Poslední kabriolet

Poslední kabriolet
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124491/posledni-kabriolet-124491.jpg 5 1167 1167

Ten zelený Packard se za třicet let střídání majitelů a pohnutého osudu, jaký mu uchystalo 20. století, téměř nezměnil. O to důvěryhodnější je jako svědek proměn doby a svých majitelů. Z bezstarostných studentů se stávají váleční veteráni, z idealistů pragmatičtí cynici. A z Myrerova románu jedna z nejpůsobivějších generačních výpovědí. Na počátku knihy září ten kabriolet jasně zelenou novotou, a třebaže jde o mužný Packard, říká se mu Císařovna, protože to nejlépe vystihuje jeho vznešenost. Na konci knihy je Císařovnin lesk už zmatnělý, kožená sedadla jsou popraskaná a vůz sám je mírně dýchavičný. Však také přežil tři dekády. Na jeho majitelích zanechaly o poznání hlubší stopy. Bylo jich pět, pět kamarádů a bezstarostných studentů v době, kdy se o Hitlera zajímala víc Evropa než Amerika za mořem. Tam měli jiné starosti: swing Bennyho Goodmana dostával mladé lidi do transu, kdo by myslel na něco jiného, než jak se bavit a užívat si života. Do Tichomoří a na evropská bojiště odjížděli američtí muži houfně a v šoku, i když bigbandy jim k tomu nepřestaly vyhrávat. Domů se vraceli jen ti šťastnější. A z těch zase jen ti šťastnější dokázali bez následků překonat trauma mládí přeseknutého nemilosrdně vedví a pokračovat v životě tam, kde přestali, jako by se nic nestalo. Stalo, ale jediné Císařovny jako by se to netýkalo. Dál zrcadlí na své vyleštěné kapotě přicházející roky i střídající se majitele, kteří vyrostli ze studentů v občany rozporuplné země, obyvatele nevyzpytatelné zeměkoule, kteří se to všechno snaží pochopit a smířit se s rozčarováním, které vystřídalo prvotní radost ze života, se středním věkem, který přišel, když odešlo mládí, a nakonec i s další válkou, která se jich netýkala jen zdánlivě… I když americký autor Anton Myrer (1922–1996) napsal více knih (např. Velká válka), teprve v pozdním Posledním kabrioletu (z roku 1973) se mu podařilo vytvořit jeden z onoho druhu románů, na něž snad nikdo, kdo jej jednou přečetl, už nikdy nezapomene. Tato tklivá, humorná i sentimentální a také tragická generační výpověď o podstatné části uplynulého století se tak zařadila mezi nesmrtelná díla americké prózy. Karel Jerie (1977) je malíř, ilustrátor a zabývá se tvorbou komiksů. Publikuje kresby v novinách a časopisech. Zároveň ilustruje knihy pro mládež a kreslí stripy pro různá periodika. Je členem SVU Mánes a jedním ze zakladatelů občanského sdružení Seqence zaměřeného na podporu komiksu v České republice. V roce 2008 získal první cenu v kategorii profesionálů na Mezinárodním komiksovém festivalu v Lodži v Polsku.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art

The last convertible, 1978

dulinka
30.10.2011

asi jsem divná, ale po 100 stránkách jsem ji vzdala:-(

verusak
29.10.2011 5 z 5

velmi se mi líbila .. až tak, že jsem si ji koupila ... za pár let si ji ráda přečtu znovu :)

Ronie Gray
30.08.2011 5 z 5

Něco podobného jsem dlouho hledala (dlouho), ale vyplatilo se! Fantastické!

dalimoni
02.07.2011 5 z 5

Knihu jsem poprvé četl v nějakých 20 letech a byl jsem z ní nadšen, po cca 15 letech jsem se k ní vrátil a nebyl jsem zklamán ani teď, i když už se to čte trošku jinak než v mladých bezstarostných 20, ale doporučuji, příběh zajímavý, barvitě líčeny události té doby včetně válečných operací a akcí. Ještě jsem si teď vzpomněl na dva citáty z knihy: "Člověk dokáže skrýt před světem všechno až na dvě věci - že je opilý a že je zamilovaný". "Dokud máš své tajemství, jsi jeho pán, jak ho vyzradíš, jsi jeho vězeň"

Lenka142
02.01.2011 5 z 5

naprosto úžasná kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Je inteligentní, poutavá a čtenář doslova prožívá osudy hlavních hrdinů, kteří mají natolik rozdílné charaktery, že se v někom z nich najde snad každý

hančuska
30.11.-0001 5 z 5

Moje úplně nejoblíbenější kniha. Prostě mě dostala a ráda se k ní vracím.

pufina
30.11.-0001 5 z 5

Velmi poutavý příběh, příliš neholduji knihám tohoto tématu, ale tahle mě dostala, držela se mě a nepustila až do úplného konce :-) Pokaždé co ji vidím ve své knihovně, tak nad tím příběhem přemýšlím, ráda se k ní zase vrátím. Doporučuji.

Márinka
30.11.-0001

Už ji mám pár let doma na "hromádce musíš přečíst". Po těchto komentářích ji asi přesunu nahoru :o)

nier
30.11.-0001 5 z 5

Krásná knížka, která mě na začátku chytla a nepustila dlouho po poslední větě...

Parník
30.11.-0001 5 z 5

Úžasné a strhující, jedna z nejlepších knih americké literatury vůbec.

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

........Myrerův Poslední kabriolet je super, ještě lepší je válečný román Velká válka