Pohádky (54 pohádek)
Hans Christian Andersen
S touto překrásnou knihou se ocitnete v kouzelném pohádkovém světě, kde vždy nakonec dobro zvítězí nad zlem a špatné činy jsou po zásluze potrestány. V knize na vás čekají pohádky: Statečný cínový vojáček, Sněhová královna, Malá mořská víla, Červené střevíčky, Ošklivé káčátko, Starý dům, Brouk, Malenka, Křesadlo, Slavík, Císařovy nové šaty, Princezna na hrášku.... celý text
Dnes již klasické pohádky, u kterých by se některé děti mohli i začít bát. Jsou zde klidné pohádky ať je to Hloupý Honza nebo Císařovy nové šaty, ale pak i drsnější jako Sněhová královna nebo Cínový vojáček. Celkově ale jsou pohádky výborné a skvěle napsané
Krásná kniha pohádek pro dospělé. Vždycky, když jdu kolem rybníka,kde plavou labutě, vzpomenu si na pohádku o ošklivém kačátku. Nejraději mám tu o křesadle a o princezně na hrášku.
Andersenovy pohádky jsou na můj vkus až moc reálné, ocení je spíš dospělý čtenář než dítě.
V knížce jsou spíše známější Andersonovi pohádky,ale v každé najdeme nějáké poučení.Žádná pohádka není příliš dlouhá a pro děti je rozhodně dobrá
Andersenův svět pohádek je povětšinou hodně těžký, drsný, místy až drastický a ne vždy vše dobře dopadne. Alespoň se to takto daleko víc blíží k realitě.
V pohádkách jsou vykresleny různé lidské povahy, poselství a odnáším si z nich více než z "obyčejných" pohádek.
Některé pohádky jsou skvostné, některé horší a některé alespoň zachraňuje úžasná ilustrace pana Trnky.
Četla jsem v květnu 2007. Podle mých poznámek:
Pohádky nejsou jen o pohádkových bytostech, nebo o lidech, ale často o věcech. Některé jsou spíš pro dospělé, některých jsem se jako dítě bála.
Citát:
"Každý je chytrý, po činu."
Část díla
- Běžci 1858
- Bouře štíty přenáší / Bouře štíty přendává / Búrka štíty prenáša / Vítr štíty přenáší 1871
- Brouk / Chrobák 1879
- Čajová konvice 1879
- Čápi
2000 | Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek) |
1979 | Sněhová královna |
1956 | Pohádky a povídky 1 |
1969 | Flétnové hodiny |
2000 | Sněhová královna a jiné pohádky |
Poprvé jsem přečetla pohádky Chrise Andresena,mnoho jsem znala zfilmované a ted jsem mohla porovnat originál.Pohádky z veliké části se líbily,ale pár pohádek mi úplně nesedlo a nečetli se mi svižně.To,ale nemění fakt,že patří mezi velkého pohádkového spisovatele.