Nedostatečný pocit vlastní hodnoty
Heinz-Peter Röhr
Sebedestruktivní vnitřní programy a jejich překonávání. Nedostatečný pocit vlastní hodnoty komplikuje výrazným způsobem život mnohým z nás. Důsledkem mohou být často úzkosti, deprese, psychosomatická onemocnění nebo různé formy závislostí. Heinz-Peter Röhr poukazuje na skutečnost, že zdravému pocitu vlastní hodnoty stojí často v cestě určité vnitřní vzorce či programy. Ty lze přirovnat k softwaru, který člověku umožňuje pouze určitý typ operací. A lidé s nedostatečným pocitem vlastní hodnoty jsou obvykle „naprogramováni“ tak, že své vlastní spokojenosti stojí v cestě… Autor čtenáři pomáhá nejprve sebedestruktivní vnitřní naprogramování rozpoznat. Vychází z poznatků a konceptů různých psychologických směrů a psychoterapeutických škol – z psychoanalýzy, KBT, transakční analýzy, existenciální psychoterapie – a s jejich využitím následně pomáhá, jak ze starých programů vystoupit a zaujmout nový postoj k sobě i k životu. Knihu ocení psychologové, psychoterapeuti, pracovníci pomáhajících profesí, čtenáři se zájmem o populárně psychologickou tematiku.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2013 , PortálOriginální název:
Wegweiser zum Glück – Die geheimen Programme der Seele entschlüsseln, 2011
Po přečtení knihy, hodnotím knihu zcela kladně. Věřím, že to co je v knize napsáno mi pomůže zlepšit svůj život a posouvat se pořád dál. A dodal bych jeden citát: Člověk je tak dobrý, jako jeho slovo.
Výborná kniha! Pomohla mi ledasco pochopit. Doporučuji ji naprosto všem. Myslím, že každý máme nějaký ten skrytý program. Chcanechca
Velice dobrá kniha pro ty, kteří se zajímají o psychologii a zabudované programy v lidské mysli. Kniha je velmi dobrá pro každého i pro ty největší lajky.. můžu jen doporučit
Narozdiel od ostatných "súrodencov" tejto knihy sa táto neopiera o rozprávku, ale o jasné prehľadné systematizovanie toho, ako vzniká nedostatočný pocit vlastnej hodnoty, ako sa falošne "lieči" a aké sú cesty k skutočnému vyliečeniu sa - napraveniu svojho vnútra.
Nič to však neuberá na typickej Rohrovskej jednoduchosti aj k bežnému laikovi, človeku v trápeniach, ktorý im (či sebe?) túži porozumieť.
Po přečtení knihy jsem jako ten s trámem v oku :) Chce to na sobě opravdu hodně zapracovat.
Vlastní hodnota je pocit (ze sebe), není to něco, co bychom mohli změřit nebo dokazovat.
Stálá kultivace pocitu spokojenosti – schopnost vůbec připustit si spokojenost znamená zaměřit pohled na to, co člověk má (tady a teď), rovněž bez ohledu na to, co mají ostatní, a být v souladu se sebou. („Nejsem-li spokojen s tím, co mám dnes, nebudu spokojen ani s tím, co budu mít zítra.“)
Kniha stojí určitě za přečtení, je to investice do Vašeho života :)
Ano, mnozí si neseme negativní vzorce z dětství. Snažíme se pak vykoupit tím, že se předháníme, tlačíme si do hlavy kdeco, jen abychom se sebou byli spokojení. Jenže ono to stejně nepomáhá. Opojení.
Mnozí máme v sobě nějaké nepříjemné vzorce chování a často nevíme odkud pochází, přehlížíme je a neumíme je rozpoznat. Díky této knize si můžeme spoustu chyb a nepřiměřeného chování uvědomit. Proč býváme nespokojeni sami se sebou, děláme stále stejné chyby - na tyto a další otázky najdeme v knize odpovědi. Příčiny často vznikají už v raném dětství. Kniha je velice čtivá a to pro každého, kdo se i jen trochu zajímá o psychologii.
Tuto knihu bych zhodnotila jako vysoce kvalitní svého žánru. Röhr píše velice čtivě a srozumitelně, a to je také jeden z faktorů, který přispívá k významu této knihy - totiž že vlastně pomáhá. Myslím, že se v této knize najde každý, kdo zažívá byť ''jen'' vnitřní nespokojenost či vnitřní neklid (tím chci říci, že lidé, v nichž se rozpoutají některé extrémně škodlivé programy, mohou trpět těžkými depresemi, úzkostnými poruchami,..). Rozhodně doporučuji k přečtení, výborná kniha!
Tato knížka z pera zkušeného psychoterapeuta je výborná a doporučovala bych ji vlastně každému člověku. Nejprve rozebírá, co způsobuje, že člověk nemá dostatečný pocit vlastní hodnoty. V druhé části knihy píše o antiprogramech a ve třetí nabízí řešení. Mám ráda knihy, díky kterým můžu změnit svůj život k lepšímu a tato k nim patří.
psychologie deprese psychoterapie sebedůvěra, sebevědomí rozvoj osobnosti, osobní rozvoj komplex méněcennosti sebepřijímáníAutorovy další knížky
2013 | Nedostatečný pocit vlastní hodnoty |
2011 | Závislé vztahy |
2001 | Narcismus – vnitřní žalář |
2012 | Cesty z úzkosti a deprese |
2003 | Hraniční porucha osobnosti |
Vynikající kniha. V dnešní době, kdy "všichni" podávají šablonovité návody na to, jak být snadno šťastnější, výkonnější a bohatší, jsem za podobné knihy moc rád. Pomáhají člověku nalézt příčiny jeho problémů. Proč, je pro mnoho lidí tak těžké najít klid a pocit spokojenosti? Naše úzkosti a strasti pak předáváme našim dětem jako dědičný hřích a koloběh pokračuje dál a dál. Doporučuji všem, co mají úzkosti, deprese nebo pocit, že je něco špatně a vlastně ani přesně neví co.