Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Literatura česká Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno:Interpreti: Jitka Ježková

Rozhodla jsem se přečíst knihu odznova vzhledem k tomu, že nedávno vyšel čtvrtý díl a i po tolika letech kniha patří stále k mým oblíbeným.

Tato série má obrovský potenciál a já fakt doufám, že ho Stehlíková využije. Celý příběh je extrémně moc propracovaný. Jediným problémem při čtení by možná mohlo být spousta nových pojmů např. Faja, sklenit apod. Na celé sérii miluju jak jsou ty názvy přehledné a ta obálka? Bezvadná!!! Tahle kniha prostě patří na mojí poličku nej knih! (:

Poslouchala jsem audioknihu. Téhle knize bych mohla vytknout dost ohledně struktury a tempa, také se rozhodně nedá mluvit o prvním díle, který by obstál jako stand alone. Převažuje pro mě ale to, že se mi líbil styl autorky, především pokud přišlo na emoce a napětí. A zkrátka mě bavila, to je to nejdůležitější.

Dlouho ležela v knihovně v té třetí poličce. V rámci výzvy jsem ji popadla a nelituji toho.
Úplně jsem propadla světu sklenařů a pětadvacítky.

Zpočátku mně kniha dost nudila, ale řekl jsem si, že vhledem ke skvělým recenzím, bych jí měl dát šanci. Tak jsem vytrval a zhruba ve 20% knihy jsem byl odměněn zjištěním, že jsem udělal blbost a měl se na to vykašlat mnohem dříve.

No tak tady moje oblíbené wau nestačí..jak to popsat nejnejnejnejnejnejnejnejnejnejlepší.
Začátek trochu slabší ale vysvetli vám to ten svět který je hodně složitý. Na příběh se díváme z pohledu Ilan která je otrokem s osudem který je víc než krutý.A tak se vydává za chlapce aby se mohla dostat víš ( to jakto že to je možné si musíte zjistit,bylo by to na milion let) . No shodou okolností se dostane do služeb pětadvacítky ( 25 mužů kteří chrání ten svět ale zase je to složitější) a začíná putovat snimi po duvalskem pohoří a musí se se vším vypořádávat. Je tam tolik věcí které se tam stanou - nabité akcí jakože mňam..!!!
Jo a jsem jediná která miluje kapitána ( Joela ) !!!!
Nejlepší né že česká ale celkově světová fantasy a je to skvělé i bez romanticky. To že tam není si ani nevšimnete .

Knihu jsem měla v hledáčku už dlouho, ale stále jsem oddalovala, přeci jen česká autorka, moc jsem tomu nedávala, navíc poslední roky čtu spíše romantasy. Když ale partner přišel s tím, jestli se do této serie má pustit, rozhodně jsem ho utvrdila, že recenze jsou moc dobré a on čte spíš historické fantasy, tak by mu to mohlo sednout. No par dní po něm jsem musela začít číst, protože doslova básnil. A měl naprostou pravdu, kdybych nevěděla, tvrdila bych, že to rozhodně není dílo naší autorky, že tohle není možné. Ale je! Wow, hned jdu na další díl. Jsem nadšená ze způsobu psaní, nikde zbytečné odstavce, které bych přeskakovala, věrohodné postavy a těch otázek, hned od první kapitoly mám jen otázky :D

Pro mě byla kniha příjemným překvapením, čekala jsem jednoduchý příběh, ovšem byla jsem byla ohromena, nápadem, světem, příběhem.

Celá série mě naprosto vtáhla. Ani jsem se nenadála a během čtyř dnů jsem přečetla všechny díly. Musím přiznat, že jsem od série neměla velká očekávání – myslela jsem si, že půjde o průměrné dílo. Opak byl ale pravdou. Po dočtení bych ji rozhodně nenazvala průměrnou, ale naopak velmi chytlavou, promyšlenou a skvěle napsanou sérii.
Teď mě trochu mrzí, že si na závěrečný díl budu muset ještě počkat, ale zároveň jsem plná očekávání a nemůžu se ho dočkat. Je mi líto, že se kniha zatím nerozšířila dál než do okolí České republiky, protože má podle mě obrovský potenciál. Dokážu si představit, že by si našla spoustu dalších nadšených čtenářů i za hranicemi.
Rozhodně bych každému doporučila si sérii přečíst a budu jen doufat, že se vám zalíbí stejně jako mně :D

Nejsem velký odborník na fantasy (i když mám ráda trilogii Pána prstenů), ale tato kniha mě doslova připoutala a nepustila, doslova mě všechny 4. díly ovládly. Jen mě mrzelo, že jsem tak dlouho odolávala předsudkům v mé hlavě:" Jak může žena, Češka, navíc zdravotní sestra napsat dobrou fantasy ? - jsem obětí svých vlastních hloupých dogmat, protože ANO, MŮŽE a to fantasy světového formátu. Jsem přesvědčena, že kdyby byla Petra Stehlíková američanka, tak už se dle její předlohy točí film.
Můj manžel (50+), který čte jen samé historické knihy (zvědavý, s čím chodím do práce i na WC...) do ní jen náhlédl a teď dočetl Urlu (4.díl) se slovy "tak to tedy byla jízda".

Než se pustím do Urly, tak jsem se rozhodla, že si všechny předchozí díly tentokrát připomenu prostřednictvím audioknihy. Musím říct, že to byla skvělá volba! Nádherný hlas a samozřejmě i přednes mě vtáhly do světa sklenařů a temutů. Úplně jsem zapomněla, že i první díl je místy hororový. Rozhodně audioknihu také doporučuji!

Všem doporučuji okamžitě odložit knihu, kterou čtou a vrhnout se do světa sklenařů. To se mi to líbilo! Děkuji za tuto knihu!

Skvělý příběh, krásně sepsáno, dechberoucí spád a vynikající postavy. Ta kniha se prostě čte sama! Tolik fantazie a přitom se v ní autorka s příběhem neutápí. Výborné! Jen mě mrzel hodně otevřený konec, byť se těším na další pokračování.

Nikdy bych nevěřila, že budu číst fantasy. Nikdy bych o sobě neřekla, že budu číst české fantasy. Ale jak už to tak v životě chodí, tak jsem k tomu samozřejmě přišla a ještě jsem tomu přišla i na chuť:)
Chytlo mě od začátku a postavy z knížky si mě taktéž získaly a už jsem utíkala pro další díl. A manžela bavila taky hodně :)

Normálně mě česká literatura míjí, ale na doporučení kamarádky jsem na tohle koukla a... no nešlo se odtrhnout, je to velká jízda. Má to spád, je to napínavé jak kšandy. Co kapitola to cliffhanger a prostě musíte číst dál.
Nebála bych se říct, že kdyby tohle objevili američtí producenti, mohl by to být skvělý seriál - představovala bych si to jako něco mezi Hrou o trůny a Dunou (a možná trochu i Černobylem :-)).
Velmi doporučuju, je to skvost!

Kdo by to řekl, že já se pustím do sci-fi ???
Jen jsem si chtěla poslechnout začátek, o čem že to je...
a už jsem nemohla přestat poslouchat.
Chvilku mi to připomínalo Akta X, ale ten svět má paní Stehlíková unikátní.
Parádní audiokniha, senzačně načtená.

Po několika letech jsem přečetla znova a to protože jsem celý příběh jaksi zapomněla a chci si přečíst poslední díl Urla. Děj velmi rychle plyne, čte se dobře. Konec je takový useklý a proto pokračuji hned další dílem.

Tahle kniha se opravdu povedla. Je čtivá, děj rychle utíká, přečtenou jsem ji měl hned. Zajímavý postapokalyptický svět se skutečnými lokacemi. Začátek knihy se odehrává na Urale, který je zde nazván jiným jménem a za pohořím je svět zamořen a nic v něm nežije. Celou knihu mi trvalo pochopit, jestli ta "zamořená" část je na východ nebo na západ, jak zde někdo psal, byla by super mapa.
Zajímavá zápletka, kdy hrdinka ač z národa sklenářů, se narodila bez deformací, ale stejně se musí skrývat pod kápí a toto tajemství si s sebou nese celou knihu, do toho je pomalu vyprávěn příběh světové války, která zpustošila zemi.
Trochu kostrbaté ale ve výsledku ne úplně zlé, bylo zakomponování "Zkázy Ďatlovovy výpravy" do příběhu, zde doporučuji najít na wikipedii článek o této události, děj v knize je v podstatě kopií tohoto.
Celkově hodnotím super, těším se na další díl.
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2021 | ![]() |
2012 | ![]() |
2017 | ![]() |
Jedna hvězdička dolů za hrubé mezery v logice. Zejména v chování pětiletého dítěte.
Jedna hvězdička dolů za obří nepřehlednou změť zcela bezdůvodně vymyšlených slov. Téměř všechny šlo nahradit srozumitelnými výrazy pro běžné věci. Kabát. Deka. Rouška. Plášť... Pro tohle a mnoho dalšího fakt nebylo třeba vymýšlet hromadu zhůvěřilých novotvarů, které jen ztěžují srozumitelnost textu.
Od první zmínky o Otortenu jsem doufala, že to bude jen bezvýznamná epizodka sloužící k zasazení děje do časoprostoru, ale ono bohužel ne. Tohle hysterické nafukování mystické bubliny kolem záhady, která dávno má hned několik zcela logických a smysluplných a dokonale neokultních vysvětlení, mi fakt trhá žíly.