Závislé vztahy přehled
Heinz-Peter Röhr
Léčba a uzdravení závislé poruchy osobnosti. Závislá porucha osobnosti se vyznačuje zvýšenou potřebou závislosti na druhých lidech, neschopností osamostatnění, nízkým sebehodnocením či nepřiměřenými obavami z opuštění. Tato porucha je podle odborníků mnohem rozšířenější, než se dříve soudilo, a vede často k různým formám závislého chování, psychosomatickým onemocněním, depresím nebo dotyčného dostává často do role týraného a zneužívaného člověka. Autor popisuje na pozadí grimovské pohádky Husopaska to, jak k chorobné závislosti dochází a jaké charakteristické formy na sebe může brát. Citlivě objasňuje, jak může emocionální zneužívání v rodinách vést k masivnímu narušení pocitu vlastní hodnoty, a ukazuje, jak může dojít u dotyčného člověka k osvobození a uzdravení.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2011 , PortálOriginální název:
Wege aus der Abhängigkeit, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Závislé vztahy. Přihlašte se a napište ho.
Určitě se jedná o něco, co v nějaké formě zažil každý. Kniha krásně popisuje běžné "ne úplně" zdravé sociální vazby, kterým se ale ne vždy dá vyvarovat. V podstatě pokud člověk není pořád dokonale šťastný a něco mu chybí, tak už to ovlivňuje jeho chování a dostavuje se negativní vliv na ostatní.
Upřímně tohle je síla. Pokud se v té “pohádce poznáte budete mít těžké čtení. Pro někoho to může být comming out. Na druhou stranu to může hodně pomoci.
Kniha Závislé vztahy v seznamech
závislost, narkomanie psychologie poruchy osobnosti mezilidské vztahy narcismus význam pohádek a mýtů terapie pohádkou
2013 | Nedostatečný pocit vlastní hodnoty |
2011 | Závislé vztahy |
2001 | Narcismus – vnitřní žalář |
2012 | Cesty z úzkosti a deprese |
2003 | Hraniční porucha osobnosti |
K téhle knížce mě přivedla kamarádka, spolu jsme přečetly první pohádku a její skoro celý rozbor, zajímalo by mě to i dál, ale nevydržely jsme. Je toho tolik dalšího, co bych ráda přečetla! Snad se k téhle ještě někdy vrátím?