Matčino pokání
Edith Wharton
Má matka právo na lásku dítěte, které jako tříleté před dvaceti lety opustila? Tehdy unikla z nesnesitelného manželství, její další život však nebyl bezúhonný. A když se její dávný milenec najednou objeví po boku její dcery, nedokáže se s tím smířit.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1994 , Český spisovatelOriginální název:
The Mother's Recompense, 1925
Čtení to bylo fajn. Kniha je útlá, asi o 190 stránkách, na kterých hlavní postava popisuje jen a jen sebe a své pocity. V půlce knihy jsem měla chuť ji uškrtit. Na konci to nebylo jinak. To všechno, co zbabrala, to mi dalo zabrat asi jako jí ale z jiného pohledu.
Dnešními výrazy bych ji řekla, že je fakt marná.
Iné časy, iné mravy.
Kniha začína na Fancúzskej riviére, kde žije komunita amerických expatriantov.
Matkine pokánie rozpráva príbeh Kate Clephantovej a jej neochotnéhu návratu do New Yorku a jeho spoločnosti po 20 ročnom exile. Kate opustila manžela a 3 ročné dieťa pretože manželský život ju príliš zväzoval.
Po smrti manžela a neskôr jeho matky, dospelá dcéra pozvala matku späť. Konflikt nastáva znovu, keď sa dcéra rozhodne vydať za majora Chris Fenna, vojnového veterána, spoločenského oportunistu a diletanta. Kate, ktorá ho poznala počas svojho života v Európe a stále ho miluje, sa obáva, že jej dcéra zažije rovnaké sklamanie ako ona.
americká literaturaAutorovy další knížky
1994 | Věk nevinnosti |
1995 | Léto / Zima |
2013 | Triumf noci |
1928 | Dům radovánek |
1948 | Ethan Frome |
Moc ukecaný za mě kniha nic moc