Odkaz lidské pýchy
Radek Starý
Odkaz lidské mysli série
< 3. díl
Třetí a závěrečný díl epické sci-fi série od youtubera Sterakdaryho. Lidstvo prohrálo válku s Gory a ti zničili planetu Zemi. Zemětřesení, toxické výpary a věčná zima vypovídají o jediném – konec lidstva, jak ho známe, nadešel. Poslední arbitr, dokonalá syntetická mysl, se pokouší o zachování skomírající jiskry odkazu lidstva. Co to ale vlastně je? Jsou to lidé, to, co dokázali stvořit, nebo snad život samotný? Velkolepé finále se blíží a vesmír se otřese v samotných základech.... celý text
Ke čtení knihy jsem přistupovala s velkým očekáváním - vše se mělo uzavřít, vysvětlit, rozhodnout. Závěr se mi v podstatě líbil, průběh mě místy štval. Postavy se občas chovaly nelogicky nebo divně vzhledem k jejich vykreslované povaze. Vnitřní monology jsou u Steraka často cyklický, nadbytečný a opět použiju slovo nelogický. To vše mi poněkud ubralo na zážitku. Nicméně mě nemrzí, že jsem si sérii přečetla, mela určitě spoustu fajn nápadů a zvratů a celkově byla zajímavá.
Úžasné zakončení trilogie. Opět došlo k zvratům, které jsem neměla šanci předvídat a začala na chvíli odsuzovat i ty postavy, které jsem dříve milovala, a přesně tak to mám ráda. To, že jsem u knížky opět bulela, už je u mě skoro normálka, ale že mě takhle dostane modrý čumák nebo třeba přerod Elyho...
Jsem ráda, že to vše dopadlo tak, jak to dopadlo a mám chuť si to celé ihned přečíst znovu. Moc by mě ale v budoucnu zajímaly třeba i příběhy z Vateny, nebo "pověsti o bozích" s po letech doupravenou realitou.
---
Galony A a B musely být na místě asi opravdu velice dlouho, když z neznalosti slova po nich pojmenovali celé město. Co v nich bylo před deštěm naředěnou "svatou vodou", benzín? Mám tolik otázek.
Někdy stačí člověka nechat problém vyřešit samotného, abychom mu doopravdy pomohli.
Ahoj, poslední díl je naprostá bomba ten závěr jsem vůbec nečekal. Doufám že napíše něco stejně strhujícího v příštích měsících a letech.
Můžu s klidem říct, že jde o zatím nejlepší autorovu knihu. Jednoznačně není bezchybná, ale myšlenka, kterou se snaží předat, dokáže ohladit některé ostré hrany.
Příběh měl několik alespoň pro mě nečekaných zvratů a občas to nebyly jen postavy, kdo přicházel o dech. Nikdy na mě ale zvraty nepůsobily uměle, jak to někde v knihách bývá, když chce autor pouze šokovat.
Mám pocit, že pár událostí, nebo situací se vyvine příliš specifickým způsobem. Především tak jak to potřeba z hlediska příběhu, ale tím jak rychle plyne děj, na to člověk rychle zapomene.
Byla to neskutečná jízda od první knihy až na závěr třetí a jsem rád, že jsem tu cestu díky autorovi mohl projít. A některé otázky mi zůstanou v hlavě ještě dlouho.
Rozhodně doporučuji přečíst.
PS už je to hodně dlouho, co jsem u knížky tolikrát brečel.
2021 | Stříbrné město |
2021 | Poslední hvězda |
2022 | Odkaz lidské mysli |
2022 | Stíny Citadely |
2023 | Odkaz lidské rasy |
(SPOILER) No to mě po*er...
je jedna z myšlenek, která mě provázela při čtení týhle knihy. A další byla: jak se ten Sterak tyvogo tak strašně moc zlepšil ve psaní. Odvážim se prohlásit, že to je jedna z nejlepších věcí,(asi i ta úplně nejlepší) co kdy napsal. Ještě jsem mu úplně neodpustila, že v minulým díle zabil Atyho a netušila jsem, že mi trojka hodí takovou brutální emotional damage. Upřímně, byly tam momenty, kdy se mi chtělo bulet, jak želvě. A taky momenty, ve kterejch jsem měla regulérní husinu.
(podotýkám, že jsem to četla ve třicetistupňovým vedru na pláži)
Fakt to bylo mega povedený. Dreyova "smrt", pak Eledův přerod, pak chcíííp dalších postav, linka s Elym, to zakončení, epilog a Eledův dopis.
Celý jsem to schlamstla jako pytlík chipsů.