Nejezte blbě!
Pavel Maurer
Pavel Maurer, propagátor kvalitního stravování, nemilosrdný kritik úrovně českých restaurací a milovník dobrého jídla i pití, pravidelně na Radiožurnálu glosuje úroveň gastronomie v Čechách. Nyní vycházejí jeho zamyšlení i knižně. Zajímá vás, co si kladete dennodenně dobrovolně na talíř? Víte, jak poznat dobrou restauraci? Slyšeli jste někdy o kulinářském trendu zvaném fusion? A chcete se dozvědět, kde natrefit na dobrý chleba, kvalitní med nebo pravou českou marmeládu? To vše obsahují glosy Pavla Maurera, který týden co týden vyzývá posluchače Českého rozhlasu: „Nejezte blbě!“ První vydání.... celý text
Rozhlasový pořad jsem nikdy neslyšela, ale knížka mě zaujala. Vážím si autora za osvětu, kterou touto cestou (i dalšími formami své práce) dělá.
Co mě trochu nemile překvapilo byly chyby v některých glosách - nesprávné skloňování zájmen, chybně napsaná cizí slova (např. Pretty Women), ale to je spíš připomínka pro editora...
Milé popolední víkendové glosy pana Maurera na Radiožurnálu v tištěné podobě.
Snažila jsem se knihu koupit, když se mi to nepovedlo, půjčila jsem si ji alespoň v knihovně.
Jednotlivé krátké úvahy jsou plné zajímavých faktických informací, např. o původu nějakého pokrmu (až mne mrzí, že jsem si průběžně nedělala poznámky), ale především se zaměřuje na kvalitu surovin a prohřešky českých restauratérů. Jsou psány svěže a laskavě: autor - pokud podrobuje nějaký český gastronomický nešvar kritice - nikdy není konkrétní. Naopak, pokud chválí, nebojí se i doporučit konkrétní produkt.
Líbí se mi i forma, autor má širokou slovní zásobu a schopnost přesně se vyjádřit.
Docela trefné glosy o stravování, o kultuře, zvycích a názorech na něco tak zdánlivě jednoduchého a přitom velmi komplexního.
Líbily se mi postřehy pana Maurera. Zjišťuji, že oba stejně nesnášíme, když si někdo u oběda neustále kontroluje mobil a je tak strašně důležitý, že není schopen věnovat půl hodiny jídlu. Osobně v restauraci dávám telefon do kapsy a nechávám pouze vibrační vyzvánění. A co vy?
P.S. "Nejezte blbě, nežijte blbě!" Pravda pravdoucí, i když někdy se to snáz řekne, než udělá.
2014 | Nejezte blbě! |
2013 | Ježek v kleci |
2006 | Tajemství nejlepších šéfkuchařů |
1991 | Tipy teenagerům |
2019 | Glosy Pavla Maurera |
Chtělo si to dát s knihou více práce a ne jen strojně přepsat rozhlasové glosy (každá stránka např. začíná " Vážení gastronauti" což vám po pár stránkách chtě nechtě začne lézt na nervy). I (často) fádní fotografie ve většině případů vůbec nekorespondovali s textem u kterého byly. Ani kapitoly na sebe nikterak nenavazovaly...
Obsah knihy je fajn, ale chyběla tomu "štábní kultura".