídkového románu byla skvělou volbou! Čekal jsem nějaký komplexní pohled na podstatu lidstva a společnosti na pozadí příběhu o kolonizaci Marsu, namísto toho jsem dostal jen střípky, letmé pohledy do zákulisí lidské duše v lehkých osobitých povídkách, které, ač jsou občas provázané, jsou velmi odlišné a žánrově různorodé. Společné mají to, že jsou všechny skvělé.

Skjaninka
08.06.2013 5 z 5

K tomuto niet čo dodať. Všetko podstatné už bolo napísané v názoroch pod tým mojim. Dokonalé dielko, ktoré v krátkych poviedkach vystihuje podstatu ľudstva a hlavne núti zamyslieť sa nad ním.
Niektoré poviedky boli zaujímavé, iné menej, ale z celkového pohľadu je Bradburyho Marťanská kronika knihou, ktorú môžete čítať stále dokola a bude trvať asi veľmi dlho, kým omrzí. Ak vôbec niekedy...

budíček
08.06.2013 5 z 5

Dokonalé... Je jen málo knížek, kterých si opravdu cením a ke kterým se vracím a Marťanská kronika je jednou z nich. Bradbury v ní nádherně vystihuje různé charaktery lidí jako jednotlivců ale také lidstva jako celku (byť jeho orientace na Ameriku je zřejmá). Když jsem ji četla poprvé asi před deseti lety běhal mi z ní mráz po zádech, teď ve mně zanechala zvláštní děsivý pocit z toho, co po nás vlastně zůstane a opět jako před lety mě donutila se zamyslet... Každá povídka je originální a svým způsobem geniální. Sci-fi, trocha antiutopie i napětí, ze kterého běhá mráz po zádech, ale také jeden pohled na lidskou civilizaci to je Marťanská kronika.

JarekSkvarek
05.06.2013 5 z 5

Tato kniha me dostala. Oblibil jsem si ten jejich blazinec :)

makemake
20.05.2013 5 z 5

Miluju tu ukrytou nostalgii v povídkách Marťanské kroniky. Byl jsem "tam" s první, druhou i třetí výpravou v jedné, druhé i třetí dimenzi, zažil osamělost posledního obyvatele, schizofrenii vyzvánějících telefonů, i trapné setkání poslední pozemské dvojice. Rád se na Mars s panem Bradburym znovu vrátím! A ne jednou.

helmiczka
19.05.2013

Je zvláštne sledovať, ako sa v jednotlivých komentároch často opakuje vzor "nie som fanúšik sci-fi, ale toto ma zaujalo". Ja fanúšikom sci-fi som, a z toho asi trochu pramení aj moje rozčarovanie.

Nad nálepkou "sci-fi" sa totiž v prípade tohto diela vznášajú otázniky. Áno, odohráva sa to v budúcnosti. Áno, odohráva sa to na inej planéte. Áno, ľudia tam používajú neznáme technológie. Stačí to, aby si kniha zaslúžila označenie "sci-fi"? Nuž, asi áno. Ale rovnako dobre by sa tento príbeh/príbehy mohol/mohli odohrávať v akomkoľvek čase na akomkoľvek mieste na Zemi. Bez toho, aby sa zmenila výpovedná hodnota.

Celkový dojem - nie je to zlé. Autor je celkom nápaditý a niektoré (niektoré!!!) poviedky sú naozaj výborné. To je trochu aj slabina diela - prakticky neobsahuje silnejší, rozvinutejší príbeh. Poviedky sú (na niekoľko výnimiek) prepojené len voľne. V podstate celé dielo sa točí okolo jednej nosnej myšlienky - úpadku ľudskej kultúry. Stači to, aby si kniha zaslúžila označenie "obľúbená"? Nuž, to je individuálne. U mňa žiaľ asi nie :)

mgeisselreiter
10.05.2013 5 z 5

Bradbury píše dvěma různými styly, z čehož ten jeden je dost těžko stravitelný a pro mě nezajímavý. Ovšem celá tato sbírka je opravdu téměř geniálním dílem. Některé povídky se čtou jedním dechem. Je to zcela nadčasové dílo a díky autorovu poetismu a tomu, že se nezabývá technickými záležitosmi, působí veškeré až pohádkové části zcela reálně a uvěřitelně.
Ke knize jako takové jen dodám, že doslov Františka Vrby je poplatný hlavně době, kdy vyzdvihuje antiamerikanismus a např. zmiňuje Orwellův román 1984 jako základ brakové literatury. Krátkou bibliografickou poznámku napsal Josef Škvorecký. Ilustrace Vladimíra Fuky jsou pro mě skoro odpudivé, působí jak obrázky u psychiatra a kdo je chápe, musí být znalec výtvarného umění. 95%, 10.5.2013.

Popluh
04.04.2013 5 z 5

Geniální kniha a pro mě jedno ze zásadních děl světové literatury. Ray Bradbury se vypravil na cizí planetu aby dokonale obnažil tu naší.

patron
19.03.2013 5 z 5

Pěkně napsané, jednotlivé příběhy vytváří nádhernou celkovou kompozici, které se posunuje v čase. Některé záležitosti jsou vysvětleny, jiné napůl, něco zůstává tajemně neodhaleno po celou dobu. Do příběhu se dá nádherně vžít, úplně Vám budou naskakovat obrázky před očima. Moc hezké čtení.

TheKesh
16.03.2013 4 z 5

I když sci-fi není zrovna můj nejoblíbenější žánr sáhl jsem po knížce k maturitní četbě a zalíbila se mi. Vřele doporučuji

Phoenix16.cz
03.01.2013 4 z 5

Marťanská kronika byla první knížka, kterou jsem od Bradburyho četla, takže jsem nevěděla, do čeho jdu. Proto jsem ze začátku byla mírně v šoku z toho, jak lehce autor likviduje jednu posádku za druhou a nebere si k tomu žádné servítky. Kdo autora zná, nemůže ho to překvapit. I když je kniha sbírka povídek, nepůsobí tak. Jednotlivé příběhy na sebe navazují, takže spíš vytvářejí dojem kapitol.