Praktické kapitoly z výživy zdravé i nezdravé
Ladislav Kovář
Populárně-naučná příručka zdravé výživy je určena čtenářům,kteří nehledají zázračné návody a recepty na hubnutí nebo dlouhověkost,ale těm,kteří chtějí zlepšovat své zdraví a kondici preventivně - rozumnou životosprávou a pozitivním ovliv- ňováním těla i mysli.Jednotlivé kapitoly vysvětlují,jaké složky potravy nám pro- spívají a jaké škodí a proč tomu tak je,ukazují souvislosti mezi potravou a fungo- váním našeho těla.Text je doplněn informacemi o různých léčebných metodách a pří- rodních léčebných přípravcích,tabulkami s energetickým obsahem potravin,recepty na zdravé pokrmy apod.Novinkou je tabulka s E-kódy,které vidíme na většině potra- vinářských výrobků,a názvy chemických látek,které označují.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
jídlo a pití potraviny stravování, výživa zdravá výživa
Autorovy další knížky
2005 | Fóliovníky, skleníky, zahradní kryty |
2009 | Tajemství vody |
2003 | Nevyřešené otazníky evoluce |
2005 | Rok v zahradě |
2003 | Hrozí lidstvu katastrofy? |
Tato populárně naučná příručka je určena čtenářům s opravdovým zájmem zlepšovat preventivně své zdraví. Má poměrně široký záběr a rozhodně se neuchyuje k unáhleným závěrům a definitivním řešením. Jsou zde uvedeny zásady a pravidla "stálice " na nebi zdravi - něco jako axiomy v matematice.
Důraz je zde kladen prevenci civilizačních onemocnění- správné životosprávě, působení na zlepšení životního prostředí .
Filosofií publikace je umožnit čtenáři poznat některé neznámé souvislosti a přičinit se silou vlastní vůle ovlivnit mechanismy vedoucí ke zlepšení zdravi.
V knize je 34 kapitol , každá poskytuje informace z jiného soudku.
Výběr z mého pohledu nejzajímavějších, na kterých se nepodepsal 20 letý zub času:
32. Trocha teorie z biochemie nikoho nezabije
33. Pár nezáživných tabulek, které jsou občas třeba ( např. obsahy vitamínů , minerálních latek, vlákniny , cholesterolu na100 g potravin. Tabulka 29. uvádí přehled E- kódů
34. Racionální minikuchařka pro neortodoxní
Doporučuji pro rozšíření obzorů v problematice zdravé (i nezdravé) výživy.