Notting Hill pod sněhem
Julie Caplin
Najde pravou lásku dřív, než roztaje sníh? Violu v londýnském metru zaujme muž, který musí být tím pravým. Mají totiž spolupracovat na stejném školním vánočním představení, což nemůže být náhoda. Hráčka na violu touží po svátcích plných lásky. Ale Nate není zrovna ideálním adeptem. Kromě dcerky má také manželku, která dala přednost kariéře v zahraničí, ale kdykoliv se může vrátit domů. Vysnila si Viola příliš nereálný dárek? Vánoce jsou přece časem splněných přání… i těch nejodvážnějších.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , MottoOriginální název:
Notting Hill in the Snow, 2019
No, nevím... miluji tuto sérii i Romantické útěky, ale tentokrát mi ta knížka nesedla. Za mně byla nejslabší.
Ano malá Grace byla úžasná, ale ostatní postavy jsem si nějak nestihla oblíbit.
V mnoha věcech souhlasím s Paige.Turner.
Přesto dám 3 hvězdičky, moc se mi líbila atmosféra vánoc a samozřejmě jiskření mezi Violou a Natem.
Jo, a včera jsem objevila novou knihu " S láskou z parku", už ji mám doma a těším se až na ni dojde řada.
(SPOILER)
Bezkonkurenčně nejslabší díl ze série i od autorky vůbec!
Ani jedna postava mi nebyla vůbec sympatická. Absurdně se chovající rodina jako klasická záporná stránka, kterou měla vyvažovat hodná Viola, která se neumí vzepřít, ale na mě to nefungovalo. Jak byla jinak docela samostatná a šla si za svým, tu její vynucenou ochotu jsem jí tím pádem vůbec nevěřila. Nate byl taky úplně mimo. Nejdřív mu dělá problém menší zpoždění, které mělo jakože zradit chudáka věčně zklamané dítě, aby sám několikrát nestíhal/měnil plány a ještě se úplně vykroutil z plánování besídky, bez zásadního důvodu, když mu chůvu zastala Viola. Nejdřív obavy, jestli perníková chaloupka nebude pro dítě zbytečně matoucí příslib, a pak si tam Violu nakvartýruje a nechá jí dělat chůvu, kuchařku a organizátorku Vánoc.
Celý koncept školního vystoupení byl dost neuvěřitelný, určitě by to hodili celé na krk někomu cizímu, včetně kostýmů, jasně.
Milostná linka, vlastně neexistující, protože s dítětem v domě proboha nikdy, byla nahrazena křečovitými narážkami a rádoby flirtem někde v restauraci, vykání rovnou přešlo v "a až nikdo nebude doma, můžeme mít konečně sex".
Navrátivší se manželka nejdřív jakože procitla, že jí chybí rodinný život, aby z ní udělali monstrum, co vyhazuje vánoční stromky a nechodí na besídky. Jak jinak ji totiž definitivně odklidit bez nutnosti nějaké hlubší psychologie, že. Takže z večeře se pro jistotu vůbec nevrátí, šla asi rovnou na letiště, aniž by se rozloučila s dcerou, nebo si přinejmenším sbalila? To asi těžko.
No prostě tady nefungovalo vůbec nic. Ani tu vánoční atmosféru jsem nijak moc necítila, vadí mi (ve všech knihách) věčné zmiňování konkrétních značek a obchodů, má snad autorka nějaké provize? K ději to nijak nepřispívá a působí to zbytečně rušivě, stereotypně.
Jedna hvězda dolů za hrozný strojový a křečovitý překlad a k tomu ještě množství chyb ("posluš si"), překlepů, vynechaných či naopak zdvojených slov. Šílenost. Vlastně ani nevím, za co ta zbývající jedna hvězda je, asi za zajímavý, i když jen povrchní náhled do hudebního světa.
U téměř každé knihy píšu, že byla lepší, a proto nejlepší. Ale tato opravdu byla nejlepší, díky malé Grace. Autorka by motiv dítěte mohla uplatňovat častěji. Kniha je neuvěřitelně něžná, citlivá, láskyplná a hřejivá. TATO je už opravdu nejlepší a na druhém místě je Útěk na venkov. A kdyby v nějaké knize bylo dítě a pejsek… jééé!!!
(SPOILER)
Víte co mě baví? Že Jules Wake (aka Julie Caplin) má sice pořád stejný scénář, ale že se odvazuje v zápletkách. Že je to sice vždycky holka v nesnázích, které se něco zhroutí, pak přijde pan Božský, chvilku ráj, pak se něco pokazí, zase vyřeší, láska, happy end. Jenže dříve to byla mladá holka, mladý kluk, celkem jasní adepti na lásku a teď je to občas "komplikované". Řeší se i rozchody a rozvody a v téhle knížce dokonce rozvod rodičů malého děcka.
Viola a Nate. V předvánočním Notting Hillu? Pecka! Jiskří to mezi nimi od první chvíle. Jenže Nate je tak trochu ženatý a má dceru Grace. Manželka žije už rok v New Yorku, ale i tak... Viola pomáhá Natovi s péčí o Grace a vypadá to, že z nich bude krásný pár. Ale protože tyhle příběhy jsou fakt průhledné, tak je nám všem jasné, že se vrátí manželka a začne vše komplikovat.
Bavilo moc!!!
Tenhle romantický příběh mě dostal. Asi tím, že v popředí nebyl samotná vztah dvou lidí, ale to, jakým způsobem ovlivňuje malé dítě. Tím se knížka od klasických romantických příběhů trochu lišila a mě se líbila moc, občas jsem byla hodně dojatá - právě při scénách s malou Grace.
Kniha se mi líbila, velmi příjemné čtení s vánoční náladou.
Co mi ale hodně vadilo, byla spousta chyb v překladu. Některé věty vůbec nedávaly smysl (ať už samy o sobě nebo v kontextu). Velká škoda, zážitek ze čtení tím hodně utrpěl.
(SPOILER) Zaprvé mě potěšilo, že jsme se vrátili do prostředí londýnské opery z předchozího dílu. Ten se mi kvůli tomu moc líbil. Tato kniha mě příjemně překvapila, že se lišila od těch ostatních - méně vášně, žádné nedorozumění na závěr, jak je "zvykem" u ostatních dílů. Za to mě pohltil příběh a vztahy spojené s malou Grace. Často jsem měla skoro slzy v očích. Nádherné čtení! Díky! No a ta vánoční atmosféra k tomu teda! ;)
Krásně napsaný romantický příběh o vzájemné přitažlivosti mezi Violou a Natem, ale hlavně příběh o citlivé duši malé Grace, která touží po mateřské lásce, pochvale a porozumění. Autorka zde velice jemně a poutavě popsala, jak všemi využívaná a ochotná Viola dokázala navázat s Grace krásný vztah a dodat jí tolik potřebný pocit lásky.
Vánoční příběh v létě? A proč vlastně ne.
Pro mě je to jedna z nejhezčích knih od ní. Tak moc se liší od romantických útěků, které ji u nás vystřelili na přední příčky oblíbených autorek.
Samozřejmě že je to romantické, ale také citlivé a dokáže to zahrát na něžné struny duše.
Ukazuje nám to, jak rychle lze ublížit křehké dětské duši a jak je těžké najít tu správnou rovnováhu, aby se mohlo zase smát a být tím malým dítětem a ne dospělým, který se v něm probudil díky okolnostem velmi brzo.
Kniha hodně cílí na rodinu a co jí má spojit. Romantická linka je velmi jemná a převládá kouzlo domova a blížících se Vánoc.
Romantická oddechovka. Knížka, kterou člověk při vystupování z metra klidně zavře, ale rád si jí dočte. Stejně jako ostatní knihy od autorky
Průměrná romantická oddechovka. Dost mi vadilo, jak se překladatelka nemohla rozhodnout, jestli si vykají nebo tykají.
Není nic lepšího než slepit dohromady romantické prostředí, kouzelné roční období a lásku ve více podobách. Všechny tyto požadavky tento román splňuje na jedničku s hvězdičkou.
Poslední kniha, kterou jsem od Jules Wake četla – S láskou z Londýna, byla celkem zklamání, ale tohle autorce napravilo reputaci. Obecně, už jsem se zmínila, že mám doma všechny knihy Jules alias také Julie Caplinové? Jsem velká fanynka toho co píše, jelikož je to téměř vždy záruka oddechu a pravé romantiky s vynikajícím jídlem.
V Notting Hillu se setkáváme s Violou, která hraje na violu v opeře, a s Natem, úspěšným právníkem, který je mimochodem také osamělý otec rozkošné Grace. Od první stránky sledujeme jejich setkání v metru a není zde žádné dlouhé natahování, jak to někdy na začátku bývá. Viola oběma postupně vplyne do života a vytvoří si jakousi rodinnou idylku, ale stále je tu papír potvrzující manželství, rodinné problémy a nevyjasněné otázky budoucnosti.
Violu jsem měla opravdu moc ráda, ale občas mě vytáčela její obětavost a naivita, Grace a Nate byli za mě naprosto dokonalí.
Jen si vzpomenu na ty večery u krbu, stavění sněhuláka, horkou čokoládu a hned mám zase zpátky vánoční náladu. Na konci se vše trochu až moc zbytečně natahovalo, ač je všem od začátku jasné, jak to všechno skončí a výtku bych směřovala též k překladu, jelikož někdy byly věty tak kostrbaté, že jsem se ve čtení úplně ztrácela.
Ovšem přesně takhle si představuji ukázkovou oddechovou literaturu, která potěší nenáročné i náročnější čtenáře – pokud mají cit pro romantiku. Při špatné náladě sáhněte po sérii S láskou nebo Romantické útěky a garantuji vám rapidní zlepšení.
Tohle bylo moc milé vánoční romantické čtení. Jak už to tak bývá, od začátku moc dobře víte, jak to celé nakonec skončí. Ale ve výsledku to vlastně vůbec nevadí. Viola je skvělá, pečující, oddaná udělat pro své blízké naprosto vše, až občas zapomíná sama na sebe. Co mi ale strašně vadilo bylo chování její rodiny, a hlavně sestřenic s dětmi, které si myslely, že se Viola může snad rozkrájet. Jakmile ony něco potřebovaly (ozdobit stromeček, nakoupit dárky, udělat perníkovou chaloupku apod.), musela tam pro ně Viola být, ale jakmile si jednou řekla o pomoc ona, najednou bylo špatně, neměly čas a nehodilo se jim to.
Další ústřední postavou byl šarmantní, sexy mladý právník Nate. Ale víc si mé srdce získala jeho dcera Grace. Je to malá uličnice, která v mladém věku přišla o svou mámu a ta ženská láska ji zkrátka hodně chybí. Zpočátku se strachuje, aby něco neudělala špatně a po své matce má sklony k perfekcionismu. Pomalu se ale otevírá a my zjišťujeme, že to je malá uličnice.
Předvánoční čas je tady krásně vykreslen a já si čtení při rozsvíceném vánočním stromečku strašně užívala. Romantická linka byla krásná a uvěřitelná a já už se těším na další autorčiny knihy.
Hodnocení: 3,9/5
Knížku jsem četla v rámci spolupráce s nakladatestvím Albatrosmedia.
IG: @strana394
Vánoční příběh, který Vás překvapí svou krásou. S chutí jsem se přenesla do knihy k hlavním hrdinům. Viola a Nate se náhodně potkají v metru, aby posléze zjistili, že ona je přiznána z orchestru, aby pomohla nacvičit vánoční představení dětí ve škole, kde Nate má dceru Grace a pomáhá jako rodič dobrovolník. Viola hraje v orchestru na Violu a tak má odpoledne většinou volné.
Viola to umí s dětmi a shodou okolností občas vyzvedne Grace ze školy, protože Nateovi odešla chůva. Oba se postupně sbližují, ale jde spíše o společné zážitky s Grace. On je ženatý, přestože žena není již rok doma, je v New Yorku kvůli práci, může se kdykoliv vrátit.
Moc mě dojímalo, jaké věci pro ní Viola dělala. Děti nepotřebují moc. Ale musí cítit lásku a vědět, že jim dospělý pomůže. Ani jedno ale od maminky Grace neměla. Bolelo mě u srdce, jak moc byla bojácná, aby neudělala něco špatně.
Líbilo se mi moc, jak i ze zakřiknuté Violy se stávala průbojná žena. Nate je skvělý muž a báječný táta. A prostředí knihu jen krásně dokreslilo. Stavění sněhuláka, sníh, Vánoce, představení Byla to správná oddechovka s pár polibky, ale moc dobře napsaná s mnoha emocemi, láskou, přátelstvím ať už mezi mužem a ženou nebo i ženou a holčičkou.
Nejsem fanynkou romantických knih, ale občas je třeba si oddychnout, zvlášť od mých milovaných dramat a thrillerů. Ale tohle na mě byla přeslazená slátanina. Bohužel. Viola je sice sympatická, ale tak naivní a tak přehnaně upozaďující sama sebe, že jsem se s ní nedokázala nijak ztotožnit. Nate? Ženáč s malým dítětem - jo to zní jako značka ideál už od začátku. Navíc v reálném životě by jeho chování asi jen tak neprošlo. Bylo to jen čistě o přitažlivosti, ale tak to asi v tomto žánru bývá. Čekala jsem i víc atmosféry z Notthing Hillu, ale na mě toho bylo po málu. Takže suma sumárum. Taková ta nenáročná romanťárna, ale vánoční filmy z dílny Netflix. Série romantické útěky jsou na mě sice taky sladké, ale pořád ne tak moc :-)
Existuje hodně romantických míst, a hodně z nich je pro mě v Londýně. Notting Hill je rozhodně jedním z nich. Nejenom kvůli kultovnímu filmu. Sama jsem se tam jednou podívala a to místo má prostě své kouzlo!
Jsem ráda, že jsem se prostřednictvím slov Jules Wake mohla do Notting Hillu zase podívat! Překvapila mě i drobná provázanost s autorčinou další knihou, S láskou z Londýna. Nemyslím si, že je potřeba číst jednu knihu, abyste pochopili druhou. Ale setkat se se známými postavami je vždycky příjemné!
Hlavní postavou je tady Viola, která hraje v londýnské opeře na violu. A pak je tu Nate, atraktivní protějšek s roztomilou dcerou a o dost méně roztomilejší manželkou. Violy mi bylo nejednou líto. Je to úžasná postava, kterou musíte milovat od první chvíle. Milá, hodná, nápomocná. Oproti tomu tu byl Nate, kterému jsem ne vždy rozuměla a jeho chování jsem nejednou komentovala kroucením hlavy.
Líbí se mi, že tady není typická romantická linka. Hlavní hrdinové musí projít přes hodně překážek, a až do samotného konce nevíte, jak tohle dopadne. Zároveň je tu úžasně vykreslené období Vánoc, i jejich samotné slavení. Úplně mě dojímala dětská radost Grace, která si užívala i ty nejobyčejnější věci!
Dalším plusem je přítomnost hudby a to díky Viole a jejímu povolání.
Knihu jsem četla pár dní po Vánocích a byla to krásná tečka za samotnými Vánocemi. Jules Wake/Julie Caplin mě strašně baví a po téhle je mi jasné, že kompletní série S láskou mi doma prostě nesmí chybět! A doufám, že se třeba ještě dočkáme nějakého příběhu z mého milovaného Londýna!
Má první schůzka s autorkou a už teď vím, že její knihy budu milovat.
Není to ani tak o tom, že by byl příběh originální a já bych neodhadla zvraty. Spíš je to taková příjemná vánoční oddechovka se skvělými postavami a úžasnou atmosférou.
Romantická linka byla nádherná a uvěřitelná. Nejvíc se mi ale líbil vztah mezi Violou a Nateovo dcerou, protože jsem si je obě zamilovala.
Pokud chcete pohodovou vánoční knihu, u které nebudete muset přemýšlet a přečtete ji na jedno posezení, tak vám tuhle rozhodně doporučuji.
Už se těším, až se pustím do další knihy od autorky.
4/5
Za zaslání knihy moc děkuji @albatrosmedia #spoluprace
Krásná oddychová romanťárna, skvělé vánoční čtení. Obzvláště po 3 předchozích knihách o domácím násilí.
Krásný příběh z mé oblíbené londýnské čtvrti :-)
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Za mě žádné překvapení. To, co jsem očekávala, se vyplnilo. Pohodové čtení, relax. Tyto knihy mi pomáhají k odreagování od thrillerů.