Muž menom Ove
Fredrik Backman
Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného. Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
En man som heter Ove, 2012
Čteno kvůli čtenářské výzvě a ve finále to bylo docela hezké čtení. Můj šálek to ale nebyl, film taky dobrý.
Člověk je, jaký je, a dělá to, co umí.
Ať už se člověk vydá jakoukoliv cestou, něco ho dovede k předurčenému cíli.
Opravdoví muži se rodí te svých chyb.
Každý člověk musí vědět, za co bojuje.
Všichni lidé chtějí žít hodnotný život, ale hodnoty má každý člověk jiný.
Ove byl tak čistý člověk, bez jakýkoliv předsudků. Velmi mě bavilo, jak nedokázal pochopit, že si někdo veškerý věci neumo udělat sám. Naprostá ukázka dnešní doby, jak jsou lidi na všechno líní.
Krásna knižka plná lásky, ku ktorej si každý nájde vlastnú cestu. Aj keď nikto nie je bez chyby. Aj keď každý má na svet iný pohľad.
Táto knižka ma dokázala naozaj rozosmiať aj rozplakať, a to sa mi na nej najviac páči. A ešte Parvaneh, ktorá je naozaj nesmierne sympatickou postavičkou. Získala si ma, a určite aj mnohých ďalších.
Velmi příjemná kniha vymykající se žánrům, po kterých běžně sahám. Prvotina Fredrika Backmana je knihou plnou snad všech emocí. Při čtení máte chuť se smát, brečet, rozčilovat se a zároveň se nechat unášet příběhem jednoho starého morouse, který který se stránku za stránkou rozvíjí, odhaluje starcův život a jeho úmysly s ním a odhrnuje závoj jeho neveselé minulosti. Ale abych jen nechválil, pátou hvězdičku ubírám za konec, ze kterého jsem bohužel cítil, že autor velmi cíleně útočí na čtenářovy emoce. Neříkám, že je konec dobrý, nebo špatný, jen bych ho osobně napsal trochu jinak.
Čtení Oveho jsem dlouho odkládala. Pan Backman mě sice jako autor velmi zaujal, ale já se prostě nijak nehrnu do extrémě vychvalovaných knih. Tenhle odtup mi pomohl nehltat věty rychle, ale příběh si pěkně užít.
Manželství Oveho a Sonyi mi dost připomíná to moje, jen ty vlastnosti máme rozdané trochu jinak :). Všechny možné druhy lásky, které příběh ukazuje jsou dojemné a syrovost s jakou jsou popsané je prostě zasahující. Jako jedna z lásek je tu i naděje v to, že i když člověk ztratí smysl života, ještě má nakonec dost sil najít další. Samozřejmě, i když se tomu zuby nehty brání. Stejně tak, jako se zpočátku člověk zuby nehty brání oblíbit si Oveho.
Prvních pár stránek jsem se nemohla začíst, ale pak už dobrý. A prakticky od půlky už jsem u toho vlastně skoro pořád dojetím brečela. OK, dočítala jsem to s mírně pocuchanými hormony, ale stejně.... Nádherná knížka!
Tato kniha je čtivá. Dojme vás, zároveň rozesměje a pak i rozbrečí. Všechny postavy jsem si zamilovala. Příběh je k zamyšlení... Autor se nebál z těžkých témat udělat humor, v knize je použito spousty slovních obratů, prostě úžasné. Přečteno jedním dechem a ještě dlouho na ni budu vzpomínat.
Takový hezčí průměr. Kapitoly z přítomnosti mě moc bavily. Naopak ty z minulosti mě občas trochu nudili.
Ve výsledku to ale vůbec nebyla špatná kniha. Dostala jsem se k ní díky výzvě a nakonec jsem ráda, že jsem si jí přečetla ačkoli znovu bych se k ní už nevracela.
Ze začátku typický soused, vedle kterého nechcete bydlet. Ale i z morouse může být chlap s Velkým srdcem.
Knížka se četla naprosto sama a ráda si ji přečtu znovu.
Ove zásadový, sarkastický ale neskutečně lidský. Kniha velmi čtivá, vtipná, ale i dojemná. Klidně mohla být i delší, pan Ove mi bude chybět.
Sleduji, že mnoho čtenářů, či naslouchačů si chce zážitek z knihy doplnit i shlédnutím filmu. Stále se opakuje filmové zpracování s Tomem Hanksem (Muž jménem Otto, USA, 2022), ale je to švédská kniha, švédský autor a švédské reálie, proč tedy neupřednostnit i švédský filmový originál (Muž jménem Ove, 2015) se skvělým Rolfem Lassgårdem v hlavní roli. Stojí to za to (čímž nechci nijak shazovat americký remake, ten je sice také slušný, ale originál je jen jeden a to Made in Sweden).
Už si ani nepamatuji, kdy naposledy mě knížka rozbrečela. Tahle ano. A když bych měla jedním slovem popsat, jaká byla: lidská
Jak jsem popisovala své devítileté dceři - fakt dobrá knížka o nevrlém pánovi kolem šedesátky, který má rád pravidla, řád, má svoje jasně dané zvyky a rozčilují ho všichni lidé okolo, protože pravidla nedodržují a neustále mu narušují jeho zvyklosti. Ale protože on se chová tak jak má, tak se na všechny ty lidi okolo nevykašle, ale pomáhá jim a je to nakonec vlastně klaďas tak trochu proti své vůli :-)
Kniha, u které se smějete i brečíte a kterou mám skoro chuť přečíst ještě jednou (kdyby nebyla v knihovně po mě už zase zamluvená).
(SPOILER) To je tak, když člověk neví co číst do výzvy s kočkou, koukla jsem na inspiraci a v knihovně sáhla po první co byla k mání. Nijak jsem nezkoumala recenze a po pravdě se mi do té knihy ani moc nechtělo... Jaké milé překvapení nakonec :-) kniha přečtená za dva večery, soucitila jsem s Ovem, bylo mi místy opravdu smutno a jsem moc ráda, že to skončilo dobře a nebyl na konci života tak osamělý a našel důvod ještě žít :-). Opravdu fajn kniha.
Číst příběh o muži, kterého stíhá jedno neštěstí za druhým, ale na konci života vše překoná nové přátelství s jedním kocourem a jedněmi sousedy, se čte dobře, pokud to nejsme my, kteří musí tento život prožít a nést všechny jeho bolesti .... Ove není broučoun, Ove je neuvěřitelný člověk, který po celý život dokázal nacházet tichou vnitřní sílu k tomu jít dále!!
(SPOILER) Úžasná, laskavá kniha s příjemným humorem. Ove mi v mnohém připomněl mého tatínka (včetně bezmezné lásky ke své manželce) a hned mi přirostl k srdci. Nikdy bych si nemyslela, že kniha o tom, jak spáchat sebevraždu snadno a rychle, může být takové pohlazení po duši.
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedé
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Ještě nikdy jsem u knížky nezažila tak veselý smutek. Tolik životního příkoří, díky němuž vzniklo nakonec tolik radosti i když na tak krátkou dobu.
Ove přesně jak řekla Sonja ,uvnitř tančí ,i když to nikdo nevidí. Chvílemi vás štve, chvílemi mu fandíte a nakonec ho milujete, protože Parvaneh taky.
Je to totiž krásný, milý a hlavně lidský srdečný příběh o "velkém" srdci.