Noc
Bernard Minier
Martin Servaz série
Během vyšetřování vraždy na ropné plošině narazí norská inspektorka Kirsten Nigaardová na sérii fotografií. O pár dní později sedí v toulouské kanceláři kriminalisty Martina Servaze, který si snímky se zájmem prohlíží. Je na nich on sám zachycený objektivem nepolapitelného sériového vraha Juliana Hirtmanna. To ale není vše. Na dalším snímku je malé dítě, Gustav. Pro Kirsten a Martina začíná děsivá výprava s ještě děsivějším nepřítelem na jejím konci.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2018 , XYZ (ČR)Originální název:
Nuit, 2017
Interpreti: Jiří Žák
Servaz opět jede nadoraz, Hirtmann je boží, začínám ho platonicky milovat. Dvojka podivínů z Rakouska, pražský hajzlík. Zabijte mě, ale fakt mě to bavilo a těším se na další díl.
Sklamanie, prekombinovaný príbeh, geniálny a neprekonateľný Švajčiar, no a Servaz sa tiež moc nevytiahol. Pre mňa najslabší diel.
Asi nejslabší z knih o Servazovi, ale i tak rozhodne stoji za precteni. Hezky rozvjiji pribeh a uz se nemuzu dockat co bude dal
Lehký nadprůměr. Detailní popisy sexuálních aktů, zvyšující se genialita a jasnozřivost hlavního odpůrce, čím dál překombinovanější děj. Působí to, jako by autor nevěděl, co s tím dál. Osobně mi vadí, když detektiv místo aby vyšetřoval zločiny, pere se s jakýmsi svým Moriartym šmrncnutým Hannibalem Lecterem. V této knize se v podstatě nic jiného neděje.
S každou další knihou je poznat, že se autor zlepšuje a zlepšuje. Knížku jsem přečetla jedním dechem za skoro 4 dny a mohu konstatovat, že opět setkání s Martinem Servazem na 1s*. Pozor, teď přijde menší odhalení.
Už od začátku mě zajímalo, co s tím má norská vyšetřovatelka společného a vlastně až úplně na samém konci se to čtenář dozví. Ale vůbec to není na škodu. Myslím, že kniha má skvěle nakročeno k pátému pokračování a vůbec to nevadí, že Vás autor vlastně pořád natahuje. U prvního a druhého dílu mi trochu vadilo, že J. Hirtmann je vlastně nepolapitelný a že to nebude jen tak. Tady v průběhu knížky a i vlastně po dočtení mi vůbec nevadí, že se třeba až v dalším díle dozvíme jak to dopadne. A nebo už dopadlo? To asi ví jen sám autor. Za mě tedy, je to vynikající a skvěle oddechové počtení.
V některých pasážích možná zbytečně dlouhé, ale jinak knížka fajn, standard hodný tohoto autora.
Nemám slov. Nechápu, jak mohla taková slátanina vůbec vzniknout. Je to výsměch všem fanouškům krimi. Pomyslnou "třešničkou na dortu" je příšerný překlad, nesmyslné věty a gramatické chyby téměř na každé stránce. Silně nedoporučuji.
Mno, co říct. Právě jsem doposlouchal audioknihu Noc a celkový názor je velmi pozitivní. Kniha sice nedosahuje kvalit Tmy, ale mohu zodpovědně říct, že je hned druhá v pořadí od Miniera. Z komentářů níže jsem při začátku poslechu byl velice skeptický a stále jsem čekal na nějaký autorův kiks. Nic se z toho nekonalo. Ano, autor dost přehání, občas se člověk pousměje nad neskutečnosí, či nelogičností událostí nebo uvažování postav, ale to už patří ke značce Minier. Naopak se mi zdá, že autor zraje čím dál víc a tolik nedotažeností, jakých měl v prvních dvou knihách celé série, se už nedopouští. U autora oceňuji, že nezabředává do klišé, a vůbec ne do těch svých, což u jiných autorů (hlavně skandidávské krimi) je docela běžné. Ano, Martin Servaz je takový malý francouzský Rambo, takový James Bond nebo Harry Hole, zkrátka neprůstřelný Aljoša. Těmto to umíme odpustit? Ja přivřu oko (ok, někdy musím i obě), ale prožiju další skvělý příběh s Martinem Servazem pod taktovkou Bernarda Miniera ;-) Hvězda dolů za trošku překombinovaný konec, ale nic vážného to zase taky není. Určitě doporučuji a těším se na Sestry. Doufám, že vyjdou brzy!!!
Opravdu zajímavá kritika některých čtenářů viz dole, ale i přesto 4-5 hvězdiček? Nechápu.... Kniha se mi líbila, ač jsem od ní mnoho neočekávala vzhledem k velké kritice níže. Nicméně, ano jsou tam věci, které jsou až přehnané, ale co? Překvapení to pro mě u Miniera není. Kniha je rozhodně čtivá a líbila se mi. Další pokračování s Martinem mě osobně nezklamalo.
Velmi čtivá kniha, ale neočekávejte klasické pátrání a práci detektiva. Je to spíše psychologický thriller či náhled do určité životní etapy Martina a jeho největšího protivníka. Přesto knize nechybí napětí a já ji nemohu nic vytknout (na neuvěřitelnost některých akcí jsem si u tohoto autora už zvykla, nevadí mi). Jen to prostě není klasický Martin Servaz a to možná některé zklame...
Nemůžu jinak. Tento díl mi vůbec nepřipadá horší než ostatní. Má úplně stejnou pochmurnou atmosféru a detektiv Servaz je pořád stejně charakterní a odvážný chlap. Navíc jsme se na kartičko podívali i do Prahy.
Tak jo, tahle kniha byla zvláštní. Nyní dávám čtyři hvězdičky, ale nevím, jestli to v budoucnosti, až se mi kniha pořádně rozleží v hlavě, nezměním. K pěti to rozhodně nebude. Teď momentálně přemýšlím mezi třemi a čtyřmi. Nenapadlo by mi, že bych dal sérii s Martinem Servazem, která je jedna z mých nejoblíbenějších, a autorovi Bernardovi Minierovi dal tak málo. Líbí se mi od něj všechny knihy, které napsal a podle mě je to mistr svého žánru. Jeho knihy jsou strašidelné, nechutné, napínavé, nepředvídatelné, správně zamotané a do toho extrémně čtivé a chytlavé. Zkrátka, má vše, co by měl kvalitní spisovatel detektivek/thrillerů ovládat. Jenže v případě Noci… No, nevím… Kdyby to byla první kniha, kterou bych od něj přečetl, nevím, jestli by se mi úplně chtělo do dalších knih. :/ Za sebe jako nejlepší knihu ze série hodnotím Tmu, tedy knihu před Nocí. Na ní se mi líbilo vše. Tady to bylo trochu ohrané a nevím, jestli mi to všechno dávalo úplně smysl. Těch absurdit tam bylo až moc. Všechno do sebe na konci samozřejmě dobře zapadlo, jenže takhle? * Já se nebráním, když jsou detektivky přehnané a vyhrocené, nakonec to mám docela i rád. Líbí se mi, když je to napínavé a čtivé. Když se na to tak podívám, všechny autorovi knihy jsou nereálné. Tohle není to, za co strhávám hvězdičku. Jde o to, že tady se začala do toho všeho zatahovat spousta věcí, které neměly smysl a chovaly se divně. Prostě mi to nesedělo. I u Kruhu jsem občas nadzdvihával obočí s tím, že to je moc přehnané, ale tady… No nevím… Nelíbilo se mi, že tady bylo tolik sexuálních scének a lidí se sexuálními úchylkami. ** Autor je specialista na nechutné scénky a dostal se ke mně do takové pozice, že nevím, jestli bych s ním dokázal klidně mluvit bez strachu, když vím, jako má bujnou fantazii. Konec byl otevřený, takže se dalšího dílu dočkáme (snad) a já doufám, že tam nebudu muset pořád číst o „údech“ a kdo s kým a tak… Nemám to rád. Ale to hlavní, za co strhávám hvězdičku, co mi tam vadilo a co nemůžu odpustit, je, že postavy byly sakra blbý. Nikdy jsem nečetl knížku, kde bych si tolikrát klepal na čelo. (Čtenáři jistě ví, o čem mluvím.) Vážně? Tolik absurdit! Achjo… Kdyby to takhle existovalo v reálném světě, tak by tu běhali samí kriminálníci. Martin Servaz má své mouchy, je takový trochu nemehlo, ale tohle…? No nic. Teď dávám za čtyři, protože i když je tenhle komentář vesměs jen kritika, stejně se mi nechce dávat tři a níž (v tuhle chvíli), protože se kniha četla sama a já se u ní nenudil. Autor umí zaujmout a nutit čtenáře otáčet stránky. To mu zůstalo. Doufám, že příště budu moci dát pět hvězdiček s klidným svědomím a nebudu muset řešit žádné dilema s tím, jestli jsem spokojený či ne. ***
*Spoiler: Samozřejmě, že si musel tu střelbu v lese u znásilnění natočit. Protože, tohle přeci všichni vrazi dělají, ne? Proč ne, že? Chápu, že autor potřeboval ospravedlnit Servaze, ale…
**Spoiler 2: Ta mučírna… No nic…
***Spoiler 3: A doufám, že další díl už nebude mít otevřený konec a že Hirtmanna už někdo odpraví, protože mi začíná pořádně lézt krkem.
Tenhle Minier me bavil asi nejvic ze vsech, ktere jsem cetl. I kdyz se v knize zrovna nic nedeje, tak popisy jsou skoro hypnoticke a moc me bavilo je cist. Co se tyce deje, tak se dockame nekolika prekvapeni. Dale SPOILERY: Hrdinova Nemesis je zcela jiste superman, kteremu ucarovala temna strana sily. Je napojen na jakousi mysteriozni informacni sit, ze ktere cerpa znalosti o veskerem deni a dovede ho vzdy mistrne vyuzit. Kdyz uz se vam zda, ze je s nim konec, ukaze se ze vse vedel a nalezite se pripravil aby situaci opet pretavil ve sve vitezstvi. Otazka zni: Dockame se nekdy jeho pokoreni? Spis ne, protoze takoveho padoucha by byla skoda a jestli zhyne, tak jedine s Martinem Servazem.
SPOILER!!!! Série měla pěknou klesající tendenci, ale dostat se pod Tmu už bylo velmi obtížné a naštěstí se to nepodařilo. Nelogických, nepravděpodobných a nemožných míst je tu pořád dost, ale už jsem se přes ně dokázal nějak snáze dostat. Jen ta transplantace jater od živého dárce plastickým chirurgem, to je opravdu hodně mimo. Lehce nadprůměrné počtení pro ty, kteří znají předchozí díly a chtějí si oblíbené postavy připomenout :-)
Pro mě nejslabší, ale pořád kvalitka!