Bazar zlých snů

Bazar zlých snů
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279740/bmid_bazar-zlych-snu-mtM-279740.jpg 4 953 953

Povídky a novely série

Nová povídková kniha slavného mistra napětí obsahuje i texty, které ještě nikdy knižně nevyšly! Každý příběh je navíc opatřen úvodem o tom, kdy a jak vznikal a co vedlo Stephena Kinga k tomu, aby ho vytvořil. Povídky spojuje téma morálky, viny a posmrtného života – při čtení máme možnost si klást řadu závažných otázek, například co bychom udělali jinak, kdybychom viděli do budoucnosti nebo kdybychom mohli napravit minulost. „Ty povídky jsem napsal pro vás,“ říká King. „Zkoumejte je po libosti, ale buďte opatrní. Ty nejlepší mají zuby.“... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský

The Bazaar of Bad Dreams, 2015

Ajli
11.04.2017

Zatim nejhorsi co jsem kdy od Kinga cetla :-) bohuzel :-)

marek6463
18.03.2017 4 z 5

Celková kniha je mírně nadprůměrná, ač se v ní nacházejí slabší povídky či dobré povídky, a nebo perfektní povídky. Každopádně nejvíce záleží na vkusu čtenáře, podle čehož ohodnotí každou povídku dle svého úhlu pohledu. Knihu jsem četl krátce přes dva měsíce a celkem mi přijde, když to budu hodnotit podle školního stylu, chvalitebná.

HŠ
01.03.2017 4 z 5

Nejvíce mi na těchto povídkách vadí, že když se začtu, tak už končí.

hejsahopsa
22.02.2017 2 z 5

Zklamání... King už prostě není to co býval. Většina povídek je nezajímavých (asi 3 dobré tam jsou) s předvídatelným koncem a nebo ještě hůř, vlastně bez konce. King píše před každou povídkou krátký úvod, ukazuje se, že většina z nich již byla napsaná v minulosti, ale z nějakého důvodu zůstala zastrčená v šuplíku. Myslím, že je tam měl nechat...

Dáduše
13.02.2017 3 z 5

Kinga mám ráda, ale některé povídky mi přišly příliš kýčovité a některé tak nějak nedotažené i přes dobrý hlavní motiv... Hodně se mi líbila Duna, i když nápad mohl být podle mně více rozpracovaný. Také se mi docela líbil Posmrtný život. Blokáda Billy jsem nedočetla, ale možná musíte hrát baseball, abyste si Billyho zamilovali. Nejvíce mě bavily osobní komentáře autora k jednotlivým povídkám. Který amatérský psavec by nechtěl vědět, kde má mistr ukrytou truhlu s nápady:)

Jostein
31.01.2017 3 z 5

Ačkoliv Kinga miluji a na tuhle knihu jsem se hodně těšila, tak mě celkem zklamala.
Některé příběhy super, ale některé....
Hlavně příběhy o autech, co žerou lidi, mě prostě nějak neberou! :D

callahanh
30.01.2017 4 z 5

Každá povídková sbírka se hodnotí těžko, protože na každého krátké příběhy působí jinak a každý od nich čeká něco trochu jiného. Co se týče komunikace se čtenářem je ale King hodně pokrokový a otevřený, i proto se na každou povídku těším, neboť mi odhalí inspirační zdroj, což je pro mě jako pro člověka, který by chtěl napsat knihu, naprosto fascinující a inspirující. Co se Bazaru zlých snů týče, jsou v něm povídky vynikající, velmi dobré, průměrné, i ty, které jsem moc nepochopil a příliš mě neoslovily. Příkladem těch prvních jsou především Duna a Zlý chlapeček, které mají nečekanou a šokující pointu, dále pak UR, který odkazuje i k Temné věži, Pod psa, která je skvěle sestavená, působivá a čtenáře vede k očekávané, ale přesto děsivé pointě a je asi jako jediná více hororová a taktéž Nekrology, které považuji za vůbec nejlepší příspěvek v celé knize. Ze zbytku bych vyzdvihl asi smutně realistickou Ten autobus je jiný svět, která řeší dilema mezi altruismem a přirozeným strachem se zaplést do čehokoli nebezpečného, Posmrtný život, která má zajímavý námět, Blokáda Billy, které u neamerického čtenáře škodí jen to, že je z prostředí baseballu, Opilé rachejtle, která je i přes seriózní téma docela odlehčená a lehce humorná a Letní bouři, která má melancholickou a tíživou atmosféru konce civilizace. Za zmínku určitě stojí i úvodní Míle 81, která je trochu "vykrádačkou" Christine a Z buicku 81, nicméně má velký potenciál na román a bylo by zajímavé sledovat, co se s dětmi dělo dál. Zbytek už mě tolik neoslovil, případně jsem ho nepochopil (obě básně), nebo jen nejsou tak dobré, jak jsme u Mistra zvyklí. Každá má ale něco do sebe a vesměs vychází z klasických životních situací, do nichž se někdy dostane každý (příkladem budiž docela povedená Morálka). Bazar zlých snů není povídková sbírka, ke které bych se často vracel, některé povídky ale na druhou stranu patří k tomu nejlepšímu, co King v posledních letech napsal. 70%

Kingomolka
28.01.2017 4 z 5

Některé povídky jsem četla s tím že ta další bude třeba lepší. :)
Některé byly dobré ale něco jim třeba krapet chybělo.
A taky tu byly co se mi zavrtali do kůže a jsou to tyto :
Zlý chlapeček, Blokáda Billy, Nekrology a Letní Bouře.

Jančislava
28.01.2017 4 z 5

Povídková kniha se mi líbila, ale je pravda, že jsem čekala více hororových příběhů. První povídka děsivá byla, ale zbytek byl trochu slabší, ale moc pěkně napsaný. Některé povídky jsou lepší, jiné jsou horší, ale tak to bývá. Celkově jsem spokojena.

jirka7739
24.01.2017 3 z 5

Od Kinga jsem zatím četl jen jednu knihu a asi jsem se nerozhodl zrovna šťastně, když jsem koupil tenhle kus. Sbírka povídek je občas takový skok do neznáma a to se bohužel potvrdilo. Zaujmout mě dokázalo jen pár povídek jako "UR" nebo "Míle 81". Určitě mě to ale neodradilo od toho, abych si od pana Kinga přečetl povedenější knihy.
Holt autor "střílel od boku a ani nemrknul".

Svatoslav
24.01.2017 3 z 5

Stephen je spisovatelský fenomén, jenž ovládá knižní trh již několik dekád. Poslední dobou nezáleží ani tolik na kvalitě vydaného materiálu, jako spíše prodejnosti. S tímhle neduhem se nese téměř každý druhý sborník mistra hororu. Sborníky by se daly rozdělit do několika kategorií. Ty, jež vybočují žánrově (Roční období), ty, které jedou efektivně na první signální (Noční směna, Mlha) a v závěru, ty, jež působí spíchnuté horkou jehlou před vypršením dodací lhůty (Za soumraku). Bazar zlých snů si z každé kategorie bere kousek.

Hned z kraje úvodní povídka Míle 81 na vás dýchne béčkovitostí a milým odkazováním na tematicky spřízněná díla Christine či Z buicku 8. Příběh opuštěného odpočívadla, na kterém se objeví auto s doslova podivnými chutěmi, dokáže dokonale znechutit nebo nadchnout. Záleží, zdali jste fanoušky exploitation hororů z osmdesátých let.
Po slibném začátku narazíte na situační „nudu“ ze života v podobě Premium Harmony a Batman a Robin mají spor. Abych pravdu řekl, těžko říct co Kinga natolik naštvalo, že napsal dvě ploché a nudné mikro-povídky o tom, že karma je mrcha. Nezáleží, že jdete nakupovat nebo čekáte na dálnici v koloně, stejně vás dostihne.
Oproti tomu následující Duna a Zlý chlapeček patří k tomu nejlepšímu, co kdy maestro na poli kratších příběhů vytvořil. První jmenovaná vás zavede na ostrov, blízko pobřeží, kde vám tajuplná duna odhalí morbidní informace o vašem životě. Zatímco druhá vás seznámí s chlapečkem, který svou zlomyslností dokáže otrávit a zničit nejeden život v průběhu několika desetiletí. Co spojuje tyto dva kousky? Triviální námět, precizní forma (rozhovor prokládaný flashbacky), zběsilé tempo a geniální pointa z které vás bude mrazit ještě dlouho poté.
Následující čtveřice povídek nestojí téměř ani za zmínku. Smrt chybí pointa. Kostnice je veršovaný halucinogen. Morálka působí jako průměrný televizní manželský thriller. Posmrtný život nabízí skvělý námět a potenciál, který je utnut ještě dříve, než se stačí vůbec rozběhnout.
O povídkách na zakázku nemá nikdo valné mínění. Překvapivě UR je nejen povedeným produktem na míru, ale především hodně silným kouskem s milým pomrknutím po fanoušcích Temné věže.
Herman Wouk stále žije, Blokáda Billy, Pan Mňamka, Zelený bůžek agonie nenabízí nic zajímavého. Náměty spíše připomínají prvotní nástřely a pocity, které Kingovi prolétly hlavou, když ho políbila múza. Bohužel je, ale múza stačila odletět dříve, než se námět stačil rozvinout. O Tommym se nemá cenu rozepisovat, už vůbec. Vzlyk nad dávno mrtvým kamarádem nefunguje, jak po stránce emoční, tak stránce autorské.
Naštěstí mrazivá Pod psa o marketingovém specialistovi, který miluje až za hrob a Opilé rachejlte, upomínající svou milou absurditou slavné Bojiště.
Celou sbírku uzavírají dva nejsugestivnější kousky, které tnou do živého. Nekrology jsou příběhem o oddanosti práci, hledání životní múzy, ale především absolutnímu propadnutí svému nadání, které může být značně nebezpečné. Mikovo nekrology hanobí mrtvé celebrity. Má úspěch a přízeň vedení, ale také davy fanoušků. V jeden se vše změní. Napíše nekrolog na živou osobu. Co se ale stane, když se váš talent obrátí proti vám a začne terorizovat okolí? Z nekrologů mrazí obecně, ale po tomto kousku se jim na nějaký čas raději vyhnete.
Letní bouře je labutí písní Bazaru zlých snů. Jak by vypadal svět na konci své životní poutě? Co by pociťoval poslední člověk na světě, který ztratil vše? Tím čím je Cesta Cormaca McCarthyho, tím je bouře pro Kinga. Depresí prodchnutá sonda do duše člověka a matičky země, která se rozhodla svou pouť zabalit. Skutečně to nejlepší na konec.

Bazar zlých snů obsahuje spoustu vaty sloužící k rozepsání před velkým románem. Na druhou stranu zde najdeme takové kousky, které se za uplynulou dekádu řadí k tomu nejlepší, co maestro na poli kratších příběhů vytvořil. Tento stánek není pro každého, ale nabízí množství nepřeberných chutí, z kterých si každý vybere to své.

carollfu
21.01.2017 4 z 5

SK je prostě NĚKDO, to nemůže nikdo popřít. Jakožto první knihu od něj jsem ale nejspíš měla zvolit něco jiného, než Bazar.. O napětí ale nebyla nouze.

evickakyticka
18.01.2017 3 z 5

Už jsem se smířila s tím, že Kingovi přibývají léta a tím se i jeho tvorba stává "usedlejší". Na druhou stranu v jeho povídkách je stále cítit jeho nezaměnitelný vypravěčský styl. U této sbírky jsem našla tři povídky, které splňovaly stoprocentního Kinga, kterého mám ráda já. Zbytek se mi zdál průměrný a třeba ty básničky příšerné. Nejsem moc typ, co by je vyhledával. Ale to je jen můj názor.

PS: A stejně příště neodolám a další jeho knihu si opět koupím.

blackdarkness
13.01.2017 2 z 5

dobře, všechny povídky nemůžou být skvělé...u mě to šlo s oblíbeností od 1. jako vrcholu až poslední na dno, prudce klesající zájem.... čekala jsem povídky, které budou více hororové, tyhle mi přišly jen jako obyčejné povídky s trochou nadpřirozena.

Ninjer
12.01.2017 4 z 5

Jedna skvělá povídka za druhou. A není jich málo. Objeví se v různých obměnách například témata: záhadné vraždící zlo, obyčejná brutalita mezi lidmi a naše reakce na ni, a předvídání budoucnosti. I protagonisté jsou skvělí. Dojde na Kingova oblíbeného učitele v hlavní roli, ale máme tu i sportovce, "white-trash" vidláky a celou řadu velmi starých lidí (kteří mě u Štefana Krále z nějakého důvodu fakt baví).
Délka povídek se různí, ale všechny jsou přesně tak krátké či dlouhé, aby byly co nejúdernější. Snad jen s výjimkou delší povídky o baseballu Blokáda Billy, ale zde může hrát u mě roli to, že mě tenhle sport zajímá přibližně tolik jako vyšívání.

Parádní kolekce krátkých příběhů. Dávám osm nočních můr z deseti

anoti
08.01.2017 3 z 5

Od knihy jsem čekala něco jiného.Ze série povídek, z kterých se kniha zkládá mě opravdu zaujali jen dvě-tři. ..některé mě přímo i obtěžovalo číst.Připadá mi, že King někdy zachází do takých detailů, až to oddchyluje od toho o co tam vlastně jde-je to záměr?Asi.Povídky celkem moc nemusím, ale od těchto jsem nevím proč očekávala hororovou linii (možná, je to tím, ze je to od mistra Kinga?) a bohužel jsem se nedočkala.

Smiragl
04.01.2017 3 z 5

Mám ráda Kinga, ale nemám moc ráda povídky. Nicméně Kingovým povídkám jsem nedokázala odolat. Nedá se říct, že bych byla zklamaná, ale příště si vezmu radši delší knihu, tam se mistrovi daří přece jen o něco lépe.

Gallaxy
04.01.2017 5 z 5

Prostě King, některé povídky se mi líbili více a některé méně, ajk to u povídkových knih bývá.

Ben Nevis
30.12.2016 4 z 5

Nový, moderní a věkem vyzrálý King není totéž co dřívější umělec ponořený v alkoholu a drogách. Taky povídková sbírka nejlepších povídek za dvacet let kariéry není totéž jako vydat vše, co Mistr zplodil v posledním roce, dvou.
Jenže King prodá vše, co vyplodí (a Věrný čtenář mu to koupí), tudíž kvalita tomu odpovídá.

Nicméně Bazar zlých snů není žádné odbyté dílko, narychlo vydané, aby měl Mistr na chleba. Povídky jsou vypulírované, každá má předmluvu a většina z nich se mi líbila hodně.
Jenom mohly být temnější. Většina povídek nejenom že dobře dopadne, ale ani se tam nikomu nic nestane. Minimálně u Ur nebo Nekrologu bych čekala, že protagonistu kousne do zadku důsledek. Čím je King starší, tím je hodnější a pohádkovější.

Eso18
29.12.2016

Jsem hrozně smutná, jelikož jsem se na tuto knihu opravdu těšila a ve finále jsem ji nedočetla ( a to nemám ve zvyku dělat) a odložila jsem ji na...horší časy. Opravdu pro mě zatím nejslabší z jeho povídek a že jsem jich už přečetla mnoho