Urla

Urla
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541454/bmid_naslouchac-urla.jpg 5 254 254

Naslouchač série

< 4. díl

Napjatě očekávaný návrat do temného světa série Naslouchač. Ilan probudila meče a násilím si vzala to, po čem sklenaři vždycky toužili. Svobodu. Volnost však odebrala několika bojovníkům, které odvedla s sebou do podzemí, kde nejsou vítáni. Na Ilan čeká mnoho úkolů a překážek. Nejdřív ze všeho ale musí své muže přesvědčit, aby ji následovali nebo alespoň vedle ní kráčeli po cestě, kterou se vydala. Do míst, kde kdysi vznikla města a tlukoucí brány. Do míst, kam dlouhé věky nevkročila lidská noha. Do míst, kde se nachází dávno zapomenutá historie, kterou by bylo lepší nikdy nepoznat. Ilan si uvědomuje, že bez bojovníků nic z toho nezvládne. Zvlášť bez jednoho, který se jejím volbám brání nejvíce.... celý text

tomas0851
dnes 5 z 5

Dlouho očekávaný čtvrtý díl série Naslouchač nezklamal.
Na to, že s každým dílem narůstá počet stran jednotlivých knih, roste i čtivost.
Možná není tento díl tolik akční, jak některé předešlé, i když Naslouchač je spíše příjemné dobrodružné vyprávění.
Sledujeme Ilan, jak po svém odhalení a ovládnutí Modrých duvalů utíká z Nížin zpět do Duvalského pohoří.
Sledujeme proměnu Pětadvacítky. Seznamujeme se s její historií a minulostí jejích členů.
Nahlédneme ( a nejen nahlédneme) do Podzemí Sklenařů a objevíme pro lidi na povrchu zapomenutý svět.
Odhalíme vznik Nastereí a spoustu spoustu dalších tajemství.
Kniha se opět četla velmi dobře. Radost snnad jen kalí, že na další osudy Ilan nás čeká dlouhá čěkačka :-)

Lokina
předevčírem 4.5 z 5

Na konec roku jsem si nemohla vybrat lepší knihu. Ze začátku jsem byla zmatená, z předešlého dílu si moc nepamatuji. Velkým pomocníkem by bylo krátké shrnutí minulých dílů na začátku knihy. Ale jak jsem se začetla, některé věci se mi začaly vybavovat.
Autorčin svět je velmi fascinující, drsný, zajímavý, tajemný. A to platí i pro její styl psaní, knížka se četla sama.
Dějově se mi to líbilo více než předešlý díl, ten byl až moc záhadný a plný tajenek. V tomto díle jsme se o světě dozvěděli mnohem více. Nechyběla akce, napětí, překvapivé momenty, co mě zaujalo, byly až hororové prvky. Oceňuji slovníček na konci knihy.
Autorka nezklamala, Urla je výborná kniha. A dokazuje, že česká knižní scéna, má co nabídnout.
Těším se na další díl.

ďudíček
30.12.2024 5 z 5

Jako za mě si myslím že na tuhle knihu fakt stálo čekat. Myslím že je dokonce nejlepší s celé série. Doufám že pátý díl vyjde brzy, už se moc těším

blankacte
30.12.2024 5 z 5

Dokonalost!
Petra Stehlíková opět stvořila čtivý, napínavý a tajemný příběh.

rilajaan
29.12.2024 5 z 5

Opět napínavé a nečekané. Už se těším na pokračování.

Youki007
29.12.2024 5 z 5

Nejsem žádný kritik.

Teď jsem knížku dočetla trvalo mi to cca den. Kdy na mě nikdo nesměl mluvit, protože nešla pustit z ruky.

Za mě nejlepší díl z celé série. Hrozně se mi líbilo rozpoložení Ilan, bojovníků a ostatních postav.
Akce tady bylo haba kuk a odhalení snad ještě víc.

Moc jsem si to užila až autorku z hloubi duše nesnáším, protože vím, že na další skvost budu muset čekat jak na svátost. Její psaní je pro mě velmi čtivé a je to jedna z mála sérií, která mi celá prošla rukama snad stokrát.
Vždy když se vracím k prvním dílům se mi napojí další a další souvislosti a proto je to za mě pecka.

Vampucha
28.12.2024 4.5 z 5

Další díl ze série Naslouchače jsme všichni netrpělivě vyhlíželi a konečně jsme se dočkali.
Abych se dostala do obrazu, tak jsem si tři předchozí díly poslechla v audio podobě. A rozhodně doporučuji. Hlas Jitky Ježkové se k příběhu a Ilan perfektně hodí!

Jak už jsme u Petry Stehlíkové zvyklí, Urla navazuje tam, kde předchozí díl Nastera končí. Bez znalosti předchozích dílů nejde Urla číst. To snad není potřeba říkat, ale pro jistotu to zmiňuji.
Ilan v průběhu celé série roste a nabírá zkušenosti mimo sklenařské ghetto. Cestuje s pětadvacítkou a nasává informace jako houba. Dává si do souvislostí spoustu věcí, které ostatní třeba ani nezajímají nebo jsou nevšímaví ke svému okolí. A právě v Urle se všechny nasbírané informace začínají spojovat do jednoho. Od prvního dílu je jasné, že sklenaři mají mnoho tajemství, některá už zapomenutá a je na Ilan, aby je nyní odhalila. V této knize dochází od začátku k mnoha zajímavým zvratům, jako ostatně i v předchozích dílech.

Celá série je skvělá a všichni už očekáváme odpovědi na otázky, které si klademe od prvních stránek Naslouchače. Čekáme nějaká velká odhalení ….
Na jednu stranu autorka v Urle opravdu něco málo prozradí, ale zároveň tím příběh svým způsobem ještě více zamotává. Takže na velké finále si opravdu musíme počkat do dalšího a snad již závěrečného dílu.

V Urle nechybí Ilan, máme možnost lépe poznat některé členy pětadvacítky, Nasterei, Otorenské zrůdy a spousta akce v podzemí. Pokud si myslíte, že už vás Petra Stehlíková nemá čím překvapit, tak se velice pletete. A na další díl mám nastavená obrovská očekávání, nevím zda si paní Stehlíková uvědomuje, jaký tlak sama na sebe připravila.

V celé sérii není nic jednoznačné, očekávejte, že i drobný detail má velký význam. I Ilan se hodně změnila, a ať už si myslíte o tomto díle cokoli nebo o Nasteree, nic to nemění na tom, že celé toto dystopické postapo je prostě neskutečně promyšlená jízda!

aAp
28.12.2024 5 z 5

No páni! Tak tohle byla opravdu jízda… od začátku do konce. Nemohla jsem se odtrhnout. A je mi trochu líto, že zase musím na nějakou dobu příběh odložit. Moc mě bavilo bližší seznámení s dalšími bojovníky, odhalení některých tajemství tamního světa i spousty dalších nezodpovězených otázek. Teď už nezbývá než se těšit na závěrečný díl.

helg_abooks
28.12.2024 5 z 5

Příběh Urly začíná v místě, kde Nasterea skončila. Ilan probudila duvaly z Omstaklandu. Meče, které jí nepatřily. Prošla velkou proměnou a zprvu jsem z toho byla smutná, protože se mi nelíbilo, jak se chovala. Jenže později jsem zjistila důvod a pochopila jsem.

Jak šel čas, změna chování přišla znovu, což mě uklidnilo. Užívala jsem si poznávání dalších bojovníků z pětadvacítky, kteří byli do teď v ústraní. Dokonce jsem začala mít ráda i ty, které jsem v Nasteree nemusela. Každá z postav byla propracovaná.

Zápletka knihy je perfektně vymyšlená. Z toho jsem naprosto unešená. Dokonale popsané prostory, palatuly, doly i podzemí. Prostě čtete a vidíte. Všechno.

Většinou potřebuju romantickou linku, abych ukojila svou spokojenost. Tady to vypadá, že vzhledem k věku hlavní hrdinky žádná romantická linka nebude, ale ona tam je. Jen velmi malinko, ale cítím to tam, když jde o kapitána Joela. Bohužel Joela zde máme opravdu málo, ale myslím, že v dalším díle si ho ještě užijeme.

V posledních třiceti procentech knihy se toho dělo opravdu moc. Odhalení střídalo odhalení a zrada zradu. Bylo to najednou tolik informací, že jsem nestačila vstřebávat a musela číst něco znovu.

Ilan a bojovníkům fandím a líbí se mi, jak se celý kruh uzavírá, přesto toho mají ještě spoustu před sebou a já netuším, jak mám dál žít, než vyjde další díl. Snad nebudeme čekat tak dlouho jako na Urlu.

Dávala jsem před Urlou rereading všech tří dílů, což určitě doporučuji. Ten svět má spoustu novotvarů, zákonů a to jak funguje sklenit je také něco, co si chcete zopakovat.

Tato série je topka a já vás prosím, přečtěte si to. Rozhodně by měla mít víc pozornosti, než má.

~Michalka~
27.12.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla jízda! Knihu jsem přečetla za dva dny a asi to brzo zopakuju. Žádná jiná knižní série mě nechytla tak jako tahle. Miluju to, jak se od knihy nedokážu odtrhnout. Nasterea byla ze všech čtyř knih nejslabší, zato Urla byla opravdu skvělá. Moc jsem nechápala souvislosti, protože jsem si nepamatovala detaily z minulých dílů, ale i tak mě kniha naprosto uchvátila. Jediné co mě trošku zamrzelo bylo množství náhod, které se během knihy odehrávaly. Jakože zrovna náhodou když Gerarda odplavila vlna přežil, zrovna náhodou když Ilan už neměla síly a utíkala před těmi neurcenymi stvořeními na druhé straně zamořené plynem tak se zjevila stvůra, kterou "kdysi dávno" přivedla... Náhod tam bylo více. Nebo že když Ilan unášela Vargase z dolu, tak šplhali takovou rychlostí, že se nikomu nezkrivil ani vlásek. Také mě vytáčela stále omýlaná věta (kterou jsem úspěšně zapomněla :D) na styl že ve stopách minulosti kracime vstříc budoucnosti. Ale chápu, asi byla důležitá. V jedné části knihy se pro změnu stéle opakovalo "s určitostí", jenže jsem si jistá, že já v tomhle krátkém komentáři opakuju slova častěji než byla obsažena v celé knize :D. Naopak mě hrozně překvapila změna Héchají. A vlastně i zamrzea, malovala jsem si ji a Ilan jako nerozlučitelný tým a teď tohle. Také jsem dost dlouho přemýšlela proč Buni poslouchá jen Ilan a Eliasze, ten moment když Buni umíral a řekl co provedl, úplně jsem uzasla. Jak to vůbec autorku mohlo napadlout, představovala jsem si tu scénu, jak se malý Eliasz ptá kolik je hodin a neví, že ho muž chce zabít! Skvělý!! Jsem strašně zvědavá, jak dopadne pátý díl a teď se jen modlím, aby vyšel co nejdříve. Opravdu skvělá knížka a i když má pár nepatrných nedostatků, tak jsem ji jako nic přelouskala za dva dny a nemohla se odtrhnout. Několikrát mi tekly slzy, bušilo srdce... Za mě určitě pět hvězd, prosím, ať další díl vyjde co nejdříve

arsidark
26.12.2024 5 z 5

To byla jízda, tak tenhle díl osýpal tak že jsme skoro nestačila :D fakt super čtení a já jen doufám, že na další díl nebudeme čekat zase dva roky.

INCOGNITOREADER
25.12.2024 5 z 5

Kdo mě zná tak ví, že fantasy skoro vůbec nečtu. České fantasy nečtu vůbec. Ale série Naslouchač je absolutní definice výjimky. Svět, který se autorce povedl vytvořit je úžasný. Ta kombinace fantasy a sci-fi je úchvatná. Postavy, o kterých chcete číst víc. Autorka čtenáři nic nedaruje zadarmo. Nic se neopakuje. Prostě jedeme dál a pokud si něco nepamatujete tak si dejte opáčko. Několikrát se mi stalo, že jsem chvílemi až přestával dýchat. Tohle se mi už moc nestává. Navíc příběh je tak zamotaný, že i když si myslíte že už do toho vidíte.... Omyl! Tohle je skvost. A já se těším, že až bude série kompletní tak si ji dám celou znovu na jeden zátah. Tentokrát posloucháno jako audiokniha a naprostá spokojenost. Celá tahle série je jeden absolutně dokonale vybroušený sklenit!

K.larki
25.12.2024 5 z 5

(SPOILER) :) parada! Myslím, že jako každý jiz alespon vicemene otrkany čtenář, ktery si mysli, ze uz ho jen tak neco neprekvapi, prostě miluju pocit, když se opět potká s onou posedlosti k četbě a nechá se strhnout..dekuju velmi autorce a drzim palce:)
Opět čteno dvakrat hned po sobě (ostatně jako každý díl série:)

Jsem nadšená nejen z vývoje postav 25 a Hechaji a buniho a přislibu souboje dvou stařen a tak dale, ale také návratu k literárně ucelenejsimu stylu)

Kackac77
24.12.2024 5 z 5

Čtvrtý díl série a opět super čtení. Skoro mě překvapuje, že to nemá klesající tendenci, jako je to velmi časné u jiných sérií. Svět sklenářů, lidí, nastereí, atd... úplně si říkám, že to je přesně materiál na nějaký hollywoodský trhák...

Morfyk
24.12.2024 5 z 5

Poslechnuta audiokniha.

Za mě jednoznačně mistrovské dílo a poprvé dám hodnocení 100%, jak mě kniha získala a uchvátila. Teď jen čekat dalších X let na poslední díl :-(

alabra
23.12.2024 4 z 5

Přestože se jedná o sérii, autorka se nevrací k provázání s předchozími částmi, což pro mě bylo poněkud matoucí, i tak mě děj opět uchvátil, neobvyklé krajiny, bytosti, překvapující posouvání děje, už se těším na další knihu.

Njangu
21.12.2024 5 z 5

Tak jsme zase o kousek postoupili v ději. Opět konec otevřený a možná tuším, jakým směrem se to bude dál vyvíjet, nicméně pravděpodobně dost zajímavě. A možná úplně jinak, než si lehce představuji a začíná další nekonečné čekání na další díl.
Já bych jich zvládla přečíst ještě jednou tolik, jak je to úžasné. Tak teď mně nezbývá nic jiného, než si dát párkrát rereading, abych to vydržela.

Meg1
19.12.2024 5 z 5

Petře se to zase povedlo. Sice už uplynul nějaký čas od přečtení předchozích dílů, takže jsem si musela pár věcí oživit,ale z předchozích dílů ve mě zůstalo dobrodružno a svět, který má naprosto unikátní atmosféru a na tu jsem se těšila. A nebyla jsem zklamaná. Urla je super!

Chikko
19.12.2024 4.5 z 5

Pořád jsem u vytržení z toho, co jsem to přečetla. Sice tam bylo na můj vkus trochu moc běhání tam a zpátky a dost jsem se ztratila v čase, protože jednotlivé cesty zabíraly Ilan a bojovníkům týdny, ale v knize to působilo, jako že si jen odskočili, ale celkově mě odhalená tajemství naprosto uchvátila. Už jsem si zvykla, že knížky dokonale pochopím až s druhým čtením a dalším dílem, takže vám dám vědět zase za pár let, až vyjde poslední díl... :D

Majdalenka
19.12.2024 4 z 5

Po předchozím díle: Nasterea jsem se zařekla, že další knihu číst nebudu, ale když se objevila jako audiokniha v klubu, tak jsem jí dala šanci. Byla jsem překvapena, že autorka se vrátila ke stylu, kterým byl psán první a druhý díl. Jako by si kritiku vzala k srdci a knihu napsala ve stylu, který si čtenáři přejí. Knihu jsem poslechla během pár dní a užila jsem si jí. Pokud jste se dokázali prokousat třetím dílem, určitě doporučuji přečíst tento, protože jak se říká si zpravíte chuť :)

2016  92%Naslouchač
2017  93%Faja