Návrat krále

Návrat krále
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29877/mid_pan-prstenu-navrat-krale-Jq0-29877.jpg 5 7343 7343

Pán prstenů série

< 3. díl

Ve třetím svazku Pána prstenů propuká válka. Její první dějství se odehraje před hlavním městem lidského království Gondoru, Minas Tirith. Město oblehnou vojska Nepřítele, ale v nouzi nejvyšší mu přijíždí na pomoc vojsko Rohanských a proti proudu Velké řeky připluje s posilami Aragorn. První bitva je vyhrána a spojená vojska se pod Aragornovým velením vydávají k braná Mordoru vyzvat Temného pána k boji, aby odpoutala jeho pozornost od hobitů putujících s Prstenem moci k Hoře osudu. Frodo přes všemožné nesnáze a nebezpečí pokračuje se Samem v cestě. Vyčerpán dojde k výhni v Hoře osudu, ale nemá již sílu vzdorovat temné moci Prstenu... Tolkienova trilogie je ovšem příběh, ve kterém má obětavost, hrdinství a smysl pro dobro vždy navrch. Historie války o prsten končí epizodami, ve kterých se zdánlivě všichni a všechno vrací na svá místa. Ale po osudovém střetu světla a temnoty už není nic jako dřív: Třetí věk Středozemě končí, elfové odcházejí a vládu nad budoucím světem přebírají lidé a jejich navrácený král. Třetí díl obsahuje kromě vlastního vyprávění též četné dodatky, jež uspokojí i ty nejzvídavější obdivovatele Tolkienova díla. Dozvíme se mnoho dosud neznámých detailů z historie Středozemě, seznámíme se s rodokmeny králů i hobitů, najdeme zde výslovnost veškerých slov a jmen a v neposlední řadě pojednání o písmu a jazycích používaných v bájných končinách, jimiž jsme společně s hrdiny tohoto příběhu putovali.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Mladá fronta

The Return of the King, 1955

archandelka
15.11.2022 5 z 5

Třetí díl byl přesně to, co jsem celou dobu čekala - dostatečně akční, dostatečně sentimentální, dostatečně napínavý. Velmi jsem ocenila, že se kniha přece jenom aspoň trochu odklonila od filmu a zároveň jsem si velmi užila i všechny dodatky, které mi znovu ukazují, jak neskutečně je Tolkienův svět propracovaný do posledního detailu. Zároveň bylo super, že se dodatky věnovaly i dalšímu osudu postav.
Nicméně podobně jako ve filmu, i v knize jsou pro mě finální osudy hlavních hrdinů záhadou, těšila jsem se velmi, že to bude více vysvětleno, ale není. No doufám, že to Tolkien dostatečně rozvedl v nějaké jiné knize. Určitě se do jeho světa ještě vrátím.

Čmeláček
02.11.2022 5 z 5

Od posledního dílu jsem se už skoro nedokázal odtrhnout, četl jsem v každé volné minutě, protože se to fakt jinak nedalo. Naštěstí mám tento týden volno, tak se to dalo :). Celou tuhle trilogii doporučuji a dávám zasloužených pět stars!

AnnKo
29.08.2022 5 z 5

Splněn velký knižní rest Hobita a trilogie Pána prstenů. A říkám si - jak jsem to doteď mohla nečíst a přicházet o tento svět? Úchvatná mistrovská série a její zakončení prostě grandiózní. Na řadě je Silmarillion. :-)

Dominika76
19.08.2022 5 z 5

Kniha dočítaná a som plná emócií. Musím povedať, že druhá polovica knihy Dve veže mi trochu pokazila chuť, no táto kniha to oveľa zlepšila. Tak krásne napísané a premyslené príbehy a postavy je niečo, čo čitateľa chytí za srdce. Z knihy si odnášam nádej a vedomie o tom, že každý sa musí snažiť v rámci svojich možností a veriť, že ľuďom po sebe zanechá lepší svet. Ďalej z knihy čerpám nádej, že sa podobne ako Faramir vyrovnám s osudom, pričom zároveň budem dúfať v to najlepšie. Dodatky ku knihe sú super, pri príbehu o Aragornovi a Arwen mi dokonca vyšla aj slza.

"Možno nám ostáva iba zopár dní, kým padne na nás svet tma, a ak príde, dúfam, že jej budem čeliť vyrovane." - Faramir

uzivatel9146
09.08.2022 5 z 5

Tohle je epos. Každý jsi projde peklem a tuhle knihu prostě člověk hltá, zde se fanoušek filmu dočká zakončení které ve filmu vůbec nebylo. Takže je tu i hodně materiálu co Jackson do filmu nedostal. Kniha je ukončena detailním popisem ras , popisků elfů ,apod... všichni přečíst

Sauron
22.07.2022 5 z 5

Nejlepší díl té nejúžasnější trilogie která kdy byla a bude. Neříkám ,,kterou jsem kdy četl" protože lepší už udělat NEJDE. Uznávám že když jsem to četl poprvé, tak mi přišlo že to lidi přehání, ale na to abyste pochopili knihu tohohle typu musíte mít trochu času. Mě to trvalo dva roky.
Ale rozhodl jsem se připomenout že Tolkien byl křesťan a spoustu z toho do té knihy vložil. Zamyslete se nad tou knihou, a najdete pravdu.

Jara.v
21.07.2022 5 z 5

Úchvatné zakončení série. Tolkien píše tak úchvatně a přesvědčivě, že není problém si myslet, že je součást opravdové lidské historie. Krásná ukázka hrdinství, dobrosrdečnosti a dalších krásných vlastností, které už se dnes jen těžko hledají. Částečně poslechnuto jako audio s úchvatný Alešem Procházkou v nezkrácené verzi. Skvělá práce s hlasem.

maminaOlina
22.06.2022 4 z 5

Nečtenáři říkají, ty knížky jsou tak tlusté, to bych nepřečetl. Tolkien píše krásně hlavně bych řekla pro kluky a nechybí tam přátelství, zrada, slušnost a ctižádost. Krásné zakončení trilogie.

HollyUndead
08.06.2022 5 z 5

Pán prstenů: Návrat krále - grandiózní zakončení skvostné literární trilogie napsané fenomenálním spisovatelem. Víc k tomu netřeba uvádět ...

alabra
30.05.2022 5 z 5

Tolkien nikdy neomrzí. Hodnoty jako morálka, odpovědnost, přátelství zde nejsou prázdná slova, aĺe tak samozřejmé v jednání postav, trochu sentimentu, překrásné zachycení krajiny, postav, kterých opravdu není málo, no zkrátka velká paráda.

romanfidlercom
13.05.2022 5 z 5

Nevím jak okomentovat, poprvé jsem četl skoro ve 30 letech a tak jsem si tento fantastický příběh zamiloval, že už mám přečteno nejméně 20x dokola všechny tři knihy. Detaily, dlouhá zastavení popisující scény a pohledy do životů jednotlivých postav mě vždy totálně odvedou od reality a zapomenu na čas. Nevím přesně proč, ale příběh mě i svým způsobem uklidňuje. Miluju ho a vzdávám čest jeho autorovi J. R. R. Tolkienovi.

rumund
13.05.2022 3 z 5

No abych řekl pravdu, bylo to pro mě trápení. Třetí díl se mi četl hrozně těžce. Tolik názvu míst a jmen postav je v knize, že jsem byl totálně ztracen. A to jsem za mlada, všechny filmy Pána prstenů, hrozně miloval a myslím, že jsem je znal docela dobře. Tak za to všechno aspoň tři hvězdy, jinak bych jich bylo méně. Ale Tolkienovi nemůžu upřít, že to měl všechno vymyšleno do nejmenších detailů (písmo, názvy, historii, ...)

kristleko
09.04.2022 5 z 5

Poslední dějství války o Prsten uteče strašně rychle, Aragorn přebírá odpovědnost a z hraničáře ve vyhnanství se stává Sauronův vyzyvatel. Celá ta horečnatá snaha zachránit svět a všechny ty manévry armád Gondoru a Rohanu jsou přitom jen snahou odvrátit pozornost Barad-dûr od Frodovy cesty, aby měli dva houževnatí hobiti více času a volnější cestu na splnění svého nadlidského úkolu. „Starý blázne! Toto je moje hodina. Nepoznáš smrt, když ji vidíš?“ hrozí král nazgûlů Gandalfovi, ale ani ty nejmocnější síly Mordoru nejsou všemocné proti odhodlanosti a statečnosti mužů (i žen). Opět se objevuje motiv pomoci z daleké minulosti, ať už je to armáda Mrtvých nebo prastaří Drúadané, kteří provedou rohanské vojsko tajnou lesní cestou skrze skřetí obležení, aby mohlo zasáhnout do bitvy na Pelennorských polích. Zatímco film se soustředí na tuto bitvu, kniha vypráví třeba i o Aragornově cestě Gondorem k hlavnímu městu. Svůj návrat na trůn se ale Elendilův dědic nevybojuje mečem, ale naplněním pověsti, že „ruce krále jsou ruce uzdravitele“. Na konci třetího dílu jsou připojeny dodatky, které ukazují nesmírnou hloubku Tolkienovy fantazie a je až k nevíře, že Středozem opravdu někde za širým mořem neexistuje. (10/10)

KryštofT.
03.04.2022 5 z 5

Třetí díl pána prstenů mne nezklamal a bylo na první pohled jasné, že je to daleko obsáhlejší než filmové ztvárnění (což je samozřejmé při filmových adaptací).
Zakončení bylo dle mne objemnější a jsem rád, že jsem se něco o světe pána prstenů dozvěděl více. Tolkien nezklamal, zaslouží si maximální počet hvězdiček.

Peťulka3
29.03.2022 5 z 5

Spousta věcí mimo film. Hlavně co se konce týče. Bylo hezký dozvědět se, co bylo dál.

marketa9252
20.03.2022 5 z 5

Perfektní konec této Božské série.

Pert
29.01.2022 5 z 5

Skvělá knižní série.

8211
25.01.2022 5 z 5

Super završení úžasné fantasy ságy. Aragorn olé :-)

Martina291086
13.01.2022 5 z 5

Návrat krále je opravdu důstojným vyvrcholením celé trilogie a není snad nic, co bych na ději změnila. Dobře, něco by se našlo, ale jsou to opravdu jen maličkosti... :-) Přílohové dodatky jsou mistrovským dílem samy o sobě.

animovanej medv
30.12.2021 5 z 5

Jupí zvládla jsem dočíst celou sérii!

Neberte mě špatně, moc se mi to líbilo, ale je to prostě náročné čtení a jsem ráda, že jsem to zvládla. Nechám chvíli Středozem být a přečtu si něco lehčího.

Ale i tak doufám, že se najdou Entky.