Meč osudu
Andrzej Sapkowski
Druhá poviedková kniha o zaklínačovi Geraltovi z Rivie od kultového autora fantasy! Knižná predloha seriálového hitu Zaklínač na netflixe! Geralt z Rivie sa snaží vyhýbať ľudským nezhodám, zaujímajú ho len odmeny za hlavy príšer, aby mal na druhý deň čo jesť a kde spať. Napriek tomu ho nohy zavedú za čarodejkou Yennefer, na čo zaklínač takmer vždy doplatí. Či už sa zúčastní na love draka, pomáha šľachticovi získať si morskú pannu alebo v meste lapá bytosť, ktorá vie zmeniť podobu na kohokoľvek. Zisťuje, že nič nie je čierne ani biele. A zovšadiaľ na neho číha osud, v ktorý odmieta uveriť. Temný les dryád ho s jeho osudom nečakane spojí, a nech sa Geralt akokoľvek snaží, ujsť pred ním nemôže. Andrzej Sapkowski, držiteľ ceny World Fantasy Award za celoživotný prínos, vytvoril svojimi poviedkami o tajomnom zaklínačovi celosvetový fenomén, ktorý okrem knižných pultov a herných konzol dobyl aj televízne obrazovky fanúšikov po celom svete. Druhá poviedková kniha Meč osudu je fantastickým čítaním o zaklínačovi Geraltovi z Rivie, ako bojuje proti démonom, príšerám a predsudkom.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Miecz przeznaczenia, 1992
Povídky jsou spíše temnější, což osobně já považuji za velké plus. Každý příběh v sobě nese velice zajímavou otázku na zamyšlení. Některé byli opravdu mistrovské dílo a některé trochu slabší, avšak žádná nebyla vyložené špatná a nudná.
Co dodat, prostě svět Sapkowského kombinující slovanskou a severskou mytologii mě nikdy nepřestane bavit a udivovat.
Nejtemnější díl povídek, Geralt je tu ještě více v depresi než obvykle. Osud, lidé, příšery, kouzla, tajemno, nevyhnutolenost a nepoučitelnost všech vzít v potaz své chyby z minulosti a ne si z nich brát příklad. Je výborné jak Sapkowski dokáže hrát ve fantasy hávu na záporné vlastnosti lidské civilizace. Potěší perfektní nesourodá protikladná dvojice Ciri a Geralt, nebo ty nymfy Braen a spo. Kdo by v těch všech elfech a dalších utlačovnaných menšinách nepoznal indiány vyhubené během kolonizace Ameriky. Navíc je to všechno ve vynikající hávu slovanských i jiných pověstí. Geralt si tu sáhne na dno a i když poslední povídky, svatba s Yennefer, je trošičku moc pozitivní vzhledem k tomu zbytku, zvláště ten zvrat se čtrnáctým jménem. Každopádně celá série přede mnou a nepochybuji, že autor mi stihne ještě pořádně nahnat husí kůži. Teď je každopádně nutné vyhnout se dvojsečnému meči osudu a prolít krev elfů.
Skvělé prodloužení a uvedení toho jaký Geralt z Rivie je a příprava na výpravu za příběhem Geralta a Ciri. Spousta povídek se udržela v dokonalosti prvního dílu, ale našla se tam jedna nebo i pár menších pasáží, které doslova boleli jako šlehání nymfy stříbrným prutem. Tohle bylo prostě skvělé, nemám k tomu více co říci. Na povídky se přenádherně vzpomíná, protože jsou unikátní... a nyní nechť hon započne!
Konec povídky Trošku se obětovat musím číst vždycky několikrát za sebou, i když už ji znám téměř nazpaměť. Neskutečná krása.
Druhý díl mě rozhodně bavil víc než první. Možná na tom má zásluhu i Ciri? Těžko říct. Knihu hodnotím kladně, nelíbila se mi akorát povídka s tím půlčíkem a dopplerem.
Další vynikající povídková kniha, Sapkowski je prostě borec. Už se nemohu dočkat, až se ponořím do dalšího dílu.
Po přečtení první knihy jsem neváhala a pustila se s chutí do druhého dílu a nelituji. Ačkoliv jsem se ze začátku trochu ztrácela v množství postav, pokud se člověk nevzdá a trochu se nad tím zamyslí, stane se pro něho Zaklínač tou jednou z nej knih.
Velice mě bavil Marigold - ty jeho hlášky jsou úžasné :D .... Geralt, Yeneffer a Ciri.... Zaklínač je prostě moje srdeční záležitost!
Tady se asi s hodnocením nedá nic jiného dělat. A nejlepší povídka? Pro mě asi Věčný oheň.
Já toho chlapa prostě miluji, no kdo by mu odolal!!:)
Skvěle napsáno, nenudila jsem se ani chvilku, plno vtipných pasážích:" Byli to obecní hrobník a obecní blázen, zplozený pomatenou dcerou dřevorubce a četou námezdních pikenýrů. Inu jak sem říkal-statečný hrobník a chrabrý idiot vyrazili coby průzkumníci."
A v Něco končí, něco začíná popis Marigoldovi noční oslavy - Doppler vs drak, ženské medium,závody v pití ....No komu by při tak barvitém popisu mohla zůstat špatná nálada !!!
Prostě super knížka!
Delší, ale kupodivu celkově ne o moc obsáhlejší povídky. Ztratilo to trochu jednoduchost a sympatickou přímočarost první knihy, ne ovšem ku škodě věci. Povídky jdou více do hloubky, avšak nevysvětlují polopatě každou pointu a myšlenku, což se mi na Sapkowském začíná líbit. Ke konci už toho osudu však bylo možná moc.
A Marigold je někdy strašně na zabití.
Dalsi skvela sbirka povidek okolo Geralta a spol. Dustojne pokracovani, ktere si hraje s chronologii a skvele tak koncepcne navazuje na predchozi kousky i pripravuje ctenare na dalsi knihy serie. Nektere povidky jsou trosku pomalejsi, ale jine jsou naopak famozni highlighty viz. uvod kdyz jdou na draka, nebo predstaveni Ciri a dryadskeho lesa. Epilog je pak uz ryze komedialni zalezitost, ktera skutecne pobavila (medium zenskeho pohlavi) a ktera me spravne nazhavila na naslednou zaklinacskou knizni sagu. Jsem zvedavy a doufam, ze si udrzi tempo a zabavnost i ve vetsim formatu. 9/10
Druhá zbierka zaklínačských poviedok mi sadla o niečo menej ako prvá. Príbehy sú príliš dlhé, ich pointy nie sú tak úderné a hlavne z posledných dvoch je cítiť, že sú skôr prológom k ságe. To nie je nutne zlé, ale nefungujú tak dobre sami o sebe. Epilóg už je len taká blbina, ktorú ani nemá zmysel brať vážne. 8+/10
Lepší než první. Především to bylo dvěmi povídkami u sebe, Věčný oheň ohledně toho měňavce, u toho jsem se tak nasmála jako snad u žádné knihy:). A poté Trošku se obětovat, to bylo tak krásně melancholické. Opravdu. Sapkowski, Sapkowski, máš jediněčný styl vyprávění. Ty poslední dvě mi přišly buď jako by je psal někdo jiný a nebo sám autor, ale v jiné době, třeba jako hodně zamlada:). Byly psány totiž úplně jinak.
Druhý soubor povídek se povedl na výbornou. Knize prospívá menší počet jednotlivých povídek a autor v nich jde v mnohém do hloubky. Velmi se mi líbí, že v mnohá případech si čtenář musí dost věcí domyslet. Nic mu není polopaticky předkládáno jako hlupákovi. Jsem opravdu rád, že jsem se konečně rozhoupal k přečtení Zaklínače.
Jeden z nejlepších dílů s Geraldem, možná dokonce i ten nejlepší. Doporučuju všema deseti :)
draci láska humor polská literatura meč a magie akční bájní tvorové svatba voda zaklínači příšery, monstra mořské panny fantasy dvojníci, dvojnictví
Část díla
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Podobně jako kniha první - opět hezké povídky, které zaujmou, jsou velice čitvé a připravují čtenáře na ságu o zaklínačovi a Ciri.