Paganiniho smlouva

Paganiniho smlouva
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256267/bmid_paganiniho-smlouva-256267.jpg 4 4323 4323

Je vlahá červnová noc. Šedomodrou hladinu brázdí opuštěná loď. Všimne si jí starý rybář, vystoupí na palubu a člun prozkoumá. V kajutě sedí dívka, v dlouhých černých vlasech má vetknutou sponku s bílou holubicí symbolem míru. Je mrtvá. „Utopila se, Joono,“ prohlásí patolog. „Utopila?“ Lékař přikývne a cukne koutky úst. „Utopila se na palubě plovoucí lodi.“ „Pravděpodobně ji někdo vytáhl z moře.“ „Dívčiny plíce jsou plné slané vody, ale na těle po ní nenajdeš ani stopy,“ podotkne tichounce patolog. „Je to záhada...“ V salonu luxusního bytu je nalezen oběšený muž. Oprátka je připevněna k lustrovému háku, v místnosti však není jediný kus nábytku, na který by se mohl postavit... Vyšetřování obou záhadných úmrtí se ujme kriminální komisař Joona Linna. Záhy zjišťuje, že utopená dívka i oběšený muž jsou oběťmi monstrózního zločinu. Druhý díl série Keplerových detektivních románů je stejně úspěšný jako díl první Hypnotizér. Práva na knihu byla prodána do čtyřiadvaceti zemí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host

Paganinikontraktet, 2010

dragonslayer
05.07.2014 5 z 5

Nevím proč, ale tato kniha se mi možná líbila o trochu víc než Hypnotizér. Možná je to tou návaznosti na housle, politiku a krizové případy, ale prostě WOW nemám slov. Prostě skvělá kniha!!!

Eidalon
28.06.2014 3 z 5

Tak nějak zpětně se propracovávám ke všem knihám manželů Ahndorilových (Lars Kepler), nyní tedy jejich druhý počin Paganiniho smlouva.

Určitě, čeho jsem si všiml hned, je jejich vývoj v psaní detektivních příběhů. Svědkyně ohně či Písečný muž jsou dějově mnohem propracovanější (zamotanější) a i téma jde více do krimi románu, řekl bych, že tyto další knihy jsou určitě lepším počinem.

I když hlavní a ústřední postavou je opět Joona Linna, který se poprvé pracovně setkává se Sagou Bauerovou a jeho „noční můra“ je v závěru příběhu jen lehce nahozena a pro neznalce nic neznamená, děj se odvíjí spíše na pozadí politicko_krimi zápletky.

Prvotní záhady v příběhu jsou záhy odhaleny, známý je brzy i motiv a pachatelé činů, v knize jde dále v ději jen o to, zdali se podaří zamezit zlu a dostihnout pachatele včas.

Téma je taktéž již mnohokrát propírané a to obchodování se zbraněmi a porušováním všeho jen s cílem zisku a osobního prospěchu. Získáním nebývalých požitků se pár vyvolených rozhodne hrát hru bez ohledu na následky, které její závěry přinášejí.

Autoři příběhu vše jen trochu okoření postavou hlavního hybatele stojící na druhém břehu a jeho nebývalé zvyklosti uzavírat se svými obchodními partnery nezvyklou Pagininiho smlouvu, která má netradiční průběh a zcela fatální dopad pro všechny zúčastněné.

Spousta peněz = nebývalé možnosti a moc proti kterým má spravedlnost jen malou šanci. A i když se podaří odseknout draku jednu hlavu, hned se objeví dvě další, které si žádají svou „libru masa“. Nerovný a nikdy nekončící boj, který nelze vyhrát, pokud my lidé budeme ochotni vyměnit své osobní požitky a touhy za strádání a umírání těch druhých.

Možná se někdy dočkáme spravedlivějšího světa, ale dnešní podmínky tomu ještě nenasvědčují . . . to je závěrečné motto knihy, ze kterého čiší tak trochu beznaděj, ale zároveň i určitá víra.

Kniha, které s ohledem na další dílka autorské dvojice mohu dát jen 3 hvězdy a to jen tak tak . . .

Val
24.06.2014 5 z 5

Po luxusním Hypnotizérovi se to rozjíždělo kapku pomaleji, ale po rozjezdu to nabralo tu správnou rychlost. Je děsivé, co dokážou lidé udělat pro peníze.... Super, doporučuji ...

kaptn Jan
11.06.2014 3 z 5

Tajemný svět obchodníků se zbraněmi, svět bez skrupulí a bez slitování. Československo, jeden z největších světových zbrojařů po sametové revoluci vyklidil pole a byl ihned ochotně nahrazen německými a americkými vývozci zbraní. Ve snaze dostat se do obchodu zpátky, i u nás mohou mohou v zákulisí probíhat děje jaké ve svém obsahu popisuje tato kniha. Vždyť i jeden z našich politiků kdysi prohlásil: "O peníze jde vždycky až v první řadě". Přejme si aby u nás i ve skutečnosti byli tak stateční policisté jako detektiv Joona Linna v této knize. S trochou pozornosti se kniha čte dobře.

Lenka.Vílka
06.06.2014 5 z 5

Kniha se cetla lehce (lehceji nez prvni). Presto me po obsahove strance vic zaujala jednicka, presto dokonale cteni...

Modrina
19.05.2014 1 z 5

Tak tahle knížka mě natolik nezaujala (spíš odpuzovala), že bych musela mít hodně velký čtenářský absťák, abych si od této autorské dvojice ještě něco přečetla..

princesse
16.05.2014 4 z 5

Moje druhá kniha od této autorské dvojice. Přečteno rychle, čtivé a záživné čtení. Četla jsem již lepší krimi, ale určitě stojí za přečtení. Příběh má spád a určitě i zajímavou zápletku. Chystám se ještě na Písečného muže a Svědkyni ohně.

Kočičáci
04.05.2014 4 z 5

Je to moje první kniha od této autorské dvojice, bohužel jsem začala od prosřed, ale musím říct, že jsem byla mile překvapena. Kniha se četla velmi lehce a rychle (přelousklala jsem za dva dny), děj měl svižný spád - možná i proto, že autoři nepopisovali situace moc obšírně a některé scény byly velmi akční až neuvěřitelné. Neměla zdaleka takovou hloubku jako Nesboho či Larssonovy knihy, ale nerada škatulkuji - obzvlášť ne severksou krimi, své čtenáře si určitě najde.
Vzhledem k tomu, že je hodnocena jako slabší kousek Keplerových, tak se těším na další!

swamp
26.04.2014 5 z 5

Hned druhou knihou tato autorská dvojice překonala svůj debut... alespoň dle mého názoru. Napínavý příběh, který má ideální dávku tajemna. Joona Linna je sympatický vyšetřovatel a jsem docela zvědav na pokračování této série.

alibaba72
16.04.2014 3 z 5

Do pulky knihy jsem se nemohl zacist, ale pak me to chytlo a nepustilo. Tato kniha je dle meho soudu vyrazne lepsi nez Hypnotizer.

Yalka
11.04.2014 1 z 5

Na rozdíl od Hypnotizéra, se mi Paganiniho smlouva skoro vůbec nelíbila. Děj vyloženě jako z béčkového akčního filmu (vč. superhrdinů a superpadouchů). Ani forma mi moc neseděla, to psaní je takové studené. Necítila jsem se vtažená do děje.

hlina
06.04.2014 4 z 5

Knížka je určitě čtivá. Všechny postavy jsou velmi originální, u některých jsem se ale musela přesvědčovat, že jsou skutečné. Příběh je dokonale vystavěný. Čtenář je udržován v napětí po celou dobu.

DannyBlakely
04.04.2014 2 z 5

Průměrná knížka.. neurazí, ale ani nenadchne.. aspoň ne mě..

lenka7983
29.03.2014 4 z 5

Trochu slabsi odvar nez hypnotizer ale taky super

MagdaS
19.03.2014 2 z 5

Rozhodně slabší než Hypnotizér. Moc politiky, příběh mi přišel dost vykonstruovaný. Uvidím, co Svědkyně ohně.

reclipse
08.03.2014 4 z 5

Kniha stejně jako Hypnotizér, napínavá od začátku do konce, skvěle vymyšlený příběh, akorát na mě moc politiky, toto téma zrovna v knihách nemusím...

eiramka
05.03.2014 4 z 5

Zajímavý příběh, všechny postavy jsou něčím originální (více, či méně uvěřitelné) - některé kapitoly mi připadaly trochu jako filmový scénář (asi příprava na zfilmování), a na můj vkus chvílemi dost drsné ....ale dobře napsané a za přečtení stojí určitě.

wesulle
03.03.2014 5 z 5

Zprvu mě moc nezaujalo téma pašování zbraní, ale od půlky knihy se vše otočilo a kniha začala být hodně zajímavá. Konec jsem přečetla jedním dechem a byla samozřejmě hodně překvapená. Moc se mi líbí tenhle styl psaní :)

Mišmiš
02.03.2014 4 z 5

tohoto spisovatele miluju. A ani tato kniha nezklamala :-)

malinaT
23.02.2014 3 z 5

Kniha je velmi čtivá a má pád, mně se vlastně kniha líbila... Za mě bych vynechala pár pasáží, a to hlavně - soutěž u bývalé tv star a akce vrtulník... V těchto místech kniha ztrácí na důvěryhodnosti a mně trochu pokazila celkový dojem. Ale! Komu nevadí děj přitažený za vlasy, téměř nesmrtelní akční hrdinové a má rád happyendy téměř až kýčovitého charakteru, je to pro něj kniha jako stvořená :)