Lapeni
Emily McIntire
Never After série
1. díl >
Navštěvovali jste rádi jako malí Zemi Nezemi? Přáli jste si zůstat navždy dětmi jako Petr Pan? Létat po boku víly Zvonilky? Či bojovat spolu se Ztracenými chlapci proti kapitánovi Hookovi? Možná jste z tohoto dětského příběhu nakonec vyrostli, ale Zemi Nezemi nechcete dát zcela sbohem. V tom případě by vás tato kniha od Emily McIntire mohla zaujmout. Autorka se nechala touto mytickou říší volně inspirovat, ale připravila si pro čtenáře mnoho zásadních zvratů. Představte si svého oblíbeného Petra Pana jako gaunera, obávaného Hooka jako romantika, Ztracené chlapce jako drogové dealery – představte si svět, ve kterém se hranice mezi dobrem a zlem stírají, kde hrdinové nejsou takoví, jací se zdají, a kde se naši oblíbení zloduši dočkají šťastného konce. Emily McIntire přichází s temným milostným románem inspirovaným pohádkovým příběhem, který je plný vášně, překvapení i surovosti a který vás lapí tak snadno, jako když se ryba chytí na háček. Nebo snad na Hák?... celý text
Kdybych nečetla anotaci, vůbec by mi příběh Petra Pana nepřišel na mysli. Knížka se četla docela dobře, je to jedna z těch lepších "mafiánských" romancí. A navíc jsem splnila další téma do letošní čtenářské výzvy.
"Jen si pamatuj, že nehledě na to, jak moc špatná se situace zdá, všechno je jen dočasné. Tvou hodnotu neurčuje to, v jakých podmínkách žiješ, ale to, jak povstaneš z popela potom, co všechno shoří."
Bylo to skvělý. Musím jít hned na další díl.
Četlo se to skvěle, ale potvrdilo se mi, že čeština není úplně sexy jazyk :D erotické scény překladem trošku (vtipně) drhly, ale tak co naděláme. Jestli máte chuť na toxické řešení daddy issues hlavní postavy, je to kniha pro vás. Prostředí mě bavilo a určitě si přečtu i další díly, až budu chtít vypnout hlavu.
Jednu hvězdičku dolů za velmi rychlé ukončení příběhu. Kniha se četla dobře, osobně se mi líbí to temné mafiánské prostředí a navíc, pro mě neznámá autorka, má vcelku poutavý styl psaní. Trochu vyšinutý James, naivní Wendy mi sedli, takže proč ne. Příběh Petra Pana jsem až na spojitost s jmény v knize nenašla.
Kniha se mi líbila, stále jsem čekala, jak se do toho zaplete príbeh Petra Pana, až na jména to s tím nemělo nic společného, což mě trochu zklamalo, protože jsem knihu vzala primárně z důvodu, že mě zajímalo, jak to autorka propojila. K ničemu takovému bohužel nedošlo, což mě lehce zklamalo.
Příběh jako takový se mi líbil, takže se to četlo rychle.
Sice jsem od toho měla jiná očekávání, ale kniha není k zahození.
Ke knize jsem se dostala náhodou, zaujala mě obálka a zdejší anotace. Z toho by člověk čekal třeba lehké prvky fantasy nebo nějak zajímavě či originálně převedené známé charaktery do moderního světa s nádechem nějakého temna. Ale ani jedno se nekoná. Autorka si tu akorát převzala jména, nic víc. Nechápu, proč si vůbec vybrala Petera Pana.
Je to jen další hrozně drsná dark romace plná násilí, manipulace a sexu, přitažená za vlasy až k absurdnu a obsahující typická klišé.
Děj je klasicky zasazený do mafiánského prostředí a točí se kolem dost toxického vztahu naivní (až tupé) Wendy a egocentrického Jamese, kterému tvrdne pomalu i u vraždění a měl by se spíš léčit u psychiatra. Nikdo mi tu nebyl vůbec sympatický a nebavilo mě to. Kdyby to bylo aspoň nějak zajímavé a nesnažilo se to pořád tvářit hrozně drsně, ale na to je ten příběh až moc šablonovitý.
Jediné pozitivum je, že je to rychle přečtené, za to taky ta jedna hvězda. I když s odřenýma ušima, protože to byla vážně celkem blbost a ani jako oddechovka to u mě nefungovalo. Jiná pozitiva zkrátka opravdu nenalézám. Jednou stačilo.
Tohle bylo tak skvělý, jízda od začátku do konce. Bavilo mě mafiánské prostředí. James a Wendy mi sedli, bavily mě jejich charaktery.
(SPOILER)
A víte co? Jelikož má knížka na můj vkus nízké hodnocení, já jí tam těch pět hvězdiček dám :) Mě se to líbilo, pracovní název by mohl být: Příběh o pomstě :)
Přemýšlím jestli jsem zvrácená, protože se mi vlastně líbilo všechno co Hook dělal. Líbilo se mi, že se to autorka nesnažila zaobalit a zjemnit, jak to u podobných knih bývá. On byl prostě velmi zvrácený a sadistický parchant - jazyk, krysy.... Zároveň je všechno vyvážené - příběh, láska, sex, násilí. Nemyslím si, že by něco z toho přesáhlo pomyslnou hranici.
Osobně mi vadil jen ten epilog, ale kdo četl pár mých komentářů, tak asi chápe, že je to prostě můj problém.
Jeden čas na mě knížka pokukovala z každého kouta a zaujala mě inspirace pohádkou. Navíc ta obálka je nádherná. Avšak kvůli mé nepozornosti jsem až s knížkou v ruce zjistila, že se jedná o dark romance.. ale nevadí
Wendy byla tatínkova holčička, ale ten teď na ní už nemá čas a jí nezbylo nic jiného než být oporou pro svého mladšího bráchu. Jenže džbán trpělivosti právě přetekl a na scéně se objevuje James. Mladý krásný záhadný muž, který jeví o Wendy nevšední zájem. Wendy nemá mnoho otázek a snadno jeho kouzlu podlehne.. a tak trošku nezdravým způsobem řeší své daddy issues.
Ze začátku jsem si nebyla jistá, zda je tento příběh pro mě, ale potom se konečně rozjela i dějová linka. Mafiánské prostředí, temný svět, nevyřízené účty,.. komu se dá věřit? Od druhé poloviny knížky bylo těžké oči odtrhnou a já si jízdu užívala. Postavy mi k srdci sice nepřirostly, ale ani mi nebyly vyloženě nesympatické. Je pravda, že Wendy je naivní, Hook zase dost toxický a někdy bylo vážně těžké pochopit, jak mu může být Wendy tolik oddaná. Přesto to prostě funguje a fanoušci dark romance jistě zklamaní nebudou. :)
Co se týče inspirace pohádkou, tam nemohu moc soudit. Petr Pan nebyl nikdy můj oblíbený příběh a sotva si z něj něco pamatuji. Jména a názvy jsou mi povědomé, ale je možné, že ne všechny odkazy na pohádkový svět jsem zaznamenala. Ve finále na tom stejně příliš nezáleží, protože se jedná o úplně jinou story.
Bylo to fajn okořenění mého knižního seznamu a třeba se jednou pustím i do dalšího dílu.
(SPOILER)
Knihu jsem četla až po druhém díle (Zjizveni) série Never After a od kamarádky jsem věděla do čeho jdu. Řekněme, že někdy do první poloviny knihy jsem obě knihy měla postavená na stejné laťce, ale od druhé půlky kniha trochu klesla, přestože jsem nedokázala knihu odložit z ruky.
Líbila se mi gradace příběhu a vyváženost děje a sexu (popř. vztahu dvou protagonistů). Témata a jejich zpracování byla adekvátní a dobře se doplňovala. S výjimkou předposlední kapitoly a odhalení jednoho zvratu, jsem si většinu zvratů myslela od půlky knihy, ale zajímalo mě jak je autorka bude prezentovat.
Celkově bych knihu hodnotila, že byla dobrá a odpočinková, nic vážného a už vůbec nic nudného. Knihu bych nedala do ruky 12-15 letému čtenáři, který ji třeba omylem může najít v sekci young adult.
Pokud chcete dát šanci druhému dílu, tak dejte.
MALÉ POROVNÁNÍ POSTAV Z LAPENÍ A ZJIZVVENI:
Když bych porovnala Jamese s Tristanem, tak víc zvrácenější je z mého pohledu Tristan. V případě Wendy a Sáry jde o protipóly, z nichž mě byla sympatičtější Sára, která ví proč a co dělá. I když chápu, že Wendy během knihy prochází velkým vývojem osobnosti, někdy mi lezla na nervy.
První polovinu knihy jsem měla hodně velký problém. Knihu jsem neustále odkládala, nebavila mě a vývoj vztahu hlavních postav mi přišel moc zrychlený. Když se ale kniha přehoupla do druhé části o dost se to zlepšilo celou zápletkou. Popravdě jsem až takový konec nečekala, nebo z něj čekala jen něco. Vyplatilo se vytrvat ve čtení. Knihu pošlu dál, zapomenu na ní, ale nakonec jsem ráda, že jsem ji neodložila nedočtenou.
No.. bylo to dobrý a to je asi všechno. Prostě jenom dobrý. Příběh ušel, ale že bych z něho byla nějak překvapená se říct nedá. Něco tomu chybělo, přišlo mi že to šlo všechno strašně rychle a vůbec jsem k těm postavám nestačila nějak přilnout. Bohužel jsem od toho čekala víc, ale vyloženě zklamaná nejsem, takže ujde to, ale že by to byl nějaký velký čtecí zážitek se taky říct nedá.
Tohle byla opravdu skvělá knížka. Nemohla jsem se od ní odtrhnout! Líbilo se mi, jak byl Hook nemilosrdný, chytrý a měl velký vliv a moc na ostatní, ale zároveň byl citlivý a starostlivý, když byl s ní.
Naprosto dokonalé! Tahle kniha obsahuje všechno, co by obsahovat měla - smutek, zranitelnost, pomstu, ale také lásku a sex... hodně sexu. Doporučuju všema deseti!!
Nedavam plny pocet jen kvuli jedne konkretni drasticke scene s jazykem. Kdo cetl, tak vi. Jinak si me tahle paralela Petra Pana velice ziskala.
+ prevraceny pribeh klasicke Disneyovky
+ eroticke sceny
+ zacatek knihy a vtazeni do dramat hlavniho hrdiny
+ zaver knihy
+ zaporne postavy
- obcas az prilis brutalni pasaze
(SPOILER)
Kniha Lapeni se mi hodila do letošní čtenářské výzvy. Kniha mě hned zaujala svym krásným obalem. Podle některých komentářů je kniha hodně násilná a zvrácená. Já jsem četla knihy od Amo Jones. Její knihy jsou mnohem zvrácenější....tak o level až dva výš než tato kniha. Lapeni je čtivé. Knihu jsem přečetla během pár hodin. Upřímně, ve mě kniha nezanechala nějaké hlubší emoce. Pravděpodobně si knihu podruhé nepřečtu. Jednou mi to stačilo.
Wendy je na začátku knihy naivní dítě, které se snaží zavděčit svému otci tím, že si hraje na hodnou a poslušnou dceru, která má strach z toho, že někoho zklame než větší strach z bolesti.
Musela jsem tuhle scénu vypíchnout, protože tady se Wendy konečně pochlapila a už nebyla ta poslušná holčička.
,, Během jedné chvíle, kdy jsem měla možnost sama sebe pozorovat, jsem si uvědomila, že bolest, kterou cítím, není nová – jde jen o čerstvé škrábance na starých jizvách. James – ne, žádný James – Hook je další člověk, který si myslí, že mi může říkat, co mám dělat. Který mě dokáže zničit pouhými slovy, když mi přikáže „Sedni a zůstaň!“ a čeká, že budu držet jazyk za zuby a usmívat se. Je pravda, že tohle jsem dělala celý svůj život. Nikdy jsem si nestála za svým, přecházela jsem urážky od „přátel“ i ponižování od otce, jako by to zkrátka byl můj úděl.
Ale už mě nebaví být jen poslušný pejsek. "
Naopak James alias Hook je od začátku knihu typický temný drsňák, který má minulost, která z něj udělala to, čím je teď. Jeho rodiče zemřeli. Jeho strýc ho mlátil a zneužíval. Zbyly mu na těle i na duši jizvy.
James řekl tohle a to se mi hodně líbilo.
„Jen si pamatuj, že nehledě na to, jak moc špatná se situace zdá, všechno je jen dočasné. Tvou hodnotu neurčuje to, v jakých podmínkách žiješ, ale to, jak povstaneš z popela potom, co všechno shoří.“
Každý z nás je ale trochu zvrácený a nic jako dobro a zlo neexistuje. Existují jen různé perspektivy a ty se mění na základě úhlu pohledu.
Lidé se mění. A naše morální zásady taky. Jsou to proměnné, které se neustále přetvářejí a formují do různých verzí. Jako energie, kterou lze přesměrovat a přeskládat. "
Díky velkému hipu na booktoku, jsem se bála do téhle knihy pustit, ale nakonec pustila.
Musím nechat, že nápad udělat z postav z pohádek, udělat drogové dealery z Hooka kluka co se boji tikptu hodinek, protože mu připomínají trauma z dětství, zde to nebudu víc rozepisovat.
Z pohádky na Dark Romance, smékám :-) jsem zvědavá na další díly.
To byla dobrá kovbojka:-)). Mělo to své mouchy, ale v tomto žánru to tolik neřeším. Chemie mezi Wendy a Jamesem fungovala. Vzrušení bylo tedy dostatek a nejen sexuálního.
Tato kniha mě lákala, protože je to takový ten další Bookstagram hit. A jelikož jsem na pohádce o Petru Panovi vyrostla, musela jsem to prostě zkusit. A musím říct, že mě to nezklamalo. Neměla jsem z toho takový ten WOW pocit, ale četlo se to téměř samo a dost jsem si to užila. Žádná postava mi vyloženě nelezla na nervy a vše bylo v rámci vybudovaného světa docela uvěřitelné. A postava Jamese mě opravdu bavila. Jako odpočinkové čtení s trochou romantiky a spoustou chlípného sexu je to fajn. A taky kvituji doporučený playlist přímo od autorky, který dokáže čtení krásně podkreslit.
Tako knížka, u které se autorka volně inspirovala Zemí Nezemí u mě měla až překvapivý úspěch.
Jen málo kdy sáhnu po dark romance žánru do kterého spadá Lapeni, ale tady jsem ráda, že jsem udělala výjimku. Byla jsem nadšená z postav a i z celého mafiánského prostředí.
I když James byl zvrácený a sadistický parchant a Wendy zase tatínkova malá holčička, jejich vzájemně budovaný romantický vztah se mi prostě líbil.
Knížka se mi opravdu četla dobře, nevím sice, co to o mě vypovídá ,ale zase je to furt jenom příběh, v normálním životě bych rozhodně nikoho jako je James potkat nechtěla. I sama autorka na začátku pro čtenáře píše varování, že by každý měl zvážit, zda si knihu chce opravdu přečíst. Mrzelo mě, že byl konec dost uspěchaný, určitě by ho autorka mohla rozvést ještě na pár stránek.
Já mám určitě v plánu v této sérii pokračovat i dále a doufám, že i další díly budou stejně skvělé jako tento.