Povídky
Zdeněk Svěrák
První kniha povídek Zdeňka Svěráka. Jednotlivé příběhy autor líčí s laskavostí, hravostí a jemným inteligentním humorem. Kniha své čtenáře potěší, neboť kdokoli z nás se mohl někdy v životě dostat do stejné situace jako její hrdinové. Věřte, že jejich osudy Vám budou natolik blízké, že se k povídkám budete rádi vracet a kniha Vám bude mít stále co dát.... celý text

věděla jsem, že to pro mě nebude, ale když už mi byla půjčena....laskavý humor a předvídavost mě moc nenadchla...

v dnešní době opravdu laskavá kniha, pokud chcete uniknout od shonu všedních dní, velice čtivá, inteligentně napsaná

Tak milé, tak laskavé...no, bez ironie je to pěkné čtení, ale pod kůží mi nezůstane. Ale to nejspíš ani není autorovým cílem.

Kniha je plná laskavého humoru. Je hezké vědět, že nemusí být v povídkách sex a sprostá slova, aby pobavily. Navíc coby bývalý učitel čestiny má skvělé vyjadřovací schopnosti a to oceňuji. Když čtu jeho povídky, říkám si, jak je český jazyk bohatý a krásný.

Výborné povídky,které jsem přečetl za tři hodiny.Líbily se mi všechny,nejvíc asi Tetřev.
Povídka je záhon a tady je 10 velmi povedených záhonků.Bravo,pane Svěrák!100%.

Svěrák je pro mne osobnost. Některá povídka je zdařilá, jiná méně. Ale všechny mají zajímavé rozuzlení, které nás nutí se zamyslet nad pestrostí našeho života.

Tak vám nějak nevím. Prostě povídky. Neurazí, nenadchnou... Očekávala jsem větší koncentraci Svěrákova laskavého humoru...

Novým povídkám jsem dal čtyři hvězdy, ale tyto jsou slabší a některé se mi ani nelíbily.. Úžasná je ta o Přemku Baštýřovi, tu si určitě přečtěte;)

Typický Svěrákův "laskavý humor" - nikoho neurazí. Ale že by vyloženě nadchnul to také ne - do metra než koukat na trubky dobré :)

Kromě dvou posledních povídek se mi líbily všechny. Měly vtip, nadhled a já jsem hlavně absolutně netušila, že pan Svěrák je tak skvělým spisovatelem.

Pěkná čtivá kniha, ale od pana Svěráka jsem čekala trochu víc toho "kultovního" humoru...

Pan Svěrák kdesi prohlásil, že jako mladý začal psát knížky pro děti, protože měl nad nimi zkušenostní převahu a nad dospělými nikoliv. Kdyby Zdeněk Svěrák napsal své Povídky dnes, možná by se staly úsměvnou a především vyrovnanou knihou plnou milého čtení. Rozpětí stáří autorových povídek je však příliš široké a s ním je široký i rozptyl kvality či zajímavosti jednotlivých segmentů. Pár sympatických kousků by se tu našlo, o tom žádná, převládá však jen šedá nuda nepromakaných nápadů, které Svěrák nevyužil do své filmové či divadelní tvorby. Maminky a tetičky budou spokojeni, čtenáři toužící po pointě a dravosti nikoliv.
2013 | ![]() |
2000 | ![]() |
2008 | ![]() |
2011 | ![]() |
2009 | ![]() |
Nádherná čeština, radost číst. Příjemné lehké povídky k oddechu, které pohladí duši.