Odvaha

Odvaha
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542899/bmid_odvaha.png 4 747 747

Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?... celý text

Bubo19
08.11.2024 4 z 5

Kniha se odehrává v krátkém časovém úseku na začátku 50. let. Hlavní hrdinka Ada musí náhle udělat zásadní rozhodnutí a my sledujeme, jak se bude ubírat její život v obou variantách. To je zajímavý nápad, každý z nás by občas rád věděl, jak jeho rozhodnutí ovlivní další život. Taky hodnotím kladně, jakou dobu si autorka vybrala, nenarazila jsem zatím na moc knih z padesátých let. Dávám čtyři hvězdičky, protože ne všemu jsem dokázala uvěřit.

Vivetkav
04.11.2024 5 z 5

(SPOILER) Za mě plný počet a ten dávám 1 max 2x za rok.. četla jsem všechny knihy od autorky, ale tohle jsem nečekala.. úplně mi vyrazila dech.. kniha mě pohltila od začátku do konce.. tyhle varianty coby kdyby jsou velmi zajímavé.. jsem nadšená a budu se těšit na další knihu klidně i delší ... jsem ráda, že paní Lukáškova poslechla jinou spisovatelku Karin Lednickou a šla víc do historie.. úžasný počin

Zuzafischi
01.11.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, napsané je to dobře, jen jsem měla trochu problém s příběhem. Přišlo mi to všechno strašně zjednodušené. Neustále je opakováno, že Ada byla v koncentrátu, ale jako by to na té postavě nic nezanechalo. Pořád jen, když jsem byla v táboře, ale člověk má pocit, že sleduje osudy teenagera z dnešní doby. To mě rušilo vlastně celou četbu. Celý příběh je trochu neuvěřitelný, zamilovaný agent... Zařadila bych do červené knihovny, román pro dívky...

Verrrunka
30.10.2024 4 z 5

Proč když někdo umí fakt psát, proč nepíše ty knížky delší?

No fakt, tenhle příběh by si zasloužil o tolik víc prostoru, jediný, co tomu škodí je, že některý dějový linky nebyly mnohem víc rozpracovaný, že to byla jen taková jednohubka… čtivý, těžký téma z historie Československa, reálný postavy a události, jen víc stránek tomu chybí :-)

Eva03
30.10.2024 4 z 5

Autorčiny knihy mám ráda, šla jsem tedy na jistotu. Píše opět velmi dobře, kniha je čtivá a děj napínavý. Zklamání přišlo v druhé půlce, kdy jsem byla napnutá, jak se bude dál vyvíjet příběh hrdinky, namísto toho přišla varianta NE. Zajímavý nápad a rozhodně ne nudný. Jen mi tato varianta připadala už trochu narůžovělá. Nevím, zda by v krutých 50. letech mohly nastat situace jaké zažívala Ada v JZD a s kamarády v bytě kovaného komunisty. Laskavé chování Karla vůči ní mi taky nepřipadá pravděpodobné. Ale je to fikce, ne dokument, takže doporučuji.

Ísačop
28.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Opět jsem si rozšířila obzory a doplnila vzdělání. Neměla jsem ani tucha, že to Židi neměli lehké ani po válce po návratu z koncentračních táborů.

Knížka byla zajímavá nejen výběrem tématu, ale i tím, že byla napsaná Co kdybych řekla ano nebo Kde bych byla, kdybych rekla ne.

Téma sice bylo zpracované trochu povrchně, ale nic to neubírá na čtivosti.

Na konci Ano, si člověk pomyslí, že se stejně nedozvědel proč si Koutný vybral Adu.
Ale hodně z toho bylo součástí Ne.

Četlo se to moc dobře, doporučuji

sowatson
26.10.2024 4 z 5

Myslím, že práce na podcastu Příběh... a knize Co vás v dějáku neučili umožnila Markétě Lukáškové "odvážit" se i do Odvahy. 50. léta, Československo... ten historický background je tam uvěřitelný, jen občas až moc jednoduchý, učebnicový. Je tam zkrátka všechno, co má, ale nic navíc.

Princip vystavění knihy na dilematu ANO/NE a dvou možných cestách mile překvapil. Fungovalo to, jedna linie rozvíjela druhou, hezky do sebe vše zapadlo. Další velké plus za postavy žen, které jako by byly živé, měly své každodenní starosti, touhy, dokázaly se nebrat tak vážně, i když situace vážná byla.

Za mě tam bylo pár nevěrohodných věcí, jako Karlova motivace, nebo zbytečně natahované Adino pátrání po osudu Mileny. Naštěstí je tempo čtení rychlé a styl vyprávění takový správně úsporný, osekaný. To mám rád :)

Tvorba Markéty Lukáškové mě nikdy nezklamala a Odvahu doporučuju, kudy chodím. Věnoval jsem jí epizodu podcastu Proč je to bestseller: bit.ly/OdvahaML
Pokud by vás to zajímalo, budu rád za každou návštěvu ;)

Marekh
25.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Od autorky jsem četl jen knihu, CO VÁS V DĚJÁKU NENAUČILI, která se mi líbila.

Hlavní postavou je mladá Židovka ADA (24 let). Musela zanechat vysokoškolská studia (studovala na lékařku) a stará se o svou nemocnou mamku. Byla v koncentračním táboru Ravensbrück. Má kamarádku ANNU, která pracuje v potravinách. Seznámí se s mužem KARLEM (42 let), který se znenadání objeví v jejím životě.

Ada se musí rozhodnout v určité záležitosti, o které se dočtete v tomto románu. A to je na knize zajímavé, protože se v knize nachází část ANO a část NE. Jak by se vyvíjel život Ady, kdyby se rozhodla pro kladnou odpověď a jak by vypadal život Ady, pokud by se rozhodla pro zápornou odpověď.

Román se odehrává během 50. let 20. století, kdy vládla KSČ. V knize jsou zmíněny osobnosti jako Klement Gottvald, Stalin a celkově je přiblížena tato doba. Máme zde informace například o vyšehradštích jezdcích nebo měnové reformě, při které lidé přišli o velké peněžní úspory.

Celkově se kniha četla dobře, i když jsem čekal lepší závěr.

V závěru knihy se nachází kapitola SKUTEČNÉ OSUDY. V úplném závěru se nachází PODĚKOVÁNÍ, kde autorka napsala: „Poděkování Karin Lednické za popíchnutí, bez kterého bych se do padesátých let dost možná vůbec nevrhla.“

Kuci12
20.10.2024 5 z 5

"Ale já o vás nic nevím. A kdybych byla s člověkem, co tenhle režim podporuje, hnusila bych se sama sobě. Ale budete mít život."

Pro mě osobně velké překvapení. Skvěle popsaná doba, kdy šedivá, rudá, strach a zmar byly všudypřítomné. Co by bylo kdyby - koho z nás to někdy nenapadlo. Líbilo se mi, jak příběh gradoval a postupně jsme našli všechny dílky z příběhu, který nesoudil. Pouze dával různé pohledy na život. Nikdo z nás nevím jak by se zachoval, kdyby stál před takovou volbou. Ráda bych chtěla věřit, že tohle už nebude muset nikdo zažívat.

"Všichni jsme podezřelí, všichni jsme podezřelí.
"Vypadá to tu všechno jinak. Co myslíš? Všechno. Jako by to zvadlo. Zrezlo. Zvětralo. Nevím, jak to pojmenovat."

pakoshka
15.10.2024 4 z 5

Do knížky jsem šla s malým přesvědčením, neb ač mě Markéta hrozně baví v Chume, její beletrii se vyhýbám po jedné zkušenosti obloukem. Chtěla jsem oddechovku do letadla a k odpočinku na hotelu, no nakonec jsem ji celá zvědavá zhltla za dva večery. Tak to máme skóre 1:1.

Ristridin
13.10.2024 5 z 5

Milé překvapení, tato kniha mi velmi sedla. Čtivě napsáno, postavy rychle a jasně vykresleny a hned se můžeme vrhnout na to, o co zde jde. Ano nebo ne? Nosné téma je poutavé, úvahy nad osudem, volbou a jejími důsledky mě fakt baví. Na pozadí období 50. let žijí lidé se svými problémy a musí se jim postavit. Nejedná se o historickou knihu a přesto se Lukášková snaží lehce čtenáři podávat soudobé informace. Komunisté jsou všude, Židi ani nyní po válce nenalézají svůj klid.
Za některými postavami se skrývá tajemství a až postupně se čtenář dozvídá víc v paralelních rovinách příběhu.
Originální a přitom tak jednoduché. Doporučuji.
(Zajímalo by mě, o jaké se jednalo "popíchnutí" od Karin Lednické, o kterém se autorka zmiňuje v poděkování. Bylo to v přátelském duchu nebo ne? :))

MarciLiška
13.10.2024 4 z 5

Dobře napsaná kniha, čtivá a k zamyšlení. .....Co by se stalo kdyby?!! A zároveň, co se tu kolem vlastně děje??...
...Zajímavě pojatý příběh mladé ženy, která si prošla útrapami života a na své cestě přemýšlí, kterou cestu si zvolí a kam její kroky budou směřovat.

Racík
12.10.2024 5 z 5

Skvěle napsané, čtivé. Téma bylo již mnohokrát zpracované, ale ta možnost dvojí volby mě velmi zaujala a na konci knihy vlastně překvapila a taky donutila k zamyšlení nad běžným životem: Co by se stalo, kdyby...

kramlinka88
05.10.2024 4 z 5

Každého z nás určitě v životě napadla otázka, co by se stalo, kdyby ? Jak by vypadal můj život, kdybych se tehdy rozhodl/a jinak ?

A přesně o tomhle vypráví i kniha Odvaha. Na jedné straně Ano, na druhé Ne, jak jednoduché slovíčka, které ale můžou mít nedozírné následky :-)

Děj se odehrává po skončení druhé světové války, kdy Ada žije v malém bytě se svou maminkou, o kterou se stará. Jak už to tak bývá, v té době nebylo neobvyklé se vcelku jednoduše zaplést do něčeho, čemu říkali „protistátní jednání". No samozřejmě, jak jinak :-/

To stejné se povedlo bohužel i Adě, která se má právě proto dostavit k soudu. Vzápětí dostane nabídku, od pro ni neznámého muže, která se neodmítá, nebo ano ?

A přesně v tuto chvíli se před námi odvíjí první dějová linka, jak by vypadal život Ady, kdyby souhlasila ? Její život by byl mnohem jednodušší, nemusela by řešit peníze, mohla by se vrátit do školy, o maminku by bylo postaráno....je ale ta jednodušší volba vždy ta správná? V životě nic není zadarmo a i Ada musela zaplatit....

Druhá dějová linka nám přináší následky odmítnutí její životní nabídky. Jaký bude její život ? Udrží si své hodnoty ? Nebo jí to nakonec taky bude něco stát?

Každá volba v životě má své kladné i záporné stránky, a vždy se nám do mysli může vkrást ten čertík, který si zahrává s naší myslí. Musím přiznat, že knížka se mi líbila, ale víc tedy linka první, byla mnohem zajímavější a je pravděpodobné, že většina žen by sáhla po té jednodušší volbě, obzvláště potom co vše Ada zažila už během války, by se jí asi nikdo nedivil.

Fascinovalo mě ovšem, jak jí to všichni dávali sežrat. Jakoby si jako Židovka neprošla za války už dostatečným peklem....stále pro své okolí zůstávala tou špinavou židovskou chátrou, přitom chtěla jen vystudovat a pomáhat lidem :-( Bylo mi z toho smutno, ale věřím, že to nemělo daleko od reality. Věřím, že se tehdy lidé takto opravdu chovali. Měli strach, všichni měli strach, o sebe, o své blízké, a vystrašený člověk se nechá lehce zmanipulovat :-/

Knihu rozhodně doporučuji, je útlá, ale je v ní řečeno opravdu hodně, někdy jen mezi řádky, ale já mám moc ráda knihy se skrytým poselstvím :-)

betička
04.10.2024 5 z 5

Další zajímavý pohled na 50. léta 20. století u nás.
Příběh mě velmi bavil a nenudila jsem se u jeho čtení ani chvilku. Zajímavá byla ta myšlenka jak jedno slovo ANO/NE ovlivní osud člověka, že to někdy to může být jen paralelní cesta, ale někdy to může být úplná odbočka na křižovatce.
Ale hlavní je to rozhodnutí udělat ...

Andyska007
03.10.2024 5 z 5

Příběhy z 50. let jsou náročné na čtení. Ale tato kniha klouže trošičku po povrchu, četla se dobře a rychle. Neubírá jí to ale na naléhavosti, napínavosti, emočnosti. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, přemýšlela jsem nad jejím osudem. Domýšlela jsem si, jak by asi příběh dál pokračoval ve variantách ano i ne...

Dixinka
01.10.2024 5 z 5

super příběh. krasna kniha.

Mandlevest
29.09.2024 5 z 5

Přiblížil se podzim, je třeba trochu pohnout se čtenářskou výzvou :-). A toto téma, byť se jeví jednoduše, byl pro mě oříšek. Mám spoustu koupených knih, doma v knihovničce, které trpělivě čekají na svou chvíli :-). Nevěděla jsem, do které se pustit, až nakonec zvítězila tato, celkem nedávná koupě, ale je vhodná formátem do malého letadlového zavazadla a taky, samozřejmě, jsem se na ni moc těšila :-). A určitě jsem nebyla zklamaná, protože styl psaní Markéty Lukáškové znám, přečetla jsem několik jejich knih. Píše zdánlivě jednoduše, má svůj osobitý styl, neplýtvá emocemi, ale.... každá její kniha je výborně vypointovaná, něčím originální a příběhy se vždy pěkně prolnou bez nějakých podivných či nevěrohodných náhod. Navíc opět ukazuje, že se nebojí historických témat, která ale pojme po svém, se dvěma příběhy, které se na základě protichůdných rozhodnutí mohly stát. A v každém z nich hrdinka něco nalézá a něco ztrácí a je na čtenářích, se kterým příběhem se více ztotožní, který budou hrdince přát. Už v knize Panda v nesnázích autorka ,v linii příběhu Marie, zabrousila do tragických poválečných let , let padesátých a jejich dopadů na obyčejné lidi. Už tam se mi příběh velmi líbil a tak se nedivím, že vznikl i tento, který je, dle mého, v detailu ještě lepší. Je opravdu skvělé, kolik máme výborných českých autorek, je z čeho si vybírat. Kdo jste Markétu ještě neobjevil, zkuste ji, minimálně zpracované téma si to určitě zaslouží. Hodnotím tedy maximem a doufám, že Majonéza k snídani, která je v mé knihovně už pekelně dlouho stále "na čekačce" se také brzy dočká:-).

katallinka
29.09.2024 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která mě zaujala tím, že mezi slovem ano a ne, může být obrovský rozdíl. Moc se mi líbilo zpracování a historie 50. let. Je jen škoda, že konec byl useknutý, zůstala mi ještě hromada otázek.

Fani
28.09.2024 4 z 5

Jak jedno slovo muže změnit život, který stejně prozijete jen malinko jinak, stejní lidi, jen jiný úhel. Když jsem po knížce sáhla , vůbec sem nevěděla o čem je a byla jsem překvapena ze hlavní hrdinka je zidovka a já se ocitla v poválečném Československu. Měla sem to přečtené za chvilicku a opravdu mě to bavilo. Překvapilo mě , ze některé postavy v pribehu byly inspirované skutečnými lidmi, což mi přišlo fajn