Príbeh služobníčky

Príbeh služobníčky
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372460/bmid_pribeh-sluzebnice-r2A-372460.jpeg 4 2878 2878

Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

The Handmaid's Tale, 1985

Eorin
19.08.2019 4 z 5

Musím se přiznat, že nejprve jsem viděla seriál (mimochodem velmi dobře zpracovaný) a teprve potom jsem sáhla po knize. Je velmi silná a s úžasnou atmosférou. Forma vyprávění jedné ženy mi naprosto vyhovovala, byť občasné skoky v časech mi sem tam dokázaly zamotat hlavu :) ale nic strašného. Je to velmi náznakové a závěrečná část jakési besedy či konference vědců mě také potěšila. Pěkně zpracované.
(Nicméně, seriál na mě zapůsobil ještě mocněji, proto jedna hvězdička dolů..)

freejazz
15.08.2019 4 z 5

okrem toho, že nemám čas na seriály a trpím nedôverou k akémukoľvek filmovému spracovaniu literárneho diela, vyhýbam sa sezónnym bestsellerom. takže som sa k tejto knihe dostal až teraz. ale neľutujem.
ako ďaleko či blízko sme k tej imaginárnej Gileádii boli my? niekedy len na zabrúsený chlp. a mám pocit, že sa k jej ideám opäť raz približujeme...

Áža22
14.08.2019 4 z 5

Líbil se mi seriál a k narozeninam jsem obdržela knihu. Velmi spokojená, za mě mohu říct, kniha lepší než seriál.

Daisuke
14.08.2019 4 z 5

Nedávno jsem četl Ishigurovo Neopouštěj mě, se kterým sdílí Příběh služebnice hned několik témat - převážně bezmoc, bezvýchodnost a marnost veškerého konání hlavních postav, s jediným zábleskem naděje na konci knihy. (Dlužno také dodat, že Atwoodová píše daleko dravěji a rychleji, i když také skvěle.)

Atwoodová je známá tím, že poměrně důsledně odmítá komentovat různé interpretace svých děl. Přesto si v Příběhu služebnice, vydaném v roce 1985, dovolím vidět paralelu s tehdejším děním v Íránu, který je ostatně zmíněn i v epilogu knihy. Tam proběhla roku 1979 islámská revoluce, v jejímž důsledku byl ve vyspělé a relativně bohaté zemi nastolen zpátečnický teokratický režim. Stejně jako v Příběhu služebnice, i tady ženy přišly o svá práva, i tady začala vláda strachu a atmosféra udávání, i tady se strážci dobrých mravů stávají zfanatizovaní mladíci a ženám je diktováno nejen povinné odění, ale i omezený výběr z několika málo rolí ve společnosti. Pro bližší studium vřele doporučuji Persepolis od Marjane Satrapi.

Metafora v tomto případě autoritativní vládu teroru přibližuje tím, že zneužitým náboženstvím není islám, ale křesťanství, a dějištěm románu není kulturně vzdálená země na Středním východě, ale Spojené státy.

Mirin1349
14.08.2019 4 z 5

Tak z téhle knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu tam na můj vkus až moc cítím podtóny feminismu, který v té jeho dnešní podobě opravdu nemám ráda a jsem na něj až alergická.
Na druhou stranu ten příběh byl prostě strhující. Ta bezmoc, beznaděj, křivda, to všechno tam je vykreslené prostě dokonale. Navíc jsem snad nikdy nezažila přirozenější střídání pasáží z minulosti a přítomnosti. Vážně Vám přijde, že ten příběh někdo vypráví tak, jak cítí a ne tak, jak by logicky a chronologicky měl. Konec je skvělý, máte prostor pro vlastní úvahy. Nejsem si jistá, jestli si chci kazit dojem seriálem, i když podle zdejších názorů bude nejspíš skvělý. Určitě si chci od autorky přečíst víc.

Evišťátko
13.08.2019 4 z 5

Na knize mě nejvíce fascinuje ona nadčasovost. Čtěte ji a říkáte si,proč ne? Svět už zažil tolik šíleností ,že by nepřekvapila ani tato. Každopádně příběh hodný zamyšlení. Konec mě zklamal,i když chápu,že si nechala autorka pootevřená dvířka pro event.pokračování.

GeRaltzRiVie01
11.08.2019 3 z 5

Nejdřív jsem sledoval seriál, ale ten mě moc nebavil. Kniha nedopadlo o moc lépe, ale alespoň jsem více sympatizoval s hlavní hrdinkou- zde není tak spurná, nedělá věčně problémy a netváří se apaticky. Naopak je to žena, která se snaží přežít a chytit každého stébla naděje na předešlý život. Jinak je to praktický stejné jako první řada. V budoucnu asi nastanou nějaké změny pro zvýšení populace nás bělochů, ale spíše to budou nějaké výhody pro rodiny než tyhle náboženské extrémy jak ze středověku...

cvaldik
07.08.2019 5 z 5

Překvapuje mě, kolik lidí nedokáže číst mezi řádky a věci si domýšlet. Osobně si myslím, že pokud by se rozkrylo, jak Fredova skončila, celou knihu by to bagatelizovalo.

maryzka
06.08.2019 4 z 5

Zajímavá kniha- autorka vybrala od každého něco- smíchala nacismus, vznik železné opony a vznikla z toho tato kniha. Jedno je vždy jisté jak vidím. když se změní společenský řád v jakékoliv zemi, nebo převraty tak lidé vzpomínají na to dobré co bylo předtím a to je asi věčný koloběh. Škoda jen, že je to takový otevřený i když možná není na konci knihy je řečeno, že jejich osudy zmizeli v dějinách času. Stejně se mi v té knize líbila žena jménem Moira- dokázala se vzbouřit, nečekat pasivně na nic. Jedna paní mi vyprávěla , že si těchto lidí vážili nacisti víc než tzv ,, dobrovolných pracovníků" ( pokud to vysypali informace hned bez mučení). Takže ano žena jménem Moira se mi líbila víc- je škoda , že její osud není popsán víc.

koryslava
04.08.2019 3 z 5

Řekla bych, že je to kvalitní věc, je mi líto, že je v knize vyobrazen tak krátký časový úsek (když nepočítám flashbacky). Úžasné na tom je, že se nikde, ale vůbec nikde nevysvětluje, jak ten svět funguje, co jednotlivé názvy znamenají a nic. Jakoby vypravěčka předpokládala, že to všem jejím posluchačům bude jasné, a to tomu dodává na autentičnosti.
Co tomu ale zase ubírá je to náboženské zřízení, jak už psal někdo níže, přijde mi slně nepravděpodobné, že by někdy nastal podobný středověký režim, rozhodně ne v blízké budoucnosti, přijde mi, že na to jsou lidi moc povrchní a rozmazlený.

rozarada
03.08.2019 2 z 5

Po shlédnutí seriálu mě příběh služebnice fascinoval natolik, že jsem si s radostí běžela koupit knižní předlohu. Nevím, čím to je, ale styl psaní je pro mě těžký, nemůžu se textem prokousat. Knížku časem určitě dočtu, ale jsem zklamaná.

ladush
03.08.2019 2 z 5

Kniha není žánrově úplně můj cup of tea...přesto jsem ji dočetla. Některé části mě pohltily, některé, hlavně ty zdlouhavě popisové, dost nudily. Myslím, že zůstanu u beletrie, která mě baví a od experimentování si dám zase na čas pohov. :-) (seriál jsem neviděla).

Beata19
31.07.2019 5 z 5

Nechtěla bych to zažít.

wiana82
30.07.2019 4 z 5

Byla jsem připravená dát tři*, ale za ten konec jsem přidala čtvrtou. Já dlouho bojovala s tím, že mi příběh přišel až moc neuvěřitelný, nereálný, trochu návrat do středověku v chování lidí...nevěřím, že by se společnost v budoucnu mohla k něčemu takovému dopracovat....Seriál jsem zatím neviděla, jsem zvědavá na způsob zpracování.

kiwi88
29.07.2019 4 z 5

Člověk si obvykle přečte knihu a pak vidí film/ seriál, ze kterého je zklamaný. Zde je to, překvapivě, opačně. Ke knize jsem došla až po shlédnutí seriálu a kniha mne bohužel tolik nezaujala.

Nicméně je to téma, nad kterým člověk musí přemýšlet, častokrát jsem knihu odložila, protože mi z příběhu bylo úzko, smutno a ano, opravdu mě to děsilo (ale seriál je v tomhle směru tak 100x silnější).

Jakkoliv chápu, proč Gileéd vznikl, myšlenky na záchranu země, uzdravení a obnovení populace... Způsob, kterým toho chtějí dosáhnout, je vcelku šílený.

Peslik
25.07.2019 4 z 5

Kdo ví co tu jednou bude, jak bude naše existenční situace vypadat.
Skoky mezi přítomností a minulostí jsou trochu pro mě těžší na orientaci, ale jinak jsem byla knihou pohlcená. Hlavně a to je důležité, nikam při čtení nespěchat a číst v klidu...to doporučuji
Mám za sebou jak knihu tak pomalu i třetí sérii seriálu, líbí se mi oboje a zaujalo to i dceru.

lady.k
23.07.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetla na základě doporučení kamarádky. Tento druh vyprávění není můj šálek kávy. Mám ráda když děj utíká.
Jak už psali jiní, musela jsem se soustředit na přítomnost a minulost, pak mi vadilo sáhodlouhé popisování okolí :-(

Bulldog
22.07.2019 2 z 5

Tak teď budu mezi tím vším vysokým hodnocením jako černá ovce, ale mě se tenhle příběh vůbec, ale vůbec nelíbil... Mě tam lezli na nervy úplně všichni a všechno..

ADE138
20.07.2019 4 z 5

Dystopický román, který stojí za přečtení. A nic na tom nemění fakt, že kniha poprvé vyšla skoro před 35 lety.

Terrez93
19.07.2019 4 z 5

hodně mi vadilo přeskakování děje z minulosti do současnosti - kdybych neviděla seriál, byla bych asi hodně zmatená. Některé pasáže až moc nezáživně popsané.. Připadalo mi, že kdybych si nedala do souvislosti se seriálem ani bych nepochopila, co tím bylo míněno. Téma každopádně super, atmosféra gileádu - škoda otevřeného konce :)