Někdo z nás
Kristýna Trpková
Sourozence Herelovy od dětství pojí silné pouto, a přestože už jsou všichni dospělí, nedají na sebe dopustit. Rodinnou idylku jim však jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu, jenž spustí lavinu nečekaných událostí. Minulost se probouzí k životu a spolu s ní i mučivé tajemství, které nikdy nemělo spatřit světlo světa. Jak snadné je ztratit důvěru v někoho, koho známe celý život? A opravdu víme, co jsou naši nejbližší vlastně zač?... celý text
Výborné, napínavé čtení. Ze začátku idylický rodinný příběh se postupně změnil. Téma domácího násilí se prolíná celým příběhem a je opravdu velmi smutné. Některé zápletky mi připadají přehnané a nevěrohodné, ale celý příběh působil napínavě, nutil mě číst dál a dál. Epilog mnohé objasnil, tak vytrvejte a dočtěte až do konce. Obdivuji fantazii této mladé autorky a jsem zvědavá na její další knihu.
Souhlasím s tím, že se kniha špatně odkládá, než dočtete poslední stránku. Čas tajemství jsem pochopila docela brzo. Ovšem konec ne.
Autorka se výživá v balastních popisech a dialozích.
Zápletka je dost nevěrohodná.
Zaujaly mě pouze verše uvádějící jednotlivé části.
Kniha by se dala přelouskat za dva dny, ale já si její stupňované napětí dávkovala během poznávací dovolené. A byla to teda síla.
Nechci spoilerovat, takže nebudu zabíhat do detailů, ale to s tím prasetem, to tedy bylo na zvracení.
Bylo mi líto matky Evy a jejích pět dětí, protože to, co zažívaly s násilnickým otcem, by nemělo zažívat žádné dítě. Navíc si do života nesly nejen trauma, ale i děsivé tajemství. Přesto nedokážu jejich jednání pochopit. Rozuzlení bylo pro mě nečekané, ale dost nepravděpodobné. Smutné je to, jak celá rodina dopadla. Knihu hodnotím kladně, četla se svižně a dokázala mě udržovat v napětí.
Není to studie domácího násilí, ale velmi slušný pokus o thriller. Pravda, autorka má za sebou poutavější počiny (její "Vetřelecká" trilogie pro mne byla dechberoucí), pravda, Taně French se v Temné zahradě povedlo dovést stejně začínající zápletku k podstatně zajímavějším koncům - ale pořád se to čte dobře a po rozpačité první čtvrtině čtenář odpouští klišé ve formulacích i dialozích a jen obrací stránky... Přečteno za den, jako spotřební literatura nadprůměr.
Jeden z nejlepších českých psychothrillerů za dlouhou dobu. Ano, mohlo to být trochu méně ukecané. Ano, některé motivy mi přišly trochu umělé. Ale i tak to bylo naprosto strhující a ukažte mi někoho, kdo v sedmadvaceti letech vystřihne takhle dobrý thriller. Za mě skvělé počtení a jednoznačné doporučení.
Strhující psychočtení. Zápletka je velmi jednoduchá, konec předvídatelný. Přesto jsem četla a nemohla se odtrhnout. Téma domácího násilí je v současné době časté téma, ale tady je ukázáno, jak hluboce zasahuje do života lidí, i když agresor už dávno není mezi nimi. Knížka na mě opravdu hodně zapůsobila. Ke konci jsem měla pocit, že musím číst pořád rychleji, abych hrdiny uchránila před další trýzní.
Čtěte, ale není to lehké čtení, čtenář musí soucítit s tím, co si všichni museli prožít... hrůza a bolest přináší jen další hrůzu a bolest. Autorka píše výborně.
Svižné a napínavé čtení, jedna z nejlepších českých detektivek od současných autorů. Celkem reálný příběh, násilí v rodině, nalezení kostry na vlastním pozemku, propletené rodinné vztahy, stupňující se napětí, kdy postupně tipuji, kdo byl před 25 lety tím vrahem. No překvapení, neuhodla jsem. Autorka dokáže perfektně popsat pocity, myšlenky a akci, doporučuji všem milovníkům detektivek.
O tajemství jedné rodiny,a když vyjde najevo,rodina se rozpadne. Ale nakonec je vše přece malinko jinak...
Tak autorka nezklamala. Přečteno za jeden den. Zajímavé, možná trochu jednoduché, protože jsem obojí tipla správně. Rozhodně budu autorku sledovat i nadále.
Tak to byla sila. Chtěla jsem si přečíst jen pár stránek při pití kafe, ale nešlo se odtrhnout a musela jsem ji přečíst celou, a práce stojí. Jak už někdo psal neuveritelne, jak jedna lež nabaluje druhou a díky ní se rozpadne jedna až doteď skvělá rodina.
Tohle je tak skvěle napsaná knížka, že se nedá pustit z ruky. Postavy jsou věrně napsané, příběh je reálný. Je smutné, jak se na jednu lež nebo tajnost balí další jako sněhová koule.
Ze začátku jsem si myslela, že jsem se asi začetla do nějaké romance či co, ale pak se to začalo vyvíjet. Pozvolna se odkrývala tajemství, některá zřejmá, některá méně.
Chtěla jsem dát o hvězdu méně (jsou napínavější knihy), ale celkově zvolené téma domácího násilí a také odkaz na webové stránky mě přiměl dát hvězdy všechny. Ano, o násilí se mluví více, ale stále se za něj ženy stydí a pokud nemají zázemí, rodinu, přátele, kteří by pomohli, nemají moc kam utéct, kde se schovat… je dobře, že se toto téma otevírá a děkuji tímto autorce.
Super! Nutilo mě to číst pořád dál a dál, ten konec mě dostal! Opět nezklamalo, mile překvapilo :)
Tak to byla síla, pořád ještě mi to v hlavě rezonuje. To bylo tak strašné, co se tam stalo...já nechápu, že to maminka tak dlouho vydržela, fakt bylo tehdy tak těžké odejít?
Super napsáno, velmi čtivé a velmi drsné. Přečteno na jeden zátah.
Sice to na Beneše a Linhartovou nemá, ale i tak skvělé. Prvních pár stran neskutečně vleče, pak to začne odsýpat a svižně pokračujeme až do finále. Pro někoho možná předvídatelné, pro někoho možná jasné od půlky. Já si chtěla odpočinout, být napnutá a na konci překvapená (?) a to se povedlo. Teda spíš trošku šokovaná. Asi mi to fakt nedocházelo i když náznaky, jasně viditelné, tam jsou od začátku. Čekala jsem co z nich bude. A fakt bylo. Za mě super. Jen ten Adam s Laurou... škoda jich.
Ze začátku se kniha neskutečně vlekla, pak přišlo obviňování a rozkrývání starých křivd a pravd.
Bohužel jsem vraha uhadla,ale o Neline dětství jsem tušení neměla.
Knihu hodnotím jako lepší průměr, bylo to silné čtení,Vsak bohužel mi v něm něco chybělo.
Skvělé, svižné, napínavé, ačkoliv předvídatelné. Za mě super čtení! Autorka stále drží svou skvělou laťku.
česká literatura sourozenci rodinné vztahy alkoholismus domácí násilí rodinná tajemstvíAutorovy další knížky
2021 | Stvůra |
2022 | Vesnice |
2023 | Vetřelec |
2024 | Někdo z nás |
2024 | Rozsudek smrti |
Tohle je nejlepší český psychothriller, který jsem za poslední dobu četla. A za mě i nejlepší autorčina kniha. Začátek byl takový pomalejší, ale pak jsem se nemohla odtrhnout od čtení. Pravda, některé scény a situace se četli hodně těžce a bylo mi z nich špatně. Ta bezmoc a strach byli opravdu silné. Pokud tedy dokážete číst o fyzickém násilí, nenechte si tuhle knihu ujít. Za mě tedy rozhodně palec nahoru.