Bouře mečů
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně série
Třetí díl cyklu Píseň ledu a ohně zastihuje přeživší hrdiny v překotných událostech. Název knihy Bouře mečů doslova a do písmene vystihuje vražedné tempo, v němž George R. R. Martin pokračuje ve svém vyprávění. Královská vybíjená pokračuje, a i když rod Starků nadále drží sever, nad Robbem se stahují mračna, a také jeho sourozence čeká nejedna těžká zkouška. Tyrion stále obtížněji manévruje mezi intrikami vlastní sestry, která větří příležitost rodu Lannisterů na ovládnutí Západozemí. Zdivočelí se odhodlají překročit Zeď a Jon Sníh učiní závažná rozhodnutí. A Daenerys? Krom krmení rostoucích draků musí posbírat armádu, jež jí pomůže znovu dobýt její dědictví – všech Sedm království. Epické vyprávění s desítkami jednajících postav se díky seriálu HBO stalo nejúspěšnější fantasy ságou od dob Pána prstenů. Na celém světě má miliony nadšených fanoušků, kteří netrpělivě čekají na každé pokračování. Píseň ledu a ohně vychází v novém překladu a úpravě.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno:Originální název:
A Storm of Swords, 2000
![Hory Hory](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/3947/3947.png?v=1381127926)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nebudu zde opakovat to, co jsem napsal již u předchozích dílech (tedy samá chvála), protože to samé platí i tady. Zde mi přišlo, že se knížka drobně odlišuje již ve více bodech od seriálu (respektive seriál od ní :) ) než v předchozích dílech, což vidím jako pozitivum. Díky tomu i známý děj (díky seriálu) mě dokázal vždy něčím překvapit a hlavně opět hodně věcí dovysvětlit. Knížka je prostě dějově obsáhlejší, košatější a i znalcům seriálu může přinést něco nového. Za mě opět 5*
![MarkétaLore MarkétaLore](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68985/m_68985-ed5.jpg?v=1459854945)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Je to už dlouho co jsem knihu četla, první 4 knihy se mi moc líbily, ale tady musím ubrat, vadilo mi to násilí, kapitoly s člověkem co vypálil zimohrad jsem přeskakovala, tak moc mi to vadilo, a přišlo mi to pouze jako snaha autora šokovat, i když nic nového nevymyslel. Přišlo mi to jako, když nevíš jak dál, hoď tam nějáký mučeníčko, někomu nech něco ufiknout( nechci prozrazovat děj) a je to v suchu.
Přestože jsem prvním dílům dala pět, nechápu jak to může být druhá nej kniha vůbec.
![Kormorán Kormorán](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/3601/3601.jpg?v=1381127923)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Králokat Jaime, Oberyn Martell, Rudá svatba, Jon a Ygritte, Zmije proti Hoře... Těžko soudit, jestli je Bouře mečů nejlepší díl série, každopádně jde ale o brilantní fantasy plnou skvostných postav a nezapomenutelných momentů, které člověk může číst pořád dokola. Natěšenost na Hostinu pro vrány obrovská!
![Barča 008 Barča 008](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48748/m_48748-oXs.jpg?v=1509915127)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Série už mi nepřijde ani dobrá, ani špatná. Po prvním dílu jsem byla strašně zvědavá, ale všechno trvá tak dlouho, že to ze mě vyprchává. Knihu jsem ještě nedočetla - prokládám ji stravitelnějšími kousky a tuhle si nechávám na víkendy, kdy mám čas se jí postupně prokousávat. Na další díly už tolik spěchat nebudu.
![Richie1 Richie1](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27303/27303.jpg?v=1381127969)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Třetí díl série jsem si vychutnával. Četl jsem vázanou knihu (skoro 1200 stran), ale neměl jsem pocit, že je to zdlouhavé či nudné ani na okamžik. Martin v podstatě rozdělil celý příběh na popisy osudů několika klíčových osob, jejichž životní cesty se víceméně protínají, ale také často žijí "vlastním životem". V souhrnu pak představují monumentální fresku fantasy světa, který oplývá stovkami konkrétních osob, zvířat, fantasy tvorů a především barvitou historií. Martin věnuje často pozornost i přírodní či místní scenérii, což dále slouží k většímu procítění celého děje.
Autor se nebojí ukončit životy i některých klíčových osob - také tím mi je jeho dílo sympatické - není to žádná love story, ale tvrdá realita středověkého fantasy světa.
Po přečtení tohoto dílu jsem opět napjatý, jak bude sága pokračovat - našlápnuto má výborně.
Nezbývá mi než ohodnotit Bouři mečů pěti hvězdičkami.
![valda valda](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/7361/valda-N8w.jpg?v=1540854486)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Třetí díl písně ledu a ohně. Bylo pět uchazečů o trůn. Teď už jsou jenom čtyři. Za záhadných okolností to schytal chrabrý Renly. Kdo ze zbývajících získá trůn? Podivínský Stannis Baratheon a jeho tajemná čarodějnice Mirri Maz Dur, krvežíznivý mladý král Joffrey Baratheon a jeho matka Cersei, její milenec a bratr Jaime, její druhý bratr trpaslík Tyrion a jejich otec Tywin.
Udatný strážce severu Robb Stark a jeho matka Catelyn nebo šílený Theon Greyjoy?
Z dalekých zemí se se svými spojenci a draky blíží Daenerys Targaryen pomstít vyvraždění původního královského rodu.
Na severu Jon, bastard Starků, míři za Zeď překazit plány Divokých.
Co se stalo s Catelyninými dětmi Brandonem a Rickonem, a o co se pokoušejí Meera a Jojen Reedovi z rodu, žijícího v neprozkoumaných bažinách?
Jak do toho všeho zasáhne Beric Dondarion a jeho válečný kněz s plamenným mečem Thoros z Myru nebo vypočítavý rod Freyů?
Musím říct, že pokud jsem psal, že v předchozím díle jede Martin skoro na maximum, tak v tomhle díle se ještě o kousek posune. Pro mě zatím nejlepší díl. Potvrdilo se Martinovo pravidlo, že žádná z postav si nemůže být jistá životem. Všechny dějové linky, a že jich je požehnaně, jsou skvěle propracované. I když už jsem si taky zvykl, že sem tam proběhne něco ve stylu Deus ex machina, ale tady přece nejde o nějaký realizmus, ale o pořádnou porci zábavy.
![Tom121 Tom121](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Darthvader77: Taky jsi mohl označit spoiler. Ne všichni mají přečteno nebo dočteno při čtení komentů. A když už, tak se nejedná o Sandora Clegana (Ohař), ale o jeho bratra Gregora Clegana (Hora)
![gabbinka gabbinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/76_/76354/m_76354-XqZ.jpg?v=1459855056)
Naprosto se ztotožňuji s komentáři, které tu již jsou... Sága je to úžasná, knížky miluju a jsem zarytý fanoušek :) Ovšem... Jsem jediná, koho zarazil až přehnaný počet překlepů v tomto díle? Opravdu jich nebylo tak málo, abych nad tím mávla rukou, takže nedá mi to a musím to zdůraznit. Teď čtu Hostinu pro vrány a tentýž problém - někdo asi odfláknul svou práci :-/
![cl3rick cl3rick](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69374/m_69374-6rO.jpg?v=1459854945)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nejlepší fantasy sága a Bouře pro mě nejlepší díl. Neuvěřitelné zvraty, nečekaná úmrtí, skrytá tajemství, prostě vše, co Martin umí tak nádherně prodat. Má to sice přes tisíc stránek, ale i tak jsem to dal jedním dechem. Nezapomenutelné.
![darthvader77 darthvader77](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67505/m_67505-kFD.jpg?v=1459854944)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Jestliže sere odejdete, předtím než řeknete její jméno budu váz pronásledovat po všech sedmi peklech. ELIA Z DORNE!!!!!!"
Pravděpodobně vrchole celé Písně(zatím). Proběhne zde nejvíc dějových zvratů za celou knihu, osudy jsou čím dal spletitější a nabírají víc a víc obrátek. Martin zase brilantně vypraví a já mu to znovu neskutečně žeru. Především ovšem v téhle knize je moje nejoblíbenější scéna z celé písně epický souboj Oberyn Martell vs. ser Sandor Clegane, který mě snad emocionálně zasáhl víc než Rudá Svatba. A seriálová verze ať se jde zahrabat.
![Pawlisman Pawlisman](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51645/m_51645.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zcela jiste nejsilnější a také nejlepší díl. Díky dvojce, která připravila krásné podhoubí, může třetí díl být víceméně vrcholem s většinou námi známých postav a s možnými drsnými zvraty, tak jako literatura do dnešních dob příliš nepocítila. Zabít hlavního hrdinu? A dalšího? Proč ne, postav je tu spousty a každá má své. Skvěle vytvořený svět, který navazuje na dědictví Tolkiena. Jen tu máme méně fantasy a více těch intrik, které svět provází od jeho kolébky. Martin se strefil do černého.
![Greene Greene](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
EPICKÉ!!! Po úžasném Střetu králů nám Martin naservíroval další extra porci brutality a intrik. Všechny postavy jsou do detailů propracované a celá kniha se četla moc pěkně. Druhá knížka se mi však líbila asi jenom o malinko víc. Tady se však asi víc zabíjelo,autor si s postavami hraje jako s figurkami a dělá si s nimi co chce. Musím si od Bouře teďka trochu odpočinout, bylo to opravdu náročné (obzvlášť já- čtu to všechno v Aj), ale rozhodně se těším na další knihu. A jestli mám přečíst ještě další čtyři knížky (2 vydané a 2 chystané), budu si muset počkat. Ale to čekání stojí za to. Pokud si knihy budou udržovat úroveň kvality knihy číslo dva a tři, budu nejšťastnější člověk na světě :)
P.S. - Martin je člověk, kterého se opravdu a upřímně bojím. :D
![Martinka 135 Martinka 135](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
K mému zklamání - předchozí dva díly mne bavily mnohem více. Nejspíš to bylo způsobeno jednak narůstajícím počtem chyb v českém překladu (které mě opravdu iritovaly), jednak tím, že v tomto díle bylo věnováno hodně prostoru Arye na úkor dalších postav. Zrovna Arya nepatří mezi mé oblíbené hrdiny, což sice neznamená, že o ní nečtu ráda, ale domnívám se, že rozptýlení vyprávění mezi více postav (nebo s většími odstupy) byla šťastnější volba. Když už byla popáté ob jednu kapitolu pouze ona, začínalo mě to unavovat.
Toť jediné k mým výtkám, jinak je příběh samozřejmě mistrovsky vystavěn.
PS: Také mi trochu vadí, že některá jména jsou překládána do češtiny a jiná ne. Když už se překladatel rozhodne jména "počeštit" (což mi nijak nevadí, připadá mi to spíše roztomilé), měl by se toho držet tam, kde je to možné.
![Aniga Aniga](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43641/43641-Uz8.jpg?v=1438880967)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak již tady zaznělo, i pro mne zatím nejpovedenější kniha ze série.
Od začátku do konce mne děj bavil, bylo tam plno zvratů, některé kapitoly neuvěřitelně povedené, rudá svatba dokonalá, nevěděla jsem koho bude a jaká bude. Čekala jsem někoho jiného :) , ale to se mi také splnilo. Konec byl velice napínavý až do poslední stránky.
Nejde jinak než dát za pět hvězdiček a doufat, že další díl se mi bude také číst tak skvěle.
magie středověk rytíři králové války pomsta bitvy Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2000 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
Super, sice místy trochu moc popisné a občas se v těch všech rodech ztrácím, ale jinak ani tento díl mně nezklamal!!! Epilog mně lehce šokoval :-)