Pavilon na písčinách (11 povídek)

Pavilon na písčinách (11 povídek)
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161198/bmid_pavilon-na-piscinach-dpL-161198.jpg 4 11 11

Povídky lyrické, fantastické i dobrodružné, příběhy ze Skotska, Španělska i Tichomoří – ve všech zápolí zlo s dobrem, nad bezprávím vítězí spravedlnost. Obsahuje velkou část Stevensonova díla. V prvním oddílu, nazvaném Osudová preludia, se nalézají povídky Will ze mlýna, Olalla, Nehody Johna Nicholsona, Osudné dveře, Lupiči mrtvol, Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, Markheim. Ve druhém oddílu, pojmenovaném Píseň moří, pak povídky Pavilon na písčinách, Veselí chlapci, Ďábel v láhvi, Odliv.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad

The Pavilion on the Links

Kozel
08.02.2025 3.5 z 5

V češtině vyšlo několik sbírek s povídkami Roberta Louis Stevensona, který se po době útlaku začal znovu (právem) řadit mezi velikány skotské literatury. Jedenáctka příběhů zahrnutá do Pavilonu na písčinách byla vyváženou směsí a příjemným dobrodružným počtením.

Nemá příliš smysl, abych se tu nějak zvlášť (a opakovaně) věnoval stále ohromujícímu (a velmi známému) Podivuhodnému případu dr. Jekylla a pana Hyda. Stejně jako tuto, znovu jsem si užil Markheima pyšnícího se brilantním rozhovorem s ďáblem. Pociťoval jsem pobavení i lehké mrazení v zádech u Lupičů mrtvol. Není ani moc důvodů, abych se blíže pozastavil nad lehce zapomenutelnými povídkami Osudné dveře, za nimiž je vždy nebezpečné tajemství, a příjemně pohádkovým Skřítkem v lahvi, jejichž hlavní motiv je znám v mnoha obměnách.

Chci se pozastavit nad překvapeními, tvořícími další čtvrtinu obsahu. Předně Olalla. Naprosto famózní záležitost s náznakem upírské tématiky a oním kouzlem "nevyřčeného", což je vynikající ingrediencí příběhů 19. století. Dobrodružství okolo Pavilonu na písčinách už patřilo do jiné kategorie, kdy čtenář z mysteriózních povídek první poloviny přejde do akčnějších a Stevensonovi přece bližších vod. Skvostem pak je novela Odliv. Jestli je někde autor jako ryba ve vodě, pak je to na moři. Příběh tří životních tragédů snažících se vyprostit z bídy pirátstvím nabízí nádherné popisy Jižních moří, námořnického života, živé postavy nejrůznějších charakterů i historie. Tady bylo nakrásně vidět, proč je Stevenson mistrem námořnických příběhů a autorem veleslavného Ostrova pokladů.

Ve zkratce řečeno, sbírka Pavilon na písčinách je příjemným čtivem. Odlehčeným, tematicky pestrým, literárně vytříbeným souborem. Ač jako u každé sbírky platí, že není od začátku do konce vrcholem, nabízí nejeden styčný bod od nějž se dá odrazit k plavbě velmi zážitkové.