My děti ze stanice ZOO

My děti ze stanice ZOO
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543671/bmid_my-deti-ze-stanice-zoo.jpg 5 8272 8272

My děti ze stanice ZOO série

1. díl >

Skutečný příběh drogově závislé dívky, který otevřel oči mnoha lidem.

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Bookmedia
Originální název:

Wir Kinder vom Bahnhof ZOO, 1978


Interpreti: Michal Jagelka , Viktorie Taberyová
více info...

Přidat komentář

MollyCornelia
předevčírem

Toto dílo má opravdu co dělat na maturitním seznamu. Všichni, kdo jste někdy slyšeli o drogách a máte možná pocit, že to není zas takové svinstvo, že vás s tím straší ve škole jen aby se neřeklo... vy všichni byste si měli My děti ze stanice zoo přečíst. Já k té skupině patřila, ale příběh Christiane a Detlefa a Babsi mi otevřel oči dokořán.
Vadilo mi, jak se k postavám, neinformovaným dětem, všichni chovali, jako kdyby se závislosti zbavit nechtěli. Jako kdyby si za to mohli sami a byla to jen jejich vina. S tím zásadně nesouhlasím. Jako člověk, co ví něco málo o vývojové psychologii můžu říct, že ve 12 letech Christiane nevěděla, jaké následky braní drog může mít. A když se snažila téměř bez vnější pomoci odvykat, ani se nedivím, že to nešlo.
Doporučuji středoškolákům i dospělým.
Nedokážu hodnotit hvězdami, protože ve mně kniha zanechala spoustu pocitů a vlastně nedokážu ani říct, zda se mi líbila, či ne.

Akléda_
10.10.2024 audiokniha 5 z 5

4,5*/5* Naprosto chápu, proč je tohle dílo zařazováno do klasik. Je to jedna z těch knížek, kterou by si za život měl přečíst naprosto každý. Nebo poslechnout, jako jsem to udělala já. Trochu jsem se toho bála, knížku jsem objevila v akci a tak jsem si jí pořídila. A teda, žasla jsem, jak geniálně namluvené to bylo. Michal Jagelka tam tolik prostoru neměl, ale těch jeho pár částí bylo super. Nad čím jsem ale naprosto žasla to byla práce Viktorie Taberyové. Tleskám. Protože jak ta zvládla na jednu stranu mladou Christianu a na druhou stranu její matku, přičemž obě měly širokou škálu emocí... Wow. Kolikrát jsem se musela jen zastavit a poslouchat, což teda při práci nebylo úplně ideální. Ale k příběhu jako takovému. Samozřejmě je hrozné, že se něco takového opravdu stalo a dost pravděpodobně pořád děje, ale o to důležitější mi to celé přišlo. To, jak jednoduše se do toho dá spadnout, ať už poprvé nebo po každém dalším odvykání, to mi přišlo naprosto šílené. V druhé půlce už mi knížka přišla trochu repetitivní, což ale nechci úplně hanit, protože to vzhledem k tomu s čím se Christiana potýkala dává naprostý smysl. Jen už mi to pak přišlo trochu dlouhé. Taky jsem asi doufala že dostanu nějaký lepší konec, že to bude více ukončené. Ale vím že je ještě další knížka od autorky, tak se po ní určitě mrknu. Sama jsem byla velký neznalec ohledně drog, nevěděla jsem žádnou terminologii, nic podobného. Byla jsem ráda že v tomhle mě knížka trochu dovzdělala, i když nic úplně nevysvětluje, minimálně drogovou mluvu tu "přeloží". Pro mě tohle bylo neskutečné silné čtení, které mi otevřelo oči, zároveň mě něco naučilo a já jsem moc ráda že jsem si ho poslechnula. Kolikrát to nebylo příjemné, ale o to důležitější mi to přijde. Rozhodně to stojí za to, tohle je děsivě nezapomenutelný příběh.


Andyska007
10.10.2024 5 z 5

Ačkoli jsem příběh znala předem a věděla jsem tedy, že hlavní hrdinka celé martyrium přežije, stejně jsem byla po celou dobu čtení plná napětí a obav. Je strašné, že se takové příběhy děly a dějí. I když dneska už se o problematice drog aspoň více mluví. Christiane mi bylo líto, nikdo jí nedokázal pomoci - rodina, instituce ani ona sama sobě...
Příběh je psaný poutavě, sice ho pro knihu upravovali novináři, ale je patrné, že byla Christiane chytrá a vnímavá dívka.

Kozel
09.10.2024 4 z 5

V rámci literatury o drogách jednoznačně nejznámější literárně zpracovaný příběh. A troufám si říct, že patří nadále mezi to nejlepší, ať už se čtenář věnuje tématice jakýmkoli způsobem nebo vůbec. Knihu jsem četl na základce jako spousta z přítomných. I když si nevybavím detaily, byl to jeden z nejsilnějších příběhů, který má nadále výchovný přesah. A to skutečně bez ohledu, zda jej čte dvanáctiletý puberťák nebo rodičové téhož. Takových knih nejspíš mnoho nebude. Postačí však, když nebude příliš příběhů, které by se takto daly zpracovat.

halamovalucie
30.09.2024 5 z 5

Kniha se odehrává v Berlíně okolo roku 1978. Kniha je o 14 leté Christien, která díky své kamarádce Kessi propadne drogám. Christien se poprvé setká s drogami ve 12 letech v klubu pro “mládež tak zvaný “Dům středu. Christien nejdříve začala se “slabšími drogami, ale později se seznámila s tvrdšími drogami jako je například Heroin. Seznámí se také s chlapcem jménem Detfel s kterým později propadne prostituci. Kniha se mi líbila jelikož mam ráda knihy podle skutečných příběhů.

Hello Kitty161
29.09.2024

Kniha je o příběhu Christien, která se v šesti letech přestěhovala s rodiči a pětiletou sestrou z vesnice do Berlína. Její otec byl nezaměstnaný, jenom její matka pracovala. Její otec je doma často bil, a proto její matka později požádala o rozvod. Její sestra se rozhodla bydlet s otcem, takže jenom Christian bydlela s matkou. Ve škole neměla žádné kamarády, až jednoho dne se spřátelila s její spolužačkou, Kessi. Kessi chodila s Christien do mládežnického klubu ''Dům středu''. Tam se ve dvanácti poprvé seznámila s drogami, konkrétně s hašišem. Pak s heroinem. S Kessi chodila také do klubu Sound, kde tam potkává nové lidi včetně Detfela, se kterým začala Christien chodit. Všichni s Christien začínají být závislí na heroinu. Christien ani Detfel neměli dostatek peněz, takže si musela vydělávat prostitucí. Její matka dva roky o ničem nevěděla, než ale jednoho dne jí přistihla v koupelně jak si píchá heroin. Takže jí matka odveze zpátky na venkov
Kniha byla smutná a otevřela mi hodně oči.

razorek
23.09.2024 4 z 5

Tato kniha mi po letech konečně dala náboje na diskuze se starší generací než jsem já že ty dnešní děti jsou peklo(je mi 33), jelikož většina těch dětí z knihy jsou většinou ve věku mých rodičů (nebo by byli kdyby nefetovali hero). Tudíž ne milé paní a milý pánové východního bloku ,nebyli jste o nic lepší generace,jen jste byli na druhý straně ostnatých drátu.I když co si budem tady zase frčel chlast jak kdyby se nechumelilo a to do té míry, že v dnešní době je to norma a ten kdo pije div není národní hrdina. Vůbec nikomu není divný že do sebe každej víkend lejou jedovatou látku po které jim je někdy i dva dny špatně,s tím že příště už si údajně nedají,aby následující víkend, většina tento koloběh opakovala. Ale co už ,oni přece nejsou narkomani, vždyť je to legální.

Teď už ke knize,pro ty co neměli čest a nikdy o tomhle díle neslyšeli (stát se to může), budeme sledovat příběh jedné západoberlínské puberťačky která se až na fotra tyrana zas tak zle nemá,ale jelikož je to rozhýčkanej spratek ,tak postupně spadne do drog a to zejména do braní toho topíku mezi smažkama a to heroinu. Tak a to je asi vše,ne reálně o ničem jiném to není než o věčných vzestupech a pádech narkomana.O sebe klamu,ale i klamání nejbližším a prostě celkové sebedestrukci,kde mě osobně nebylo nikoho ani trochu líto a hned vysvětlím proč. Sám jsem totiž vyrůstal bez otce kterej o mě ztratil hned po narození zájem tudíž jsem měl podobné predispozice jako většina děcek z knihy které se opravdu špatně neměli, jen na ně mamky co kvůli nim dřeli od nevidím do nevidím(aby na se jejich děti mohli mít dobře), občas trochu kašlali.I já jsem v patnácti okusil chlast kterej jsem tak vyhejtil na začátku, kouřil cíga a měl i zkušenost s marihuanou(která v knize je popsána jako haš, což není nic jiného než pryskyřice z trávy).Nikdy a opakuji NIKDY jsem neměl potřebu zkoušet nic víc a věřte že příležitostí bylo mnoho,spoustu mých bývalých přátel spadlo do drog. Ano je to o slabosti jedince nic víc, já jsem dnes pyšně už pár let abstinující člověk a vlastně my i náš legální slabší heroin ve formě alkoholu vůbec nechybí.Knihu doporučuji každopádně jako formu edukace a nebo na odstrašení své ratolesti.Nechť se každý koukne jaká byla Christiánka arogantní a sobecký děcko a poučí se z jejích chyb. 4 hvězdy hlavně za to poselství které je nutné šířit,jinak by to asi bylo za 3

ZanetDesp
05.09.2024 5 z 5

Toto dílo jsem četla před lety, když mi bylo asi 13 let - vím, že jsem to přečetla asi za dvě odpoledne. Nahlédnout do příběhu mladé dívky, která propadne drogám, prožívat její vztahové otazníky, detox, i toxické soužití a složité vztahy s rodiči bylo pro mne naprosto strhující. Je to napsané zcela bez obalu, místy až neuvěřitelné, kolik toho může jedna mladá lidská duše zažít. A taky ideální "preventivní knížka". Téma závislosti je aktuální a problematické, a je třeba aby bylo i pomocí takovýchto knih přibližováno.

Kenihja
01.09.2024 4 z 5

Well, dokážu pochopit její situaci ale štvalo mě to číst... Četla jsem to protože jsem chtěla ale někdy prostě budete koukat s otevřenou pusou a přemýšlet jen jestli to je vůbec možný (ano je)

zsykorova
18.08.2024 5 z 5

Já jsem z toho extrémně smutná, ale zároveň trochu naštvaná. Na samotnou Christianu, která měla tolik možností se z drog dostat, ale vždycky utekla zpátky. Na její matku, která to nepoznala dřív. Na Detlefa, který Christianu stahoval dolů a znovu ji přivedl k drogám, když to u ní vypadalo nadějně. Na celý systém, který v tehdejším Německu fungoval a udělal hrozně málo pro to, aby se drogy nešířily. Je to prostě strašné.

Vanocni_skritek
30.07.2024 5 z 5

Ne Babička, ne Staré pověsti české, ale My děti ze stanice ZOO by měla být povinná četba na základních školách! Odmala mám k drogám totální odpor, možná díky dokumentu Katka, který pouštěli snad na všech základkách. Možná tím, že jsem v šesti letech byla svědkem totálního kolapsu jednoho feťáka v Motole. Nebo prostě zkrátka tím, že je to největší svinstvo. Jakmile se v tv objeví téma drogy, nedokážu na to koukat a ihned vypínám. Tahle kniha se ke mně dostala někdy v pětadvaceti a bylo mi při ní fyzicky zle. Nebyla tam lítost, nikdy nelituji lidí, kteří si dobrovolně ničí život. Několikrát jsem zvracela, občas jsem i brečela nad tím, jak někdo může takhle dopadnout. Je to sakra dobrá kniha. Měl by si ji přečíst každý, než přijde do puberty a než sáhne po něčem, z čeho je zřídkakdy cesta ven. Bravurní dílo, hnusný příběh, ale když jde o drogy, nikdy to nemůže být hezký.

petrulkaa
30.07.2024 4 z 5

Uf, od knihy jsem se nemohla odpoutat, ale jsem ráda, že už je konec. Při čtení se to ve mě pralo. Chvilku jsem mladou narkomanoku litovala a chvilku jsem na ni měla vztek.... je to opravdu složité téma.

Smrť
23.07.2024 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale dobrou polovinu knížky jsem si myslel: "Tak už se konečně ufetuj, ať je od tebe klid, ksindle jeden zbytečnej."

Jinak ale uznávám, že jako sonda do života narkomanů, je knížka hodně přínosná a zvláště děti v podobném věku jako hlavní hrdinka by si ji měly rozhodně přečíst.

dasa6360
11.07.2024 5 z 5

Příběh Christiany F., která se již ve dvanácti letech setkává s drogami a postupně se propadá do pekla závislosti, byl pro mě natolik autentický, že jej nemohu dostat z hlavy ani po několika letech.

Pamatuji si, že mě tenkrát překvapilo, jak detailně a bez příkras Christiane popisovala své zkušenosti s drogami a prostitucí, čímž vás prakticky vtáhla přímo k sobě – do světa plného marné naděje na lepší život, zoufalství a bolesti.

Vím, že se kniha doporučuje zejména jako povinná četba ve školách. Já bych ji však doporučila také všem rodičům, aby pochopili, jak snadno může jejich nezájem ovlivnit život jejich dětí. Minimálně já ji mám v hlavě jako velký červený vykřičník.

stelka_knihomol
27.06.2024 4 z 5

Skvěle zpracovaná biografie o nelehkém životě drogově závislých. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, mám pocit, že vím o tomto světě tvrdých drog něco víc. Rozhodně je to jedna z knih, které by si mělo přečíst co nejvíc z nás.

Baarkaa
18.06.2024 4 z 5

přečíst by měl každý adolescent, byť už jsou jiné příležitosti, velmi poučné, kam nespadnout.....

JointlieKat94
17.06.2024 5 z 5

Většinou se k jednou čtenejm knihám už moc nestíhám vracet.. ale tohle je vyjímka. Čtu ji už po třetí.

Jednou jsem ji našla jako malá, u ségry v knihovně, ještě na základce a přišlo mi hrozně "cool" jí číst. A bylo mi z ní zle. Půjčila jsem jí ještě "nejce" a pak jsme o tom hodně debatovali.

Po druhé jsem jí četla už jako mladistvá, na střední, právě jsem zkoušela lehké drogy a tak to bylo jako "must read" kniha, ze který mi bylo zase zle.

A teď ji čtu zas. Na prahu třicítky a říkám si páni.. Měla jsem ale velký štěstí, že jsem tak nedopadla.

Příběh Christiany začíná už v dětství. Špatná čtvrť, samé zákazy, oni jako děti nic a nikam nesměli. Ale přitom se snažili jenom zabavit se v betonovym městě. Ve škole se chytla kamarádky, která ji dostala do Soundu. Nejmodernější evropské diskotéky. Jenomže vůbec. A tam to začalo. Drogy, prášky.. a přitom třeba alkoholu se bála- neuvěřitelný. Chytla se špatných lidí, no a tak to šlo z kopce.. prostě jak jinak. Ještě ke všemu láska k Detlefovi, která láskou asi úplně nebyla. Společná prostituce.. člověk to čte se zatajenym dechem, a říká si: "Panebože, vždyť je to pořád třináctiletý dítě??!"

Proč jim sakra nikdo nemohl pomoci?

Za mě nejsilnější kniha na toto téma.

P.S. Ségře jsem knihu už nikdy nevrátila. Sorry.

Haloon
16.06.2024 5 z 5

Je to svědectví příběhu, který se čte se slušnou dávkou bezmoci. Připomíná to kolotoč zmaru a špatných rozhodnutí, které se přesto jeví tak nějak nevyhnutelně. Jako bychom věděli kam to celé spěje a zároveň si velmi rychle uvědomili, že s tím nic nenaděláme. My ani nikdo jiný.
A přitom to celé začalo tak povědomě, kdesi v dětství, kdy se formuje identita a kde hledáme naše vzory. Partu která nám bude spoluvytvářet osobní hodnoty. To nejspíš zažil každý z nás, a hned se nabízí myšlenka, mít větší smůlu, spadli bychom do toho taky?

Hanys_
24.04.2024 5 z 5

Důležitá knížka, silný příběh mladé holky, která zčásti z nudy, z části ze snahy se zalíbit/odlišit spadne do drogové spirály. Naivně optimistický konec je pro ty, kteří četli i pokračování, docela hořký.

Gabriela143
09.04.2024 5 z 5

Veľmi silný príbeh... jediné čo ma napadá je to, že to človek ako rodič nechce zažiť..