Muž, který přežil Lidice

Muž, který přežil Lidice
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76591/bmid_muz-ktery-prezil-lidice.png 4 123 123

Novela Muž, který přežil Lidice je volnou, rozšířenou a necenzurovanou autorskou verzí textu Nokturno. Muž, který přežil Lidice je rozšířenou variací na známé téma lidické tragédie, která se stala předlohou českého filmu Lidice. Novela je založená na skutečném příběhu muže, který jako jediný přežil vyhlazení Lidic díky tomu, že si právě odpykával trest za vraždu. V krátkých poetických obrazech je načrtnuta rodinná tragédie Františka Šímy, obyvatele obce Lidice, která se prolíná s neštěstím českého národa v čase německé okupace. Otec při hádce zabije svého syna, což mu paradoxně zachrání život. O zničení obce, kterou po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha vypálili jako odplatu nacisté, se ve vězení vůbec nedozvěděl. Po propuštění z vězení se o Vánocích 1942 vrací domů...... celý text

1v8na
01.12.2014 4 z 5

příběh byl velmi emotivní, navíc Václav Fiala byl pěkný vůl, vymýšlet takový blbosti.

Lili2
28.08.2014

Knihu asi číst nebudu, neboť hned na začátku mně udivilo to, že autor, i když o věci mnoho ví, tak samotnou synovraždu zasadil do prostředí svatební veselky, přitom se vše událo doma a on se šel pak udat. Děj knihy nepůsobí tak věrohodně. Ztráta času. Fakta jsem již četla, a to je to hlavní.

fruitbueno
13.07.2014 3 z 5

Strohý, úsečný styl plný dialogů z novely dělá sousto na polovinu odpoledne. Chybí trochu prostor na emoce, úvahy, ale na druhou stranu ten odosobněný styl s Lidicemi spojenými byl možná účel.

Marčullkas
09.04.2014 3 z 5

Knížku jsem přečetla během jednoho večera ( za hodinku jsem neměla co dělat). Vše bylo stručně popsáno, napsáno a vypsáno. To mě trošku zamrzelo! Očekávala jsem rozsáhlejší děj, ale i tak byla knížka fajn. Filmové zpracování knížky se mi líbilo víc než knížka. Což je škoda!

Krisseliss
22.10.2013 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Čtivé, dechberoucí, napínavé. Souhlasím s předchozími komentáři, kniha by mohla být rozsáhlejší.

verunka32
19.08.2013 3 z 5

Taky si myslim, ze by si kniha zaslouzila vic stranek. Film byl lepsi rozsahlejsi a to se malokdy stava.

Verrrunka
09.07.2013 3 z 5

Napsáno vcelku čtivě, příběh zajímavý... ale tak nějak mám pocit, že by si tohle téma zasloužilo víc stránek, víc psychologie postav a víc všeho. Ilustrace působivé.

simonabr
08.07.2013 4 z 5

Na můj vkus trochu moc zkratkovité, neuškodilo by kdyby šel autor více do hloubky a popsal psychologii postav a více rozvinul celý příběh, film byl rozhodně mnohem lepší a hlubší. Celkově hlavně smutné - v první řadě osudy všech lidických občanů, kteří zemřeli naprosto bezdůvodně a zbytečně (ale tak už to ve válce bývá, že umírají nevinní) a taky osud Františka Šímy, který sice díky svému činu přežil ve vězení vyhlazení Lidic, ale dá se hodně polemizovat, jestli to pro něj bylo štěstím nebo spíš neštěstím a cejchem, který si ponese celý život.

TerJac
26.06.2013 5 z 5

Kniha mne osobně naopak zaujala mnohem více než film. Doporučila bych snad všem, co se chtějí podívat na otázku vypálení Lidic zase z jiného úhlu. Pěkná kniha jako mnoho dalších o skvělého Z. Mahlera!

pajunček
15.04.2013 3 z 5

Silný příběh, ale heslovitý styl mu neprospěl, jako by byl určen pro "nečtenáře". Myslím, že pro ty, kdo neznají podrobnosti a detaily příčin lidické tragédie je těžké se v něm orientovat. Románová forma by mu slušela lépe.

mariposka
26.08.2012 4 z 5

Velmi čtivá novelka, dá se přečíst během pár hodin, nejde se odtrhnout. Dojemné, slzy jsem měla na krajíčku, což jsem ostatně čekala, u takového příběhu ani jinak nelze...

Lisel
02.07.2012

Bolestná výpověď tragických událostí, dojemně lidsky napsané. Film jsem viděla první a pak četla knihu. Líbilo se mě obojí.

studentik
29.07.2011 3 z 5

Zkracená forma byla dobrá ne však výborná což mě velmi mrzí...Film je prý lepší...