Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal
Tomáš Etzler
Novinářem v Číně série
1. díl >
Tváří v tvář současné Číně. Vzpomínky, dojmy a osobní prožitky zkušeného novináře. Když Tomáš Etzler přistál v říjnu 2006 v Pekingu, Čínu téměř neznal. V následujících letech zde však připravil stovky reportáží a zažil řadu silných příběhů. Jak v nejlidnatější zemi světa žijí běžní lidé? Čemu v totalitní Číně čelí novináři, kteří zpracovávají události, jež se komunistická vláda snaží skrýt? Pronikavý vhled do čínské reality ji ukazuje v syrových barvách osobních zážitků jako ambiciózní mocnost, jež si nárokuje životy svých občanů.... celý text
Skvělá sonda do života a režimu v Číně. Klobouk dolů před autorem, nejen za to, co prožil a zažil, ale hlavně s jakou vervou a nasazením se do věcí vrhá, a také že dokázal své vzpomínky poutavě sepsat. Už se těším na další díl.
Audiokniha
I předtím než jsem si přečetla tuto knihu jsem si o Číně nemyslela nic hezkého. Kniha mě jenom utvrzuje v tom, že komunismus může mít jakou tvář chce, ale stále to bude příšerná a nežitelná ideologie. Někdy mě děsí, když se mluví o tom, jaká je to velmoc, jak jsou ekonomicky napřed...atd... všechno postaveno na krvi a potu obyčejných lidí, kterých je tam jak blech, takže co záleží na ztrátách. Člověk je pro ně míň než nic. Knížka je velmi čtivá, i napínavá, poučná. I to jak pracuje novinář, ten opravdový (ne ten co píše o tom, že si ten a ten herec někde uprdnul), pro mě bylo opravdu zajímavé. Pan Etzler žije život, který je fakt inspirativní. Dělá to, co ho baví, naplňuje a ještě to dokáže zprostředkovat. Přes všechno, co napsal, bych se tam někdy ráda podívala.
A lidé stále pějí ódy na komunismus. Se slzou na víčku, hledí na sebe, a brečí bratříčku, chcem zpátky do nebe, neb teď je tuze zle. Všichni měli práci a všeho bylo tolik, že se nestíhalo prodávat a proto se stály fronty. A pár mých známých ze západu, brečí s nimi. Komunismus je dobrá myšlenka, ale vždy byla špatně realizována. Tvrdí. Prohlašují se za správné komunisty, kteří by to dělali jinak, jako každý před nimi. A je jedno, že komunistická myšlenka, již několikrát selhala, nadále selhává a selhávat bude. Neuvěřitelné je, že taková sračka stále někde funguje. Navíc v tak obrovském měřítku. A někteří se dokonce chtějí komunisty stát, nebo se jimi prohlašují. Komunismus má na svědomí nejvíce mrtvých lidí za poslední století a možná i vůbec. Myšlenka, která je tak “stabilní, že kdekoli se aplikuje na lidi, musí se následování nutit násilím, cenzurou, šikanou a strašením. Postavena na pevných základech sviňáren, korupce a vlezdoprdelizmu. Komunismus měl být už dávno mrtvý. Zapomenut a být připomínán jenom jako odstrašující příklad. Bohužel se stále vrací a rotuje po světě. Čína je velká kapitola sama o sobě. Veškerá historická důležitost a význam, je postupně zabíjen. Je to velmoc, vedena zvráceným systémem, která chce stále víc a neštití se prakticky ničeho. Krade, vraždí a znásilňuje památku steré Číny a plodí jakýsi paskvil, který to všem jednou nandal. A většina západu na tom nese svou vinu. Se zavřenýma očima a odvrácenou tváří si s radostí potřese každý s Čínou rukou. Tváře jsou pak provinile šťastné. Každý viní každého a přitom se stydí sám za sebe. Každý káže, jak je Čína špatná, ale doma si na Temu objedná čtyřicet balení náhradních špuntů na sluchátka za deset korun. Čína straší a naoko ji káráme, ale každý je posraný jak odpoví. Všichni na ni plivou, ale na jejich čelech končí plivanec…
Vážený pane Etzlere, tato kniha nemá chybu! Ještě navíc jako autorské čtení mě doslova pohltila. Necenzurovaným neformálním způsobem popsán život v Číně, jeho strasti a sem tam problesky naděje u slušných lidí. Neskutečný zážitek, který Vám sice nezávidím, ale rozhodně jsem rád, že jsem ho alespoň takhle (v bezpečí) mohl s Vámi prožít. Výborné!!!
"Čínská vláda jenom bije, zabíjí a vězní."
Tomáš Etzler je dalším u autorů, který zkoušel mou trpělivost, přes nesporně zajímavé téma a jeho profesi. Knihu totiž pojal navýsost životopisně a svérázně, ne každý (aspoň já ne) přitom touží nahlédnout hluboko do soukromí Etzlera nebo jeho partnerky. A tak velká úvodní část je o já v BBC, já v ČR, mám vs nemám rád, nedělám nic nelegálního (x krát). Rovněž jeho eufemisticky řečeno lidová mluva mi kazila dojem z četby. Ale když vytrváte, přeci jen se o Číně, Tibetu aj. dozvíte zákulisní informace, které dokreslují obrázek, který už člověk o tomto komunistickém gigantu má. Naprosto chápu Etzlerův postoj ke komunistické garnituře Číny, protože jej plně sdílím. Přece jen bych si raději přečetla text alespoň trochu zbavený emocí. Fakta umí hovořit sama za sebe, a mnohdy lépe a účinněji.
S Etzlerem tak čtenář prožívá hon čínských autorit a jejich posluhů na zahraniční novináře, setkání s čínskými hackery, téměř pubescentními ajťáky, kteří s požehnáním či na zakázku čínské vlády kradou informace, infiltrují se do západních počítačů a sítí a škodí a škodí. Neméně zajímavá je Etzlerova cesta do Tibetu a do 1. tábora Mount Everestu při vynášení olympijské pochodně při Olympijských hrách v Pekingu v roce 2008, nebo olympiáda samotná, s ohledem na čínskou mánii po zlatých medailích, ať to stojí, co to stojí... Čtvrtou hvězdu nakonec přidávám za zprostředkování atmosféry kultury a života na Tibetské náhorní plošině. Kdyby se jen Etzler tolik ostentativně nechvástal a aspoň trochu ubral plynu ve svém expresivním verbálním projevu. Kvůli příliš osobní úvodní části jsem knihu dočetla až na podruhé.
"Od nepokojů (pozn.: tzv. tibetské nepokoje v březnu 2008 před olympiádou v Pekingu v srpnu 2008) žijeme pod přísným dohledem. Policie nám v klášterech nainstalovala kamery, i do ubikací, kde spíme. Armáda kontroluje, kdo do kláštera přichází a kdo odchází. Sledují nás na každém kroku. Žijeme v neustálém strachu. Všichni Tibeťané žijí v neustálém strachu." (Z rozhovoru s tibetským mnichem)
Zajímavá a důležitá témata dneška, za to palec nahoru... občas jsem se ve čtení zasekla, protože vyprávění klouže dost po povrchu a nezatahuje do děje. Nejde moc do detailů a hloubky postav, je cítit, že autor knížku psal s časovým odstupem a čerpal ze zápisků, chybí výraznější dějová linka. Přemýšlím, jestli si mám přečíst ještě druhý díl...?
Tak jsem se zase ujistila,že vždycky může být i hůř a že si vlastně nemám na co stěžovat.V Číně bych rozhodně nechtěla trávit ani dovolenou,natož tam dobrovolně žít a obdivuji urputnost a nasazení pana Etzlera, jeho život tam musel být opravdu pestrý a plný překvapení a to spíše negativního typu jak na psychiku tak i na fyzické zdraví.Těším se na další knihy,ale jestli někdy zvládnu sledovat i dokument si jistá nejsem.
Kniha se četla velmi velmi rychle, je napsaná poutavě a skutečně v mnoha ohledech odhaluje čínskou mentalitu. Práce zahraničního novináře v této zemi musí být velmi náročná a neustálý tlak psychicky devastující. Přesto je pár věcí, se kterými úplně nesouzním, a to výroky o čínském jazyku a o sinolozích. Ono pochopit kulturu bez jazyka jde jen velmi těžko, neřku-li je to nemožné, a tak mi hanění českých sinologů opravdu nebylo po chuti. Protože pravdou je, že novinařině sice lépe nerozumí, ale čínské kultuře ano.
Tohle není dystopie, to je ničím nepřikrášlená realita, kterou nám tu Etzler ve svých novinářských zážitcích z Číny předkládá. Nebojí se vše říct syrově a to i někdy s ostřejším výrazem. Ekonomický růst a modernizace " Říše středu" je na úkor devastace prostředí, nesvobody a ničení životů vlastního národa. Jak někdo může obdivovat jakýkoliv totalitní systém ? V tomhle by jste chtěl někdo opravdu žít ? Knihu by si měl přečíst snad každý a mělo by se stát povinnou četbou. Škoda, že není v knize více fotografií, či odkazy na reportáže. V batohu už se mi ale usadil druhý díl a tam už vím, že odkazy jsou. Jízda nekončí, jedeme dál...díky za obohacující zážitek.
Super kniha, některé příhody mě bavily více, jiné méně, většina mi přišla neuvěřitelná. Nechápu jak může někdo žít tak jak lidi pracující v čínských továrnách například.. neznat jiný způsob života, a nemít ani možnost něco změnit. Narodíš se jako dělník a stejně tak i zemřeš. Etzler všechno podává velice syrově a reálně, nemaže nikomu med kolem pusy a nebere si servítky. Z knihy čiší autorova láska k povolání a zároveň i to, že fakt nemá rád Čínu a komunismus a obecně omezování svobody lidí. Kniha je napsána děsivě realisticky, obdivuji schopnost takového pohledu na svět, je důležité mít možnost dozvídat se věrné a nezkreslené informace. Jo a myslím že zaměstnání zahraničního novináře je fakt cool:)
"Solženicyn měl pravdu, komunismus je rakovinou lidstva."
"To, jaký povedete život, do jisté míry závisí na tom, kde se narodíte."
Jedna z knih, kterou čteš a dost často ti bezděky ruka letí před dokořán otevřenou pusu. Silné čtení, plné zážitků, o kterých člověk nemá ani ponětí, poněvadž Čína má tu propagandu směrem ke zbytku světa zmáknutou opravdu bravurně.
Neuvěřitelně poutavě napsané vyprávění, i když jsou zde popisovány hrůzné příběhy. Začala jsem knihou "Kdo ví, kde budu zítra" a tento postup mohu jedině doporučit. První kniha mě seznámila se samotným Tomášem Etzlerem, jeho prací a životem. Tohle pak přineslo detailnější popis jeho několikaletého života v Číně. Osobně jsem dané téma nikdy moc nesledovala, ale můj muž ano. On mě také popostrčil ke čtení tohoto titulu a vůbec se prvně zmínil o panu Etzlerovi.
Dá se říci jen to, že se máme dobře. To co se děje v Číně a i pár dalších zemích je opravdu šílené. Z příběhů pana Etzlera mi běhal mráz po zádech. Ale zarazilo mě i mnoho dalších věcí.
Ještě bude potřeba krátká pauza pro zpracování poznatků z tého knihy, ale pak se určitě vrhnu i na pokračování.
Ano autorovu naprostou averzi k této zemi jsme pochopili už na začátku a sálá z každé další stránky, netřeba stále připomínat. Popisované zážitky nám tu averzi vytvoří také. Ale jinak se četlo dobře. Nejedná se o jedno téma jako například knihy zaměřené jen na tibet, urguje, znečištění atd., ale o kapitoly které kopírují jeho reportáže ..jasně, co mi ale přišlo naprosto super, že autor zahrnul i příběh za pozadím reportáží, shánění kontaktů, popis vzniku reportáží i jeho každodenní život v této zemi. Druhý díl si dám určitě taky.
To je tak prohnilá země... S tím vším co teď od pana Etzlera vím, tak třeba aktuálně pozoruji frustraci čínských olympioniků jestliže nedosáhnou na metu politického zlata pro svou zemi. Ohavné.
Tam prostě nechceš žít ....uf. Ale kniha skvělá...děkuji za další uvědomění si, jak skvěle se máme....a i proto se takové knihy musí psát. Jdu na druhý díl, ale mezitím si dám ještě něco na odlehčení.
Bavilo mě nahlédnutí do práce novináře a fascinovalo nadšení pro věc a houževnatost s jakou Etzler dělá reportáže. I když s přibývajícími kapitolami zněl už autor malinko nafoukaně, vytvořil knihu, která je velice informativní a nabízí pohled na realitu života v dnešní Číně. Je to opravdu děsivá diktatura, ale každá takováto kniha je důležitá, protože svým způsobem dává porozumět tomu jaká Čína je a snad i přispět k tomu, aby podobné tyranské vlády měly co nejmenší vliv. Poslouchala jsem jako audioknihu načtenou samotným Etzlerem a i když jeho bezprostřední projev přidal knize na autentičnosti, asi bych uvítala, kdyby byla načtena profesionálem (například Divoké labutě fantasticky interpretované paní Maciuchovou byl zážitek jak z obsahu tak i z poslechu).
Práci pana Etzlera znám, tedy alespoň jsem si myslel, že tnám. Naprosto bezprostřední povídání ze života novináře, malé i velké příběhy, které v člověku zanechají stopu. Nejednoduchá témata, složité situace, syrovost denního chleba člověka, který ač nesnáší komunisty, zakotvil v jejich středu.
Posloucháno jako audiokniha načtená samotným autorem. O to větší zážitek z knihy jsem měl. Perfektní!
Tato kniha a vůbec tento žánr byl pro mě velkou neznámou. O to více a velmi mile jsem překvapený, jak se kniha skvěle četla a co všechno jsem se dozvěděl (a že toho nebylo málo).
Práce Tomáše Etzlera musí být opravdu hodně zajímavá a hodněkrát i velice nebezpečná.
Jeho práce v Číně mi nejednou připomnělo dobu u nás v Československu, kde jsem vyrůstal a snad se některým věcem ani tolik nedivím.
Jedno ale vím jistě, že tento žánr, popis různých krajin, cestopisů a míst si dám na seznam žádaných knih.
eseje Čína paměti, memoáry novináři reportéři, reportérky, zpravodajové diktatura zážitky vládní sledování občanů (surveillance)
2021 | Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal |
2019 | Kdo ví, kde budu zítra |
2023 | Novinářem v Číně 2: Nezešílet! |
Když jsem knihu kupoval a pak přečítal tak jsem měl jisté předpoklady co se dočtu. A nemohl jsem být tak mimo, protože slovy klasika "Tohle jsem doopravdy nečekal". Takové nahlédnutí pod pokličku života v Číně, kdy jenom zděšeně čtete co tam autor viděl. Je to děsivé, ale určitě poučné čtení takže neváhat a číst.