Postřižiny

Postřižiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215184/bmid_postriziny-McA-215184.jpg 4 1275 1275

Jeden z nejznámějších románů Bohumila Hrabala. Vypráví o krásné ženě správce pivovaru, svérázném strýci Pepinovi i o životě na maloměstě (Nymburk) v době, kdy docházelo k velkým průmyslovým objevům, kdy probíhala překotná modernizace, kdy se "zkracovaly vzdálenosti i časy".

Aleshgang
19.11.2024 5 z 5

Další geniální dílo z pera mistra Hrabala. Co se týče tématu zkracování, to je stále aktuální, vždyť naše postmoderní společnost zkracuje vesměs skoro vše (viz. Tiktok). Co se týče samotné novely, dá se srovnat s novelou Příliš hlučná samota, ne že by si tyto díla byla podobná, naopak představují odlišné typy Hrabalových pábitelů. V Příliš hlučné samotě je to uzavřený Hanťa, který nepotřebuje mluvit s lidmi každou chvíli, zato tady je to strýc Pepin, který se nebojí říci všechno na rovinu i když se to zrovna nehodí, a používá dost zajímavý jazyk, takové chodské nářečí přijde mi. Celkově se jedná o velmi povedenou novelu, kterou, snad poprvé u Hrabala, vypráví žena.

martianekk
06.11.2024 3 z 5

Pro mě zábavný, nápaditý, humorný a nestárnoucí příběh. Trošku složitější sloh, zato spousta mouder a komických situací. I filmové zpracování stojí za to, zejména díky hvězdnému obsazení. Za mě český kultovní román.

kamka1103
01.11.2024 3 z 5

Špatně se mi četlo,předlouhá souvětí, prostě mi nevyhovuje Hrabalův styl. Ale příběh díky filmovému zpracování a hereckému koncertu mě bavil. Asi si tuhle literární filmovou klasiku opět pustím.

withoutchild
27.10.2024 3 z 5

Docela zábavná kniha, ale špatně se to čte, kvůli těm předlouhým souvětím.

laura
23.10.2024 3 z 5

Jako náctileté se mi to líbilo. Teď ale nechápu, CO se mi na tom vlastně líbilo.

Příběh o zkracování vzdáleností, času, sukní i vlasů :) Příběh o jednom pivovaru, jedné velké lásce, nespoutanosti, mládí, o radosti ze života i o bláznovství. O tom, jak se vaří pivo, hlučném strýci i o šplhání na pivovarský komín. O odvaze, byciklech, kremrolích i rozštípaném nábytku a petrolejových lampách...

Kdysi mi to připadalo vtipné. Teď jsem pár scén četla s velkým přemáháním (chudák kocour, chudák pes). Vtipné mi to nepřipadalo vůbec - spíš hodně drsné. Bláznivé. Pitomé.

Ale navzdory tomu z příběhu dýchá nostalgie dávno ztracené doby - jako pavučina vás omotává, vtahuje vás do sebe a vy to cítíte. Vnímáte. Vdechujete. Vy tam JSTE.

Šplháte na komín.
Rozsvěcujete jednu lampu po druhé.
Koupete se v dřevěné vaně.
Vzpomínáte.
ŽIJETE...

(film jsem nikdy neviděla)

Marika Vanova
18.10.2024 4 z 5

Až na dvě příhody, které se mi nečetly nejlépe, to bylo super a poetické. Do postav jsem si promítala herce ze stejnojmeného filmu, jen strýc Pepin vypadal pro mě jinak.

Leňulaaa
11.09.2024 2 z 5

Krásně popsána lidská hloupost, kdy se hlavní hrdinka nechá strhnout módním trendem. Kniha je čtivá, ale nic pro mě.

Anette99
09.09.2024 4 z 5

Kniha samotná se mi líbila, ta atmosféra pivovaru, i příběh, ale hůře se mi četla, Hrabalův styl vyprávění mi úplně nesedl, hlavně ta někdy opravdu dlouhá souvětí. V nejbližší době si další Hrabalovo dílo asi nepřečtu, ale kdo ví, třeba k němu časem ještě dospěju. Na film se určitě někdy podívám.

rafan65
03.09.2024 4 z 5

Pěkný román Bohumila Hrabala který se dočkal krásné filmové verze a úžasného hereckého obsazení. Pokud mám hodnotit objektivně tak filmové zpracování mám radši. Kniha je napsána pěkně ale výkony herců v tomto filmu jsou famózní. Jsem rád že jsem knihu přečetl a tím pádem mužů porovnat obě varianty zpracování příběhu, bylo to hodně zábavné a zajímavé.

Teruberu
16.08.2024 5 z 5

Jednohubka, při které mi jede před očima film a konečně se mi po letech některé věci osvětlily, co jsem ve filmu nechytila.

Kluvo
14.08.2024 5 z 5

Tak Maryša je trochu rozporuplná, zdravo sebavedomá, moderná, ale aj ľahkovážna so sklonmi k sadizmu (asi sa na nej podpísala otcova výchova). No Hrabalov štýl je krásny a Pepinove príhody až Hellerovsky absurdné. Hoci som film videl viac krát (a teraz vidím, že sa dosť silno držal predlohy), čítanie som si užil. No a tú lásku Maryše a Francina, tú im môže čitateľ len závidieť.

munka
07.08.2024 4 z 5

Kniha prečítaná kvôli výzve. Trochu mi vadil štýl rozprávania, ale nakoniec som to zvládla.

evickakyticka
31.07.2024 4 z 5

Mně se Postřižiny líbily. Je to jiné čtení, než na jaké jsem běžně zvyklá. Takový květnatý a občas rozvleklý jazyk mi vůbec nevadil. Paní správcová už navždy bude paní Vášáryová. A psíka Mucka mi bylo líto.

Kabuky
30.07.2024 5 z 5

Jako vždy perfektní čtení.

18LenkA12
25.07.2024 2 z 5

Kniha mě moc nebavila, je tam sice pár momentů,kdy se člověk zasměje, ale je jich opravdu jen pár. Jednotlivé souvětí mi přišla složitá a zdlouhavá, stejně tak jednotlivé popisy.

Mindy
20.07.2024 3 z 5

Byť mi Hrabalův styl vůbec nesedí, tak některé pasáže jsou nádherné. Tak třeba hned ten úvod - povídání o lampách nebo návštěva kadeřnictví Do dalších knih pana Hrabala se ale pouštět nebudu, nečte se mi dobře. Hodně mi pomáhalo, že jsem si při čtení představovala film.

maminaOlina
15.07.2024 4 z 5

Nejdřív jsem viděla film a tak už mě kniha tolik nezaujala, i když je podána vtipně a čtivě.

99jana99
09.07.2024 3 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy, vyprávění podobné filmovému zpracování, postavy z knihy měly filmové tváře, místy zdlouhavé popisy.

Jája92
29.06.2024 4 z 5

Čteno v rámci ČV, krátké vyprávění, kterým nás provází manželka správce pivovaru, může se pyšnit krásnými, dlouhými vlasy...
Filmovou verzi pod taktovkou J. Menzela viděl snad každý a při čtení jsem měla před očima herce, které jednotlivé role ztvárnily.
Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na styl autora.

dana_vrana
26.06.2024 3 z 5

Přečteno do čtenářské výzvy. Čtení mi zjednodušovala představa filmových postav. I když je to dílo poetické, i když samozřejmě nemohu upírat Hrabalovi přínos literatuře... Můj oblíbený autor to rozhodně není a nebude.