Mengeleho děvče
Viola Stern Fischerová , Veronika Homolová Tóthová
Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích příbuzných si jí všimne nechvalně známý dr. Mengele a Viola se stává jedním z jeho „děvčat“ – skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Její vítězství nakonec nespočívá „pouze“ ve skutečnosti, že přežila, ale i v tom, že navzdory všemu dokázala založit rodinu a mít děti.... celý text
Možná jako někteří další čtenáři jsem od knihy očekávala pouze líčení přímého nelidského střetu hlavní hrdinky s Dr. Mengelem. Příběh mě ale překvapil daleko širším pohledem na osud dospívající Violy, která ve slovenském Lučenci prožívá své první lásky, v kontrastu se sílícími protižidovskymi proudy, které se dotkly celé její rodiny a vyvrcholily až transportem do koncentračního tábora.
Jazyk knihy je jednoduchý, nesnaží se stavět popularitu na rozpitvávání emočně silných momentů. Naopak tyto nelibé okamžiky jsou líčené pragmaticky, jako holý fakt, jen tak mimochodem. Hodně silně jsem vnímala ten rozpor mezi panenskou nevinností Violy, kdy i první milostná dostaveníčka byla podle přísných prvorepublikových pravidel, a naproti tomu nelidské zacházení v koncentráku, kde už nebyla vnímána jako děvče, ale pouze jako jedno číslo z mnohých dalších.
Dal bych něco mezi 70-80%. Název knihy ve me vybudil trochu jiná očekávání. Nicméně, s ohledem na sílu životního příběhu jako takového dávám 80%.
Brutální šílený příběh psaný velice čtivou formou. Člověku se ani nechce věřit, že tohle všechno se skutečně stalo.
Z mého pohledu je to opravdu zajímavá kniha. Nejenom, že Vás vypravěčka do děje neuvěřitelně vtáhne, ale její srdcervoucí příběh se Vám vryje hluboko pod kůži. Místy je u čtení hodně těžké zadržet slzy, někdy si myslím, že je to skoro až nemožné. Čtu ji opakovaně a určitě stojí za to si ji přečíst.
Román, který mě chytl za srdce. Příběhy o holokaustech jsem už přečetla dost, ale tahle mě dostala nejvíc. Osudy i jiných příběhů by neměli být zapomenuty. Jsem mladá generace a tyto příběhy mám ráda.
Kniha mi lezela nejakou dobu doma, tak jsem ji letos pouzila do vyzvy. Precteno za necely den, tak moc me vtahla.
Další ze skutečných příběhů přeživších hrůzy válečného tažení. Syrový, hutný, smutný a opravdový život paní Sternové před, během i po válce. Jedna z knih, na které nelze zapomenout, protože rozum během četby zůstával stát nad zvěrstvy páchanými na nevinných.
Velmi silný zážitek. Kniha je výborně napsaná a čte se v podstatě sama. Člověk hltá další a další stránky i přes mnohdy pokročilou noční hodinu. Pak číst přestane a uslzenýma očima zírá přes okraj knihy někam do dáli. A před očima mu probíhá nejen příběh Violy Sternové, ale i dalších lidí, kteří si za války prošly peklem. Další z knih, které by měly být povinnou četbou. Já ji svým dětem určitě doporučím. Protože na tyto hrůzy se nesmí zapomínat.
Bez komentáře.
(přečteno jedním dechem, ten smutek a bolest nechce nikdo zažít. Je šílené, že se tohle za války dělo :( Avšak dala bych to přečíst všem jaká zvěrstva byla páchána na Židech.)
Přečetla jsem již nespočet knih týkajících se holocaustu. Ale tahle bych řekla, že je jedna z těch nejsyrovějších. Detailní a upřímné vyprávění dívky, která toho ve svém mladém věku prožila víc než dost. Její vyprávění vás přesvědčí, že se k tomuto nedá použít jen slovo hrozné. Toto období snad ani nemá správné pojmenování. Popisy toho, co nacisti prováděli, mě opravdu nenechali chladnou a emoce se ve mě bouřily každou další stránkou. Smutné, ale přitom čtivé. Je vidět, že i po tolika letech, co autorka příběh do knihy vyprávěla, ji i ty nejmenší detaily zůstaly navždy vryté do paměti.
Má první kniha s touto tématikou. Velice silný příběh, jenž ve mě zanechal něco, což neumím ani popsat.
Člověku se ani nechce věřit, že toto všechno si mladá Viola prožila.
Velice čtivá kniha, velmi drsný příběh, hodněkrát jsem se až zastavila nad příběhem a musela ty informace vstřebat. Moc doporučuju těm co mají rádi téma druhé světové války zapsané ve čtivém příběhu.
Mengeleho děvče z pera tohoto autora nelze hodnotit jinak než všemi hvězdičkami, kromě nesmírně čtivého jazyka je tu obsah, který jasně vyplývá z reálných událostí děsivé historie.
Myslím, že těžko k této knize napsat ještě něco víc, co už tu napsáno nebylo. Lze jen s děsem číst o zlu, které se dá v lidech probudit, a s nesmírnou úctou smeknout před jinými lidmi, kteří dokázali takovéto osudy prožívat a dokonce i s jistou dávkou štěstí přežít. Určitě doporučuji.
Kniha napsaná s velkou láskou a úctou k životu. Je poctou všem těm, kteří museli vytrpět všechny ty hrůzy. Byli vytrhnutí ze svých domovů, připraveni o vše, co jim bylo drahé, o své nejbližší i o svoji důstojnost. Přes všechny kruté osudy, které jsou líčené velmi naturalisticky, je psaná zároveň
velice citlivě a s velkou pokorou.
Pro mě velmi silný příběh plný tvrdé reality, surovosti, ale také lásky, okamžiků štěstí a přátelství. Knížka nejde přečíst na jeden zatáh, protože vás tak moc vtáhne do děje, že musíte na chvíli přestat, abyste před očima neměli všechnu surovost a krutost činů, které byli na Židech prováděny. Četla jsem mnoho knih na toto téma a musím říct, že tahle se hodně povedla! Prosím, na tohle se nikdy nesmí zapomenout a hlavně se to už nikdy nesmí opakovat....
Stoji za precteni!