Na dvore z tŕňov a ruží
Sarah J. Maas
Na dvore z tŕňov a ruží série
Fantasy od autorky megaúspešnej série Trón zo skla!Fantasy od autorky megaúspešnej série Trón zo skla! Keď devätnásťročná lovkyňa Feyre zabije v lese vlka, na prah jej domu dorazí nebezpečný netvor, ktorý sa dožaduje odplaty. Feyre sa razom ocitá uprostred zákernej čarovnej krajiny, ktorú pozná len z rozprávok a legiend. Až tam zistí, že jej uchvatiteľ nie je žiadny netvor, ale príslušník rasy smrteľne nebezpečných a nesmrteľných férov, kedysi vládnucich celému svetu. A volá sa Tamlin. Na jeho panstve si postupne uvedomuje, že ľadová nevraživosť, čo k nemu pociťovala, sa premieňa na spaľujúcu vášeň pohlcujúcu všetky klamstvá a výstrahy o prekrásnom, no nebezpečnom svete férov. Férsku krajinu však zahaľuje prastarý zlovestný tieň. Feyre musí objaviť spôsob, ako ho zastaviť... inak má na svedomí Tamlina aj celú férsku rasu.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Slovart (SK)Originální název:
A Court of Thorns and Roses, 2015
![hanka1580 hanka1580](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/419975/m_hanka1580-GjH.jpg?v=1684090105)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Proboha, proč jste mne nikdo nevaroval před tím, že jakmile to začnu číst, nebudu chtít dělat nic jiného. Jasně ze začátku si to čtete a říkáte si, jo tak to dopadne takhle a takhle ... no tak to vůbec. Jenže jakmile dočtete jednu kapitolu, nutí vás to jít číst další. A tak jdete bez problémů spát ve 2 ráno, protože máte problém odložit tu knihu.
![Marry524 Marry524](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Teda nemůžu říct, že bych našla úplné sympatie k hlavní hrdince… A vlastně moje největší sympatie patřily Surielovi, Rhysanovi a Lucienovi… A když ještě přehlídnu fakt, že jsem nevěděla, jestli jsem se nepřehmátla a nezačetla se do “Krásky a zvíře, tak se to celkem pěkně a svižně četlo.
![Crussida Crussida](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61459/m_crussida.jpg?v=1735043944)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Co k tomu říct... SJM je prostě královna romantasy. Po Skleněným trůnu jsem nečekala ani nic jiného. První kniha se trošku do půlky táhne a nic se tam vlastně neděje, ale to přisuzuji prostě tomu, že se seznamujeme s novým světem. Posledních 30% knihy to jede jako po másle a seznámíte se s dalším shadow daddym, kterého rovnou zapisuji na můj seznam knižních boyfriendů. Druhou knihu začínám okamžitě :)
![KachníPeří KachníPeří](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/502888/m_kachniperi.jpg?v=1730628265)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knihu jsem sice z nějakého důvodu dočetla, ale nadšená jsem úplně nebyla. To málo, čemu by se s trochou dobré vůle dalo říkat děj, se šíleně táhlo. Celou dobu jsem měla pocit, že sleduji myšlenky nepříliš chytré puberťačky.
![Filomena1961 Filomena1961](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/178797/m_filomena1961-XH4.jpg?v=1685105061)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Svět lidí žijících v bídě a za zdí tajuplný svět víl žijících v bohatství a nadbytku. Jak to vypadá, když lidská dívka Feyere je zvláštní bytostí odvlečena z říše smrtelníků do říše tajemna. Příběh měl spád, je čtivý, i když zrovna nejsem milovníkem fantasy. Nechybí nenávist, láska a odvaha, jak zachránit pohádkový svět tajemna.
![Evelyn2 Evelyn2](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/172822/m_172822-xLr.jpg?v=1501796507)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Čteno v anglickém originálu. Už dlouho jsem se chystala na nějakou fantasy a Instagram mě nakonec ukecal na ACOTAR. Musím říct že zápletka je o něco jednodušší než u nějakého propracovaného thrilleru a konec je trošku uspěchaný (tam se toho dalo vyždímat víc), ale všechno, co přečtu jedním dechem si zaslouží respekt Rozhodně doporučuju koupit 2. díl předem, ne jak někdo 150 stránek před koncem a teď nemít co číst o víkendu
![tereza6111 tereza6111](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/365632/m_tereza6111.jpg?v=1738759712)
Kniha je poměrně čtivá, ale zřejmě určena pro hodně nenáročné čtenáře. Zápletka není nijak zajímavá, dialogy jsou primitivní, hlavní postava poněkud hloupoučká :)))
![Minoka Minoka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha mě chytla od samého začátku, i když přiznávám, že poslední čtvrtina knihy měla fakt jiné grády. Rozhodně bych to nenazývala romatasy, moc toho tam nebylo. Tajemství se rozkrývá na můj vkus až moc pomalu, člověk prostě musí věřit, že se k tomu nakonec dobere a taky že jo. Byla jsem trpělivá a dobrala jsem se ke konci a byla nadšená. Doporučuji :)
![LauraDuSantiago LauraDuSantiago](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170054/m_170054-vGx.jpg?v=1503353125)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
Jsem za půlkou...od knihy jsem čekala mnohem víc. Mělo to být dobré fantasy plné sexu, ale nedostala jsem hloubku co jsem čekala...Prostě mě to neoslovilo.
![Adney Adney](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/303088/m_adney-jmF.jpg?v=1632674297)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Když já jsem od toho příběhu čekala víc. Půlka knihy byla zbytečně natažená, třičtvrtě knihy mi ona byla protivná a nepříjemná a on nebyl tak okouzlující ani charismatický jak asi být měl. Až posledních pár desítek stran bylo zajímavých.. Ale dám tomu šanci. Snad mě další díl uchvátí víc. Nejzajímavější postavou byl za mě Lucien.
![Tess_BooksNerd Tess_BooksNerd](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/420545/m_tereza0610-659d0bcc4e06a.jpg?v=1704790989)
Rereading Audiokniha Dramatizovaná adaptace
Pro mě je tato série něco jako Svatý Grál. I když jsem ji četla před 4 měsíci, mozek si prostě řekl o další dávku Prythianu.
Měla jsem trochu strach, kvůli poslechu angličtiny. Ale nakonec jsem nemohla přestat.
Bylo to něco nového, jako bych knihu nikdy nečetla. Audiokniha mě dokonale přenesla do Prythianu, jako bych to celé prožívala já. Na konci jsem brečela. Už teď se těším na poslech druhého dílu.
![sarachxd3511 sarachxd3511](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hrozně jsem se těšila .. S fantasy romány jsem začala až teď.A začala jsem u Čtvrtého křídla, a nějak mám pocit, že jsem sáhla potom nejlepším a zbytek už je jenom zklamání. Což u tohoto byl. Strašně moc lidí psalo, jak je to lepší atd.. Ale nebylo .. Druhý díl si přečtu spíš, próze nemám ráda když mám něco rozečtené. Ale zatím bohužel opravdu spíše zklamání .
![Barbuchaaa Barbuchaaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Po všech kladných recenzích a faktu, že tuhle sérii mají v knihovně snad všichni příznivci romantasy, jsem po ní také sáhla.
Jen díky těm kladným recenzím jsem se prokousala až na konec - úvod se neuvěřitelně vlekl. Na jednu stranu se mi líbilo, že nás kniha hned nehodila do reálií a nesnažila se vše vysvětlit v prvních dvou kapitolách, na druhou to ale určitě šlo rychleji. Kniha mi dávala smysl až zhruba za polovinou, vyloženě mě bavil až závěr, takže cca 150 stránek. Ten byl konečně úderný, všechno to do sebe začalo zapadat a mě opravdu zajímalo, jak se z toho hrdinka dostane.
Postavy mě celkově docela bavily, nebylo jich tam moc (na začátku možná až příliš málo, byla to spíš taková malé divadlo než svět plný milionu bytostí). Podle všeho se můžeme těšit na nějaké zvraty, takže se na to těším.
Nakonec jsem byla ráda, že jsem knihu dočetla, druhý díl už čeká v knihovně. Pokud jste ochotni se knížkou prokousávat a chvíli si čekat na nějakou akci, tak můžu doporučit ke čtení.
![Tereza137 Tereza137](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/373707/m_tereza137-acA.jpg?v=1689369342)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
Ach jo... Asi budu hodně vybočovat z davu... Ale toto pro mě bylo celkem velké zklamání. Asi mě kniha přesvědčila, že už se neřadím do cílové skupiny autorky a že už tady ty romantasy, enemies -> lovers atd..., prostě a jednoduše pro mě nejsou. Nebo je to autorkou?
Mám od Maas přečtené všechny knihy, nejvíce se mi líbil Skleněný trůn a zjistila jsem, že autorka se často v knihách opakuje, neříkám, že knihy nejsou zajímavé, jen je to předvídatelné.
Každopádně knihou jsem se musela neskutečně dlouho prokousávat. Úvod mě docela bavil, ale jakmile se děj přemístil na Jarní dvůr, tak mě to přestalo bavit a kdybych neměla cca 150 stran do konce, tak knihu odložím.
Neskutečně dlouhé popisy o tom, co postavy dělají ve volném čase. Dále pořád autorka směřovala k tomu, že se za chvíli něco stane, ale vlastně se začalo dít až tak 80 stran do konce. A ani ten konec mě moc nenadchl.
Co se mi naopak moc líbilo, tak byl ten fantasy svět, který byl skvěle popsaný a jde vidět, že autorka má opravdu velkou fantazii i co se týče magie, schopností apod.
Konec byl dojemný, to se musí nechat. Slza mi kápla. A jestli půjdu na další díl? Možná někdy asi ano, ale v nejbližší době se nechystám. Prvně asi musím zpracovat první díl.
![Terez2002195 Terez2002195](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/354206/m_terez2002195.jpg?v=1736557012)
Bookstagram(Instagram): @bookish_tessie
Můj názor: Už předtím jsem pokukovala po Dvorech, přemýšlela jsem nad tím jaké jsou a když už jsem začala číst ty romantasy kamarádce Angie a druhé kamarádce Em tak jsme si s Em domluvili společné čtení na dvory, které měla jako první přečtené.
Já se přiznám a říkala jsem to i holčinám se kterými jsem se bavila na Humbookfestu (zdravím je! ) tak jedničkou se fakt člověk musí prokousat a holkám jsem říkala, jak je to nudné a jak mě to nebaví.
Tak ke konci to bylo lepší, ale koho tam fakt ani trochu nemůžu snést je Tamlin, prosím, že nejsem jediná? Když byla v knize Freye s Tamlinem sama, musela jsem se nutit číst co ti dva tam dělají, ty dva mě nebavili, naopak Freye jsem si zamilovala a kdyby její palice nebyla taková jaká byla, tak bych jí i měla radši.
Za to Lucien? Bože toho jsem si zamilovala a to jak si dělal prdel z Freye a prohlásil na Freye a Tamlina:
,,Kotlík mě spal a uvař.
To je od něj za mě nejlepší hláška a bavím se nad ní doteď! Freye jsem zase na jednu stranu obdivovala jak zvládala starat se o sebe i svou rodinu. No a když přišel na řadu Rhys? Už mi pak kniha nepřišla tak nudná a scény s Freye a Rhysem se mi fakt líbily!
I když jsem si musela protrpět části kde je Tamlin a Freye, tak jsem se musela ke konci co se tam stalo uculovat, ale štvalo mě jak konec skončil i když na jednu stranu to chápu a někdo kdo nečetl dvojku neví, co a jak bude dál
,,Liščí maska. Velmi příhodné, Luciene.
,,Táhni do pekel, Rhysi.
,,Buď vděčná za své lidské srdce, Feyre. Lituj ty, kdo necítí vůbec nic.
9/10
![twix6862 twix6862](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69614/m_69614-GzB.jpg?v=1459854946)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER)
Dvůr trnů a růží – nebo Popelka, Kráska a zvíře, Modrý pták a Ledová královna na steroidech?
Sarah J. Maas nám servíruje epickou pohádku pro dospělé, která zjevně čerpá z klasických pohádkových zápletek.
Začínáme hlavní hrdinkou, která startuje jako Popelka, jenž žije na pokraji bídy odvržena "zlými" sestrami, kterým slouží. Načež se převtělí do Bell, kterou odvádí Zvíře do zakletého království - a ano, ona jediná jej může svojí láskou vysvobodit - a teď pozor, bude twist - neudělá to - a musí svého vyvoleného Modrého ptáka zachránit pomocí úkolů.
Samozřejmě nesmí chybět kouzelný milostný trojúhelník! Zatímco v pohádkách si Popelka vystačila s jedním princem, Feyre je natolik oblíbená, že by klidně mohla organizovat svůj vlastní Bachelorette mezi vílími lordy.
A hned je tu "nový příběh" ve starém kabátu s našitými extra flirty a flirty, do nějž přidáme trochu dusného napětí a okořeníme vílí politickou krizí a hromadou explicitní erotiky - nezáživný začátek je dostatečně vykoupen akční třetí třetinou a patetický závěr nutný pro další hromady dílů ságy mu odpouštím.
![JaneKatty JaneKatty](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/386776/m_janekatty-veN.jpg?v=1692480108)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Máme tu první díl série ACOTAR. Upřímně, tuto knihu série jsem rozečetla už kdysi dávno, ale ani jsem ji nedočetla, prostě se mi nelíbila. Znovu jsem jim dala šanci až letos, když mi spousta lidí okolo říkala, že to je perfektní a že je to must read v romantasy.
Za prvé, příběh je plynulý a má příjemný spád. Není v něm sice příliš zvratů, ale má nějaké tajnosti apod. Rozhodně ale ve mně příběh nevyvolával pocit, že mě ta tajemství ničí a nutně potřebuju zjistit jaké jsou. Celkově to působí předvídatelně a myslím, že v některých částech jej autorka zbytečně natahovala.
Co se postav týče, jsou propracované, nejsou nijak ploché a člověk s nimi docela i souzní. Ale stejně jako u příběhu, romantická linka mezi hlavními hrdiny ve mne nevyvolala nějakou odezvu. Nepřišlo mi, že mi nějak zvlášť záleží na tom, co s nimi bude. Jedině Feyre jsem si tak trochu oblíbila.
Příběh celkově dle mě funguje spíše jako odrazový můstek pro další díly, ale jako samostatně je takový neslaný nemastný. Rozhodně ve mně nevyvolal příliš emocí na to, abych měla nějaká očekávání od dalších dílů. Do dalších dílů jsem se nicméně pustila hlavně kvůli Rhysandovi.
Suma sumárum knihu doporučuju všem těm, kdo hledají plynulý lehce předvídatelný příběh s dominantní romantickou linkou.
Plus ještě takové objasnění nakonec, Dvory opravdu nejsou vílí por*o. Je to taková spíš 14+ fantasy romance. Ale por*o v knize opravdu vypadá jinak.
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
Člověk by řekl že každý z nás ten příběh známe a víme co a jak bude. Tak proč u toho sedím místo spánku a hltám jednu kapitolu za druhou? Živé, čtivé, hlavní postava má vývoj (jo občas pomalí a to mě štve ale to je můz problém :D ). Je vůbec možné této sérii nepropadnout?