Modlitba pro samorostlé
Becky Chambers (p)
Mnišstvo a Robot série
< 2. díl
Pokračování solarpunkové série Mnišstvo a robot Po strastiplné pouti divočinou se čajové mnišstvo Echo a robot Hnízdo pustí do putování po obydlené části měsíce Panga. Echo však brzy zjistí, že ani pobyt v divočině a následný návrat do lidské společnosti nemusí naplnit vnitřní prázdnotu a Hnízdo se začíná přesvědčovat, že odpověď na jeho výzvědnou otázku, co lidstvo doopravdy potřebuje, je zřejmě mnohem složitější, než se zprvu zdálo. A obstojí vůbec jejich křehké přátelství, vzniklé v samém srdci divoké přírody, i ve společnosti ostatních? Hnízdo i Echo se vypravili na cestu s vidinou jasného cíle, avšak postupně se ukazuje, že pokud setrvají na předem vytyčené trase, možná tam nedojdou.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2024 , HostOriginální název:
A Prayer for the Crown-Shy, 2022
Asi jediné sci-fi budoucnosti, ve které by mi nevadilo žít. Je to taková manifestace přání, jak by se to mohlo vyvíjet. Mezi brutálními dystopiemi svítí jako maják. Může se zdát naivní, ale myslím, že potřebujeme víc autorek/autorů, jako je Becky Chambersová.
Budu už se asi opakovat, ale autorčin styl psaní je jako hřejivé pohlazení, které v této hektické době tak strašně moc potřebujeme. Žádný jiný autor ve mně nedokáže vyvolat takové pocity jako právě Becky Chambers, a přitom je ten příběh vlastně v základě tak prostý.
Musím se ale přiznat, že favoritem pro mě stále zůstává díl první. Tady jsem bohužel nenalezla až takovou hloubku jako jsem očekávala, ale i tak jsem si čtení moc užila.
Budu překvapené, pokud nějaké knize od Becky Chambers někdy nedám plný počet hvězdiček. Ať píše o čemkoli, vždy ve mně vyvolá hřejivé pocity. A za to jí budu vždy neskonale vděčná...
Pro mě je tento druhý díl série docela zklamáním. První knížka byla doslova nabitá emocemi, nápady, duchovnem, vyššími cíli a hlubokými myšlenkami. Tady to je jen jakýsi cestopis, jehož hrdinové se sice snaží o nalezení jakési obecné pravdy, ale jejich snaha vyzní zcela do prázdna. Škoda... tak snad do třetice...?
Výrazně filozofičtější než první díl, ale stejně milé a uklidňující. Zásadním otázkám lidské existence se samozřejmě věnuje řada autorů, málokdo to ovšem dokáže podat tak stravitelně a "hřejivě" jako Chambersová. A přitom to není banální, nejsou tu žádné "rychlotipy" ani návody na štěstí. Oceňuji i to, že autorka v textu opět dodrží slib, který dá čtenáři ve věnování:
"For anybody who doesnt know where theyre going."
2017 | Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu |
2018 | Dvě místa na slunci |
2019 | Zpráva o životě vesmířanů |
2021 | S pokorou a nadějí |
2022 | Žalm pro divostrojné |
Po přečtení druhého dílu jsem okamžitě dostala chuť si znovu přečíst ten první.
Opět tenká knížečka, kterou má člověk přečtenou raz dva, opět jsem se u ní krásně zrelaxovala, opět tam bylo pár podnětů, nad kterými se člověk déle zamyslí a vše to ubíhalo směrem otevření velké filozofické otázky, jejíž odpoveď je možná prostší, než by se mohlo na první dojem zdát.
Možná bych trochu chtěla být déle na jednotlivých zastávkách a více poznat tamní obyvatelstvo a jejich zvyky. Jinak jsem spokojená. Tato série se mi moc líbí svou jednoduchostí (až takovou jogínskou mantrou prostě jen být - takový dojem z ní mám).
A oceňuji vývoj vztahu sourozenstva Echa s Hnízdem. Mám ráda, když jsou postavy psané realisticky a čtenář chápe, proč jednají, jak jednají.