Vražda na Den smíření
Lee Harris (p)
Případ bývalé jeptišky série
Případ bývalé jeptišky Christine Bennettové. Poté co Christine vyřešila svůj první případ vraždy, začala učit na univerzitě a ve volném čase se stará o skupinku starších lidí žijících ve zchátralém domě na Manhattanu. Jednou když jde za Nathanem Herskovitzem, aby ho na Jom Kippur – Den smíření – doprovodila do synagogy, jej nalezne brutálně zavražděného. Ačkoli policie najde a zatkne podezřelého téměř okamžitě, Christine se to nezdá. A protože se s tím nemíní jen tak smířit, pouští se do pátrání na vlastní pěst… Záhy zjistí, že minulost starého pána skrývala dávná tajemství, o nichž nevěděli ani jeho nejbližší…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2011 , MottoOriginální název:
The Yom Kippur Murder, 1992
(SPOILER)
Autorce zjevně došlo, že s tou všeobecnou ochotou vypovídat to v prvním díle opravdu přestřelila, takže vzala zpátečku a zařadila i pár protivných a neochotných postav. Hrdinku proto musela udělat ještě otravnější a vlezlejší, aby z nich vytáhla dost informací na to, aby se z toho dala uplácat vyřešená detektivka.
Opět mi velmi vadí odkřesťanšťování hrdinky. Nedokážu uvěřit postavě, která opustí po prakticky celoživotním pobytu a katolické výchově (indoktrinaci) klášter v dobrém (bez ostudy, bez hořkosti...) a rovnou i přestane chodit do kostela a do pár měsíců má předmanželský sex. Jaký pak má smysl psát o tak originální postavě, jako je jeptiška, když se chová, obléká, mluví, myslí, vzteká se a tak dál jako každá jiná normální ženská??? Autorka už tenhle chytlavý motiv zkrátka úplně zabila.
Vměšování do policejní práce taky nabírá na intenzitě a tolerování takového chování ze strany policie taky není ani trochu uvěřitelné.
I tentokrát dostává čtenář indicie vedoucí k řešení teprve ke konci knihy. Mnohým to vadí, ale je to dost paradox. Tak to totiž většinou skutečně chodí. Dlouho se plácáte v informacích, které nikam nevedou, pak narazíte na něco, co konečně zapadá, a pak už případ vyřešíte rychle. Ale není to tak vždy, někdy třeba detektivové od začátku mají všechna potřebná fakta jak na podnose a dlouho je ignorují, takže doufám, že autorka v některém díle z toho tajnůstkaření taky zvládne vybočit.
A tentokrát si už neodpustím poznámku k diletantskému překladu, díky kterému například nesedí časové údaje. Minulý díl se tak údajně odehrál loni v létě - vsadím se, že v originále je nejspíš last summer, tedy POSLEDNÍ léto, léto letošní, nikoli loňské, pakliže je podzim! Trapná a zbytečná amatérská chyba. Takových ostudných přehmatů je tam hromada, o hrubkách ani nemluvě. Dvě ženské postavy spolu cosi dělali. Shoda podmětu s přísudkem, pane Veselý. Dejte si pár facek a reklamujte vysvědčení ze základky.
Jo, další příběh bývalé jeptišky. Opět plno krve, brutality, duchovního osvícení a perfektní vyvrchoilení.
Více akčnější než ostatní díly. Jinak jako vždy skvělá kniha, která se rychle a moc příjemně čte. Pro orientaci - kniha se odehrává na židovský svátek Jom kipur odehrávající se v září.
Tuhle sérii čtu napřeskáčku, jak se mi podaří jednotlivé knihy sehnat. Není to špatné čtení, oddychové a moc se u něj nesmí přemýšlet, jinak by si člověk ukroutil hlavu nad některými nelogičnostmi. No ale - u pohádek se také nehledá logika, což?
Takové lehoučké nekomplikované čtení. Výborné k odpočinku. Více než samotné pátrání mě zaujaly příběhy lidí, kteří utíkali před nacisty.
Další pátrání Chris, tentokrát v daleké minulosti se mi líbilo víc, než první díl. Opravdu pěkná detektivka, těším se na další díly
Čtivá oddechovka, ve které nechybí napětí. Líbila se mi víc než první díl série, nejen kvůli pátrání v hluboké minulosti postav. Oceňuji, že je snadne sledovat vyšetrovani, propojování informací, které se Chris dozvídá, takže člověk vraha odhaluje současně s ní.
Knihu hodnotím jako průměrnou. Nijak zvlášť nenadchne, ale ani neurazí. Celkem rád si přečtu i další díly.
Další pěkně vypointovaný příběh, i když jsem spíše cenila to pozadí - starou historii jednotlivých postav. A redaktor by si měl dát větší práci s překladem, do synagógy se na mši prostě nechodí, i když by si to možná hlavní hrdinka mohla i myslet, když je tolik nepolíbená základy religionistiky... ;-) Nicméně oceňuji a kniha se mi opravdu líbila.
Určitě o něco lepší než první díl série, konečně přichází na řadu i nějaká akce. Plusy u mě získala hlavní postava hlavně logickým jednáním. Rozčilují mě "hrdinky", které nečekají na policii nebo se běží sami v opuštěném domě podívat, kdo že to šramotí v prázdném bytě...
vraždy detektivní a krimi romány krimi
2010 | Vražda na Velký pátek |
2005 | Vražda na Den smíření |
2005 | Vražda na křtinách |
2013 | Vražda v Hell's Kitchen |
2008 | Vražda na Den díkůvzdání |
Trochu slabší detektivka se zajímavou hlavní postavou i dějem. Neurazí, nenadchne.