Príbeh služobníčky
Margaret Atwood
Příběh služebnice / Príbeh služobníčky série
1. díl >
Margaret Atwood je kanadská spisovateľka, poetka, feministická a politická aktivistka. Je nositeľkou viacerých prestížnych literárnych ocenení vrátane Bookerovej ceny. Román Príbeh služobníčky potvrdzuje jej povesť veľkej prozaičky. Vo svojej tvorbe sa už viackrát vcítila do zložitej psychiky modernej ženy, no tentoraz sa obracia do budúcnosti. Pohľadom literárnej postavy Fredovej opisuje zákutia skryté pod pokojnou fasádou Gileádskej republiky. Fredova je národný majetok, je Služobníčka a vďaka priechodnými vaječníkom sa v Gileáde, kde pôrodnosť klesla na nebezpečne nízku úroveň, stáva vzácnym tovarom. V noci v prázdnej izbe si však Fredova spomína na časy, keď láska stála nad všetkým, ženy pracovali a milovali. Podľa románu bol nakrútený úspešný seriál, ktorý dostal prestížnu cenu Zlatý glóbus.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , Slovart (SK)Originální název:
The Handmaid's Tale, 1985
Ako pribeh to zle nebolo, ale spracovanie, strasna nuda. Pri prelinani minulosti s pritomnostou som sa stracala a dej ma vobec nezaujimal. Niektore pasaze som preskakovala. Serial som nevidela, takze porovnat neviem, aj ked pochybujem, ze to bude vacsia nuda ako kniha.
Tohle bylo něco skvělého. Moc se mi líbil styl psaní (a s tím překlad spojený). Líbil se mi vpád do myšlenek hlavní hrdinky. Příběh mapuje radikální změnu společnosti, v raných počátcích. Většina dystopií se zaměřuje na ustálený stav, který trvá delší dobu. Ale ta chvíle, kdy všechno začne a sledování zoufalé situace v průběhu pár let po nastolení takových změn (i přesto, že zde byla začátku věnována jen malá část, zbytek se odehrával relativně krátce poté), kdy je člověk vytržen z běžného života, jsou mu uzurpovány jeho práva a to, co by běžně bylo vnímáno jako něco nemyslitelného a zvráceného, je najednou bráno ve všeobecné blaho a ku prospěchu. Líbí se mi, jak příběh plynul svým tempem a nebylo vše řečeno na začátku. Tohle jsem si fakt užila a těším se, až zhlédnu seriál :3
Vůbec nevím co napsat do komentáře , prostě jsem tuhle knihu přečetla , asi to nebyl zrovna můj šálek kávy nebo mě ovlivnil seriál ?
Poslední věta knihy.. "Máte nějaké dotazy?" Sakra, já mám plnou hlavu otázek! Je to absurdní, geniální a co je nejhorší - není to nereálné...
Vyslo to v 1985. Zrejme si rok pred tym spomenula Margaret na Orwella. Nebabrala sa tolko s filozofiou rezimu a dejinných pohybov ako George, zamerala sa na vplyv na zivot jednotlivca. Konkretne specialnej kategorie zien, urcenych na rodenie deti pre prislusnikov vyssej triedy, ktorých zeny uz boli povacsinou neplodne (alebo aj muzi, ale to si nepripustali). No a nemala gule skoncit to ako Orwell, takze na zaver prisla zvlastna kapitolka, ktora ukazala, ze to nakoniec cele dobre dopadlo.
Ze začátku vám to připadá šílené. Než začne hlavní hrdinka odhalovat, jak a z čeho tahle promyšlená nová fašistická společnost vznikla – a vás začne mrazit, protože to nezní vůbec nereálně. Příběh služebnice můžeme nazvat vizí blízké budoucnosti, samozřejmě že s nadsázkou, autorka vybrala jen několik současných problémů, které by mohly k takovému převratu vést, pokud by se zaměřila na jiné, měli bychom tu zcela jinou story.
Podle mě by si tenhle příběh zasloužil větší prostor – víc dílů, pomalejší plynutí děje. Protože jak byla ze začátku psychologie vypravěčky nastavená, tedy téměř nemyslící postava vykonávající automatické úkony, tak se nějak moc rychle otrkala, rebelovala – a šlo to překvapivě snadno, protože najednou se ukázalo, že když si najde povyražení, může si po večerech chodit, kde chce. Tohle by podle mě mělo mít trochu vývoj.
Konec je ale super, originální – despotické režimy se zhroutí a zbyde z nich předmět zkoumání vědců. To je na jednu stranu ulehčující, přináší to naději, příležitost k poučení, dívat se na události takhle s odstupem. Na druhou stranu je to velmi silné, zažijeme období šíleného lidského utrpení, které si na tomto místě lze zaměnit pro představu za spoustu epoch naší historie, a o sto let později je výzkumníci věcně rozeberou na konferenci a současně vtipkují o tom, jestli stihnou svůj příspěvek přednést před obědem. Tady je vidět, že můžeme znát historická fakta, ale nikdy neznáme všechna a především se nedokážeme vcítit do toho, co někdo někdy jinde prožíval.
Před pár dny jsem dočetla knihu Příběh služebnice a stále nemám tušení, jak se o ní jasně vyjádřit, protože mne skutečně zasáhla a tím zároveň připravila o všechna má slova.
Jedná se nejen o silný příběh - o to silnější, že hlavní hrdinka, natolik hluboce poznamenaná, že není zcela schopna urovnat si v hlavě vzpomínky na události a jejich pořadí, což vytváří naprosto autentickou atmosféru - založený na myšlence světa, kde se porodnost stává jediným smyslem společnosti ale také o dokonalost plynutí autorčiných vět. Příběh samotný a autorčin styl psaní žijí možná v souladu, přesto se však místy absolutně oddělí, aby mohl vyznít celý dopad sdělení. Autorka nám servíruje úchvatná slovní spojení a ještě lahodnější přirovnání (často kombinace ženství a přírody). A v průběhu se nám dokonce pokouší vložit do hlavy otázky a vzbudit v nás touhu na ně odpovídat.
Kniha po sobě v závěru zanechá otisk, tedy alespoň u mne se to podařilo. A právě to je důkaz dobrého díla.
Pochmurná vize blízké budoucnosti, kdy přestaly existovat Spojené státy Americké a nahradila je klerofašistická moc. Lidé se stávají otroky a plodné ženy jsou pouhou služebnicí, která má rodit děti, se kterými se nikdy nesetká.
Příběh právě jedné ze služebnic, která nám přibližuje svůj současný stav z domu velitele, kde by měla otěhotnět. A zároveň nám vypráví o svém životě těsně před převratem, kdy žila svůj normální život a co jí potkalo po něm.
Silný příběh, kdy si uvědomíte, jak je svoboda strašně důležitá a jak není úplně nereálné, že by se něco takového opravdu jednou stalo.
Vyhovoval mi styl psaní, knížka se mi dobře četla. Trošku mi vadil otevřený konec, ale jelikož nedávno vyšlo pokračování, rozhodně si ho přečtu. A díky knize se konečně podívám i na seriál.
Viděla jsem kdysi dávno film z roku 1990, ten ve mne nějakým způsobem zůstal, i když už je to drahně let :-) Seriál jsem neviděla. Od knihy jsem čekala víc a bohužel jsem se nedočkala - četlo se to dobře, o to nic, ale mám radši, když se je v příběhu víc děje a zklamal mne hlavně ten uspěchaný konec.
Nerada bych žila v té době, být otrokem majetných lidí, kteří na Vás shlížejí z patra. Někdo se podvolí a někdo to nezvládne a snaží se z tohoto režimu vymanit. Je to silný příběh služebnice, která ve Vás nechá vzpomínku.
Hodně mi to připomínalo Orwella. Ačkoli to je dystopie, tak to nebylo příliš pesimistické. Vtáhlo mě to a chtěla jsem pochopit, proč je svět ve stavu, v jakém je.
Velmi mě rmoutí, že jsem nečetla knihu, než jsem zkoukla seriál. Bohužel v naší knihovně byla na ni dlouhatánská fronta. Možná mi to trochu zkazilo zážitek ze čtení. Zajímavý, neotřelý styl. Mně se to moc líbilo!
Nejprve jsem viděla 2 sezony serialu než jsem se pustila do knihy a byla jsem zvědavá, jak moc se bude lišit od seriálového pojetí, zvlášť když je mezi nimi 30letý rozdíl. A překvapená jsem byla! Téměř se to neliší (samozřejmě až na technické vymoženosti současnosti a jak se v knize popisuje konec pro Ofglen a Moiru). Kniha končí cca s koncem první sezóny seriálu pokud se nepletu. Čtení bylo v některých pasážích skutečně těžké, protože mám sama malé děti a představa nedobrovolného odloučení od nich je neskutečně těžká. Co mě rušilo bylo, že se služebnice nazývaly Glenova, Fredova... Držet se v tomto případě originálu Offred, Ofglen by mi přišlo sympatičtější.
A ono je nějaké pokračování knihy??? Zatím se pustím do shlédnutí 3. sezony seriálu.
Chtěla jsem si ji přečíst už před rokem, ale vzhledem k tomu, že v knihovně na ni byla dlouhá čekací doba, tak jsem ji nakonec nečetla. Až letos o prázdninách jsem zhlédla celý seriál, který se stal mým oblíbeným, a díky tomu jsem si koupila knihu.
Knížka není špatná, ale seriál má lepší atmosféru a taky tam přidali scény, které mi v knížce chyběly. SPOILER Např. Když Janine chce skočit z mostu se svou dcerou a následně potom ji nechcou ostatní služebnice ukamenovat.
Jinak až přeloží nové pokračování do češtiny, tak si ho určitě přečtu.
A jen tak mimochodem, Příběh sližebnice je má 100. přečtená kniha na Databázi.❤️
Přiznávám, že bych bez seriálu o knize nevěděla. A protože se na seriály nedívám, tak jsem se pustila do knihy. A jsem celkem zklamaná.
Příběh neplynul, ale vlekl se. Pro mě neskutečné množství popisů, trochu víc metafor. Vzhledem k rozsahu díla si myslím, že se tam toho příběhu mohlo vejít trochu víc. Námět dobrý. To ano, ale to zpracování mě prostě nenadchlo. O otevřeném konci nemluvě.
Dnešní uspěchaná doba mě rozmazlila. Lidi se neumí nudit. Včetně mě. A jsem si jistá, že kdybych nebyla tak hrrr a dostala bych se ke knize v době vydání, koukala bych na ní úplně jinak.
...Sedím bez hnutí. Snažím se vyprázdnit si hlavu. Myslím na noční oblohu bez měsíce. Nemám žádný názor, vymáčknu ze sebe.
Vzdychne a uvolní ruce, ale nechává mi je na ramenou. Dobře ví, co si myslím.
Když se kácí les, létají třísky, prohlásí nakonec. Mysleli jsme si, že to bude lepší.
Lepší? ptám se přiškrceným hláskem. Jak si může myslet, že tohle je lepší?
Lepší nikdy neznamená lepší pro všechny, vysvětluje klidně. Někdo si vždycky pohorší...
antiutopie, dystopie, kakotopie ženy kanadská literatura feminismus náboženský fanatismus patriarchát zfilmováno – TV seriál kasty, kastovní systém teokracie
2008 | Příběh služebnice |
2018 | Alias Grace |
2020 | Svědectví |
2001 | Slepý vrah |
2005 | Přežívá nejsmutnější |
Po zhlédnutí seriálu jsem se těšila na knihu. Překvapivě nepřišlo žádné velké wow!: seriál je věrnou kopií knihy, jsou tu jen drobné nuance a překvapivě bych si troufala tvrdit, že seriál je o fous lepší než knižní předloha (velká výjimka).
Čekala jsem více napětí, chvílemi mi přišel příběh nudný a "Historické poznámky.." by pro mne už být nemusely.
Další díl už kupovat nebudu.
Někdo tu srovnává s 1984.. tedy 1984 jsem četla několikrát a ta kniha mne naprosto pohltila. Ale toto.. je plné myšlenek a vzpomínek, nicméně i přesto je kniha čtivou a proto hodnotím za 4*.