Navždycky

Navždycky
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449843/bmid_navzdycky-XIc-449843.jpg 3 825 825

Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?... celý text

Knihomolka_176
05.10.2023 3 z 5

Útlá knížka plná krásně ilustrovaných konverzací na messengeru - to jsem od této knížky čekala a vlastně i dostala. Titul je řazen do YA, což kvůli věku hlavní hrdinky, které má být (tuším) 17, sedí.
Začátek příběhu byl skvělý. Bavila jsem se u každé stránky, snažila se přehlédnout, že se hlavní hrdinové chovají příliš dětinsky na to, že už jsou skoro dospělí, a fakt jsem si myslela, že v podobném duchu se bude ubírat příběh i dál.
Což on se vlastně i ubíral, ale všichni tři hlavní hrdinové se chovali tak dětinsky, až to občas nešlo vydržet. Od druhé poloviny už jsem se do čtení nutila.
Některé momenty byly krásné, knížka je fakt úžasně a originálně zpracovaná a před pár lety bych se do ní zajisté zamilovala, ale asi už jsem na tenhle žánr moc stará.
Pokud je vám ale kolem patnácti let, toužíte po té kouzelné první lásce a milujete čokoládu, bude Vás to bavit.

mariinrájknih
27.08.2023 3 z 5

Pokud hledáte knihu, kterou přečtete za odpoledne, tak toto je přesně ona. Příběhově mi knihy od Oly připomínají romcomy ze začátku milénia, na kterých jsem vyrůstala. Moc se mi na knize líbili popkulturní narážky a odkazy na filmy. Velmi povedený vzhled ať už svou barvovností či zprávami nebo fotkami mezi postavami. Z postav jsem si zamilovala hned Avu a Liama. S Mei jsem měla malinko problém v průběhu knihy, ale ytále si našla cestu k mému srdci. A Travis mi připomíná mého kamaráda, takže tam byl automaticky od první zmíňky.

Knihu doporučuji všem, kdo chtějí začít číst a nevědí, s čím začít či potřebují číst něco do školy. I těm, co potřebují na chvíli žít v romantické komedii.

Vjeerus
16.08.2023 2 z 5

Tohle je asi první kniha, kdy mě hlavní postava vytáčela s každou stranou víc a víc. Většinou mívám jen nějakou část příběhu, kdy ji nemůžu vystát, ale nakonec jí i většinou fandím, ať dojde k tomu svému štěstí. Ale tady? Ne, ne, ne, tisíckrát ne.
Hlavní hrdinka se nedá jednoduše popsat ani definovat. Protože dost často popírá to, co jí má definovat. Nesnáší tajemství, potřebuje všechno hned vědět, ale o odstavec dál mávne nad něčím rukou s tím, že "kdo se moc ptá, moc se dozví". Stejně tak její přístup k lhaní. To ona přece nedělá a neumí to. Až na to, že celá kniha je o tom, jak někomu lže a zatajuje věci. Do třetice bych zmínila to, že v první třetině knihy se vzdá po prvním nezdaru, ale v poslední třetině je přece hrdinka, co se nikdy nevzdává.
To, že kniha obsahuje snad všechna klišé a stereotypy středoškolských filmů vydaných kolem roku 2005 jsem ochotná skousnout, stejně jako zjevnou inspiraci z videoklipu jedné písničky od Taylor Swift. Co mě ale už vadí je ta údajná Hate-To-Love romantická linka. Ano, vidíte správně, údajná, protože jsem se za celou knihu nedozvěděla důvod té ultrasilné nenávisti, takže jsem spíš měla pocit umělého dramatu.
Za mě nejpodařenější části knihy jsou ty chatové konverzace a nebýt toho, že kniha je psaná tak pro třináctky (i když je postavám zhruba 17!, na což se vůbec nechovají) a díky tomu se snadno čte, tak by aspirovala na jednu z nejhorších knih roku.

lucie5019
14.08.2023 4 z 5

To byla bozii knizka:) Takova roztomila, zabavna celou dobu, čtivá. Mei byla skvela, vic nez dost jsem se s ní mohla ztotoznit:) Libilo se mi, ze tam byly detaily, hlasky, atd. z Harryho Pottera. Cokoladova linka v knizce byla tak navykova, ze jsem si hned jednu horkou musela uvarit:) Romanticka linka byla fajn, ale asi uz jsem cetla i lepsi. Ale knizka jako takova rozhodne stoji za precteni (s cokoladou haha)

isabokmal
09.08.2023 4 z 5

Už je to pár měsíců, co jsem tak nějak začala registrovat knihy od Oly. Stále jsem jimi listovala, dívala se na styl, kterým jsou psané a přemýšlela, že si je časem možná koupím. Jenže poté se ke mne začaly dostávat ne moc kladné recenze a názory těch nejrůznějších lidí a to mne od série Navždycky celkem odradilo.
Fakt ale byl že jsem na knihy stále myslela. Takže přišlo rozhodnutí, že si udělám vlastní názor a knihy si postupně přečtu. Hned u první jsem byla příjemně překvapená.

Kniha Navždycky se opravdu skvěle četla. Vtáhla mne a po několika anglických knihách, které jsem naposledy četla, jsem byla ráda za tento "oraz". Bylo to jednoduché čtení, žádné zapeklitosti a složitosti, což mi vůbec nevadilo, ba naopak. Líbilo se po všech těch fantasy knihách (které vážně miluju), jen sledovat, jak někdo žije a řeší strasti svého teen života.

Strašně moc mne bavilo přátelství Mei a Travise. Byl to přesně takový ten vztah mezi holkou a klukem, který miluju. To opravdu pravé přátelství.
Ava.. ta Ava, to je prostě expertka. Upřímně bych chtěla vidět ty její myšlenkové pochody, jelikož to, co jí kolikrát napadne je naprosto šílený. V tom dobrým slova smyslu samozřejmě.
A Liam, ten byl skvělý. To popichování mezi jím a Mei, jak starostlivý byl ke svým sestrám. Takovej ten ňuňu kluk.. ach.

Co, mne moc bavilo, byly střípky z našeho světa, jako byl Harry Potter, Star Wars, Ledové království atd. Člověku je ta kniha totiž hned taková bližší.

Víte, čekala jsem kvalitu této knihy podobnou wattpad příběhům, což mi chvilkami opravdu přišlo, ale celé se to tak vyvrbilo, že z toho vylezla příjemně oddechová kniha.
Takže si říkám, že když do toho čtenář půjde s očekáváním, že si odpočine a že nenajde žádné zázraky jako například u Sarah J. Maas, tak si knihu užije.

Já jsem ráda, že jsem se nakonec odhodlala k jejímu přečtení a rozhodně toho nelituji. Bavila mne, byla jsem zvědavá, jak to s Mei nakonec dopadne a opravdu se mi líbila ta rozmanitost postav, i ty vztahy, které mezi sebou měly.

adela.hol
21.07.2023 5 z 5

Kniha je určena spíše pro mladší, ale protože ve svém povolání jsem stejnou věkovou kategorií stále obklopena, mám k nim tak nějak pořád blízko a nedělá mi problém si přečíst i knihu z jejich ranku. Právě naopak to beru jako příjemné zpestření. A tady mi to maximálně sedlo.

Hlavní hrdinkou je středoškolačka Mei, která je obrovskou fanynkou Harryho Pottera, je zamilovaná do svého nejlepšího kamaráda Travise a nejen skrz okno svého domu si vyměňuje nenávistné vzkazy se svým sousedem Liamem. Jenže víte jak to je, co se škádlívá ...

Víc asi k ději netřeba říkat, protože je to oddechovka, u které vypnete, nepřemýšlíte a jen si ji užijete. Aspoň já jsem to tak měla. Miluju Harryho Pottera. Miluju Ledové království. Kniha byla plná narážek nejen na tyto dva filmy a to mě prostě bavilo. Chatové konverzace, které příběh doplňovaly, byly výborným doplňkem.

Autorčin humor a ironie mi sedly jak (znáte to přirovnání s hrncem a zadní částí těla) a já si tak knihu opravdu užila. Ano, mohla bych poznamenat, že Mei byla v poslední části na facku, když se zamotávala do svých lží, ale kdo z nás v tomhle věku nedělal chyby? Všichni jsme hned věděli, jak dospěle se máme chovat?

Hodnotím v rámci daného žánru a za sebe nemám co vytknout. Se stejným nadšením, jako když Dobby dostal od pána ponožku, se postupně pustím do dalších dílů.

roman9276
07.07.2023 3 z 5

V první řadě nejsem cílovka, tudíž mentalita hlavních postav je mi už trochu vzdálenější. Co musim vyzdvihnout je "geekovské" zpracování, různé odkazy na filmy, seriály atd., to mě docela těšilo, protože většinu věcí jsem znal. Jinak je to naprosto průměrný příběh s průměrnými postavami. V podstatě od začátku je jasný, jak to dopadne, nic světobornýho se tady nekoná, je to vcelku rychlej a jednoduchej výplach, když si chcete opočnout od náročnější literatury.

KnihoSny
02.07.2023 5 z 5

Začnu postavami Mei byla typická puberťačka dělala dost chyb a taky mě občas dost štvala...Ava byla skvělá kámoška přála bych ji víc prostoru coš doufám bude druhá kniha Trevis byl za mě moc přeslazený a hlavně letitý kamarád....A Liema jsem prostě milovala hned celkové knihu doporučuji je to boží

Byebyeova1
04.06.2023 5 z 5

Musíme všichni přiznat, že si tato kniha zaslouží mnohem více než 66%. Bylo to takové krásné pohodové čtení, uznávám, ale pod 70% by to klesnout nemělo. 4/5 Anyways všechny postavy miluju

Eorin
03.06.2023 3 z 5

Je to feel good jednohubka, oddychovka. Od začátku bylo jasné, jak to dopadne, což není nutně na škodu. Bavily mě pop-kulturní narážky i svižnost a nenáročnost děje. Proč ale hvězdy dolů? S hl. hrdinkou jsem se moc neztotožnila, byla mi spíš protivná. Také mi vadilo typicky "české" prostředí s anglickými názvy, aby to vypadalo jako příběh z Ameriky, no ale nefungovalo to, aspoň ne pro mě.
Celkově ale jako nenáročná jednohubka na oddych mezi jinými, náročnějšími knihami, to bylo fajn

ester4597
31.05.2023 3 z 5

Jelikož jsem dostala vrámci spolupráce novou knihu od Oli, nezbývalo mi než začít prvním dílem a tak jsem se do něj rovnou pustila.

Úplně nemám co vytknout, příběh se četl velmi pěkně a svižně, postavy byly moc hezky zpracované, že jsem si dokázala každou z nich představit.
Pokud si potrpite na feel good romanťárnách, tak tahle vám padne jako ulitá.
Nicméně malé ALE se tu přece jen najde. Osobně mám rada, když nejsem schopna uhadnout jak příběh dopadne a v příběhu jste schopni ho uhadnout po pasáži, kdy hlavní hrdinka jde na rande s nejlepším kamarádem. Ale tohle je čistě muj osobní názor, takže u vás to muže být úplně jinak .

Napište mi do komentářů, jestli jste už něco od @nofreeusernames četli .

Adele02
13.04.2023

Tohle mi akorát sedlo do noty. Jo, su na to stará, jo, místy už to šlo trochu mimo mě, ale celkově to byla roztomilá oddechovka, a nic víc jsem od toho nežádala. Bavilo mě to víc než Miluju tě. Já vím, zdejší lovestory za mě fungovala mnohem líp a bylo to víc cute.

knihomolka27
08.03.2023 3 z 5

(SPOILER) DRUHÝ návrat ke čokoládožroutce Mei - a musím říct, že se mi kniha zamlouvala stejně jako poprvé néli o něco víc. Tenhle žánr normálně nečtu a přečtu si tak jednu knihu do roka, takže když už tak je tohle asi dobrá volba. Konečně mám doma všechny tři díly, takže si to všechno můžu přečíst naráz a zhodnotit.

A ted k příběhu - pořád mě tam hodně věcí vytáčelo stejně jako jsem roztála u každé popkulturní hlášky nebo narážky na filmy. Nejsem sice zarytý fanoušek Pottera, ale většinu těch filmů na co odkazovali jsem znala, takže jsem sama sebe plácala po zádech. Každopádně Mei je fajn hlavní hrdinka, skrz druhé čtení musím ocenit to jak nedokonalá vlastně je, její lehce skrytá snaha o perfekcionismus, neustále mít věci pod kontrolou tam vyplouvala na povrch a já si říkala, že je pro jednou fajn tu mít hlavní hrdinku, která není jen dokonalá a všechno jí jde od ruky. Travis mě pořád tak nějak vytáčel a Liam byl fajn, začátek jejich vztahu mi sice přišel lehce uspěchaný, ale nebyl to vyloženě ten nasírací pocit, že se to vzalo vyloženě odnikud. Ava se mi jako postava líbila, i když se mi zdá daleko víc nereálná než je Mei, ale taky se mi líbilo, že má vlastní slabinu a na její příběh jsem zvědavá. Samozřejmě ta druhá usmiřovací část mě už lehce vytáčela a lepší byly ty začátky, ale nakonec se to dalo a vyloženě mě to neunudilo.

Chování postav sice né vždy dávalo smysl, a některé až sentimentální nebo přeintenzivní prožívání naprosto hloupých nebo všedních věcí mi lezlo krkem, ale prostě jsem asi úplně nikdy nebyla extra zaláskovaná pubertačka, takže nemůžu posuzovat na kolik je tenhle lehce otravný a přecukřený stav pravdivý nebo naopak nadnesený.

Závěrem chci jenom potvrdit, že se opravdu nejedná o žádný prúser, spíš naopak mi přijde, že to je vcelku dost čtivá kniha, ve které je možná i víc než se na první pohled zdá, chvílemi je sice lehce hloupá nebo naivní, ale vynahrazuje si to trefným a neokoukaným humorem, který vás asi nenechá úplně chladnými. Né že bych někomu řekla, že tohle je to co si musí nutně hned ted přečíst, ale pokud po knize sáhnete tak si myslím, že by vás asi neměla nebo ani nemohla nějak víc urazit nebo otrávit.

Nikolka001
04.03.2023 3 z 5

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst a vracet se k ní, ale v konečném závěru se mi humor i postavy velmi líbily. Popřemýšlím, zda se pustím i do dalších dílů. :)

klarka41711
26.02.2023 5 z 5

Tak tahle knížka! Bomba! Přečetla jsem ji už dvakrát a bylo to totálně boží. Kniha se rychle čte. Má tam skvělé chatové zprávy. Autorčin humor byl úžasný. A postavy ještě lepší. Mei mi přišla sympatická. Liam byl úžasný hrdina. Moc jsem si ho oblíbila. Travis neboli nejlepší kamarád Mei, byl taky moc super a těším se na jeho knížku. Ava byla další skvělá hrdinka, co měla fakt šílené nápady, ale byla úžasná. Mám pocit, že neříkám nic jiného než slovo úžasný. Ale prostě tahle knížka taková byla. Veliké překvapení!

SněžnáSova
20.02.2023 5 z 5

Autorčiny knížky mě pokaždé dostanou a totálně odvaří. Prostě ,,ňuňatá " romantika ze střední co nemá chybu a už na první stránce víte že kniha bude boží. Já moc doporučuju ,protože tohle je láska NAVŽDYCKY!

Heaven001
06.02.2023 4 z 5

Super knížka na odreagování. Sympatické postavy a chemie mezi ústřední dvojící. Děj se dal sice lehce předvídat, ale vůbec mi to nevadilo. Určitě doporučuju milovníkům Young Adult :)

Jaehyun
23.01.2023 3 z 5

Líbilo se mi, že je knížka proložena textovými zprávami a obrázky, jenom mi to občas připomínalo povídky z wattpadu. Když budu mít možnost, přečtu si i další díly.

Konfu97
08.01.2023 3 z 5

Po knížce jsem sáhla s očekáváním oddechovky a to jsem také dostala. Rozhodně to není knížka k zamyšlení, ale typická slaďárna z prostředí střední školy. Hlavní hrdinka Mei mi k srdci moc nepřirostla, více mi byla sympatická její kamarádka Ave. U některých hlášek a narážek jsem se opravdu zasmála :D Celkové zpracování knížky (obálka, chaty uvnitř knížky apod.) jsou moc povedené, za to obrovská pochvala. :) Zkrátka dobrá oddechovka, když chcete vypnout, zasmát se a sem tam se zaculit :D

VéjaTarabová
05.01.2023 2 z 5

Samotnou autorku sleduji už dlouho pomocí hlavně instagramu, jakožto šéfku humbook teamu. V této branži se orientuje, proto jsem měla poněkud očekávání. Čekala jsem spousty popkulturních narážek a spíše uvolněnou atmosféru. To jsem v rámci možností dostala. K tomu se zde však odehrává nejvíc absurdní romantická linka. Většina interakcí hlavní hrdinky s potencionálními příteli je totální klišé. Spisovatelka si sama přímo nahrává do karet a jakákoli zápletka či samotný závěr jsou příliš jasné už od začátku. Asi mě zde nic nepřekvapilo, ani jsem se nedozvěděla nic zajímavého. Velmi primitivní feel-good příběh na oddechnutí. Musím ovšem vyzdvihnout samotné zpracování knihy. Pěkná obálka, kvalitní papír, vložené chaty z messengeru i s občasnými obrázky, dokonce číslování stránek nebo písmo kapitol je vážně hezké. Úplně nejlepší část byla ale děkovačka. Vtipnější jsem ještě nikdy nečetla, vážně neměla chybu.

„Pokud jsem na něco byla odborník, tak na to dostat samu sebe do pořádně špatné nálady. A ani jsem nepotřebovala pomoc zvenčí, prostě se to celé stalo v mojí hlavě.“