Mořská panna
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
Co se skrývá v minulosti?
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2023 , Saga EgmontOriginální název:
Sjöjungfrun, 2008
Interpreti: Dana Černá
První, co mě po přečtení napadlo: nějak neobvykle málo vražd. Ale ona stačí i jedna a dokáže z toho být poutavý příběh, perfektně psychologicky propracovaný.
Knížka se mi moc líbila, byla čtivá, i když mrazivá. Osobní život zúčastněných mě nerušil,naopak dodával příběhu lidštější, "normálnější" rozměr. Rozuzlení příběhu jsem tak trochu očekávala, ale autorka udržuje v napětí až do konce.Po Ledové princezně prozatím nejlepší ze série.
Četla jsem od této spisovatelky jako první Ledovou princeznu, která mě uchvátila, za zvědavosti jsem si přečetla ještě Kameníka, z toho jsem tak nadšená nebyla, připomínalo mi to vzdáleně Ledovou princeznu, pak jsem četla Vražda s vůní mandlí, ta byla velice slabá a teď se mi do rukou dostala Mořská panna. Kniha byla velice čtivá, napínavá, střetávaly se zde dvě časové linie, což knize dodalo ještě více na napínavosti a dramatičnosti. Jediné co musím vytknout je příliš mnoho postav, člověk se v tom těžko orientuje, i když některé zná z předchozích knížek a občas pro mě bylo až nudné popisování soukromých životů postav včetně jejich dětí a rozvětvených rodin.
Ústřední dvojice Patrick a Erika jsou mi velice sympatičtí a hodlám si přečíst ještě některou ze skvěle hodnocených knih.
Kdyby se dokázala Läckberg odprostit od toho neustálého pitvání soukromých životů kriminalistů a jejich manželek, věřím, že by se její knihy těšily mnohem větší oblibě. Ono číst neustále dokola o graviditě a problémy s tím spojenými, nebude asi to pravé ořechové, co čtenáři severských krimi vyhledávají.
Od soukromého života vyšetřovatelů okleštěný příběh nepřinesl sice nic až tak nového pod sluncem, ale celkový dojem ve mně zanechal ryze pozitivní. Autorka beze sporu přitáhne čtenáře postupným odhalováním (ne)promlčené minulosti, jejíž důsledky se promítají do současné dějové linie knihy a působí na hlavní protagonisty v podobě silně destruktivní vlny, po níž nastává zpravidla ticho.
Suma sumárum 4* za příběh.
Zatim nejpovedenejsi detektivka Läckbergove, co jsem cetla. Drzela me v napeti do 3/4 knihy, kdy uz jsem zacala tusit pachatele. Povedena mi prisla i druha dejova linie, ktera osvetlovala mnoho veci. Za mne palec nahoru :-)
Autorka si u mě po Vraždě s vůní mandlí od dost vylepšila reputaci. Kdo vraždí mi bylo jasné zhruba od dvou třetin knihy, není to zrovna originální, jen jsem nepochopila, proč to jako první schytal právě Magnus. Jinak silný příběh, na kterém je hodně znát, že ho píše žena.
Skvěle napsaná kniha od této známé autorky. Překvapivé rozuzlení a napínavý děj. Knihu jsem přečetla jedním dechem.
V tomto žánri veľmi zaujímavý titul.
Zo začiatku som sa ťažšie orientovala v postavách, keď som si dala páry dohromady šlo to lepšie.
Jej typické skákanie v deji, ktoré udržiava napätie do konca - v tomto titule prekvapivého, nečakaného záveru.
Průměrný detektivní román se zajímavým námětem podle mě nepatří k tomu nejlepšímu, co na severu Evropy v posledních letech vzniklo, přesto si i u nás čtenáře našel. Prolínání několika časových rovin se mi líbilo, méně už líčení soukromého života vyšetřovatelů, kterému je podle mě věnováno příliš mnoho prostoru. Celkově oceňuji vynikající psychologii postav, postrádám však více napětí a závěrečné překvapivé odhalení, které v této knize podle mě chybí.
Knížku jsem si půjčila na základě zdejších pozitivních komentářů. Bohužel pro mě byla zklamáním. Nudila jsem se, vadila mi temnost příběhů, jedna ošklivost následovala za další, rozuzlení mě velmi zklamalo a poslední stránka naštvala. Od této autorky si určitě už nic dalšího nepřečtu.
Tohle je první knížka, co jsem četla od této autorky a musím říct, že se mi velmi líbila. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout, protože děj je zajímavý a dokonce knihy pořád nevíte, kdo to všechno páchal. Rozuzlení přijde hezky až u konce a jste překvapeni.
Doufám, že i ostatní knížky od této autorky jsou stejně dobré.
Moje první kniha, kterou jsem od autorky četl. Musím říct, že ze začátku jsem byl trochu skeptický a kniha mě moc nebavila. Po několika stránkách mě ale příběh vtáhl a hltal jsem stránku za stránkou. Zajímavý příběh, severské prostředí a typologie postav u mě zabodovaly a po knihách Jussi Adlera Olsena považuji Mořskou pannu jako nejlepší. Za mě je to pět hvězd.
Další skvělá detektivka. Mám ráda spisovatelčin styl, prolínání minulosti a současnosti.
Opět potěšila ! Výborný temný příběh sahající hluboko do minulosti ,které člověk prostě neuteče.Jen jak už tady někdo psal, se to v knize hemží dětmi.
Doporučuji tuto detektivku přečíst. Moc pěkně napsáno.Od této spisovatelky jsem četl již tři knihy a ani jedna nezklamala.
Stejně jako další knihy od Camilly, byla skvělá. Camillu Lackberg řadím mezi své nejoblíbenější autorky. Těším se na další.
Camilla Läckberg již dávno získala mé čtenářské srdce. V posledních dvou knihách o to více, že své příběhy prokládá zápletkou z dávné minulosti a nechává tak kriminální příprady zahalit do ještě většího hávu tajemství. Mořská panna má podobnou strukturu jako Elsyino tajemství, všechny oblíbené i méně oblíbené postavy vystupují na scéně a čím dál víc se nám to tam množí dětmi. Jen mám trochu obavy, zda se Camilla trochu nevyčerpává, na svých stránkách má informace o dvou kuchařkách a knížce pro děti, snad se nerozhodla ukončit sérii s Erickou a Patrikem...
švédská literatura Švédsko severská krimi švédské detektivky Fjällbacka (Švédsko)
2009 | Ledová princezna |
2014 | Andělíčkářka |
2019 | Zlatá klec |
2018 | Čarodějnice |
2010 | Kazatel |
Po Elsyině tajemství byla Mořksá panna další v řadě, která tak trošku vybočila ze standardu předchozích Camilliných knih. Mohu jen doporučit, zajímavý příběh, plný zvratů a událostí, se zajímavým rozuzlením a dramatickým koncem, který naláká čtenáře, aby se vrhl na další knižní kousek této autorky