Osiřelo dítě

Osiřelo dítě
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539543/bmid_osirelo-dite.jpg 4 18 18

Antologie tajemných i mrazivých povídek z prostředí venkova a odlehlých samot. Jedenáct českých spisovatelů si dalo záležet, aby o napětí nebyla nouze – ať už vycházeli z folklóru, nebo třeba z policejní praxe. Představa poklidné vísky nebo mlýna může budit dojem bezpečí. Ale kdo někdy zůstal za tmy sám v odlehlém stavení, ten možná poznal plíživý strach, který zakoušely generace před ním. A tuší, že stačí pouhá souhra okolností, aby se venkovská idyla proměnila v noční můru.... celý text

Přidat komentář

iveta3689
15.10.2024 3 z 5

Jako všechny povídkové knihy, něco je lepší, něco je slabší. Celkově určitě lepší průměr 3,5/5*.

petrarka72
07.10.2024 3 z 5

Věhlasná jména, povídky kolísavé úrovně. Potěšil Vavrečkův Kousáček, Šardické Šest neděl nebo Smolíkové Karmen.


Mildax1
05.10.2024 5 z 5

Jako u každé povídkové sbírky, jsou některé texty lepší a některé méně. Překvapily mě tvůrkyně povídek. Dle mého názoru jsou lepší než pánové. Vyrostly nám tu silné povídkářky.

Christie2020
03.10.2024 2 z 5

Pro mě byla tahle kniha zklamáním. Tedy některé povídky. Poslední z nich byla snad úplně nejvíc mimo.
Některé se mi naopak líbily moc.
Asi podle vkusu každého čtenáře.

Jenny46
28.09.2024 4 z 5

Nebylo to špatné čtení některé povídky se mi líbily a některé méně. Ale určitě chválím a doporučuji...

Mngwa
28.09.2024 4 z 5

Já jsem byla docela spokojená. Baví mě antologie s určitým tématem, které si každý autor pojme po svém. A když je to ještě k tomu horor, tak to platí dvojnásob. Tady byla většina povídek OK, nelíbily se mi jen dvě a některé byly velmi dobré. Zejména Malézmrtvýchvstání bylo velice originální a dobře napsané dílko. Takže fandům hororu můžu jen doporučit.

jan8470
24.09.2024 5 z 5

"Znáte to, najednou si vzpomínáte na každý patník, a každý patník si zase pamatuje na to, jak jste u něj cestou zvraceli." (Martin Goffa - Jizvy a šrámy)
Pro mě letos nejlepší antologie a to byla konkurence fakt silná. Jestli si myslíte že znáte venkov, tak se pletete. Jedenáct povídek, v nichž hrají roli nejen tajemství a strach, ale především život jaký je nám městským lidem vzdálený. Při čtení vás bude příjemně mrazit. Jediná z povídek není slabá, nebo hloupá. Každá pojímá venkov a jeho specifika jinak. Některé povídky se nesou v takřka detektivním duchu a vězte, že nejde jen o ukradené slepice. Jiné balancují na pomezí psychologického thrilleru a další zavání magickým realismem či urban fantasy. Všechny ale dýchají tajemstvím a hutnou atmosférou.
Pro mě byl život za hradbami města vždycky tak trochu dirty spanish village, po přečtení antologie Osiřelo dítě se na něj budu koukat jinak, s hrůzou, děsem a strachem....