Padesát odstínů šedi
E. L. James (p)
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2012 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Celá série je zkopírovaná z knihy Hrana vášně, která v originále vyšla v roce 2010 a u nás v roce 2012 a následně okopírovaná filmem Absolventka z roku 2009. Takže naprostá sračka okopírovaná a neumělecká. Pokud chcete zažít perfektní sexuální požitek z knihy tak doporučuji Hrana vášně. Nebudu spoilerovat, ale samotná anotace už o sobě hodně prozrazuje.
Dlouho jsem otálela s koupí této knihy, potom jsem narazila na super slevu a pořídila si celou sérii a musím přiznat, že toho nelituji. Pravdou je, že jsem nejdříve viděla filmové zpracování, což možná trochu ovlivnilo můj názor na knihu a celou sérii. V každém případě mě příběh nadchnul, dobře se mi kniha četla, jen mi trochu pili krev často se opakující „fráze“. Christianova tajemnost vám jen tak nedá spát a je to největší hnací motůrek k přečtení další a další kapitoly. Tento díl beru jako nejlepší z celé série.
Knihu jsem se snažila přečíst, byla jsem zvědavá na celý ten humbuk okolo, ale kolem 200 strany už jsem nemohla. Pouze třikrát jsem nedočetla knihu, ale už jsem se k tomu nemohla přinutit. Je to brak nad braky, je to skutečně hrozně špatné, postavy ploché, jediný co se tak k nim dá říct je, že jsou hloupé, madam James vůbec netuší, jak napsat knihu, je to jako kdyby to zpatlala tlustá, ošklivá, zaostalá svěřenka ústavu, kterou prostě nikdo nevošukal, ačkoliv hrozně chce a tak si vymýšlí erotické příběhy, aby si je mohla v hlavě přehrávat. Kniha je skutečně odpad, je to to nejhorší, co jsem kdy četla a opravdu o ní nemohu říct vůbec nic pozitivního. Nejenom, že chování postav nedává smysl, ale není ani žádný příběh, kterýho by se čtenář mohl chytit. Sexuální pasáže mi připadaly směšný a hloupý, určitě ne vzrušující. Tohle mě tedy skutečně neoslovilo.
Je to až neuvěřitelné, ale spoust lidí bylo šokováno mírou sexu v knize. Co sakra čekali od „erotického románu“? Procházky v růžové zahradě a nevinné polibky? Ano, je tu sex, často až tvrdé šukání a je to popisováno do podrobnosti, ale nazývat tuto knihu „pornem“ mi přijde přehnané. V knize je totiž sex použit jen jako kulisy pro vcelku romantický příběh, takže bych to nehrotila.
Pokud chce pořádné knižní porno, tak si přečtěte Výchovu lady Lucindy od Bertrice Small, což je historická červená knihovna, ale tam si sexu, i toho tvrdšího, užijete do sytosti. A ta nikoho nepohoršovala, takže to trochu nechápu.
Kniha Padesát odstínů šedi se mi více méně líbila, ale jde jen o lehce nadprůměrnou červenou knihovnu, která je natahovaná, a příliš akce se v ní nedočkáme. Je tu sice sex, ale jen v běžné míře, nic extra. Knihu zachraňuje hravost, vtip a zábava protkaná dějem, který tak ožívá a čtenářka se nemůže odtrhnout a přitom se jen culí a šklebí blahem. Ale jinak je to jen lehká (hrozně dlouhá) oddychová četba na zkrácení nudy.
Knihu jsem si vypůjčila, protože se o ní všude píše, mluví, je zfilmovaná a soundtrack je slyšet z rádií. Takže jsem chtěla být "in" a vědět, o čem tedy kniha je. No žádný intelekuální román to není a ani "normální" román, nic obohacujícího jsem v něm nenašla. Vlastně je to první erotický román, který jsem četla, takže nedokážu posoudit, zda je v rámci tohoto žánru dobrý nebo špatný. Ale každpopádně je třeba jej číst s nadhledem jako "pohádku". Kdo je zvyklý číst kvalitní literaturu, toho to neovlivní a může alespoň srovnávat. Horší je to pro někoho, kdo čte jen takovéto knihy a bere je vážně.
Tak jsem to po dlouhém přemáhání dočetla, a to ze 3 důvodů :
1. knihy v drtivé většině případů dočítám i když mě nebaví... nakonec proč by ten obrat, kdy
mě to tzv. vcucne do děje a nepustí, nastal třeba právě až v poslední kapitole
2. byla to kniha darovaná mým manželem, bůh mu odpusť, že ji koupil v dobré víře s radou
od knihkupce, že by bylo naprosto fatální a nemyslitelné, aby se tento skvost nezabydlel
v naší knihovně a prostě žena, která ji nečetla, jako by nebyla...no, tě prdy..:-)
3. v neposlední řadě jsem nechtěla mít ten pocit, že jsme jen tak nazdařbůh vyhodili 4 kila...
a že vyhodili...:-)
Nakonec pouze malé shrnutí, jelikož jsem se již jednou vyjádřila a to na začátku mé četby.
- pokud napíši, že to byl ODPAD, tak urazím odpad. Tudíž mě napadá už použít snad jen
výraz (prosím o prominutí) SRAČKA, ale tedy kardinální
- pokud mě tento příběh měl alespoň nějak eroticky naladit, tak v tom případě moje vnitřní
bohyně dělala celou dobu mrtvého brouka..... Grey je úchylný stalker, kterého v dětství
přeřízla nějaká šílená důchodkyně a do toho ta bizarní smlouva, kterou já bych podepsala
snad jen v případě pohrůžky smrti.... ne, díky, opravdu nemám ráda tento druh čili
papriček...
- jedinou přitažlivost, kterou jsem na Greyovi shledala, bylo to jeho nechutné bankovní
konto....
- Anastázie je neumětel s prominutím IQ tykve.... páni, dokonce si umí už holit nohy a její
vnitřní bohyně metá salta jako o závod, na každé 3. straně prožívá neuvěřitelné orgasmy,
samozřejmě po sobě se opakující a doznívající i několik dlouhých minut poté, prostě
vrcholí vždy a všude byť jen při pouhé myšlence na "něj" (trochu mě to svádělo k
myšlence, že spisovatelka ještě neměla sex...)
- za oslovení bejby bych trestala políčkem do zad a nikdy jsem si od té doby nekousala
ret...:-)
- nebudeme se milovat, ale šukat... a jak jinak než tvrdě, bohyně má opět hubu od ucha k
uchu, protože se budou přikusovat krvavý jelita....:-)
Je mi s podivem, jak se na tomto dílku dal vydělat balík.... no, zřejmě skvělé píár...:-)
Ale vážně: to není četba, ale ŠROT!
Celá kniha by se dala zkrátit asi tak na dvacet stran! Prázdný příběh, nechápu jak se na začátku erotické scény může spisovatelka zaměřovat na popisování pokoje nebo čehokoliv, čeho by si normální smrtelní nevšímal, protože ...... no však víte. Ana je trochu hloupá naivka, Chris až moc složitý. Jako jooo dalo se to přečíst, ale za mě nic moc.
No nevím, nechápu tak ohromné nadšení. Jako přečíst se to dalo, ale že by to byl takový trhák... Strašně mě rozčilovalo neustálé opakováni seznamu a hlavičky emailu. Myslím, že kdyby se tam tyto dvě věci tak často neopakovaly, kniha by byla o polovinu kratší a i snesitelnější. Jsem normální holka,určitě nejsem puritán, nemám nic proti těmto tématům, ale prostě mi tento příběh připadá dost slabý.Neláká mě číst další díl a ani podívat se na film.
Mně se knížka moc líbila, ačkoliv jsem ji začala číst s velkou nechutí a měla jsem spíš negativní očekávání. Ale byla jsem rozhodnutá, že si ji přečtu, než uvidím film a nakonec jsem nelitovala. Knížka byla velmi poutavá, příběh byl příjemný.
Podle toho, co jsem o knize četla a slyšela jsem očekávala příběh plný násilí a sexu, těžký na přečtení a skličující. Ve skutečnosti jde o lehčí románek. Pro mě prostě odpočinková četba - během zkouškového přesně to, co jsem hledala. Teď už vlastně ani nevím, proč jsem ji hodnotila jen třemi hvězdami. Hlavní hrdinové se mi líbili. Anastasie je normální holka, nezkušená. Grey je chlap, který si myslí, že chce mít nad vším kontrolu, ale ve skutečnosti tomu tak úplně není ve chvíli, kdy se doopravdy zamiluje.
Jediné, co se mi na knížce nelíbilo byl lehce hysterický konec. To mi připadalo opravdu zbytečné a nepochopitelné. (Nebudu prozrazovat co konkrétně.) Každopádně se už nemůžu dočkat chvíle, kdy začnu číst další díl ;-)
Všude se o ní mluví, všude se o ní píše... A já moc nechápu proč. Ana i Grey jsou pěkní protivové a Anastáziiny myšlenkové pochody mi lezly krkem.
V nějaké recenzi jsem četla, že čtenáři styl psaní přijde jak kdyby "dílo" psala dvanáctiletá holka. A mě překvapilo, jak moc s tímto názorem souhlasím. Celé to bylo takové.... hloupé.
Zvládla jsem 200 stran a pak jsem si řekla, že taková kniha mi za to nestojí.
Nutno dodat, že jako první jsem viděla film a ten mě překvapil tím, že nebyl až tak strašný jak jsem čekala. Hlavně hudba byla krásná.
Katastrofa!!! Takovou hovadinu jsem snad nikdy ještě nečetla. Ale smekám před PR nakladatelství, protože jinak absolutně nechápu, jak je možné, že tu knihu provází taková hysterie...
Za mě "super" ještě že mám prázdniny. Měla jsem všechny tři díly přečtené za čtrnáct dní.
Několikrát jsem zaslechla holky, jak se bavily o této knize, nikdy jsem o ní pořádně neslyšela a nevěděla, co je zač. Všechny ale udivovalo jak vášnivý a drsný sex se v knize odehrává. Jelikož nejsem a nikdy jsem nebyla žádná čtenářka, nezajímala jsem se o tuhle, ani žádnou jinou knihu, ale po zfilmování knihy Padesát odstínů šedi, a po zhlédnutí filmu, když jsem zjistila, o co přesně jde, tak jsem se rozhodla, že si ji přečtu, abych viděla, jaký rozdíl je mezi filmem a knihou. Někdo tvrdil, že kniha je lepší, někdo tvrdil, že film je lepší, já netvrdím ani jedno ani druhé, protože mně se líbilo oboje. Musím uznat, že jsem se toho filmu i knihy chytla a tak jsem se na film podívala snad 8x, mimochodem, když už je i český dabing, musím říct, že katastrofa, jak dabing, tak souznění s herci, tak překlad :/ Když jsem film dokoukala, nemohla jsem jinak, než si přečíst druhý díl a poté i třetí díl. Tak mě to nadchlo, že jsem si všechny tři díly musela přečíst ještě jednou :D Jsem asi blázen. Nejhorší na tom všem bylo, že písnička, která byla ve filmu od Ellie Goulding - Love Me Like You Do, ve mně vyvolávala nezkutečné vibrace a pokaždé, když jsem ji slyšela, jsem nevnímala okolní svět. Názor na všechny tři knihy je jasný. Moc se mi líbily všechny tři díly a ráda si je zase někdy přečtu :) A mimochodem, souhlasím s holkama - napínavá, vzrušující, i když musím uznat, že jsem čekala více erotiky a když už je i film, tak více erotiky i tam, ale co naděláme, režisérka Sam Taylor-Johnson na to měla patrně jiný názor.
První díl se mi líbil.Vypraví o začátku vztahu,o seznámení a o šedých stránkách Christiana.Celkem pěkně psané,ale kniha je plná sexu.Ani ve filmu toho tolik nebylo jako v knize.
Knihu jsem přečetla, protože dělám v knihovně a všichni z ní byli nadšení, tak jsem chtěla vědět o co jde. Absolutně nechápu, z čeho byli všichni tak nadšení a proč na ni bylo desítky rezervací. Není zde vůbec žádný děj, jen erotické popisy. Druhý díl jsem četla čistě z profesního hlediska a chtěla přečíst do konce, ale to se mi už nepodařilo, protože mě to opravdu nebavilo, i když jsem se snažila. Asi poprvé v tomto případě můžu říct, že film byl lepší než kniha, protože vynechal sáhodlouhé popisy a vše zkrátil na minimum.
Dočíst jsem musela, práce je práce...
Trochu mě pobavily snad jen maily, jinak nevím, co bych vypíchla. Pokud chcete vědět, co je to BDSM a vztah dominanta se subíkem, získáte zcela zkreslenou představu. Pokud podobné praktiky vyznáváte a chcete si přečíst něco žhavého, budete těžce zklamaní. Poučná snad kniha může být jen pro ženy, které se chtějí něco dozvědět o stalkerech. Více nemám co napsat. Znovu číst nebudu. Ale pokud hledáte výplach mozku na horké letní dny, vyzkoušejte...
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahy
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey |
2019 | Mister |
Koukam,ze tuto knihu lidi hanej jak blazen..Myslim si ,ze kdyby okolo ni nebylo tolik drbarny a vseho,ze by to lidi tak neprozivaly a dostala by i nejaky lepsi ohodnoceni..Jak uz jsem jednou napsala,za me kniha dobra,odreagovani,pohoda a cetla se hezky..Tedy vsechny dily za me dobry..Lidi,neprozivejte to tak,a kdyz se Vam to nelibi,tak to sakra nectete..