O výživě
Veronika Pourová , Andrea Jakešová
Srozumitelně podané informace o výživě, které jsou podložené vědeckými studiemi a ověřené praxí samotných autorek – nutričních terapeutek z poradny Ne hladu. Dozvíte se, jak jednoduše vylepšit svůj jídelníček, jak rozumět složení a označení potravin a podle čeho je vybírat, dočtete se, jak se vyznat v záplavě mýtů ve výživě, jak je rozeznat od ověřených informací, a na závěr se dozvíte, jaké je úskalí většiny populárních diet prezentovaných na internetu, které mají leccos společné.... celý text
Skvěle napsáno a popsáno velmi srozumitelně. I pár receptů a vzory jídelníčků. Jen ty ilustrace se mi moc nelíbí.
Velmi povedená kniha pro zjištění základních faktů o výživě z ověřeného zdroje. Graficky je kniha slabší, což je škoda. Doporučuji sledovat Ig účet autorek.
Ty, co znají IG profil Nehladu, asi značná část informací nepřekvapí, nicméně pro ostatní je kniha určitě plná nových a stravitelným způsobem prezentovaných informací. Velmi mě zaujala hlavně kapitola o spočítání denního příjmu a o tom, kolik sacharidů, bílkovin a tuků by měl člověk sníst. Super počtení, hvězdička dolů za (pro mě) chaotické uspořádání kapitol.
Bludného balvanu se mladé, ambiciózní nutriční terapeutky skutečně obávat nemusejí. Hlásají bezpečný učebnicový mainstream, a jde o ukázku toho, co se dnes učí na jistě dobře prolobbované vysoké škole, a co je tudíž dnes - avšak nikoli pozítří - považováno za vzorovou, "vědecky podloženou" výživu. Jako dlouholetý vegetarián si sice myslím ohledně potřebnosti a nezávadnosti masa, mléka a mléčných výrobků, doporučeném množství proteinů, vápníku a dalších nutrientů své, ale možná - na rozdíl od nutričních premiantek - skutečně podléhám hoaxům a nevhodným dietám, které v knize dobře popisují. Jenže kdo ví. Třeba je právě ta jejich osvícená tzv. moderní vědecká výživa jedním velkým hoaxem, a její následování vede k ničení životního prostředí a k masovému chovu, utrpení a vybíjení zvířat. Dost dobře si neumím představit, že se již brzy osm miliard lidí bude těmito "racionálními" a "bezpečnými" doporučeními svědomitě, zarytě a bezohledně řídit. Když si to totiž začnu představovat, jímá mě hrůza. Ale rozhodnutí a odpovědnost je na každém z nás. Mladé, sebevědomé, ale již dnes patřičně konzervativní autorky si svými doporučeními vzaly část viny na svá bedra, a ještě je podle mne čekají mnohá prozření, pokud na sobě budou ochotny nadále pracovat a trochu si rozšířit obzory. Na trhu jsou lepší knihy, namátkou Frej, Slimáková nebo Nutriční kompas.
Za mě naprosto perfektní kniha především pro začátečníky. Holky stravě opravdu rozumí a vzhledem k jejich vzdělávání a přehledu jsou pro mě jedny z mála, kterým se dá v dnešní době pomatených informací věřit.
Knížku jsem dostala pod stromeček, po přečtení pár stránek mě velice zaujala. Vše napsáno a popsáno velmi srozumitelně. Nejvíce mě dostaly příklady z praxe a zajímavosti. Holky vědí o čem píší :-). Jistě za svou praxi potkaly spoustu takových stále pokoušejících se dietářek jako jsem já.
Tak tohle mě hrozně bavilo. Napsáno stručně, jasně, srozumitelně, zajímavý výběr témat a kapitol. Doporučila bych to přečíst každému, kdo se chce dozvědět něco o zdravém stravování, o dietách, mýtech (mléko do kafe nee, ovoce jenom dopoledne, vynechávat přílohy, nejíst po 17 hodině, maso plné antibiotik apod.). Pro mě to bylo hrozně poučné, ne vždy člověk souzní s výživovými poradci, ale tady to pro mě všechno dává smysl :)