Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134069/bmid_padesat-odstinu-sedi-5ZJ-134069.jpg 3 8051 8051

Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , XYZ (ČR)

Fifty Shades of Grey, 2011

Michi.01
04.08.2015

Taky jsem chtěla vědět, z čeho jsou všichni kolem tak nadšení, ale vůbec jsem nedočetla. Toto nemá s literaturou nic společného!!! Pokud někdo hledá vyloženě popis erotických scén, tak ho to možná zaujme, pokud někdo hledá zážitek ze čtení, tak v žádném případě.

Dodee
04.08.2015 3 z 5

No.. Co říct, kdo to v dnešní době nečetl, že? Mluvilo se o této sérii "erotického" románu snad úplně všude. Knihy mě nijak extra nelákali ale poté co jsem se dozvěděla, že to čte i spousta mých známých - mužů! A poté co jsem někde seděla a všichni probíraly "Christiana Greye a Anastasii Steel" a já neměla čím bych k tématu přispěla, rozhodla jsem se ty tři "bichle" přelouskat také. Obětovala jsem osmnáct stovek a koupila je. Dala jsem se do čtení ještě ten večer. Je pravda, že děj je velmi čtivý a nemohla jsem se z počátku vůbec odtrhnout. Ovšem Druhý díl začal být poněkud nudný a třetí .. no už od začátku mi bylo podvědomě jasné, jak to celé dopadne. Rozhodně bych knihu nehodnotila, tak jak se o ní všude mluvilo. Zase takový boom to taky nebyl. Jasně .. Jak napsat erotickou knihu.. nejsou na to žádná pravidla a nikdo neví jak to má vlastně vypadat, aby to nebylo zase příliš, nebo aby se to vůbec dalo číst. Ale tohle mělo podle mého názoru do erotické literatury hodně daleko.. Sáhodlouhý popis co je kde v místnosti, jakou barvu má skříň, co má muž na sobě a kolik je tam oken .. poté různé poutání k posteli a rozkazy.. nakonec dojde k samotnému aktu - popsaný v jedné větě - a konec. Nehledě na to, že každá tahle část probíhala úplně stejně, takže jsem měla občas chuť tuhle část přeskočit, neboť pokaždé byla totožná. No... abych nebyla úplně zlá. Děj mě chytil, sice je dost nereálný ale kdyby reálný byl, kdo by to četl. Takže děj, pointa a obsah jako takový byl fajn. Ovšem tato kniha neplní ani z poloviny to, co se od ní očekávalo, to jak se o ní všude mluvilo a psalo. Shrnutí je asi takové - investovaných peněz nelituji ale abych knihy někdy znovu otevřela a přečetla? To ne. Mají své místečko v "červené knihovně" a já alespoň už rozumím těm, co se o ní baví a mohu také něčím přispět :)

Sam33
03.08.2015

Takže, o téhle knize mluvila spousta žen. Pamatuju si, že poprvé jsem ji zaregistrovala, když byla máma s její kamarádkou na kávě (ano, jsem mladší ročník, ale již dospělá) a ta kamarádka knihu vychvalovala do nebe a že to přečteš jedna dvě i přesto, že je to asi 500 stránek. Nakonec se ke mě kniha dostala asi o půl roku později přes mou mladší sestru.
Ehm...přečetla jsem první dvě nebo tři kapitoly. To se přiznám, že si nejsem úplně jistá, kam až jsem to dočetla. Ovšem k sexuálním sénám jsem se nedostala a jsem ráda. Protože HORŠÍ knihu, než je tato jsem snad v životě nečetla! Hlavní hrdinka je naivní, hloupá a nezajímavá husička, která se ani pořádně nepřipraví na schůzku, na kterou jde místo kamarádky (a jo, je to vysokoškolačka). Z nějakého neznámého důvodu naprosto učaruje tomu namachrovanému Greyovi. A dál jsem to nečetla. Má to několik důvodů:
1) Jazyk. Je to napsané stylem, který ze sebe vypotí žák sedmé třídy ZŠ. Ano, v jednoduchosti je síla, ale takhle primitivní jazyk, to je ostuda - tady je vidět, že autorka není spisovatelka a lituji spisovatele, kteří to četli, protože se jim z toho muselo dělat mdlo.
2) Stačilo mi přečíst max. 30 stránek, aby mi došlo, že v Greyovi je nějaký problém z dětství. Vůbec by mi nevadilo, kdyby autorka použila ten brutální sex, aby poukázala na nějaký hlubší problém - třeba ten, jak může malé děti poznamenat negativní zážitek v dětství a táhne se to s nimi a ovlivňuje to celý jejich život. Jenže, podle toho co vím z doslechu, tam asi nic takového není. Hrozně moc mi vadí, že ta kniha je populární kvůli tomu "brutálnímu" sexu, jenže nikoho najednou nezajímá, co je za tím. Co vedlo Greye k tomu, že tohle potřebuje? Ne, na to se nikdo neptá. Všichni si chtějí jen přečíst (později i vidět), jak sadomasochisticky přefikne mladou dvaadvacetiletou naivní pannu. Všichni jsou totiž zvědaví, jak to funguje u někoho jiného v ložnici.
To mi zkrátka vadilo. Dneska se všichni ptají PROČ? U téhle knihy se nikdo neptal.
Osobně si myslím, že jelikož hlavní hrdince je už 22 let a je stále nedotčena mužem, že se jedná možná i o autobiografické vyprávění autorky o tom, jak ona poznala svého prvního chlapa, se kterým přišla o panenství. už kvůli ní doufám, že to fakt bylo, když jí bylo 22 a ne ještě mnohem, mnohem později.
Na závěr mi je líto těch žen, kterým se ta kniha líbila či se snad s ní ztotožnily nebo nedej bože se z ní něco i naučily. Jsem taky žena, ale TUHLE knihu považuji za ODPAD světové literatury!

juliev
03.08.2015

Asi nejhůř investovaných cca 300 Kč v mém životě, kterých opravdu lituji a to jsem přišla o mnohem víc. Když jsem kdysi někde zaslechla, že toto dílo změnilo sexuální život většiny českých žen - podotýkám k lepšímu a zároveň jsem nechtěla být pozadu v diskuzích na toto téma, knihu jsem si pořídila. Když jsem se blížila ke konci, říkám si a kde je to NĚCO co mě vykopne do výšin...? Zazvonil zvonek a prvnímu dílu byl konec. Opravdu lituji těch dam, které toto považují za vyšší level v sexu. Dílo mi připadá jako rozšířené vydaní Brava. Autorka je zřejmě stará panna. Být ve straně Zelených zvážila bych žalobu pro poškozování životního prostředí, tolik stromů na to muselo padnout....

misan69
30.07.2015

Někde jsem četla, že komentáře k Padesáti odstínům čehokoli jsou mnohem zábavnější, než celé dílo paní Jamesové. Asi měli zase pravdu, dost se bavím.

tisha8409
25.07.2015

Jo, jasně, klasika.
Rozcuchaná slepice zaujme údajně sexy chlápka, který je z ní paf a ve vteřiny se z ní - nezkušené panny - stává výkonná zkušená a zvrhlá milovnice poplácávání a svazování.
Prý sexy tabu praktiky..
Autorka asi má plácání rukojeti bičíčku za mega divočení, což je mi tedy líto... asi nezažila skutečné praktiky.
Nicméně zajímavým faktem je, že zfilmováním tohoto low kýče prý české ženy zešílely a okamžitě to začaly vyžadovat taky.
No, to je tedy ostuda.

Tilte
24.07.2015

Tady asi došlo k omylu, nejedná se o knihu ke čtení. Je to výrobek určený k prodeji, který na první pohled připomíná knihu. Vlastně je to trestny čin klamání spotřebitelů.

CamilleTyler
23.07.2015 1 z 5

Tuto knihu mám oproti těm dvoum následujícím celkem ráda. Ana je tu ještě sympatická, milá a inteligentní holka. Děj se krásně rozvíjí, i když "červenoknihovně", pořád se to dle mě dalo číst. Jen vykreslení Grayova psychologického profilu bylo zajímavé jen v závěru knihy. On měl být něco jako Catherine Tramell v Základním instinku, kdežto Gray hrozně zapadal a krom sexu jsem se toho o něm moc nedozvěděla. Vím, měla to být erotická kniha, ale všude se uvádí, že je to i psychologický román...ale psychika je jen zlomek knihy. Ono by se tolik nestalo, kdyby knížka byla kratší. Spisovatelka bohužel oplýva prakticky nulovým talentem, je vidět že na delší knižní díla opravdu nemá, měla zůstat u 300 stránek a dost.
Nevím, pro jakou věkovou kategorii je to určeno, protože z tohoto může zvlhnout jen mokrá 13ctka. Nevidím v tom úmění, ta velká reklama, jak je to pro svět nové, byla zbytečná a neoprávněná. Není to špatná oddechovka, ani vyloženě špatná kniha, ale nedala mi to tu kvalitu, kterou jsem očekávala.
Ale jak říkám, pořád lepší než zbývající díly trilogie.

Iveta Černá
21.07.2015

Nejsem žádná puritánka, ale kniha je jedna obrovská nuda, nemá žádný spád, stále se opakují ty samé scény, ty samé situace, dlouhé a nudné rozhovory mezi hlavními hrdiny, neobsahující absolutně nic duchaplného, kniha je vlastně o ničem, kdyby se kus knihy přeskočil, což jsem měla sto chutí udělat, ani by se to nepoznalo. Dle mého názoru, čtenáři, kterým se tato kniha líbila, zřejmě moc knih v životě nepřečetli. Je to jedna z nejnudnějších knih, kterou jsem kdy četla, možná určena tak puberťákům a nebo lidem, kteří nepotřebují moc přemýšlet. Lituji času, který jsem knize věnovala, dočetla jsem ji do konce jen proto, že to byl "dárek" :-(.

Kulhavá
16.07.2015 4 z 5

Knihu jsem začala číst s nechutí - díky referencím od kolegyně jsem si n knihu udělala chybný názor, příběh mne ale chytil a vše jsem přečetla s chutí a nadšením. Odpočinkové čtení, která Vás nenutí mnoho přemýšlet :-)

Kyta
15.07.2015 3 z 5

Páni... No musím přiznat, že mě spíš udivily všelijaké komentáře, co se tu objevily, než samotná kniha. Ale aspoň vidím, že Fifty Shades of Grey je hlavně terčem kritiků a mnozí čtenáři můžou knihu soudit jen podle jejich názorů. Po přečtení tolika negativních komentářů jsem se docela divila, jestli bych na knize našla nějaké ty lepší stránky. A výsledek? Ano, našla a bylo jich docela dost. Chápu, že si ta kniha možná zaslouží negativní ohlas, ale každý má prostě jiný názor a hlavně tendenci si ho prosazovat za každou cenu. Já osobně jsem byla na tuhle knihu hodně zvědavá... Nenechala jsem se nijak ovlivnit zdejšími komentáři (nudné pasáže, naivita hrdinky, příliš mnoho erotických scén apod.) a se zájmem se do knihy pustila. Ze začátku mě docela nadchla; bylo to nové a hlavně čtivé, ale asi až po dvou třetinách knihy jsem si uvědomila, že se tam opakují pořád ta samá slova (červenání, vnitřní bohyně, kousání rtu, protáčení očí atp.). Na druhou stranu to ale zas tak špatné není a nikdo a nic mě nepřesvědčí o opaku. Děj má smysl, logiku, potenciál a někoho jako mě prostě dokáže zaujmout. Možná jsem zase jenom další naivní "nevyspělý jedinec", ale já bych ji jako "-odpad!" rozhodně nehodnotila. Pravda, na 5* to asi není, ale 3* si podle mě zaslouží. Nepřikláním se k žádné straně, vybírám si zlatou střední cestu. :)

Dvě hvězdičky ubírám za již zmíněnou naivitu a hloupost hlavní hrdinky a za její občasné nudné myšlenkové pochody.

Baroslava
15.07.2015

V polovině knihy jsem to vzdala prostě jsem to nedočetla každá scéna mi přišla podobná ne li stejná. Hlavní hrdinka hloupá a ničím není zajímavá a příběh ještě debilnější. Jestli tato kniha vydělala opravdu tolik peněz je to smutné až k pláči co za plytkost dokáže zaujmout

avalonek
15.07.2015 5 z 5

Za me davam plny pocet..Kniha se mi moc libila,samozrejmne to neni nic,co bych povazovala za knihu stoleti,ale za me super..Takova moderni romanticka pohadka s troskou sm hratek,kterou by chtelo prozit dost zen..Ale na sneni a odreagovani opravdu dobry..

spedula
13.07.2015 3 z 5

Taková erotická pohádka pro ženy. I když mi Anastazie připadala naivní a hloupá a erotické scény přehnané, kniha se mi dobře četla. Žádný dokonalý děj,ale dobré čtení když je člověk sám, aspoň trošku vzruša :)

Petruška9
13.07.2015

Ten to díl se mi nejvíce líbil. Podle mě je hodně dobrý. :D Čtu to asi po čtvrté. :D

zaplzu
08.07.2015 2 z 5

po prvních stránkách jsem byla nadšená, příjemně se to četlo.... ale postupem času se to změnilo až v trapnou pohádku... bylo jasné jak to skončí

alka1
02.07.2015 1 z 5

Knížku mi půjčila známá, ale nenadchla mě - očekávala jsem jiné čtení na základě reklamy apod. Děj se dá shrnout do pěti vět, erotické scény - stále totéž, repliky postav - stále totéž, chování hl. hrdinky - stále totéž (stále stejně strašlivé, naivní - až hloupé) ... Takže nemohu doporučit, leda tak jako čtení na pláž, kdy nevadí, že občas usnete nebo že čtete dva řádky současně. Další díl číst určitě nebudu.

poiu
29.06.2015 1 z 5

Něco tak hrozného jsem dlouho nečetla. Začala jsem knihu číst proto, že o ní všichni mluvili a říkali, jak je skvělá. Takhle hloupou hlavní hrdinku jsem ještě nikdy neviděla a hned od začátku jsem měla chuť ji zabít. Byla mi naprosto nesympatická svou hloupostí, naivitou, přístupem a prostě vším.

Jedna z nejhorších knih, co jsem v životě četla (a to jsem četla i dívčí románky :-)

Schwestrn
29.06.2015

Odstrašující příklad lidské blbosti!

Mandrejka
29.06.2015

Strašná kniha. Mnoho povyku pro nic. Musela jsem ji v polovině odložit, nedala se dočíst.