Strážci dobra
Michaela Burdová
Poselství jednorožců série
Vydejte se za dobrodružstvím do Lilandgarie, země posvátných jednorožců! Jednorožci jsou ztělesněním dobra, a dokud drží pohromadě, nemá zlo šanci zmocnit se vlády. Jeden z jednorožců se však ztratí a dobro je narušeno. Černý čaroděj chce ovládnout celou Lilandgarii. Vypouští z temnoty odporné nestvůry a snaží se najít ztraceného jednorožce, aby zničil dobro jednou provždy a osvobodil z hlubin temnot nejmocnějšího démona všech věků a světů. Do Lilandgarie se proto vracejí elfové, aby pomohli zachránit dobro a opět nastolit rovnováhu světa. 1. vydání.... celý text
Takové lehké a nenáročné čtení, ale má v sobě jakési kouzlo že mě to strhlo.Občas se musí člověk prokousat delšími popisy ale oceňuju že to místy připomíná moje oblíbené knížky - Pána prstenů a Eragona, ale i další. A jednorožci jsou super :-)
Kniha má hrozně zdlouhavý děj, musela jsem se přemlouvat, abych četla dál. Nemohla jsem se do knihy začíst. Nudily mě sice krásné, ale strašně zdlouhavé popisy. Doufám, že další díl bude napínavější. Taky už mi vážně lezlo na nervy, jak je v knize pořád dokola zniňováno, že jednorožci nejsou zvířata, ale samotné dobro. Ale i přesto musím ocenit styl autorčina psaní, různorodost a pestrost textu.
Mě to bavilo, hlavně ty popisy.. krásně napsaná fantasy taková odreagovačka.. Nejvíc mě bavily hlášky Snížka :) Jdu hned další díl :)
Nedočteno. Já vím, že nejsem dávno cílovka a že Michaela byla hodně mladá, když tohle psala. Ale tak strašně mi to připomínalo školní sloh, že se to prostě číst dál nedalo. Ale klidně bych ukázky zařadila do učebnic k popisu a k líčení.
Tato knížka se mi líbila, pěkný děj, dobře napsané postavy a krajinu popisovala nádherně...
Kniha s příběhem a tajemstvím. Ač ze začátku působí jako kniha pro děti, ukáže svou podstatu a právem patří mezi úspěšné Fantasy/Young Adult příběhy. Nic není uspěchané, příběh hezky přechází do dalšího dílu. Každá postava má svůj příběh a Snížek se svým důvtipem dodává odlehčenou atmosféru. :)
I když se mi knížka líbila, musím dát pouze 3 hvězdičky. Přišlo mi, že se některé věci neustále opakují, pořád bylo zmiňováno to stejné (třeba to, že jednorožci nejsou zvířata, ale vlastně samotné dobro), což mě hrozně štvalo. Dále jsem musela překousnout hrozně dlouhé popisy, ať už prostředí, nebo postavy. Příjemně mě ale překvapilo to, že to nebylo určeno pro malé děti (aspoň myslím), což jsem usoudila podle všech těch bitev a příšer. Jsem ráda, že jsem se konečně donutila k přečtení a určitě si přečtu i pokračování.
Hezká, milá knížka bez hloubky se sympatickými postavami. Pěkné, oddychové čtení s pohádkovým nádechem. Jediné co bych vytkla jsou některé věci, možná nevědomky okopírované z jiných knih. Král Leodhen nápadně připomíná krále Theodena, démon Gorlog démona Balroga. Já sama Eragona nečetla, ale od mnoha lidí jsem slyšela že se mu Poselství v některých částech také dost podobá. Ale co, hezky jsem di početla, tak odpustím.
Jsem rád, že jsem narazila na českou autorku, která mě bavila, ale musím uznat, že kniha postrádá "hloubku". Je to jako kdyby někdo splácal spoustu nápadů z různých příběhů dohromady. Ale jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
Stále u mě od autorky vyhrává série Syn pekel, ale ani tohle nebylo vůbec špatné. Zase jsem se krásně začetla a stránky ubíhaly jedna za druhou. Jen, když to tak vezmu, celou knihu putovali jen za jednorožcem. Ale rozumím, nejprve je třeba představit místo konání a pak se teprve pouštět do války. I když, jedno mě celý příběh vážně sžíralo; Veraginovo tajemství. Nespočetkrát jsem si pokládala otázku, kdy už ho odhalí a on je konec a ono nic. No nevadí, alespoň vím, co čekat v příštím díle.
Co se týče ostatních postav, opět jsem příliš nemusela Aranis, ale v jejích úvahách spojených s přírodou a dobrem jsem s ní souhlasila. Falien mi z nich nejvíc lezl na nervy a Eleas se chová jako pravý elf. Jeho, Veragina a kočkoroha Snížka jsem si oblíbila nejvíc. Hlavně ty jejich slovní přestřelky mě skoro pokaždé rozesmály.
Z knihy jsem byla trochu překvapená. Podle obálky jsem si myslela, že půjde o hezké čtení plné jednorožců. Ale tohle? Vždyť tam je skoro na každé kapitole nějaká rvačka! Proto jsem si začátek moc neužívala, ale když jsem se vzpamatovala z prvního šoku, začal se mi příběh postupně líbit.
Co se týče postav, tak mým hrdinou je jednoznačně Eleas! Ten na mě působil jako jediný z celé skupiny sympaticky a rozumně...
Moje celkové hodnocení zní asi takto:
,,Knížka mě bavila, ale má mnoho nedostatků. Pěkné oddechové čtení, které vás upoutá, ale dlouho si ji pamatovat nebudete..."
Abych tak pravdu řekla, od knihy jsem nic moc nečekala. Kniha mne nezklamala, bylo to milé čtení, taková oddechovka, ale není to ten typ knížek, který by mě nenechal usnout. Děj mi místy připomínal Pána prstenů, lev mi zase mírně připomněl Narnii, třeba se těmito knihami Míša inspirovala. Zápletka je spíše pro mladší, tak do třinácti-čtrnácti let. Postavy jsou fajn, měla jsem ráda i Aranis, i když mi občas lezla na nervy ta její dokonalost. O Falienovi a Lavril se nebudu vyjadřovat, Eleas mi přišel jako jediný ze skupiny, který má opravdu rozum, i Veragina jsem měla moc ráda, hlavně ty jeho slovní přestřelky s kočkodlakem Snížkem, kterého si nejde nezamilovat.
Na knihu mám pozitivní názor, i přes drobné nedostatky se mi líbila. Doporučuji jako oddechovou četbu, pro ne moc náročné čtenáře. Obálka je sice pěkná, ale na můj vkus trochu dětská. Dávám čtyři hvězdičky.
A já si myslel, že to bude takové sladké a ta knížka je vlastně SAMÝ BOJ! Takže pokud jste desetiletá holčička, která miluje jednorožce a nesnáší bojové knihy, tak zrovna vám tuto knihu nedoporučuju.
Jako každá knížka od spisovatelky i tato je velmi úžasná a dobrodružství elfů a Veragina mě moc bavilo. Už se teším na čtení dalších dílů.
2013 | Vlčí krev |
2010 | Zrada temného elfa |
2008 | Strážci dobra |
2014 | Prokletí |
2013 | V moci démonů |
(Z OSOBNÍHO ARCHIVU - přečteno KVĚTEN 2013):
V Lilandgarii se ztratil jeden z posvátných jednorožců a rovnováha mezi dobrem a zlem je narušena. Černý čaroděj Valgar přemohl kletbu, která na něj byla svržena a snaží se zničit dobro jednou pro vždy. To se ale nesmí stát. Elfská princezna Aranis, jíž se dotklo proroctví, musí jednorožce najít a společně se svými přáteli zachránit svět před zlým Valgarem a jeho mocí. Dobro musí zvítězit, ale nic není nikdy jisté.
Při čtení je dost znát, že tuhle knihu napsala autorka jako svou prvotinu a ne v příliš vysokém věku. Je dost znát, že autorka ještě nebyla tolik zkušená. Na druhou stranu i tak byl příběh velmi zajímavý. Místy opravdu napínavý a člověk jen dychtivě otáčí stránku za stránkou. Četlo se to velmi rychle a jednoduše. Nejvíc se mi líbily popisy krajiny a postav. Vše je hezky do nejmenších detailů popsané a je snadné si prostřední a postavy živě představit. Já osobně mám radši, když si můžu děj dokonale představit a prožívat ho tak naplno, než číst jen rozhovory mezi hrdiny. Tohle je rozhodně velké plus.
Co se týče samotných postav, nejspíš se nenajde žádná, kterou bych neoblíbila. Aranis byla dost fajn. Ale někdy mi přišla taková zvláštní. Nevím jak to popsat. Ale na budoucí královnu se někdy chovala tak nějak moc děcky. Veragina jsem si oblíbila opravdu dost, ale mé největší sympatie si získal Snížek. Ten byl naprosto úžasný. Jeho hlášky mě nejednou rozesmály a už od první vteřiny, co přišel na scénu to byl můj favorit. :D
Děj byl chvílemi takový zvláštní, ale jak už jsem říkala, na to, že je to autorčina prvotina to nebylo zas tak špatné. Četlo se to hezky. Nic co se odehrálo tam nebylo zbytečně. Všechno tak nějak souviselo ze vším a to se mi moc líbilo. Několikrát jsem byla dokonce i zaskočená tím, jak se to postupně vyvíjelo.
Myslím, že by to nejspíš nešlo srovnávat s jejími nedávno vydanými, novějšími knihami jako je Syn pekel nebo Křišťály moci, což je má srdcovka. Na druhou stranu je to hezký poutavý příběh spíše pro mladší. V tomhle ohledu je mi to ale jedno. Knížky od Míši Burdové se mi vždycky hezky a rychle četli a tahle není žádnou výjimkou. Její styl je prostě úžasný a to jak dokáže vše popsat je prostě něco neuvěřitelného a kouzelného. Takže i když s této knihy nejsem tolik unesená, jako s těch ostatních, rozhodně nejsem ani zklamaná. Naopak, líbilo se mi to! Když to tak shrnu, rozhodně to nebyl špatný začátek.