Povstalci I. - Stopami ke Zborovu

Povstalci I. - Stopami ke Zborovu
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396273/bmid_povstalci-i-stopami-ke-zborovu-tXe-396273.JPG 5 3 3

Přidat komentář

hanzmb
06.06.2021 5 z 5

Už dlouho se chystám na Medkovu legionářskou pentalogii, abych si doplnil informace o tom, co se za mého mládí neučilo. Bohužel mám zatím jen 3 díly a ještě na přeskáčku. S radostí jsem proto sáhl po této Fibichově, o jejíž existenci jsem donedávna vůbec nevěděl. A jsem nadšen. Vše je reálné, přímo prožité, žádný literární balast nebo jen zprostředkované informace. Člověk musí s obdivem smeknout před tím, co dokázali tito skuteční zakladatelé našeho novodobého státu. Samozřejmě literární stránka pokulhává, jedná se vlastně jen o zpracované deníky. Ale to vůbec nevadí, literatura není ten důvod, proč je nutné tyto knihy i po 100 letech číst.

braunerova
02.12.2018 4 z 5

Autor jako brněnský Čech vyrůstal v silně německém prostředí a do války se přihlásil dobrovolně:

"Chlapče, jen nezapomeň, že jsi z českých rodičů, já pořád se jen bojím, aby z tebe nebyl Němčór!

Po nástupu na frontu následuje zajetí, pobyt v ruských zajateckých táborech a boje 1.roty České družiny. Češi sloužili jako rozvědčíci a zakreslovali postavení nepřítele, vlastních bojů se neúčastnili. Autorův deník se věnuje převážně bydlení, jídlu a zábavě.


OlafSveinsson
08.03.2018 5 z 5

Velice poutavě sepsané vyprávění o osudech československých vojáků v Rusku. Krásně ukazuje přerod z chlapce, který se žene do války za Rakousko-Uhersko v muže, který v zajetí přijme za svou myšlenku svobodného Československa a rozhodne se za ní bojovat po boku Rusů proti vojskům monarchie.