Na plný koule

Na plný koule https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511475/bmid_na-plny-koule-yYt-511475.png 4 47 47

Historky z rockového podsvětí, které si vychutnáte až do dna. Úplného. Zapomeňte na podbízivé melodie, playback, klamavý marketing a manýry zhýčkaných popových hvězd. Pořádná hudba je totiž stejně tvrdá jako životní eskapády, jimiž procházejí její interpreti. Nejlíp o tom ví manažerka, která ze všech sil řídí někdy pořádně zřízenou rockovou kapelu. Společně zdolávají nástrahy v podobě ruské mafie, zdánlivě bezedných lahví, Katova šlehu, chorvatských úřadů, brněnské MHD či obřího exkrementu uprostřed Texasu. Dokud se hraje poctivý rock, svět je ještě v pořádku.... celý text

Přidat komentář

Ristridin
25.05.2024 4 z 5

Je to vtipný, je to bláznivý, asi bych to nechtěl prožívat. Autorka je nejspíš masochistka, že to dobrovolně jako manažerka absolvuje... a nebo je vážně silně zamilovaná do Kapitána :) Kniha postupně začíná nabírat na obrátkách, začátek na mě působil vlažněji a moc mě nebavil. Oddychové čtení, S.E.X. Department šílení, snad jsou v tomto světě šťastní.
Přijde mi zajímavé, jak moc jiný styl psaní zde autorka zvolila oproti svým jiným knihám.

eva3992
28.04.2024 4 z 5

Být manažerkou rockové kapely znamená nemít nouzi o zábavné historky. Zábavné vlastně jak pro koho. Když musíte řešit eskapády členů třeba i s ruskou mafií, tak vám do smíchu kolikrát není.

Tak toto je rozhodně jiná knížka, než na jaké jsme od autorky zvyklí, ale pokud vás zajímá, jak můžou žít rockové hvězdy, rozhodně by vám neměla ujít. Hned na začátku na vás čeká playlist, který si při čtení určitě pusťte. Naladí vás na tu správnou notu.

Ač humorné knihy nevyhledávám, udělala jsem ráda výjimku a když jsem se poprvé nahlas smála již na straně 12, bylo mi jasné, že jsem tentokrát nešlápla vedle. Ač to jsou kolikrát brutální zážitky, možná vás lehce (nebo i více) šokují, stejně se jim nakonec zasmějete a prodloužíte si díky nim život smíchem.

Tím, že to jsou krátké příběhy, můžete si je dávkovat postupně, abyste to najednou nepřehnali :-D

Některé hlášky byly naprosto skvostné a já si čtení užila od začátku do konce.


mysterygirl
19.03.2024 5 z 5

Přesně pro toho , kdo má rád bláznivý humor.
To nemělo chybu

SBH
12.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla jednoznačně lahůdka. Talentovaná spisovatelka se rozhodla podělit o své neortodoxní zážitky v roli manažerky glam rockové kapely svého muže, a věru se jedná o dechberoucí jízdu.
Kratinké kapitoly dějově nenavazují, vlastně jsou jednotlivé příhody úmyslně časoprostorově rozházené, snad pro vyšší čtivost. Každá je interesantně vypointovaná, s tím souvisí i opravdu úderná historka v samotném závěru, která elegantně završuje poselství celé knihy – když už žijete, jděte do toho naplno! A s tím nelze než souhlasit.
Úplně nejsilnějším zážitkem byl jadrný humor. Při cestách hromadkou jsem děsila spoluobčany hlasitým smíchem. Ale hned v závěsu stála upřímná zpověď reálné účastnice celoživotní rockerské jízdy. A upřímně, na něco takového bych asi koule neměla, čestně přiznávám. Koncertní turné po všemožných státech Evropy a Ameriky, život prakticky stále na cestách, hektolitry alkoholu a marihuanového kouře, kytara, zpěv a neuvěřitelné životní situace.
V důsledku jsem si ovšem hledala podrobnosti o Kapitánovi i kapele S.E.X. Department. Klipy na YouTube dost odpovídaly duchu knihy (včetně pobíhajícího Darka).
Lehký nadhled, vtip, upřímnost, láska k rocku (a Kapitánovi) se táhne celou knihou jako červená niť. Jediná výtka, možná lépe upozornění – doporučuji číst s přestávkami. Jelikož se totiž nejedná o klasický příběh, jednotlivé historky mají tendenci po určitém čase splývat, a to by byla rozhodně škoda. Dvě úplně nejsilnější jsou totiž v závěru.
Rozhodně doporučuji, a to nejen rockerům.

Chesterton
10.02.2024 4 z 5

Chtěla jsem Petru Klabouchovou poznat z jiné strany než "Od severní zdi".
Lehké pero, svěží situační humor, místy příjemně nekorektní. Odvrácená strana rocku, přesně podle mých představ - nekonečno alkoholu, exkrementů a super pes k tomu. V rámci žánru plný počet, mě to v polovině utahalo drobet...takže dávkování potřeba :o)
Fanouškům rockových koncertů na deku k rybníku nemá chybku!
4/5

rodak
07.02.2024 5 z 5

Se divím, že autorka s takovým zvěrstvem vydržela. Skvělé to bylo, nechce se mi ani věřit, že to vše se dá zažít.

Romain123
08.01.2024 4 z 5

Pravá rocková jízda, autentické zážitky servírované v krátkých ale o to "výživnějších" dávkách. Při jejich infuzi se tetelí blahem každý pravověrný rockový krevní oběh. Realisticky vykreslené radosti i strasti života metalových muzikantů i jejich okolí. Prostředí festivalů, rockových svatostánků, divoké koncerty, bouřlivé noci, těžká rána, vše popsáno s lehkostí, vtipem a nadhledem. Děkuji autorce a rozhodně doporučuji k přečtením nejen všem chronicky postiženým závislostí na rockové muzice

vladimir5170
08.11.2023 4 z 5

Na dovolenou, na pohodu, k drinku výborný. Až nečekaně vtipné. Humor nenásilný. Kapitolky krátké. 4*

Ronnie68
04.10.2023 4 z 5

Skvěle vtipné historky z prostředí koncertů (I mimo ně) ... byla to jednohubka, která mě mile překvapila...

intelektuálka
07.08.2023 4 z 5

Na plný koule - to je kniha pro ty, kterým v srdci tepe rockový rytmus ....

Petra Klabouchová zde popisuje prostředí koncertů i jejich pozadí .....
A je to popis zábavný, vtipný .... plný cestování, nástrah i extrémních zážitků ....

Po mrazivé " Severní zdi" je toto čtení odlehčující a hřmící muzikou ....

A rockerům se určitě bude líbit ....

Iki1
22.07.2023 4 z 5

U knihy jsem se skvěle pobavil. Pomohlo tomu, že kapitolky jsou krátké (ideální k letnímu čtení), líbí se mi autorčin jednoduchý styl psaní s tahem na branku, většinou nenucený styl humoru, který čtenáři nenutí chvíle, kdy se musí smát. Ke čtení je fajn poslechnout si trochu toho autentického rocku. Jsem ze starší generace, takže já jsem poslouchal většinou Slade a Rolling Stones.

vklaskova
15.07.2023 4 z 5

Kniha popisující jednotlivé zážitky při cestování kapely za koncerty v Americe, Evropě i u nás. Popsáno vtipně, čtivě, několikrát jsem se musela i nahlas zasmát :-)

bosorka
12.07.2023 4 z 5

Ideální do letních teplot (zvlášť když z čtení máte pocit, že někde je ještě mnohem tepleji a vy jste vlastně v pohodě). Je to svižné čtení, vtipné, přesně na zklidnění po náročnějších textech. Navíc autentické, kdy autorka dané prožila a ještě to umí i vesele vylíčit. Kapitoly jsou krátké a tak čtení ubíhá jak cesta sledovaná ze sedadla spolujezdce v dodávce divokých hudebníků. (Možná tam tedy už pak bylo až moc exkrementů a jiných tělesných šťáv, ale nedělám si iluze...)
PS: Autorku obdivuju, že to s tou bandou zvládala a neměla častěji chuť o ně něco přerazit :)
PPS: Darko musel být boží (ač tohle přídavné jméno zní v metalovém kontextu nějak trochu nepatřičně tedy).

soukroma
18.06.2023 4 z 5

Autentické, napsané lehce, s nadhledem a vtipem, méně se vkusem i pro útlocitné (těch blicích, kálecích a jiných strašných epizod a výraziva nepočítaně, ale ono to v daném kontextu asi ani jinak nejde, nelze čekat úhledný život a zážitky s rockery na turné). Ale krom toho očekávaně drsného se dostaneme i na Moravu a dál po světě: s kapelou a vším vybavením do zasněženého Malmo, ledového Dánska, zapopeleného Islandu, azylového okrsku v Holandsku, k tornádům v Oklahomě, dodávkou bez topení přes Alpy, karavanem bez klimatizace vstříc smrtícím vedrům v Texasu, strachu a hnusu v Las Vegas, tady tedy spíš k zázraku v L.V., zatímco strach a hnus patří spíš Los Angeles/Hollywoodu... a potkáme se i s místními, často překvapivě shovívavými k rockerským úletům. i když nad těmi věčně zpitými hulákajícími, nebo chrápajícími individuy většinou někdo drží hromadu ochranných rukou, i na ně někdy dojde...
Opravdu podnětná byla zkušenost ze Švédska, kde stát prakticky a finančně podporuje hudební umělce, ovšem za přísného dohledu - když už mají podporu, musí také pracovat a zkoušet, s vidinou produkce... Asi už Švédové nechtějí ponechat nic náhodě, ABBA jim zavčasu zmizela z daňového radaru, takže každý další objev na scéně už bude v zárodku podchycen a situace se k dobru sociálního státu už nebude opakovat!
Autorka to vše v mladším věku zažila jako manažerka kapely, se svým Kapitánem, Italem postiženým hantecem, a jeho černou dogou, teletem Darkem, tak si pěkně zavzpomínala a baví i čtenáře.

Osobní poznámka: s odstupem ale aspoň vidím, že jsem udělala dobře, když jsem odolala nástrahám takřka neodolatelného amerického bubeníka na trase Berlín - Praha, což jsem ovšem nemohla tehdy - v telecích letech - ani rozdýchat ;-)

Terka.td
14.04.2023 5 z 5

Skvěle napsaná, humorná záležitost. Kdybych měla knihu okomentovat v duchu protagonistů, pak bych řekla: je to prdel od začátku do konce. Dlouho jsem se tak nezasmála. Doporučuji všem, kteří se chtějí pobavit a zároveň mají aspoň trochu rádi muziku.