Musím tě zradit
Ruta Sepetys
Nikomu nevěř, nic neříkej. Strhující román od autorky bestselleru V šedých tónech. Rumunsko, 1989. Sedmnáctiletý Cristian Florescu sní o tom, že se stane spisovatelem, ale Rumuni nemají svobodu snít. Režim diktátora Nicolaea Ceauşesca provází izolace a strach. Na Cristiana se zaměří tajná policie a nutí ho, aby donášel na své blízké. Mladík se rozhodne riskovat vše, aby odkryl pravdu o režimu a ukázal světu, co se v jeho zemi děje. Když přijde čas, dychtivě se připojí k revoluci a je odhodlaný bojovat za změnu. Jaká je však cena za svobodu?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
I Must Betray You, 2022
Výborná kniha, což mě vlastně už u této autorky ani nepřekvapuje. Opět musím vychválit nejen příběh a čtivost, ale i to, že si autorka vybírá země a situace, které se v beletrii neobjevují tak často. Tedy alespoň u nás. Věřím, že v Rumunsku se o Rumunsku něco píše :-) Je to psané velmi realisticky a je vidět, že se autorka předem s danou situací (tentokrát s životem obyčejných lidí za Ceauşesca) vždy obeznámí. Často si k jejím knihám dohledávám další informace a vždy to sedí. A dozvídám se tak něco o dějinách, které jsem neznala. O tíživých dějinách. Přitom to je nenásilnou formou, na velmi dobře napsaném příběhu, který čtenáře zaujme hned od začátku a zájem vydrží až do konce. Jako bonus tu je neskutečně dobře vykreslený strach lidí. Takže opět jasných 5* a doporučuji.
Netušila jsem, co mě čeká. Neměla jsem nejmenší ponětí, jaké bylo období komunismu v Rumunsku. První velké plus má autorka už jen za to, že napsala knihu o zemi, o které těch knih zas tolik není. Další plusy jsou za to, jak dokázala vykreslit atmosféru toho období. Bylo to ponuré a dokázala jsem se pomocí vyprávění přenést na ta místa, do otřesných životů lidí, kteří nemohli věřit ani členům vlastní rodiny, protože systém docílil toho, že v podstatě každý donášel na každého. Těžké téma, ale čtivě napsaná kniha, která mě velice bavila.
Ruta Sepetys je autorka, která své knihy píše vždy na základě rozsáhlých rešerší a musím uznat, že je to na jejich příbězích dobře znát. Dokáže vás tak opravdu vtáhnout do děje a vy cítíte beznaděj z doby i z osudů hlavních hrdinů. Celý příběh, i když se jedná o fikci, je postaven na reálných základech a Musím tě zradit je kniha, která ve vás vzbudí nevěřícnost, překvapení a také vám zvedne žluč.
Je to kniha plná nejistoty, strachu, nedůvěřivosti a hladu. Je to kniha, ze které do morku kosti ucítíte nepřízeň doby a budete doufat, že se tato doba je již minulostí a nikdy, ani náznakem, se nevrátí.
V tomto příběhu mi přišlo, že autorka zvolila poměrně strohý a surový styl psaní, což jen podtrhuje dramatičnost a sílu příběhu.
Kapitoly byly krátké, děj se ničím nezdržoval jen krutá realita osudu hlavního hrdiny a jeho rodiny. Autorka nezabředávala do žádných přílišných detailů, čímž dávala opravdu vyniknout krutosti doby.
Budete-li mito chuť přečíst si něco o historii Rumunska, porovnat jaké to bylo tady a tam, pak vám mohu knihu vřele doporučit. Je to nezapomenutelný příběh, který by měl projít rukama všech, zejména mladší generaci, kteří si totalitu nezažili.
Myslela jsem si, že mě Ruta nemůže už ničím překvapit. Jak moc jsem se zmýlila. Tahle kniha je naprosto fantastická, řekla bych, že je nejlepší, kterou napsala. Příběh je zasazen do komunistického Rumunska, do doby, o které mnoho z nás neví zhola nic a přitom bychom měli vědět, co se poměrně nedávno dělo...
Kapitoly jsou naprosto skvěle zpracovány, jsou kratší, i proto se kniha čte poměrně sama. Tato kniha by měla být ihned zařazena na seznamu povinné četby! Rozhodně doporučuji pro milovníky historie a všem zvědavcům, které zajímají historické události okolních zemí.
Jedním slovem WOW! I přesto, že nejsem fanouškem tohoto žánru, tak mě tato kniha naprosto pohltila!
Na tuto knihu jsem se těšil a kniha se mi líbila. Mám rád autorčiny knihy, které vycházejí ze skutečných událostí. Knihy mají krátké kapitoly a jsou velice čtivé, takže mě vždy pohltí. Autorka na svých knihách pracuje velmi dlouhou dobu, což oceňuji. Děj knihy MUSÍM TĚ ZRADIT se odehrává v Rumunsku v roce 1989.
Hlavní postavou je CRISTIAN (17 let), který se chce stát spisovatelem. Zaměří se na něj tajná policie, aby donášel na své blízké. V knize se nachází hodně smutných částí. Závěr knihy byl překvapivý.
Dozvěděl jsem se hodně informací o životě obyčejných lidí v Rumunsku a diktátorovi Ceausescovi. Když porovnám rok 1989 v Československu a v Rumunsku, je to diametrální rozdíl včetně revoluce, která probíhala v těchto zemích.
V závěru knihy se nachází obrazová příloha, POZNÁMKA AUTORKY, REŠERŠE, ZDROJE a PODĚKOVÁNÍ.
Opět krásně napsaná knížka s vážným a smutným příběhem, nad kterým musí čtenář přemýšlet ještě dlouho po přečtení. Ta atmosféra, bezmoc, nedůvěra čiší z každé stránky. Rumunsko v době komunismu je kus historie, kterou neznám a tento silný příběh mi ji aspoň trošku přiblížil.
Tuto knihu by si měla přečíst mladší generace, protože tohle nebyla fikce, ale skutečný život.
Opět kniha, která mi rozšířila obzory. Je čtivá a poučná zároveň. Tuto dobu jsem prožila jako puberťák a zahraniční politiku jsem nevnímala. Ale tady jsme se rozhodně měli lépe.
Tak tohle bylo něco.U knihy jsem,už hooodně dlouho nebrečela,ale u Musím tě zradit slzička ukápla a ne jedna.Byla to moje prvotina od autorky a určitě si od ní ještě něco přečtu,protože se mi moc líbí její styl psaní.
Tuhle knížku dám přečíst všem svým známým,kteří o to budou mít aspoň trochu zájem a ty co zájem mít nebudou se pokusím přemluvit. :-)
Příklad toho, že sametovost revoluce v roce 1989 nebyla tak samozřejmá, jak si někteří myslí. Ve většině socialistických zemí proběhlo předání moci relativně v klidu, ale jak je vidět na případu Rumunska, mohlo to být mnohem dramatičtější - a mohlo to stát stovky životů.
Za mě je to kniha skvělá dej plyne krátké kapitoly nutí vás číst dál hlavní hrdiny mi bylo líto hlavně pak co se dělo s čičimohu doporučit Rut je skvělá autorka
(SPOILER)
Ne ze by tema knihy nebylo drsne a hodno zaznamenani. Ale nejak jsem se do ni nedovedla ponorit a treba si vic uzit basne/zamysleni. Asi na me uz nefunguji vějičky typu "to jsem tehdy jeste nevedel, ze..." nebo byla na vine forma knihy - v ebooku se mi vse krom klas. textu zobrazovalo velmi male a temer necitelne...
Co ale na ocenuju, jsou dve veci:
1. Vykresleni atmosfery neduvery bylo brilantni. Mozna az prilis, nedovedla jsem prilnout k zadne z postav.
2. Vtipy! "Proc by Rumunsko prezilo konec sveta? Protoze je o padesat let pozadu." Humor cerny jak tri dny louhovana jihlavanka!
Edit: zvedam hodnoceni ze tri na ctyri hvezdy, neb i po ctvrt roce mam knizku v hlave. Doporucila bych ji vsem stredoskolakum, kteri se maji ucit o 20. stoleti. Protoze clovek muze cist a ucit se o nesvobode, nedostatku aj., ale prave s pribehem vrstevnika se muze do situace mnohem lepe vzit a ten chlad, strach a neduveru az fyzicky pocitit.
Další z děl Ruty Sepetys, které zůstane dlouho v hlavě a ze kterého běhá mráz po zádech, protože taková byla opravdu realita, ač u nás nebyla až tak dramatická, na konci 80. let jsme byla ve věku hlavního hrdiny, i tak si dodnes pamatuji, že jsem o některých lidech věděla, že jsou u tajných a o některých, že patří do jejich hledáčku, a pak někdo řekne, že za komunistů bylo líp :-(, tahle kniha by měla patřit k povinné četbě
Knihu jsem měla přečtenou během dvou dnů, nešlo se od ní odtrhnout. Československo mělo s Rumunskem hodně společného a tak nějak si představuji, že to za komunismu fungovalo. Nikomu se nedalo věřit a ani v rodině a to mne dostalo nejvíc:-(. Jen v Rumunsku ten převrat byl mnohem horší. Doporučila bych nejen mladistvým.
Jedna z nejlepších knih, co jsem v poslední době četla. Naprosto skvělé vylíčení situace v Rumunsku, politické vtipy pro odlehčení.
Zavzpomínali jsme, když jsme byli s mužem v Temešváru a události 1989 na nás dýchaly na každém kroku.
Co se opravdu autorce povedlo, je vykreslení postav a doby, které bych očekávala od člověka, který v komunistickém režimu vyrostl. Autorka ovšem zachytila zcela běžné a úplně nepodstatné věci, které v celkovém spojení představují naprosto podstatné detaily. Líbí se mi, jak byla kniha koncipována. Pro nás je konec a samotný politický převrat trochu známý - myslím tim emoce, průběh a zatýkání, mlácení, nepokoje a rozbroje. Je vidět, že autorka cílí na trochu mladší čtenáře, nicméně oblíbenou postavu si najde každý čtenář. Kladně hodnotím i vložené vtipy, protože mě většina z nich naprosto odzbrojila smíchy.
Jestli je komunismus ráj, k čemu potřebujeme zdi, ploty a zákony, aby lidé neutíkali?
Jeden z nejsilnějších příběhů, co jsem kdy četla. Vůbec nic jsem nevěděla o životě v Rumunsku v letech 1970 - 80. Ani tuhle šílenou část nedávné minulosti. Pád komunistického režimu na konci roku 1989. Doteď jsem žila v domnění, že my Československo jsme byli poslední a po nás už jen Jugoslávie a Sovětský svaz. A že to probíhalo nějak podobně jako u nás. Celou dobu čtení mě mrazilo a hned na začátku jsem si musela na internetu vyhledat fakta ohledně situace roku 1989 v Rumunsku.
Vynikající obálka, poznámka autorky i obrazová příloha.
Toho jednoho informátora jsem tušila, ale i tak mi z toho zjištění na konci spadla brada a i slzy byly...a je mi jaksi těžko....
Doporučuji a navrhuji jako povinnou četbu úplně všem!!!
Neprozkoumaný život nestojí za to žít. Někdy je potřeba vyjít ven, když se chceme dostat dovnitř
20. století americká literatura tajemství komunismus Nicolae Ceauşescu, 1918–1989 Rumunsko pro dospívající mládež (young adult) historické romány diktatura Securitate (rumunská tajná policie)Autorovy další knížky
2013 | V šedých tónech |
2016 | Sůl moře |
2020 | Mlčící fontány |
2014 | Potrhaná křídla |
2022 | Musím tě zradit |
Ruta to zase dokázala. Opět dokázala napsat příběh, který vás vtáhne do ulic Rumunska, který vám představí chudobu a který vám ukáže jaké to je nikomu nevěřit. Ani sami sobě.
Detailní popisy situací a prostředí, které vás vtáhnou, věrohodné postavy a myšlenky, které vás přesvědčí a kus historie, která vás zasáhne. Ale hlavně ve vás kniha probudí hrdost a vděk předkům, kteří za to všechno, co teď máme, obětovali skoro vše.
Jednu hvězdu odebírám možná i trochu zbytečně, ale je to z důvodu, že kniha mi nepřišla tak propracovaná jako Mlčící fontány a trochu odbytá se mi zde zdála linka mezi Cristianem a Lillianou.