Píseň oceli
Michaela Merglová

Píseň oceli série
1. díl >
Každý příběh někde začíná. Tenhle shodou okolností mezi stehny jedné vdané paničky a končí, no končí tam, kam se může dostat jen fantazie jedné z nejtalentovanějších autorek české fantastiky. Básník Minangar nemá v kapse ani vindru a doma v Údolí ho čekají leda tak modřiny od nakrknutého manžela, kterému chodil za ženou. Ani horal Cuchenan na tom není o moc lépe, po smrti mistra kováře, jemuž sloužil, se sbalil a odešel na jih za nejistou budoucností. Osud je ale svede dohromady, a tím začíná cesta za dobrodružstvím, na níž nechybějí draci, démoni z lesů, král zlodějů a samozřejmě spousta žen! Zaposlouchejte se do písně oceli, která se vydává ke kořenům toho nejlepšího z žánru fantasy.... celý text

Je to taková slepenina, slátanina. Vykrádání oblíbených fantasy knih, postav a jejich námětů. Ale prostě to nefunguje.
A ty popisy soubojů, tak to je hodně špatný.

Chtel bych podporit autorku i jine ceske autory fantasy literatury. Je dobre vedet ze mame nadejne vyhlidky v tomto zanru. Uz kdyz jsem se rozmyslel, jestli knihu cist, vahal jsem.. komentare nekterych me nahlodaly. Inu davam 3 hvezdy a to hlavne z techto duvodu:
1. Nedokazal jsem pres srdce prenest to, ze vykradla namety jinych autoru. 12ka jako by vypadla ze Stehlikove (naslouchac), Hlavni postavy ze Zaklinace, krypl na voziku z Game of Thrones a tak dale a tak dale od prvniho slova do posledni tecky jsem to mel porad v hlave a neslo se toho zbavit. Smutne a rozhodne zklamani.
2. Ta zvracena potreba zdrobnelinkovat hlavni postavu jako : Cu me vytacela az do nepricetnosti? Byla to snad netflix nemoc zalibit se LGBT?
3. Dej plochy, s minimem originality, hloubky, zapletky snaha tam byla, ale zadne skryte umysly, taktizovani, zadne prekvapeni, zvraty niceho z toho se vam v knize nedostane. Kniha je v tomto ohledu cernobila, stejne jako nedostatecne vykresleny svet. Skoda.
4. Kniha je zsenstila. Divci srdce jasa, chlap to prekousne jde na kazde strance poznat, ze to psala zena. Neni to syrove, doba neni dobre vykreslena. Mnohe sceny se snazi hrat si na drsnou atmosferu ale kniha na to nema.
Celkove se jedna o levnou cinskou napodobeninu, ktera nekoho mozna pobavi, ale jine dost zklame. Na zaver bych rad vyzdvihl nektere literarni obraty, prirovnani a sem tam i dobre pojeti. Merglova ma talent a treba bude jeji pristi nevykradena fantasy lepsi. Pokud chcete dobrou fantasy, sahnete jinam treba k Anthony Ryan (stin krkavce) nebo Archiv bourne zare ci zminovane Hra o truny.

Říkal jsem si, že sáhnout po české fantasy může být risk, ale... Nebyl. Kniha se mi v zásadě líbila. Oddechovka, která byla plná humoru. Různých akcí. Úkoly pro hlavního hrdinu byly přiměřeně dávkované, nakonec tak nějak zdárně slepené dohromady. Nečekejte příběh s kupou dějových linek, ale spíše jakousi přímočarost. Pokud by člověk chtěl složitý příběh, sáhne třeba po Malazské knize padlých. Tohle bylo tím, jak bylo vše průhledné, vlastně osvěžující. Super.

Řekla bych, taková holčičí fantazy, nic pro čtenáře Kotlety nebo Kulhánka. Líbily se mi vtipné dialogy mezi hlavními postavami, popisy bojových akcí nic moc, asi si autorka o tom moc nenačetla, ale celkově to byl takový zlatý střed.

Bavilo mě dobrodružství a cestování s na první pohled nesourodou dvojicí, kdy časem v sobě navzájem našli přátelství a bezvadně se doplňovali. Drakobijec a písničkář mě často rozesmali svými vtipnými rozhovory a nezdary. Celkově jednoduché, akční, úsměvné fantasy a věřím že k líbivosti napomohlo i to, že jsem poslouchala jako audio.

Průměrná fantasy plná nesmyslů, často strašných spojení slov a děsných(avšak nejspíš hrozně originálních) jmen.
Pokud dokážete úplně vypnout, nejspíš si příběhy užijete, kniha se čte fajn. Ale co, je to fantasy, tam je přece možné úplně vše.. :D

Fantasy, které se tváří jako určené pro dospělejší publikum (neb obsahuje sexuální scény), leč ve skutečnosti připomíná spíš mizerně napsanou pohádku. Souboje jsou popsány citoslovci (bum, prásk, třísk) jako tomu bývá u dětských knížek a tento dojem ještě umocňují infantilní verše a "humorné" rozhovory hrdinů, které jsou na úrovni mateřské školy. :( :( Mnohokrát oceňovaná autorka bohužel ani tentokrát nepřináší ucelený text, nýbrž pouhou sbírku povídek, které jsou navíc i plné faktických chyb a špatně zvolených slovních spojení. Postavy připomínají karnevalové kostýmy, které autorka střídavě převléká, leč nedokáže jim vdechnout duši, díky čemuž pak mnoho rozhovorů působí až schizofrenicky. A hlavní představitel Minangard má myšlení ženy. Velmi smutný počin na poli české fantastiky. :(

Příjemné, bláznivé, svižné čtení. Moc se mi to líbilo a jdu na druhý díl.
***
"Kdyby tě něco přepadlo, tím ostrým bodej tak dlouho, dokud se to nepřestane hýbat. A klidně i chvíli po tom."
"Já vím, jak zacházet s dýkou!"
"Vážně? Kolik chlapů už jsi bodnul?"
"Jednoho."
"Koho?"
"Ehm... Sebe. Omylem. Ale i to se počítá!"
***
"Vždycky jsem si myslela, že se zachraňují princezny. "
Cuchenan se zašklebil. "Však on básník je taková princezna. Ale neříkej mu, že jsem to řekl. "
***

Jestliže je autorka bývalou klientkou Jedličková ústavu pro mentálně postižené,k výtvoru blahopřeji. Pokud ne, smůla.
Příběh kde logika nemá ani nohy,kde se souboje popisují citoslovcí "bum,sek,prásk,pích",kde bard nosí harfu,(aniž by se autorka vůbec pokusila zjistit jak je velká nejmenší harfa),zaklínadla jako z časopisu Ohníček a erotika jako z Mateřídoušky....
"Dítě dělá vyrval jako medvěd v říji"
"Ruce i paty trhaně zatínal do podlahy"
"Rozsekli mu záda"
"Kůň plive."
"Prameny deště."
Za mě totální odpad, který si nezaslouží ani místo jako podložka pod rozviklanou skříň.

Osudy dvou ztracenců se sejdou a spojí. Z jednoho se stane bojovník, člen vládcovy družiny, a z druhého populární bard. Každý z nich je jiný, ale možná právě pro tu diametrální odlišnost se báječně doplňují. Oba mají však smysl pro čest a spravedlnost a i když to někdy zatraceně bolí, jeden druhého nenechá na holičkách. Dobrodružství, jež spolu prožívají jsou plná nebezpečí a zvratů, rovněž se však najdou i vtipné momenty. Jako je třeba rada drakobijce Cuchenana bardovi Minangarovi, který v životě bodnul tak akorát sebe: "Kdyby tě něco přepadlo, tím ostrým bodej tak dlouho, dokud se to nepřestane hýbat. A klidně i chvíli potom." Jsou tu vtipné dialogy, které spolu hlavní hrdinové vedou a které posouvají děj kupředu. Rozhodně nepohrdnu dalším dílem!

Trošku jsem se obával, že se bude jednat o povídky, které na sebe nebudou navazovat, jako třeba Zaklínač. O to více jsem byl překvapený jak příběh krásně odsýpá. Jednoduché, krásné...prosě klasika v novém hávu.

Napětí, dobrodružství, vtip. Nic z toho knize nechybí. Veselý příběh o dvou kamarádech, povahou i vzhledem zcela odlišnými, kteří na svých putováních zažívají radostné i smutné chvilky. Tu potkají v lese babici do spřádá osud, jindy trolla, draka a nebo se zase perou s bandou lapků.
Příběh se odehrává ve světě hradů, bojovníků a hlubokých lesů.

Česká variace na Geralta s Marigoldem, Royce a Hadriana a mnoho dalších. Je z toho cítít až moc inspirace 90.kovými fantasy, a trochu Kelstké mytologie. S moderní Fantasy to nemá moc společného. Sapkowski, Gemmell atp hlavní inspirace....Nenadchne, neurazí...

Skvělé a příjemné vyprávění. Míša umí a dokazuje to. Kniha se čte téměř sama a rozhodně nadchne každého fanouška fantasy. Za mne velmi povedený kousek :) nemám co vytknout. S chutí jdu na druhý díl.

Příjemná fantasy záležitost, psaná formou chronologicky řazených povídek, ve kterých se moderní postupy solidně doplňují s pocitem staré dobré klasiky. První příběh mě až tak neoslovil - ač pěkně napsaný, byl jaksi naivní, nedotažený, zkrátka z toho zavánělo: talentovaný amatér oprašuje svůj šuplík a jde s kůží na trh. Postupně jsem si však zvykla na poněkud jednoduchého hrdinu bez bázně a hany, sloužícího coby múza záletnému bardovi. Hodně dialogů, málo popisů, nechybí dobrodružství, romantika, kouzla, ke slovu se dostávají meče i bystrý rozum... snad jen to vtipkování bylo (na můj vkus) často z infantilního soudku.
Nemít v žánru tolik najeto, jistě bych hodnotila lépe, přesto je mých 75% velkou poklonou autorce, jejíž tvorbu hodlám se zájmem sledovat.

Po delší delší době jsem sáhla po České fantasy a bylo to skvělé překvapení, celkem rychle jsem ji zhltla. Mohu jen doporučit.

SKVĚLÉ
Knihu jsem vybral v rámci podpory českých autorů a na základě pozitivních recenzí.
Skvělé fantasy vyprávění, které má tempo a styl.
Bohudík se autorka vyvarovala nějakých fantasmagorií, aby byla zajímavá a právě proto je kniha super. Letos vyjde poslední díl trilogie, takže si ji dám s chutí ještě jednou

Příjemné překvapení. Jestli jste trochu naštvaní na Sapkowskiho, že se fláká a nepíše, tady si spravíte chuť. Centrální dvojka jsou dobrý týpci. Příhody jsou zábavné, vtip se taky často najde a pozoruhodné jsou popisy Marigoldových, pardon, Minangarových milostných dobrodružství. Trochu dětinské znázornění soubojů lze snadno odpustit. Výborná audiokniha, kde se musíte usmát pokaždé, když bard řekne "Cu?".

Mladá česká spisovatelka - splněno
Oblíbený žánr - splněno
Musím říct, že ze začátku jsem si podoby se Zaklínačem uvědomovala hodně. Ale na konci jsem na to úplně zapomněla :o) nebýt komentářů tady, tak si na to nejspíš nevzpomenu :o)
Nečekejte nic nového. Nic jedinečného. Žádné velkolepé dílo.
Ale dobré to rozhodně je.
Audiokniha - Jsem nadšená!
Úžasný přednes pana Meduny!
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
I přes to, že jsem tu četla ne úplně lichotivé recenze, tak jsem se do knížky pustila. Musím souhlasit, že to působí trochu jako vykrádačka jiných fantasy knih, ale v tomto případě mi to nevadilo. Příběh příjemně plyne, hlavní postavy jsou mi sympatické a jejich dobrodružství a rozvíjející vztah mě baví. Knihu jsem brala jako odpočinkovou četbu na dovolenou a moje očekávání splnila.